Vijesti iz ekonomije/privrede

insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by insider »

Dobra i pomalo iznenadjujuca vijest za Agrokomerc
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by proleter »

insider wrote:Dobra i pomalo iznenadjujuca vijest za Agrokomerc
Obzirom iz kojeg miljea dolazi, ne bi se kladio da je dobra.
Da je uzeo Gadžo Komerc ili neko od velikih kao AS Grupa Jelah ili neko treći, pa da kažem...ovako.... :?: :?: :?: :?:
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by proleter »

insider wrote:Dobra i pomalo iznenadjujuca vijest za Agrokomerc
Malo me zainteresovalo otkuda Imamoviću novac pa sam guglao. Ovaj lik ima garaža-firmu za proizvodnju sokova, za sada ga prodaje u bivšim Merkatorovim marketima.
Evo i Slobodna Bosna u čudu, posebno bih izdvojio ovaj komentar ispod teksta :
Placen clanak, nihad je otjeran jer se bavio prisluskivanjem i izmislio aferu reket. Promptno su ga nijemci otjerali, u dusi seljak poljoprivrednik, sda zbir

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/263 ... omerc.html
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by proleter »

Imam osjećaj da će se ovo završiti opet nekom aferom...
Zanimljivo je da jučer na sastanak u Vladu nije došao kupac Imamović. Tokom sjednice javljao se telefonom. Ovaj izvor dalje otkriva da je sastanku prisustvovao posve drugi sarajevski biznismen, Mustafa Gadžo, koji je također bio zainteresiran za kupovinu Agrokomerca. Nije jasno koja je uloga Gadže bila tokom jučerašnjeg sastanka u Vladi.
http://vijesti.ba/clanak/295148/novalic ... grokomerca
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Silsila-drugoplasirani ponuđač je Gadžina a pošto je Gadžo pokrenuo proizvodnju Topsa i programa zimnice u teglama onda se moraju dogovoriti jer Gadžo planira ići na žalbu na odabir.
Drugo pitanje je zašto Razvojna banka federacije nudi 2 miliona ako joj je Vlada entiteta prije 15 dana daje saglasnost da licitira do 15 miliona KM
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Da je šta drugo bilo bi bolje ali kad se i ova roba traži......
Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izdalo je prošle godine dozvole za izvoz vojne opreme, naoružanja i proizvoda dvojne namjene u iznosu od 310 miliona eura, što je za 100 odsto više nego u 2014. godini.
"S obzirom da dozvole vrijede godinu dana, očekuje se da će efekti u 2015. godini biti najmanje 55 do 60 odsto ili više od 160 miliona eura", rekao je novinarima u Sarajevu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uoči sastanka sa predstavnicima proizvodnih kompanija u oblasti namjenske industrije.

Direktor preduzeća "Igman" iz Konjica Džahid Muratbegović rekao je da je ova kompanija prošlu godinu završila sa 101 milion KM prihoda, od čega je 90 miliona KM izvoz i da očekuje da će dobit biti veća od 10 miliona KM.

On očekuje da će 2016. godina biti još bolja.

Direktor firme "Unis-gineks" iz Goražda Munevera Fočo rekla je da je u prošloj godini prihod iznosio oko 30 miliona KM, od čega je 80 odsto izvoz i da se očekuje dobit od šest miliona KM.
one
Posts: 1761
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by one »

po novom ugovoru sa MMF-om:

Također je predviđeno da entieitske vlade okončaju proces privatizacije kapitala u preduzećima u kojima imaju manjinski ili pak većinski vlasnički udio. To se prije svega odnosi na preduzeća koja hronično posluju s gubitkom a održavaju se u životu zahvaljujući stalnim finansijskim injekcijama iz budžeta. Takva preduzeća, a ima ih oko 40 u oba entiteta, moraju se restruktuirati ili likvidirati u naredne tri godine, pri čemu bi se socijalno zbrinjavanje otpuštenih radnika rješavalo iz kredita MMF-a.

Izvan procesa privatizacije ostat će samo kompanije od strateškog, nacionalnog interesa, poput namjenske industrije i elektroenergetskog sektora, dok će se sve ostale kompanije u vlasništvu države prodati privatnim investitorima.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/266 ... _luci.html
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Sad malo ironije. Ovo znači da će i berze u BIH procvjeti jer će dobrovoljni penzioni fondovi kupovati dionice i obveznice domaćih firmi. Zamisli kad se "dobrovoljac" uvali u OZON ili T3 ili čak Prehranu-promet..... Ili tatu Elektro-grupu.
Federalna vlada utvrdila je Nacrt zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Načela na kojima se zasnivaju ovi fondovi su dobrovoljnost i ravnopravnost članstva, raspodjela rizika ulaganja, javnost rada, te akumulacija i investiranje sredstava.

Među razlozima za donošenje ovog potpuno novog zakona navedeno je da je analiza problema sadašnjeg mirovinskog sustava u Bosni i Hercegovini utvrdila ograničenu pokrivenost i nizak stupanj poštivanja zakonskih obveza, naročito kada se radi o radnicima iz neformalne ekonomije, neodgovarajuću razina mirovina, zabrinutost u svezi financijske održivosti mirovinskog sustava i probleme koji se odnose na ograničene administrativne kapacitete i upravljanje institucijama iz domene socijalne sigurnosti.

REFORMA MIROVINSKOG SUSTAVA

Činjenica da su umirovljenici jedna od najugroženijih kategorija našeg društva danas je povod za reformu mirovinskog sustava i stvaranje mirnijih životnih uvjeta u starijoj dobi budućih generacija.

