Ništa nisam shvatio. Da li je ovo prognoza da će propasti privatizacija Sarajevo Osig.?slavuj wrote:Nema dovoljno dionica SOSOR-a pod kontrolom onih koji su inače spremni za sitne pare manipulisati cijenama!A izgleda da na vidiku nema nikoga ko je spreman honorirati kontrolisanu trgovinu,kao recimo Hrkač i društvo u slučaju dionica BSNL,ili Preventove junoše u slučaju IKB Zenica,ili skoropropali poratni tajkuni u slučaju FDS,ili trojka iz Tešnja u slučaju Enker,ili...!Ibro iz ZIF-a PRPF ima 5 procenata ali mu je vlasnik DUF.a direktno zainteresovan za ovu dionicu pa bi bilo vrlo teško zadržati po strani Hasana A.P.Ćelama,bez većih kompenzacija.Jer Hasan Vječni odavno je već u raznim Fabrikama zaposlio i one iz bivšeg Travničkog sreza a ne samo užu porodicu.A i Ibro je svog sina poodavno uvalio Terziću ,pa i on nema nekih večih razloga da na bilo koji načion opstruira sve i kada bi mu to Slovenci dozvolili.A siguran sam da nebi!Ne zbog poštenja nego iz čisto marketingških razloga.Njima je sasvim jasno da se ne treba ni na koji način zamjerati populaciji od koje kaniš uzimati pare.To još izgleda ovdje ne shvačaju,pa recimo vlasnici pivare na svaki način peljušaju okruženje a očekuju da oni,recimo dioničari fondova ,sve to trpe uz njihovo pivo!I ovi iz Jukičeve ulice iz Luksenburga,osjetili su to debelo na domaćem tržištu!Animozitet doktora prema Bosnalijeku koji je plejboj i svjetski putnik Arslanagić Jr.,izazvao ,poprilično su podebljali poštenjačine koji sebe nazivaju Haden!E Slovenci to sebi neće priuštiti!I zato nema ništa od ozbiljnije kontrole trgovine.Možda kupaca i neće biti u većem broju,ali će prodajna strana biti još tanja!A i pancer reće da čeka u zasjedi!
Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
Ma ne,nikako to,a nije to,opstrukcija prodaje ,ni bilo predmet ovog posta.Naveo sam samo razloge zbog kojih,po mom mišljenju,nema značajne manipulacije ovim dionicama.Koliko znam interesanata ima,samo ne znam koliko Vlada stvarno želi prodati Sarajevo osiguranje!Direktor Terzić to sigurno ne želi,ne žale to ni svi oni koji su do sada učestvovali u pljački.
Pa molim vas zapitajte se koji bi to vlasnik dozvolio da mu firma u njegovom vlasništvu,skoro dvadeset godina ,ne donosi nikakvu korist.Pa ko bi to dao i marku za takvu firmu,iz koje ne može povratiti ni tu marku!Samo drski lopovi mogu pričati o nekim višim interesima,o nekakvim predratnim štetama i slično,a zapravo cijelo vrijeme samo zadovoiljavati svoje apetite.Na kraju i nagrada za životno djelo.Vrhunac drskosti i debilnostiu.Ako neko iz vana to shvati,onda će i kupiti Sarajevo osiguranje.Ako ga ovi poliuinteligentni političari,uključujući i premijera,ne uspiju dobro prodati,znači da to jednostavno nisu htjeli!I to će im se jednog dana svakako obiti o glavu.A na nama je da sami odlučimo hoćemo li kupovati,ili prodavati,ili jednostavno čekati odluku ovih nekako skupljenih poluinteligentnih tipova!
P.S
Ovo ni u kom slučaju nije anonimno,oni znaju ko piše!Pa bujrum!
Pa molim vas zapitajte se koji bi to vlasnik dozvolio da mu firma u njegovom vlasništvu,skoro dvadeset godina ,ne donosi nikakvu korist.Pa ko bi to dao i marku za takvu firmu,iz koje ne može povratiti ni tu marku!Samo drski lopovi mogu pričati o nekim višim interesima,o nekakvim predratnim štetama i slično,a zapravo cijelo vrijeme samo zadovoiljavati svoje apetite.Na kraju i nagrada za životno djelo.Vrhunac drskosti i debilnostiu.Ako neko iz vana to shvati,onda će i kupiti Sarajevo osiguranje.Ako ga ovi poliuinteligentni političari,uključujući i premijera,ne uspiju dobro prodati,znači da to jednostavno nisu htjeli!I to će im se jednog dana svakako obiti o glavu.A na nama je da sami odlučimo hoćemo li kupovati,ili prodavati,ili jednostavno čekati odluku ovih nekako skupljenih poluinteligentnih tipova!
