Iako je Vlada FBiH prije nekoliko sedmica potvrdila namjeru da se ide u prodaju manjinskog udjela u dva federalna telekoma, do prodaje neće doći u narednih nekoliko godina. Zamjenik direktora Agencije za privatizaciju FBiH Drago Vrbić kaže da je zadatak jasan: biti spreman za potencijalne kupce
Prodaje manjinskih udjela u BH Telecomu i HT-u Mostar sasvim sigurno neće biti u ovoj i narednoj godini, potvrdio je za Dane Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića.
Miraščić nam je rekao da je Vlada donijela odluku kojom se od Agencije za privatizaciju FBiH traži da počne s procesom pripreme ovih preduzeća za privatizaciju, na osnovu čega bi se razmotrilo više opcija i izabrala ona koja je najbolja za većinskog vlasnika, odnosno Federaciju BiH.
BH Telecom
-
Re: BH Telecom
Opet revidiraju trogodišnji plan poslovanja!
Sazivanje 43. vanredne Skupštine društva “BH Telecom” d.d. Sarajevo
11.2.2016 14:48:00
Saziva se 43. Vanredna Skupština društva “BH Telecom” d.d. Sarajevo za 25. 02. 2016. godine (četvrtak) sa početkom u 10,00 sati, u prostorijama društva u Sarajevu, ulica Franca Lehara 7, V sprat
Za skupštinu je utvrđen slijedeći Dnevni red:
1. Izbor radnih tijela
2. Donošenje odluke o usvajanju revidiranog trogodišnjeg plana poslovanja za period 01.01.2015 – 31.12.2017 godine, u dijelu koji se odnosi na 2016 I 2017 godinu
3.Donošenje odluke o usvajanju statute društva
4. Donošenje Poslovnika o izmjenama I dopunama Poslovnika o radu organa upravljanja:
- uprave društva
- NO društva
- skupštine društva
Izvor, dnevne novine “Oslobođenje” od 10.02.2016. godine
Sazivanje 43. vanredne Skupštine društva “BH Telecom” d.d. Sarajevo
11.2.2016 14:48:00
Saziva se 43. Vanredna Skupština društva “BH Telecom” d.d. Sarajevo za 25. 02. 2016. godine (četvrtak) sa početkom u 10,00 sati, u prostorijama društva u Sarajevu, ulica Franca Lehara 7, V sprat
Za skupštinu je utvrđen slijedeći Dnevni red:
1. Izbor radnih tijela
2. Donošenje odluke o usvajanju revidiranog trogodišnjeg plana poslovanja za period 01.01.2015 – 31.12.2017 godine, u dijelu koji se odnosi na 2016 I 2017 godinu
3.Donošenje odluke o usvajanju statute društva
4. Donošenje Poslovnika o izmjenama I dopunama Poslovnika o radu organa upravljanja:
- uprave društva
- NO društva
- skupštine društva
Izvor, dnevne novine “Oslobođenje” od 10.02.2016. godine
-
Izgleda da je svježa krv u menadžmentu dala rezultate, zaustavljen je pad dobiti. Dobit za 2015 89 miliona, pretpostavljam nakon poreza na dobit, ne vjerujem da bi poredio kruške i jabuke.
http://m.vijesti.ba/clanak/299935/vrije ... ona-maraka
to je ohrabrujuće ali ima tu još dosta posla. ako ne nastave sa racionalizacijom onda će se vratiti dosadašnjem trendu. sumnjam da je atmosfera takva da se može ići jačim tempom u optimiziranje poslovanja.
Ipak se radi o dobiti prije oporezivanja. Dakle rezultat bolji za jedan milion KM, ako i toliko.montypython wrote:Izgleda da je svježa krv u menadžmentu dala rezultate, zaustavljen je pad dobiti. Dobit za 2015 89 miliona, pretpostavljam nakon poreza na dobit, ne vjerujem da bi poredio kruške i jabuke.
