Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Zapravo mozda bi bas MMF trebalo zanimati kako i za koliko oni to misle prodavati. Ko bi to znao.
"po zakonu" presložiše udjele sa par pfeninga a sad se ukida ograničenje pa će se trgovati po cijeni od nekoliko KM.U skladu sa članom 118. stav 4. Pravila Berze, obavještavamo Vas da je Uprava Berze privremeno ukinula cjenovna ograničenja (statičke limite) za dionice emitenta TEO d.d. Sarajevo (simbol: TELPRK1). Ukidanje ograničenja ce vaziti za 08.02.2016. godine.
Krenulo je,... danas rast 2.500%.panzer wrote:"po zakonu" presložiše udjele sa par pfeninga a sad se ukida ograničenje pa će se trgovati po cijeni od nekoliko KM.U skladu sa članom 118. stav 4. Pravila Berze, obavještavamo Vas da je Uprava Berze privremeno ukinula cjenovna ograničenja (statičke limite) za dionice emitenta TEO d.d. Sarajevo (simbol: TELPRK1). Ukidanje ograničenja ce vaziti za 08.02.2016. godine.
Možda ima "nade" za Ozon,Prehranu,T3 i "uspješnog privrednika" koji je često u Amerikama.......
http://www.avaz.ba/clanak/219615/podign ... ada-karica
http://www.avaz.ba/clanak/219615/podign ... ada-karica
A šta nam to vrijedi kod jablaničkih komunalaca a ne vrijedi kod ostalih komunalaca koji kotiraju na berzi.? Ili su i tu možda neki ozonci.....
Ozon je mala maca za jablaničke komunalce,...
nominalna 17,50 a ide glatko na 299,00 KM ( tržišna vrijednost kompanije impozantnih 17 miliona KM iako imaju akumulirani gubitak 1,3 miliona KM (2014. god.) kratkoročne obaveze 2,5 miliona KM i aktivu koja je ravna kratkoročnim obavezama i iznosi samo 2,5 miliona KM.
nominalna 17,50 a ide glatko na 299,00 KM ( tržišna vrijednost kompanije impozantnih 17 miliona KM iako imaju akumulirani gubitak 1,3 miliona KM (2014. god.) kratkoročne obaveze 2,5 miliona KM i aktivu koja je ravna kratkoročnim obavezama i iznosi samo 2,5 miliona KM.
Meni nije jasno da se to desava pred regulatorom i potpuno javno, a da niko, ni regulator ni istražni organi i ne pokušavaju da istraže ove stvari.
Nije mi jasno da njima nije jasno šta to čini privredi i tržištu.
Jedino što sve objašnjava jeste da je država i sve što vrijedi u njoj, podijeljena na "teritorije" klanova, i niko se nikom ne mješa niti remeti poslove.
Onda je sve jasno, ali tad nije jasno kako smo mi tolike budale kda to vidimo, a i dalje pristajemo (nesvjesno?) biti dio te šeme.
Nije mi jasno da njima nije jasno šta to čini privredi i tržištu.
Jedino što sve objašnjava jeste da je država i sve što vrijedi u njoj, podijeljena na "teritorije" klanova, i niko se nikom ne mješa niti remeti poslove.
Onda je sve jasno, ali tad nije jasno kako smo mi tolike budale kda to vidimo, a i dalje pristajemo (nesvjesno?) biti dio te šeme.
-
Ovakve stvari dešavaju se već godinama samo su sad izvođači drskiji i pošto vide da nema kazne i pravne države, počeli su to raditi skoro otvoreno. Tu je trebao regulator KOMVP odraditi svoje, i SIPA i tužilaštvo, ali znamo svi kakvo je stanje. DUFovi i izvlačenje milionskih naknada iz ZIFova, lažne kupovine junk dionica po napumpanim cijenama, prodaja kvalitetnih dionica po smiješnim, povezanim licima, privilegovanim itd itd. Zbog ovakvih stvari bi negdje padali i ministri i Vlade a evo ovdje se završi sa našom diskusijom. Mnogo su doprinijeli i mediji svojim neradom i neznanjem. Jučer cijeli dan neuki novinarčići raspredaju do u detalje o nekakvoj aplikaciji za članstvo u EU u koju nemamo uslova da budemo primljeni još 20-30 godina iako će se ista raspasti davno prije tog roka. Slomiše se svi sa vijestima o mehanizmu koordinacije i sličnim glupostima a kriminalci se smiju i naočigled kradu milione u po bijela dana naočigled svih "organa".
Vjerujem da je sad već potrebna velika količina hrabrosti da se uopšte javno upre prstom u to.
Da se sad nađe novinar koji će 4-5 dana objavljivati tekstove koji bi razjasnili i laiku kako i zasto se to radi, i kakvu stetu to cini trzistu i vlasnicima, drugi dan bi imao nocne pozive, a cetvrti dan bi vec morao imati fizicku zastitu.
Percepcija obicnih ljudi je da smo mi nekakvi profiteri i da smo dionice stekli nekom prevarom, kradjom, sta li... pa cak osjecaju zluradost sto lopov pljacka "lopova".
Da se sad nađe novinar koji će 4-5 dana objavljivati tekstove koji bi razjasnili i laiku kako i zasto se to radi, i kakvu stetu to cini trzistu i vlasnicima, drugi dan bi imao nocne pozive, a cetvrti dan bi vec morao imati fizicku zastitu.
Percepcija obicnih ljudi je da smo mi nekakvi profiteri i da smo dionice stekli nekom prevarom, kradjom, sta li... pa cak osjecaju zluradost sto lopov pljacka "lopova".