Fabrika duhana Sarajevo

panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Za pocetak dva provjerena clana koji ce raditi u istom smjeru kao i prodavac.mozda i da sprijece eventualne opstrukcije iznutra. A tri mjeseca je dovoljno da ostanu privremeni. Mozda za to vrijeme eventualni kupac postavi svoje ljude
exat
Posts: 46
Joined: 01 May 2015, 11:20

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by exat »

Al to je samo vlada dala prijedlog na slijedecoj skupštini. Ne mogu se tako mijenjati clanovi NO. Jer ima na pola mandata da im se preispituje povjerenje. I to rade dionicari na skupštini glasovanjem. I za sve clanove se glasuje o povijerenju. Ne moze vlada samo tako odlukom ih smijeniti i imenovati novu dvojicu.
Ili je u Bosni to moguće?!
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Vlada je i uradila baš to.Na polovini mandata glasalo se o povjerenju članovima NO na Skupštini održanoj 28.10.2015.god. i Vlada je svoje glasove iskoristila za izglasavanje nepovjerenja dvojici članova koje je predložila bivša Vlada.Ostala trojica,uključujući i onoga što je prošao sa samo oko 12 hiljda glasova kao uposlenik,dobili su povjerenje jer je to vjerovatno bio dogovor između direktora i premijera.Od tada je direktor imao isključivo svoj NO,dvojica su uposlenici a treči je iz nekog tala.Ja sam od tada u više navrata ukazivao na činjenicu da Vlada nema svoje predstavnike u NO FDS I Bosnalijeka,što sam smatrao pogodovanjem sadašnjem menadžmentu u tim društvima.Naime,sve silne akvizicije koje je direktor FDS napravio u posljednje vrijeme,bile su potpuno bez ikakvog uvida Vlade ,kao vlasnika skoro polovice kapitala.I to je nešto što ukazuje na namjeru Vlade da svoje dionice proda nekom iz svog okruženja.I ovo što su danas odlučili je zapravo namjerno pogrešno!Zakon o dioničkim društvima ne poznaje vršioce dužnosti članova NO.To je ,po nekoj Uredbi Vlade,moguće samo u društvima u kojima je Vlada večinski vlasnik.I ako ovi vršioci dužnosti i u čemu budu smetali direktoru,on će ih osporiti na sudu.Kažem namjerno pogrešno jer jednostavno ne mogu da prihvatim toliko neznanja na jednom mjestu,kao što je slučaj u okruženju ovog premijera.Vlada je dakle,mogla donijeti odluku o raspisivanju konkursa za kandidate za članove NO u ime Vladinog kapitala i ništa više.I da je to uradila odmah nakon skupštine u oktobru,već je mogla imati svoje predstavnike u NO,i ne samo dva,jer je zajedno sa malim dioničarima mogla izglasati nepovjerenje trojici i izabrati novu trojicu!Ali je sve ovo izgleda dio tala!Inače,uobičajeno je da predstavnici bivšeg vlasnika dionica u NO nakon prodaje podnesu ostavke i otvore put za ulazak predstavnika novog vlasnika kapitala u NO,
exat
Posts: 46
Joined: 01 May 2015, 11:20

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by exat »

Vlada Federacije BiH dala je danas prethodne saglasnosti za razrješenje članova Nadzornog odbora Fabrike duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, zbog gubitka povjerenja dioničara, i za imenovanje Mirsada Novalića i Alije Fitozovića za vršioce dužnosti članova NO u ime državnog kapitala do okončanja konkursne procedure, a najdulje do tri mjeseca, saopćeno je iz Vlade FBiH....

Al kako onda opet razrješuje tu dvojicu koji su izabrani 28.10.2015. I kako ih oni mogu razrijesiti bez skupštine? Ja ovo ne razumijem, kako ona imenuje ovog Mirsada i Aliju sama bez skupštine?
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Kompletno saopštenje je pogrešno.Nije Vlada dala danas prethodnu saglasnost na razrješenje jer su oni već razriješeni na skupštini u oktobru.
Mogla je ,eventualno Vlada danas dati saglasnost na to razrješenje!A slažemo se u tome da nisu mogli imenovati te v.d. članove,jednostavno zato što u Zakonu o dioničkim društvima ne postoji ta mogučnost!
Eto,i ovo su argumenti zbog kojih se treba brinuti ko će to prodavati negdje oko 100 miliona km kapoitala!
A oni kažu da očekuju oko 65 miliona!Blago nama!
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Nadati se da imaju neki osnov za ovo imenovanje.

Ukoliko je to moguće po toj famoznoj uredbi ,
Zakon o dioničkim društvima ne poznaje vršioce dužnosti članova NO.To je ,po nekoj Uredbi Vlade,moguće samo u društvima u kojima je Vlada večinski vlasnik
odnosno da su u to uključena i firme koje su u postupku privatizacije, onda je druga priča. Ali ako ne, ovo će im kasnije napraviti problem.

A zanimljivo je ko su ti v.d. odnosno njihove biografije.
hadzo
Posts: 56
Joined: 10 Jun 2013, 20:13

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by hadzo »

Da ne bi nagađali prema:

U R E D B A

O VRŠENJU OVLAŠTENJA U PRIVREDNIM DRUŠTVIMA SA UČEŠĆEM DRŽAVNOG KAPITALA IZ NADLEŽNOSTI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

Član 10.

Izuzetno, bez provođenja postupka iz člana 9. ove uredbe, u skladu sa odredbama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije može utvrditi prijedlog kandidata za imenovanje vršioca dužnosti članova nadzornog odbora ispred državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do najviše tri mjeseca, počev od dana stupanja na snagu odluke skupštine o imenovanju članova nadzornog odbora.
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

I dalje sam pri tvrdnji da se članovi NO imenuju i smjenjuju SAMO NA SKUPŠTINI!Po ovoj citiranoj Uredbi Vlada može predložiti kandidate za VD koje će skupština izglasati ili ne.A konačni prijedlog upućuje nakon konkursne procedure!
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Čitava uredba je postavljena da vladi daje slobodu da smjenjuje i postavlja prema potrebama:

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... be/12.html

Možda se može i osporiti na sudu ali nije poželjno ukoliko se nema dobra zaleđina.
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Univerzal promet:
U 2015. godini smo prodali 9 objekata tipa kiosk firmi Tobacco Press doo Mostar ukupne prodajne vrijednosti 89.294,40KM
Post Reply