Čak i sam bombastični naslov: "Povećali smo vrijednost kompanije za 50 miliona KM" je blesav jer kako može onda biti dobit 89 miliona KM ?

"ZAIMOVIĆ: Dobit je u 2014. godini bila 88 miliona KM. Rebalans plana rađen je sredinom 2015. godines obzirom na to da smo, kao i svi, imali značajan pad prihoda. No, upravljajući troškovima i stabilizirajući prihode u drugoj polovini prošle godine, uspjeli smo ostvariti dobit od 89 miliona KM. Konstantan pad dobiti BH Telecom imao je od 2009. godine. Te je godine dobit iznosila 160 miliona,a nakraju 2014. godine88 miliona maraka."
-
"....Zaimović je rekao i da je napravljena najtemeljitija i najradikalniju reorganizacija kompanije od njenog osnivanja.
- Cijelo preduzeće s oko 3.400 zaposlenih organizirali smo tako da potpuno budu okrenuti korisniku. Devet regionalnih direkcija bile su organizirane kao zasebna preduzeća. Mi smo regionalne direkcije oslobodili svih sporednih funkcija i ostavili im samo prodajui direktnu podršku korisnicima, odistraživanja njihovih potreba do postprodajne podrške. Želimo podići nivo zadovoljstva korisnika, i cijelu smo firmu tako organizirali. Sve ostvarene rezultate postigli smo sa 110 ljudi manje nego što ih je u kompaniji radilo 1. januara 2015. Zahvaljujući reorganizaciji, postigli smo veću produktivnost i sva buduća zapošljavanjaće ići ka tome da zaposlimo ljude od kojih će najdirektniju korist imati korisnici, istakao je Zaimović.
Rezultate poslovanja BH Telecom bi trebalo da objavi na pres-konferenciji koja je zakazana za četvrtak, 3. marta. "
Raduje ovo da se problem shvatio i da se nešto radi, ali još uvijek je mnogo ljudi viška. Direktor se malo previše hvali da je dokazao da firmu nije trebalo i ne treba prodavati. Međutim to koliko je firma uplatila nekada nije nikakav dokaz. To je bilo nekad. Bitno je šta će biti ubuduće. Da je firma prodata nekada kad je dobit bila 160 miliona, za novac koji je tada nuđen moglo se dobiti mnogo više nego što je uplaćeno dividende državi, pogotovo imajući u vidu padajući trend. Drugo je pitanje kako bi taj novac bio upotrebljen. Ali eto to je priča šta bi bilo kad bi bilo, a sad je ovako. Primjetio sam neke promjene u marketingu a i inače, uz to po prvi put je obrnut trend u odnosu na Mtel (tamo dobit pada ovdje raste). Interesantno bi bilo uporediti drugo polugodište 2015 sa drugim 2014 (jer ove poduzete mjere mislim da još nisu mogle doći do izražaja u prvom polugodištu 2015).
Nepouzdanost datih informacija se nastavlja. Pred novu godinu PR je rekla da je dobit približna planu (a po planu je bilo 70 ak miliona) da bi sad ispalo 80 ak, nakon poreza. Prošle godine su pred novu godinu najavili 113 miliona (ne znam je li tad još bio Rešidbegović) da bi kasnije ispalo da je bilo 88. Previše je to neozbiljno za kompaniju ove veličine, prvo samo ogromno odstupanje procjena a drugo to da jednom daju cifru prije poreza drugi put nakon poreza ne navodeći o čemu se radi.
- Cijelo preduzeće s oko 3.400 zaposlenih organizirali smo tako da potpuno budu okrenuti korisniku. Devet regionalnih direkcija bile su organizirane kao zasebna preduzeća. Mi smo regionalne direkcije oslobodili svih sporednih funkcija i ostavili im samo prodajui direktnu podršku korisnicima, odistraživanja njihovih potreba do postprodajne podrške. Želimo podići nivo zadovoljstva korisnika, i cijelu smo firmu tako organizirali. Sve ostvarene rezultate postigli smo sa 110 ljudi manje nego što ih je u kompaniji radilo 1. januara 2015. Zahvaljujući reorganizaciji, postigli smo veću produktivnost i sva buduća zapošljavanjaće ići ka tome da zaposlimo ljude od kojih će najdirektniju korist imati korisnici, istakao je Zaimović.
