BH Telecom

proleter

Re: BH Telecom

Post by proleter »

montypython wrote: Možda sam u krivu a ako jesam unaprijed se izvinjavam ali šta znači ovo: "Na prodajnoj strani HILJADE skrivenih i otvorenih naloga". Molio bih za obrazloženje gdje se ovo vidi i je li istina? Ako nije, čemu služe ovakve tvrdnje a ako jeste evo rekoh unaprijed se izvinjavam u sumnju oko motiva za ovakve tvrdnje.
Pa vidi se ako imaš observersku stanicu ili neki drugi način gdje se vidi ponuda i potražnja po dubini. Gdje ti pratiš tržište, na stranici SASE?
Na stranici SASE vidiš samo najbolji kupovni i najbolju prodajni nalog.
Dakle do cijene od 18,5 KM imaju dva skrivena naloga i jedan od 4.500 komada. I to je već nekolioko dana pa sam zaključio da se sprema sunovrat. I evo ga na 16.6 KM :shock:

Na potražnji imaš 1.000 komada na 16,30 i nešto sitno (oko 200) do 16,6 KM

Ja nisam pisao iz podlih namjera, skoro godinu upozoravam da od ove dionice ne treba očekivati nešto i da će padati. Na žalost stvarnost mi je dala za pravo.
Ne vjerujem da će ikada više dosegnuti 20 KM, čak i da danas objave da ide u privatizaciju. Jer vidimo kako sva privatizacija ide.
proleter

Post by proleter »

Da budem jasan, ne vjerujem da će padati još, vjerujem da će se vratiti do 17,5 ali isto ne vjerujem da će ići preko 18,5 čak i u vrijeme pred ex dividenda day. Ko se može naći u tom prostoru, bujrum.
montypython

Post by montypython »

proleter wrote:
montypython wrote: Možda sam u krivu a ako jesam unaprijed se izvinjavam ali šta znači ovo: "Na prodajnoj strani HILJADE skrivenih i otvorenih naloga". Molio bih za obrazloženje gdje se ovo vidi i je li istina? Ako nije, čemu služe ovakve tvrdnje a ako jeste evo rekoh unaprijed se izvinjavam u sumnju oko motiva za ovakve tvrdnje.
Pa vidi se ako imaš observersku stanicu ili neki drugi način gdje se vidi ponuda i potražnja po dubini. Gdje ti pratiš tržište, na stranici SASE?
Na stranici SASE vidiš samo najbolji kupovni i najbolju prodajni nalog.
Dakle do cijene od 18,5 KM imaju dva skrivena naloga i jedan od 4.500 komada. I to je već nekolioko dana pa sam zaključio da se sprema sunovrat. I evo ga na 16.6 KM :shock:

Na potražnji imaš 1.000 komada na 16,30 i nešto sitno (oko 200) do 16,6 KM

Ja nisam pisao iz podlih namjera, skoro godinu upozoravam da od ove dionice ne treba očekivati nešto i da će padati. Na žalost stvarnost mi je dala za pravo.
Ne vjerujem da će ikada više dosegnuti 20 KM, čak i da danas objave da ide u privatizaciju. Jer vidimo kako sva privatizacija ide.
Jasno je valjda da govorim o ponudi i potražnji PO DUBINI. Evo sad npr gledam na Teletrader i vidim da na prodaji ima ispod 18,5 ukupno 4 naloga sa ukupno 198 dionica. To je što se vidi, ne znam da li ima nekih skrivenih koji se ne vide a koji se vide na OBS, ali nije ni važno. Poenta je da je velika razlika od 16,3 do 18,5 i da jednostavno nema "na prodajnoj strani HILJADE skrivenih i otvorenih naloga" kako si rekao jučer. Dakle NEMA hiljade ni stotine naloga. Ako nema, odakle potreba da se to kaže. Izvini ali nismo djeca, na malom nelikvidnom preplašenom tržištu gdje svi trzaju na lahor vjetra ne možeš očekivati da na takvu izjavu ne bude reakcije makar privremene. Naravno da sama takva izjava utiče bar privremeno na tržište, potiče neodlučne da prodaju kad nisu mislili i stvara i unosi osjećaj panike. I neka stvara, ako je tačna, ali je problem ako nije tačna ili ako se predimenzionira. pogotovo kad se plasira više puta u raznim varijacijama.
To je kao da uđeš u ćevabdžinicu gdje nemaš nikakve namjere da nešto kupiš i onda kao slučajno pitaš nekoga ko jede "izvinite jeste li I vi čuli da gazda ovog objekta ispire meso u WC šolji. Niste, ma da mora da su glasine. Pa hajd' prijatno vam." Ja ne kažem da je to iz podlih namjera ali evo šta da mislim nakon toga, pogotovo jer nije prvi put.
slavuj

Post by slavuj »