P.S
Ok..Hvala. Dobra analiza koja realno prikazuje našu stvarnost.slavuj wrote:Ma ne,nikako to,a nije to,opstrukcija prodaje ,ni bilo predmet ovog posta.Naveo sam samo razloge zbog kojih,po mom mišljenju,nema značajne manipulacije ovim dionicama.Koliko znam interesanata ima,samo ne znam koliko Vlada stvarno želi prodati Sarajevo osiguranje!Direktor Terzić to sigurno ne želi,ne žale to ni svi oni koji su do sada učestvovali u pljački.
P.S
Ovdje je ključ BIG fond.
Uz dogovor sa BIGom, novi kupac bez problema preuzima apsulutnu vlast. Sad, da li je Triglav nešto dogovorio sa BIGom to ne znam ali mi se čini da je Branković za to i angažovan kao "savjetnik". Možda i dalje ima neki uticaj ili veze ili kontrolu nad fondom pa se Terzić nada da bi mogao ostati direktor.
2014. situacija je bila sljedeća:
Ako Triglav preuzme SO onda ovi ostali će se teže boriti da održe svoj udio. Raiffeisen ima pare kojima bi mogao kupiti SO, Croatia isto tako. Za BSO i Euroherc nisam siguran ali pretpostavljam da moraju biti zainteresovani.
Uz dogovor sa BIGom, novi kupac bez problema preuzima apsulutnu vlast. Sad, da li je Triglav nešto dogovorio sa BIGom to ne znam ali mi se čini da je Branković za to i angažovan kao "savjetnik". Možda i dalje ima neki uticaj ili veze ili kontrolu nad fondom pa se Terzić nada da bi mogao ostati direktor.
2014. situacija je bila sljedeća:
Ako Triglav preuzme SO onda ovi ostali će se teže boriti da održe svoj udio. Raiffeisen ima pare kojima bi mogao kupiti SO, Croatia isto tako. Za BSO i Euroherc nisam siguran ali pretpostavljam da moraju biti zainteresovani.
Šuška se da su i neki Kuvajćani zainteresovani za SOSOR.....mada mi je to malo u domenu naucne fantastike....ima li ko slicnu info?
Prema mojim saznanjima jedino je Triglav do sada pokazao interes za ovom kompanijom.Postoje još neke ne potvrđene informacije da je Prevent zainteresovan,ali to treba držati sa rezervom.Što se tiče Kuvajčana i njihove zainteresovanosti mislim da je riječ o hotelu na Igmanu koje Sarajevo-osiguranje većduži period pokušava da proda,a nikako o kupovini vladinog paketa.
Evo ima ponude ali nece niko da se usudi
Kada su bile ove neuspjele prodaje državnog kapitala u SO?
Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH, u proteklom periodu, objavila je
tri javna poziva za prodaju drţavnog kapitala preduzeća Sarajevo osiguranje d.d.
Sarajevo, tender i dvije neposredne pogodbe. Dvije prodaje su bile neuspješne, a
treću je poništila Vlada Federacije BiH.
Prijedlog odluke o prodaji dionica preduzeća Sarajevo osiguranje d.d.
Sarajevo, Vlada Federacije BiH do danas, nije razmatrala.
Zakljuĉkom Vlade Federacije BiH V. broj: 704/2015 od 18.06.2015.
godine, naloţeno je Agenciji za privatizaciju u Federaciji BiH da za, izmeĊu
ostalih preduzeća, i za „Sarajevo osiguranje“ d.d Sarajevo pripremi Plan
privatizacije, sa prijedlozima modela i naĉina privatizacije preostalog drţavnog
kapitala u ovom preduzeću.
Aktivnosti prije prodaje drţavnog kapitala
Analizirati moguću dinamiku prodaje i veliĉinu paketa dionica, tako da se
postignu maksimalni financijski efekti.
Metod i naĉin privatizacije
Po usvajanju Programa rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH sa
planom privatizacije za 2016. godinu, Prijedlog odluke o naĉinu, odnosno metodu
privatizacije drţavnog kapitala preduzeća Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo
putem berze, bit će upućen Vladi Federacije BiH
-
Nikad čuo za to, da nisu pogriješili, da ne misle na prodaju nekretnina firme, npr onog hotela ali zašto bi to išlo preko Agencije. Siguran sam da zadnjih godina nije bilo nikakve ponude za prodaju SOSORA osim ako nije oglašeno u nekom opskurnom glasilu s ciljem da niko ne pročita.
Kada se već o SOSOR-u govori, čudi me da niko ne spominje da je jedna od Vlada FBiH svojevremeno, ne znam je li Hadžipašićeva, Brankovićeva ili Mujezinovićeva, izvršila dokapitalizaciju SO sa cijenom od 25 KM po dionici.
Da li onda Novalić pravi krivično djelo ako sada prodaju dionice po 6-7 KM po dionici ?
Da li onda Novalić pravi krivično djelo ako sada prodaju dionice po 6-7 KM po dionici ?