Rezultate poslovanja BH Telecom bi trebalo da objavi na pres-konferenciji koja je zakazana za četvrtak, 3. marta. "
Raduje ovo da se problem shvatio i da se nešto radi, ali još uvijek je mnogo ljudi viška. Direktor se malo previše hvali da je dokazao da firmu nije trebalo i ne treba prodavati. Međutim to koliko je firma uplatila nekada nije nikakav dokaz. To je bilo nekad. Bitno je šta će biti ubuduće. Da je firma prodata nekada kad je dobit bila 160 miliona, za novac koji je tada nuđen moglo se dobiti mnogo više nego što je uplaćeno dividende državi, pogotovo imajući u vidu padajući trend. Drugo je pitanje kako bi taj novac bio upotrebljen. Ali eto to je priča šta bi bilo kad bi bilo, a sad je ovako. Primjetio sam neke promjene u marketingu a i inače, uz to po prvi put je obrnut trend u odnosu na Mtel (tamo dobit pada ovdje raste). Interesantno bi bilo uporediti drugo polugodište 2015 sa drugim 2014 (jer ove poduzete mjere mislim da još nisu mogle doći do izražaja u prvom polugodištu 2015).
Nepouzdanost datih informacija se nastavlja. Pred novu godinu PR je rekla da je dobit približna planu (a po planu je bilo 70 ak miliona) da bi sad ispalo 80 ak, nakon poreza. Prošle godine su pred novu godinu najavili 113 miliona (ne znam je li tad još bio Rešidbegović) da bi kasnije ispalo da je bilo 88. Previše je to neozbiljno za kompaniju ove veličine, prvo samo ogromno odstupanje procjena a drugo to da jednom daju cifru prije poreza drugi put nakon poreza ne navodeći o čemu se radi.
-
Meni iz ovog intervjua sa direktorom nije vidljiv nikakav napredak, naprotiv mislim da je kompanija poslovala lošije u odnosu na prošlu godinu jer je razlika u dobiti od 1 milion minorna, a 110 radnika manje nego u prethodnoj godini.Ovi radnici da su radili koštali bi kompaniju oko 3-4 miliona godišnje. Sve mi ovo liči na lijepo upakovani marketing, a vidjecemo to kad se objavi godišnji izvještaj.
Da, u tako velikoj kompaniji samo ako se poigraš sa stopama amortizacije napraviš bez problema 10 miliona KM "dobiti".Investitor wrote:Meni iz ovog intervjua sa direktorom nije vidljiv nikakav napredak, naprotiv mislim da je kompanija poslovala lošije u odnosu na prošlu godinu jer je razlika u dobiti od 1 milion minorna, a 110 radnika manje nego u prethodnoj godini.Ovi radnici da su radili koštali bi kompaniju oko 3-4 miliona godišnje. Sve mi ovo liči na lijepo upakovani marketing, a vidjecemo to kad se objavi godišnji izvještaj.
-
Evo imao sam i pravo prihodi manji za 4,8% ili 8,7 miliona KM.
http://www.klix.ba/biznis/finansije/fin ... /160303049
opet ih zeza matematika:Investitor wrote:Evo imao sam i pravo prihodi manji za 4,8% ili 8,7 miliona KM.
"Ukupni poslovni prihodi BH Telecoma u 2015. iznosili su 542,4 KM, što je za 4,8 posto ili 8,7 miliona KM manje nego 2014. godine."
Ako su prihodi manji za 4,8 posto i iznose 542,4 miliona onda su manji za 26,4 miliona a ne za 8,7 miliona KM.