Jedino s čim se slažem u ovim postovima o BH Telekomu je to da se on,kao u ostalom i sva druga dionička društva kod nas,stalno i sistematski podkrada iznutra i u suradnji kriminalnih menadžmenta i političkih partija!A sve ostalo je u sferi priželjkivanja.Nek komšiji crkne krava!
I što je najgore,ovdje se ne računa sa ovolikim neznanjem,koje pokazuju pojedini autori.O trgovini na SASE definitivno večina ne zna ama baš ništa!
Slobodne kupovine i prodaje definitivno već odavno ovdje nema!I nemoj sad da mi neka notorna neznalica napiše kako se može kupiti,samo stavi visoku cijenu!Jer i to je naravno glupost.Na SASE već odavno trguje desetak investitora,ako se oni uopće mogu tako nazvati!I njih desetak nastupa u ime i za račun najmanje trideset raznih formalnih vlasnika dionica.I ovisno o tome šta im je cilj,određuju cijenu po kojoj će trgovati.
Kada je u pitanju BHT,dionmice uglavnom posjeduju fondovi i ostali tzv institucionalni investitori.Pa ako,recimo,onom ko nadzire neki od DUF-ova ,treba para za godišnji odmor,onda će narediti prodaju portfolija nekog ZIF-a koji je u tom trenutku likvidan.A ako nema kupaca ,onda će ćelo morati da nafali tu dionicu nekome ko o tome pojma nema ili će to jednostavno kupiti Hrkač na neki od svojih fondova sa poreskih oaza,s tim da mu se to vrati kupovinom recimo visokovrijedne dioniće Elektro grupe!I tako ćelin nalogodavac dolazi do para koje iz recimo naprijeda izvlači prodajom istom tom Naprijedu dionica recimo Merkura,koji je odavno u stečaju!Ne mogu dalje,onaj ko ne može da shvati ne treba se oko ovoga ni zamajavati!Uglavnom,to su ti sunovrati ili uzleti u ovom trenutku na i oko SASE.Naravnoda da Hasan A.P.Čelam čeka svoj dio,jer on to sve mora aminovati.Ne znam mora li se šta dati i onome što zagovara šerijatske indekse na SASE,ali znam da bi i on morao reagirati na dogovorene trgovine.Ne znam i hoće li se to uskoro promjeniti,sve je izgleda u rukama tužilaštava!
proleter

Post by proleter »

Čitam ove vaše Elaborate gore, pa kontam da li da odgovorim... pa pogledam berzu, vidim moje obveznice skočile 50 % za dvije godine, pa zaključim...ma baš me briga za telekom :lol:
montypython

Post by montypython »

Nevezano za ove zadnje postove, neki dan napisah da je ABA3 mtelov igrač i da osim klasičnih reklama mtela u velikim količinama, vrćenja njihove reklame na vrh tornja i sl često možemo vidjeti i lažne članke i autorske tekstove koji su u stvari reklame. Ko ne zna o čemu pričam evo danas jedan primjer. Str 21, biznis naizgled biznis vijesti nema raklama. Tekst o nekakvom natječaju mtela u fotografiji i u sred članka da je dodjeljena nagrada mobitel XXXX. Pa slijedi.."Radi se o vrhunskom modelu koji je krajem 2015 predstavljen tržištu a odmah je stekao ugled jednog od elitnih mobilnih uređaja." Dakle usred rubrike biznis tako da čitalac nema utisak da je reklama koju bi možda preskočio nego da mu to preporučuje "objektivni" novinar ili urednik rubrike što ima veću specifičnu težinu. Perfidno.
panzer

Post by panzer »

Ovo je zanimljivo:
Iz telekom operatera navode kako njihovi prihodi dramatično opadaju zbog besplatnih komunikacijskih kanala poput Skypea, WhatsAppa ili Vibera, zbog čega je upitan daljnji razvoj infrastrukture, prije svega 4G i LTE mreža.
I dalje će imati solidne prihode ali neće moći ulagati u nove tehnologije. Ili možda hoće ali neće biti dividende.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Klijenti se cuvaju sa neodoljivm ponudama, a ovi se trude da ih sto vise zakomplikuju da covjeku nije jasno koliko ce na kraju nesto platiti.
Umjesto da ponude nepotrosivu kolicinu minuta i poruka (obzirom da su unutar mreze troskovi za to u nekoliko watta struje) unutar jeftinih paketa sa nesto data prometa, te takvim paketima sa fiksnim troskom i cijenom privukli klijente koji bi onda prestali koristiti Viber, oni lagano povecevaju cijene na nacin da povecavaju obracunski interval, da smanjuju data promet uracunat u pretplatu itd.
Logicno da ljudi nisu ovce, bar vecina koja zna sabirati.
Ne treba izmisljati toplu vodu, izmisljena je, samo kupi bojler.
Shahab

Post by Shahab »

Nisu sposobni da se uhvate u koštac sa izazovima tehnoloških i tržišnih promjena, zbog toga gube tržište i kupce.
Post Reply