Fabrika duhana Sarajevo

panzer

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

I ove sedmice će se nadbidavati po 1 pfening čekajući nešto.
slavuj

Post by slavuj »

Sa ovim dionicama što će se možda i prodavati,situacija je kao u hamamu:Ispo safun i niko ne smije da se sagne!Jer sa ovom i ovakvom Vladom,i ovakvom potpuno nevjerodostojnom vlasti u cjelini,čovjek nikakd nije načisto.Jedino šo je sigurno je to da se stalno moraš pipati po mjestu gdje držiš novčanik!Oni pričaju o nekakvom ataku na bošnjački korpus,Novalić kaže da je neko htio da rasturi koaliciju i da uđe u vlast.E za ovoga mi stvarno nije jasno kako je dobio onu titinu stipendiju!!!
Najveći napad na taj bošnjački korpus je baš u režiji njegove Vlade!Feroelektro već cijelu godinu nije uspio vratiti pod kontrolu vlasnika,između ostalog i ponajviše Bošnjaka!Bosnalijek,Fabriku duhana Sarajevoi Sarajevo osiguranje je u ime tih njegovig što se za njih sikira,prepustio je onako iz čista mira,na upravljanje onima koji su to samo htjeli,i nikakve druge predpostavke za to nisu imali!
A sad se sprema,apsulutnim nečinjenjem,prodati te iste ,večinski bošnjačke firme onima koji su već uhodali sistem na SASE,nešto javno a bogami nešto po prilično i ispod stola!I sve je to borba za njihov,bošnjački interes!!Najveći bošnjaci će na kraju ispasti oni poluinteligentni kriminalni mešetari sa i oko SASE,koji pod pokroviteljstvomk isto toliko bošnjačkog regulatora,Hasana A.P.Ćelama,rasprodaju naše almasli grane.A naše je da na ulici branimo pravo da naše sestre i supruge mogu u sud sa marama!
PS Negdje sam pročitao da u tužilaštvu prate i portale!Pa evo im prilike,optužba za vrijeđanje Bošnjaka!
exat

Post by exat »

Ovo što pada preko okeana berza po 2% indexi to nema veze vama. Dobro su cijene u Bosni i na ovim razinama. Kad u americi firme sa P/E 8 padaju ko kamen u bosni one sa P/E 20 su hit
panzer

Post by panzer »

I ja to kažem. Dok su dionice na našoj berzi u zadnje četiri godine rasle zajedno sa onim na USA berzama onda smo se slagali a sad kao ne gledamo što NASDAQ pada
montypython

Post by montypython »

Je li to neka ironija koju ne razumijem? Kakve veze ima Nasdaq i S&P i sl s nama? Oni su rasli zadnjih godina dramatično mislim da su se indexi udvostručili za 4-5 godina, grafici im izgledaju kao uspon na Mt Everest. Dotle kod nas nije bilo nikakvog rasta. Na 10 godišnjem grafu BIFX I Sasex zadnjih 8-9 godina izgleda kao EKG mrtvaca s tim da ipak pomalo pada. Nedavno sam postavio preklopljene grafove BSNL SOSORA i ENISRa jedan preko drugog i izgledaju kao jedna linija. Linija u stalnom padu koja se asimptotski približava nuli i ne zavisi ne samo od vanjskih tržišta nego ni od poslovanja samih firmi. Kad je išta raslo ovdje, da ne kažem pratilo strana tržišta. Nikad. A kakvo je čudo neki pad vani? Nikakvo. Dovoljno je opet pogledati sam grafik i višegodišnji rast i svakom je jasno da to ne može dovijeka. Ne bi me čudio čak ni značajniji pad vani.
exat

Post by exat »

Al tamo vecina firmi rade bolje nego 2008-2009. Vidi malo rezultate Enisa ili Fdsa. Grafovi izgledaju tocno kako firme i rade.
one

Post by one »

kad je bila kriza prije par godina DOW je bio pao na 6000 a sada je na 16000 SASE nije ni mrdnula od tada
montypython

Post by montypython »

one wrote:kad je bila kriza prije par godina DOW je bio pao na 6000 a sada je na 16000 SASE nije ni mrdnula od tada
Upravo tako, kad ih SASE nije pratila tada ne znam što bi sada.
A u vezi grafova ENISRa i FDSa i tvrdnje (exat) da grafovi izgledaju onako kako firme i rade pogledaj npr graf Bosnalijeka koji je u dlaku isti kao ova dva a firma ima dvostruko veću dobit nego prije 5-6 godina dok mu je cijena upola od tadašnje ako ne i niža. Pogledaj cijenu Enkera-ista priča kao BSNL. Sa dobiti nekoliko stotina hiljada ima cijenu pola od one kad je bio u minusu nekoliko stotina hiljada. Manje više je isto za Vispak- pogledaj malo njegov P/E ( i to u godini ulaganja), pa onda, ne pratim detaljno ali vjerujem da je slično za Man Humel i još neke druge. Uostalom grafovi i ENISRa i FDSa bi bili manje više isti i da trenutno dobro posluju, pokazao sam to prije mjesec dva dana upravo poređenjem tih preklopljenih grafova sa nekim iz drugih zemalja. Kako rekoh tad tržišna cijena pokazuje samo trenutno stanje straha i pesimizma na berzi a ne odražava poslovanje firmi.
montypython

Post by montypython »

Čak se ne bih složio ni da većina firmi tamo rade bolje nego 2008 2009. Uštrcani su trilioni da se poveća potrošnja i u auto industriji i stanogradnji i drugdje. I povećala se je, i povećao se je i optimizam pa se malo zajahalo na Bull marketu i napumpalo cijene koje će onda kad tad spasti i tako dalje. Firme ne rade ništa specijalno bolje nego prije npr 100 godina a kamoli 16000/6000 puta bolje. A i te uštrcane trilione će neko na kraju platiti.
panzer

Post by panzer »

Ja sam morao ubaciti malo ironije jer je predhodnik prvi počeo sa američkim berzama.

Da se osvrnem na ovo:
slavuj wrote:Sa ovim dionicama što će se možda i prodavati,situacija je kao u hamamu:Ispo safun i niko ne smije da se sagne!Jer sa ovom i ovakvom Vladom,i ovakvom potpuno nevjerodostojnom vlasti u cjelini,čovjek nikakd nije načisto.....
Sigurno da je tako. Opreza nikad dosta pogotovo nakon predhodnih desetak godina. Ipak, ono što meni pada u oči je da sa svakim člankom ili izjavom premijera dolazi do izražaja konstatnost u ciljevima. Normalno da se u međuvremenu dešavaju neke ispravke ali glavni ciljevi su jasni. Pošto je jedan od tih ciljeva prodaja državnih udjela, onda ja ne vidim prepreku odnosno obustavljanje prodaje. S tim da ne ide onim tempom koji sam očekivao ali u toku ove godine će najvjerovatnije biti prodaje. I tu najveći problemi mogu biti kod odabira načina i prodajne cijene.
Post Reply