Vijesti iz ekonomije/privrede

panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

panzer wrote:Bilo bi dobro da Bingo a i ostali i dalje nastave raditi vrlo konzervatne analize i na osnovu toga donose odluke jer će doći vrijeme da će se morati konsolidovati.
Što se tiče Belamionixa, umjesto Omege odlučili su se da zakupljuju prostoje nekadašnjeg Tuša koje Bingo nije uzeo.
Još malo da dodamo: pored nekih tuševih objekata kupio je i objekte Ilme u bos.krajini.
I dalje mi se čini da će doći vrijeme jake korekcije koja će u dobroj mjeri počistiti nekvalitetna ulaganja.
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Protekla godina bila je uspješna u pogledu preuzimanja, kupili ste IK banku u Zenici, Eurofarm polikliniku, šta ćete kupovati i koje poslove počinjati u 2016?

- Kao što sam i ranije naveo, kroz protekli period menadžment ASA grupacije je kontinuirano i strateški djelovao u smjeru diversifikacije poslovanja. Vođena poslovnom strategijom usmjerenom ka visokom stepenu zadovoljstva kupaca, profitabilnom rastu i društvenoj odgovornosti, ASA grupacija uspjela je usmjeriti resurse na nove projekte i akvizicije. Kao rezultat toga, grupacija danas je prisutna i u drugim oblastima poslovnog djelovanja. U 2015. smo dodatno ojačali našu poziciju u bankarskom sektoru preuzimanjem većinskog paketa IK banke. Želimo graditi jaku domaću banku koja razumije potrebe bh. građana i stvara pozitivno poslovno okruženje.
Dodatno smo investirali u vlasničku strukturu BamCarda, kao i u preuzimanje većinskog paketa poliklinike Eurofarm. Strateški pravac djelovanja ASA grupacije u daljem periodu biće na dijelu finansijskog sektora, usluga, nekretnina, zdravstva i prirodnih resursa (hrana i energija). Fokusirat ćemo se, kako na organski rast postojećih ASA firmi, tako i na moguće akvizicije, kao i pokretanje novih kompanija s ciljem odgovora potrebama na tržištu. Uporedo ćemo biti fokusirani i na druge poslovne prilike koje nam se potencijalno ukažu. Cilj nam je da u svakoj od pobrojanih poslovnih oblasti budemo prepoznatljivi i da ostavimo duboki trag.
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Sa ovim se nikako ne mogu složiti:
Novalić: Povećanje minimalne plate na 420 KM je društveno opasno i koči ekonomski rast

http://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic- ... /160108045

I sigurno je podlegao pritisku jer imamo i ovu izjavu od prije 6 mjeseci:

http://www.avaz.ba/clanak/188440/novali ... alne-plate

Prije možda mjesec i više Novalić je dobio sugestiju od Džambića Binga da će mu ovo poremetiti planove jer bi na onaj broj radnika ovo povećanje značilo preko 2 miliona KM više za plate. ( pa vjerovatno ne bi zaradio 40 miliona nego samo 38 miliona KM)
Možda su urgirali i ovi iz ASa i ostali "bitni".....

Možda nisu za to dok se ne ureduju i ostale stavke plate tj topli obrok i neki doprinosi ali ovakva izjava je vrlo ružna za pročitati.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by proleter »

"Prije možda mjesec i više Novalić je dobio sugestiju od Džambića Binga da će mu ovo poremetiti planove jer bi na onaj broj radnika ovo povećanje značilo preko 2 miliona KM više za plate. ( pa vjerovatno ne bi zaradio 40 miliona nego samo 38 miliona KM)."

Koliko ja znam dobit BINGA za 2015. godinu bi trebala biti preko 80 miliona KM, računajući na nekih 10 % od prometa (obzirom da su izajvili da je promet rastao prošle godine za 40 %).
Sumnjam da bi zbog 2-2,5 miliona KM išao tako daleko da vrši pritisak, uostalom ne rade svih 6.000 radnika Binga za minimalac od 370 KM.
A ne treba zaboraviti da je Novalić takođe poslodavac kome ne odgovara povećanje minimalca, ovo mu je samo privremeno mjesto. Srećom :D
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Napisao sam sugestija a ne pritisak ali ne znam kakvi su bili kontakti od ostalih koji se tiče famozno podizanje plate robovima.

A po svemu sudeći danas imamo konfrontaciju biznisi protiv biznisa. Vjerovatno svi iz biznisa misle da su u premijeru dobili svoj glas ali imaju različito očekuivanje od tog glasa:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/udruzenj ... /160108071
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by Sabur2 »

Koliko se sjecam g. Safudin Cengic je izjavio da poslodavci zele zadovoljnog radnika i da je ovo jedan od nacina da se ucine zadovoljnijim.
Toliku dramu zbog tako malog iznosa nisam ocekivao. Narocito sto je i 10 puta veca suma njima baksis u kafani.
one
Posts: 1761
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by one »

Ponedjeljak, 11.01.2016
EBRD organizuje samit 22. februara u Londonu
EBRD organizuje samit 22. februara u Londonu
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da organizuje Investicioni samit Zapadnog Balkana 22. februara u svom sjedištu u Londonu.
Na skupu će učestvovati svi premijeri regiona Zapadnog Balkana, ministri i vodeći biznismeni, a otvoriće ga predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond.
Cilj skupa je da istakne potencijalne investicije i poslovne mogućnosti na Zapadnom Balkanu, kao i da privuče direktne strane investicije i prekogranične projekte, saopštio je danas EBRD.
Prvi samit Zapadnog Balkana u EBRD-u je održan u februaru 2014. kada su se prvi put okupili svi premijeri regiona, navodi se u saopštenju.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by proleter »

Koliko znače domaće jake firme za podizanje BDP-a i ekonomiju , samo Bingo, Prevent i AS Grupa su učinili da se krene iz blata, kada bi bilo još samo 2-3 ovakve iz raznih djelatnosti mogli bi zapjevati. Nadam se da će se pokrenuti i Agrokomerc, Hepok i još neki nekadašnji giganti:
http://www.akta.ba/bs/Vijest/investicij ... eksu/61576
one
Posts: 1761
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by one »

Sarajevski privrednik Nihad Imamović novi je vlasnik Agrokomerca! Njegova firma „Ein Natural“ kupila je Prehrambenu industriju, srce nekadašnjeg velikokladuškog giganta za 12 miliona KM, na usmenom javnom nadmetanju, održanom u petak pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši, piše bh. novinska agencija Patria.
Post Reply