Koja će izazvati nevidjenu pomamu....
Ali na prodaji na SASE, pa ce trzisna biti ispod 10.
Pa slijedom poteza, ce onda morati da prodaju vecinski paket za trzisnu cijenu, ortacima, naravno....
BH Telecom
Re: BH Telecom
Slično je svuda izgleda sa ovim sektorom:
http://ba.seebiz.eu/zagrebacka-burza-za ... ar-128442/
http://ba.seebiz.eu/zagrebacka-burza-za ... ar-128442/
Besplatna aplikacija za razgovor Viber ugrozila je telekom operatere i u Federaciji BiH. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, fiksni telefonski razgovori mjereni u minutama, u periodu od oktobra do decembra 2015. godine, manji su za 6,7 posto u odnosu na isti period 2014. godine.
Nešto manji pad zabilježen je i kod mobilnih telefonskih razgovora. U periodu od desetog do 12. mjeseca prošle godine zabilježen je pad od 3,4 posto u odnosu na isti period godinu ranije. Građani FBiH su, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, poslali 9,1 posto manje SMS poruka u zadnja tri mjeseca prošle godine nego za isti period 2015.
Nešto manji pad zabilježen je i kod mobilnih telefonskih razgovora. U periodu od desetog do 12. mjeseca prošle godine zabilježen je pad od 3,4 posto u odnosu na isti period godinu ranije. Građani FBiH su, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, poslali 9,1 posto manje SMS poruka u zadnja tri mjeseca prošle godine nego za isti period 2015.
Prava stvar bi bila kad bi Vlada F BiH neki manji dio ponudila na berzi građanima onako kako je to Hrvatska uradila. Skupili bi dio novca, a sa druge strane bi dobili veliki broj dioničara koji teško da bi se mogli organizirati da imaju značajan uticaj na skupštinama. A sa druge strane, možda bi postigli da se ljudi zainteresiraju za berzu, pa novac sa štednje prebace na berzu, ... Ma da ne duljim, puno pozitivnih efekata bi se moglo postići, ali treba malo i zauzdati kriminal u tom procesu, a baš taj primjer iz Hrvatske ima sve to što nabrojah!
Prvo treba vratiti povjerenje u pravnu drzavu, tj. SIPA da napravi dar mar na berzi i u KomVP.
U slučaju da Vlada ponudi dionice telekoma građanima po bilo kojoj cijeni, ja prvi, a vjerovatno i mnogi drugi bi odmah stavili na prodaju svoje koje već imam, što bi vjerovatno svuklo cijenu na 10 KM a možda i niže, čak i prije nego počne prodaja državnih dionica.
Zašto? Zato što bi se očekivalo da će se nakon te prodaje naglo povećati ponuda, a potražnja bi bila ista ili čak i manja nego sad.
U slučaju da Vlada ponudi dionice telekoma građanima po bilo kojoj cijeni, ja prvi, a vjerovatno i mnogi drugi bi odmah stavili na prodaju svoje koje već imam, što bi vjerovatno svuklo cijenu na 10 KM a možda i niže, čak i prije nego počne prodaja državnih dionica.
Zašto? Zato što bi se očekivalo da će se nakon te prodaje naglo povećati ponuda, a potražnja bi bila ista ili čak i manja nego sad.
-
U slučaju da Vlada FBiH bude dionice telekoma nudila po hrvatskom modelu, cijena bi trebala biti dosta niža od tržišne da bi prodaja bila uspješna, jer ko je više naivan da kupuje dionice firme u kojoj bi Vlada zadržala većinski paket i kojom se rukovodi na najgori mogući način (višak uposlenih, previsoke plate, loša usluga, strmoglavi pad dobiti i dr.) Za Vladu bilo najbezbolnije da uporedo jedan dio dionica ponudi građanima, a da većinski paket proda nekom strateškom partneru. Tada bi jedan širi krug populacije bio zadovoljan i ta tranzicija bi imala neke šanse. Svaka priča u kojoj bi Vlada zadržala većinski paket je osuđena na neuspjeh.
-
Ma ja nisam ni vidio nikakvu ozbiljnu najavu prodaje bilo kakvog paketa. Uobičajeno šuškanje koje još naši stručnjaci novinari malo iskrive. Čak i u ovoj najavi Agencije govori se o PRIPREMI za prodaju. Kad znamo da je Agencija svake godine stavljala u svoj godišnji program za prodaju (ne za pripremu prodaje) neke firme pa ih do danas nije ni pokušala prodati već to dosta govori. Logičnije mi je da će BHT ipak trebati stabilizovati, restrukturirati pa onda prodavati, možda, a mislim da je i Milićevićka tako nešto rekla. Inače mislim da će za male dioničare mnogo važnije biti poslovanje nego sama tržišna cijena. Mnogima koji dionicu drže zbog dividende i ne misle je prodavati neka trenutna cijena na tržištu i nije bitna dok god mogu imati povrat značajno veći od kamate u banci. Dakle po meni zavisiće mnogo od toga hoće li uprava zaustaviti pad prihoda i dobiti. Što se toga tiče, još se čeka najavljena izjava direktora o poslovanju, ali možemo malo i nagađati. Još prije nove godine PRica je rekla da je dobit nešto iznad planirane. Vidio sam neki dan da je u nekakvom njihovom planu bilo 70 miliona, tako da kad bih nagađao prema toj njihovoj izjavi rekao bih da je za 2015 dobit oko 70 miliona.
Propadaju pod teretom i hipotekom kriminalnih političkih struktura. Oni nemogu izaći izvan gabarita bošnjačkih kantona i tu nema prostora niti za rast niti za odbranu statusa quo. Prema mom scenariju nastavit će se propadanje i istovremeno neće biti privatizacije.
Radoncic konacno usao u BHTelecom, imenovana 3 njegova cojvjeka za izvrsne direktore.
Najpoznatiji Duljko Hasić, notorni kriminalac, dok je jos bio predsjednik Nadzornog odbora Šipada htio je neku svoju zemlju da uvali prilikom dokapitalizacije, preuzme Šipad i onda rasproda lokacije Šipada za dobre pare. Sjetio se dobro da ulozi malo vrijednu zemlju, postane vlasnik i onda unovci svoju zemlju kroz prodaju Sipadovih nekretnina.
Najpoznatiji Duljko Hasić, notorni kriminalac, dok je jos bio predsjednik Nadzornog odbora Šipada htio je neku svoju zemlju da uvali prilikom dokapitalizacije, preuzme Šipad i onda rasproda lokacije Šipada za dobre pare. Sjetio se dobro da ulozi malo vrijednu zemlju, postane vlasnik i onda unovci svoju zemlju kroz prodaju Sipadovih nekretnina.
Cirkus. On je rođak Šefkije Čekića, a ovaj je opet rođak Radončiću.