Dobrovoljni mirovinski fondovi sastavni su dio dokumenta Strategija reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH, a donošenje ovoga zakona je u sklopu Akcijskog plana za provedbu Strategije koji je usvojila Vlada FBiH. Usvajanje Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima u Federaciji BiH bit će stvorena pravna osnova za daljnji razvoj mirovinskog sustava u Federaciji BiH i tržišta kapitala na kojem će se pojaviti nove vrste fondova koji se razlikuju po načinu i kriterijima investiranja.

Društvo za upravljanje fondovima se osniva u formi dioničkog društva, čiji je predmet poslovanja osnivanje i upravljanje ovim fondovima, odnosno ulaganje novčanih sredstava u vlastito ime i za račun članova dobrovoljnog mirovinskog fonda.

Društvo za upravljanje mogu osno3vati domaće i inozemne fizičke i pravne osobe, pri čemu fizičke osobe mogu imati samo nekvalificirani udjel. Više od 50 posto udjela u kapitalu, odnosno prava glasa u društvu za upravljanje mora imati pravna osoba koja se bavi bankarskim i poslovima osiguranja ili djelatnošću mirovinskih fondova, kao i osoba koja u navedenoj pravnom licu ima više od 50 posto udjela u kapitalu, odnosno prava glasa.

Novčani dio temeljnog dioničkog kapitala društva za upravljanje, prilikom osnivanja, iznosi najmanje 3.000.000 konvertibilnih maraka i uplaćuje se na privremeni račun kod banke u cijelosti prije upisa društva za upravljanje u registar gospodarskih subjekata.

FOND NE MOŽE BITI OSNOVAN SA SREDSTVIMA OD KREDITA

Ova sredstva ne mogu potjecati iz zajmova ili kredita, niti smiju biti opterećena na bilo koji način. Ako ukupna imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova kojima upravlja društvo za upravljanje pređe iznos od 50.000.000 KM, kao i za svako dalje povećanje imovine, temeljni dionički kapital društva za upravljanje mora biti povećan za 1.000.000 KM u roku od 60 dana. Temeljni dionički kapital društva za upravljanje ne može biti povećavan javnim pozivom.

Društvo za upravljanje je dužno zaposliti na neodređeno vrijeme najmanje jednog investicijskog savjetnika za svaki fond kojim upravlja i zaposliti jednog ovlaštenog unutarnjeg revizora. Ako ukupna imovina pređe iznos od 50.000.000 KM, kao i za svako daljnje povećanje imovine za ovaj iznos, društvo za upravljanje dužno je dodatno zaposliti najmanje još jednog investicijskog savjetnika na neodređeno vrijeme.

Dioničar društva za upravljanje ne može biti osoba koja je u razdoblju od tri godine prije stjecanja vlasništva u društvu za upravljanje imala više od deset posto udjela u temeljnom kapitalu u društvu za upravljanje, banci ovlaštenoj za obavljanje poslova depozitara, investicijskom fondu, profesionalnom posredniku ili banci ovlaštenoj za kupnju i prodaju financijskih instrumenata, društvu za upravljanje investicijskim ili obveznim mirovinskim fondovima ili društvu za osiguranje, u vrijeme kada je tim društvima oduzeto odobrenje za rad.

To ne mogu biti ni gospodarsko društvo ili obrtnik nad čijom imovinom je otvoren ili proveden stečajni postupak, osoba koja je bila na rukovodećim položajima u gospodarskom društvu nad kojim je otvoren stečajni postupak ili kojem je oduzeto odobrenje za rad, koja je izabrani dužnosnik, nositelj izvršne funkcije ili savjetnik u organima vlasti u BiH.

Ovo ograničenje se odnosi i na one koji su izgubili članstvo u strukovnoj udruzi zbog nepridržavanja pravila udruge, ili im je nadležni organ izrekao mjeru oduzimanja dozvole za obavljanje poslova na financijskom tržištu.

DIONIČAR NE MOŽE BITI NI OSOBA PRAVOMOĆNO OSUĐENA ZA KAZNENA DJELA

Dioničar ne može biti ni osoba pravomoćno osuđena za kaznena djela iz oblasti financija, tržišta kapitala, pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, protiv koje je izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti koje je u potpunosti ili djelomično obuhvaćeno predmetom poslovanja društva za upravljanje, dok traje zabrana, koja posjeduje važeću dozvolu za obavljanje poslova brokera ili investicijskog savjetnika.

Na organe društva za upravljanje se primjenjuju odredbe zakona kojim se uređuju gospodarska društva, ukoliko ovim zakonom nije drukčije određeno.

Prava iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (ostvarivanje prava na mirovinu) član fonda može ostvariti najranije s navršenih 58 godina života. Član fonda sam odabire način isplate mirovine, kao privremene ili doživotne.

Društvo za osiguranje koje isplaćuje mirovine dužno je ponuditi doživotnu starosnu mirovinu, a može nuditi i privremenu starosnu, promjenjivu mirovinu, djelomične jednokratne isplate i druge vrste mirovina prema svom mirovinskom programu.
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by Sabur2 »

I zacas se ulog od 1000 maraka pretvori u 50 maraka. Posljedice ne trebam nabrajati.
Mislim sve to moze SIPA rjesiti vrlo brzo. Nakon Arslanagića i Šepe, jedva cekam da vidim i Blekića, Čelama i Kurbegovića sa onom torbicom preko ruku.
montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... nudu+FDS-a

Otkad to Šib ar invest upravlja BIGom? Koliko znam BIGom upravlja ABDS. Ako se to može zvati upravljanje.
Post Reply