Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

proleter

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by proleter »

Što nije rekao koliko od ovoga prometa otpada na trezorske zapise i obveznice.
one

Post by one »

ovaj TRZ Hadzici,nominalna cijena 10 km,knjigovodstvena 5 km a trguje se trenutno na 24 km.kad uporedis sa cijenama ove tri firme koje trebaju u prodaju vidis koliko su ih krimosi svukli nisko.
insider

Post by insider »

Bili su nasi premijeri kod robovlasnika MMF-a. Transa je obecana, a da bi se dobila moja krenuti rasprodaja drzavnih preduzeca.

Ima li iko ikakvu info u vezi FDS-a, SOSOR-a i BSNLR-a? Ima li kupaca, pregovora, dogovora i sl.

Mrtva je tisina i samo se nagadja.
brzi

Post by brzi »

Ne znam je li ovo za Ginisa:
"Cijena akcija (ZERS-R-A) Željeznica Republike Srpske a.d. Doboj je na današnjem trgovanju porasla 1.382.400%, tj. sa 0,04 KM na 553 KM. Ovo je posljedica smanjena broja akcija sa 245.305.786 na 50.000, odnosno za 99,98%. Knjigovodstvena vrijednost jedne akcije na 30.09.2015. nakon smanjena broja akcija iznosila je 5.592,46 KM."
proleter

Post by proleter »

insider wrote:Bili su nasi premijeri kod robovlasnika MMF-a. Transa je obecana, a da bi se dobila moja krenuti rasprodaja drzavnih preduzeca.
Ima li iko ikakvu info u vezi FDS-a, SOSOR-a i BSNLR-a? Ima li kupaca, pregovora, dogovora i sl.
Ravnoteža straha i nepovjerenje u kredibilnost ove Vlade, mutni tipovi na tržištu kapitala i oko njega...sve to koči optimizam.

Za godinu dana, ako se ovo rasproda, trgovaće se 90 % obveznicama, uz sporadične dogovorene transakcije dionicama i plaćanja ispod stola razlike do realne vrijednosti.
Intersantno, danas je neko postavio 1H nalog na seriji 1B na 99 %, rok dospijeća 2020. godina.
To znači da bi eventualni kupac platio preko nominale, kada se uračunaju provizije ( a nema manje od 1,2 %).
Naravno, ne znači da će se i prodati, ali je definitivno pokazatelj trenda kamo stvari idu.
Mnogo prije je to bilo na obveznicama stare devizne štednje ( i prije no sam ja očekivao, mada sam mislio da pretjerujem kada sam to najavljivao), trgovaće se po nominali, samo radi onih 2,5 % kamate.
Eto, to je budućnost SASE.
hihihi

Post by hihihi »

proleter wrote:Intersantno, danas je neko postavio 1H nalog na seriji 1B na 99 %, rok dospijeća 2020. godina.
To znači da bi eventualni kupac platio preko nominale, kada se uračunaju provizije ( a nema manje od 1,2 %).
Ne bih rekao. Proviziju platis jednom, a ne svake godine. Stoga dijelu proviziju na godina koliko ima pa ce opet biti uz diskont. I ima manje od 1,2%.
proleter

Post by proleter »

hihihi wrote:
proleter wrote:Intersantno, danas je neko postavio 1H nalog na seriji 1B na 99 %, rok dospijeća 2020. godina.
Ne bih rekao. Proviziju platis jednom, a ne svake godine. Stoga dijelu proviziju na godina koliko ima pa ce opet biti uz diskont. I ima manje od 1,2%.
Ne kontam šta si htio reći. Naravno da se provizija plaća pri kupovini samo jednom (brokeru, RVP, SASE). Ko je govorio o svakoj godini? I ako nije problem da kažeš koji broker ima UKUPNU proviziju manju od 1,2 %, pod uslovom da nije specijalno ugovorena za neki veliki iznos?
hihihi

Post by hihihi »

proleter wrote:
hihihi wrote:
Ne kontam šta si htio reći. Naravno da se provizija plaća pri kupovini samo jednom (brokeru, RVP, SASE). Ko je govorio o svakoj godini? I ako nije problem da kažeš koji broker ima UKUPNU proviziju manju od 1,2 %, pod uslovom da nije specijalno ugovorena za neki veliki iznos?
Kazem da ne mozes dodati proviziju na diskont u citavom iznosu, odmah. Jer proviziju jednom platis (ispravnije je podijeliti proviziju sa brojem godina do dospijeća i onda dodati na cijenu obveznice). A ovo ce uvecati cijenu, ali nece preko nominale. Ti govoris da sve troskove raspodijelis u prvoj godini, a sa tim se ne slazem. I sa 99% i sa svim troškovima (koliko je god dogovoreno sa brokerima, 1,2% ili nize + rvp i drugi), ova obveznica i dalje ima prinos veci od kamate.
Sabur2

Post by Sabur2 »

insider wrote:Bili su nasi premijeri kod robovlasnika MMF-a. Transa je obecana, a da bi se dobila moja krenuti rasprodaja drzavnih preduzeca.

Ja mislim da oni nemaju ozbiljnu namjeru ovo prodavati. Ne cine nista da ta prodaja bude kako treba, da se objektivno procjeni imovina, kao sto sumnjam da ce uciniti ista konkretno na oglasavanju prodaju tamo gdje treba da se oglasi kako bi se dobila sto veca ponuda.

Oni kontaju da mogu zaje*at i MMF pa ce biti ko fol poslusni. Ovo je jedna klika seoskih varalica i sitnih kokosara. Nije to meni veliki problem jer ne daju mi oni ni posao ni platu, ali...
Moj je problem sto su dobili u ruke drzavu ciji pasos imam (potvrdu da sam glup), i sto odlucuju i o mojim dionicama nakon sto su dozvolili da drugi neki kokosari i varalice uspostave pravila trgovine tim mojim kapitalom.
Post Reply