Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
Postao je savjetnik M Terzicu. A sta ce ga savjetovati, to cemo vidjeti. Ovo je izgleda plan "zajedno smo jaci".
-
Ne bih rekao. Nije to bio nalog na kupnju 30 dionica nego na sto i nešto, samo što niko nije htio da proda po 7 osim tih 30 kom. Ako malo bolje pogledaš i sad stoji nalog na kupnju 105 dionica po 7 samo što je najniži prodajni daleko viši na 7,56. Drugo taj nalog je stigao u zadnji čas i pretekao drugi nalog na kupnju po 6,8 (što je preko 4% više od dotadašnje cijene), mislim da je bilo 570 kom koji je stajao cijeli dan i niko nije htio da spusti i proda. To NIJE karakteristični obrazac po kojem bi neko pumpao cijenu. i treće pogledaj istoriju trgovanja gdje su u decembru bile dvije trgovine u desetinama hiljada komada i to sa cijenom u porastu, jednom 40 ak hiljada a jednom 60 setak hiljada komada. Zar bi neko kupio sto hiljada komada da napumpa cijenu?savjetnik wrote:Neko pokušava za 200 KM da vrijednost svog portfolia poveća,međutim to je već odavno provaljeno.Iz izkustva znam da čim se počnu trgovati male količine,a cijena skače to je znak da neko hoće da proda svoje dionice po što boljoj cijeni.Ima kod ove dionice jedan drugi problem,a to je da sam danas saznao da se navodno bivši premijer Nedžad Branković uvukao u kompaniju tiho na neku upražnjenu poziciju u Sarajevo-osiguranju.Ako je tako onda treba što prije bježati iz ove dionice jer dobro su nam poznate metode po kojima ovaj sve kupuje;"PO zakonu".
Molio bih ako neko raspolaže sa bilo kakvim informacijama u vezi ovih mojih saznanja neka napiše.
Pumpanje se radi sa firmama koje su bezvrijedne. Zar misliš da bi neko prodao dionice po 7-8 ako vrijede 15 ili 20. Davno je na ovoj temi rečeno koliko je ova firma potcijenjena na koji god način računali realnu vrijednost. Imaš revizorski izvještaj par stranica ranije, mislim da je neko napisao da je npr u tom trenutku samo depoziti i potraživanja bili 30 % veći od tržišne kapitalizacije. A gdje su nekretnine koje vjerovatno nisu pravilno valorizovane da se ne povećava amortizacija. A gdje porast dobiti kad se završi isplata predratnih šteta. I plus svega toga predstoji privatizacija za mjesec dva, jasno je da će biti zainteresovanih i tvoj je savjet da dioničari iziđu iz dionice koja nije ni počela rasti. Ne znam, u najmanju ruku ne bih im dao taj savjet, neka uključe pamet i pokušaju valorizovati dionicu na razne načine sagledaju sve elemente i donesu odluku. Ovako, reći izlazite iz dionice zato što je ušao Branković mi nekako nije ozbiljno. I šta što je ušao, ako je ušao? Sa ovim tržišnm udjelom Sarajevo Osiguranja ko god da ga kupi, uključivo nekakve ortačke grupe, ne može biti gore nego sada, po dioničare.
Ma ne treba bježati ni od kuda zbog Brankovića!U njega je sve "po zakonu".Po zakonu je aminovao i kupovinu famoznih talgo vozova koji sada zauzimaju sve kolosjeke u tehničkoj bazi Federalnih željeznica u Velešićima!Pedesetak miliona tereta Federaciji sasvim je dovoljno da se zatvori i poveća grupa od one koja je to realizirala.Ali kod nas ništa od toga,bar sad za sad!Ja sam već pisao o tome kako je on,taj dendi o trošku naroda,tamo možda došao kao insajder vlesnika DUF-a koji upravlja fondom BIG.Ali je tu moguć i drugi razlog!Direktor Terzić je apsulutno protiv prodaje ,on bi još da šta izvuče.I možda je u Brankoviću vidio šansu da to sredi sa SDA.I zato je Branković opasnost.Vrlo je moguće da se prodaja na neki način opstruira .Vjerujem da premijer Novalić zna koliko je iza sebe ostavio jedan od njegovih prethodnika ing Hadžipašić!I ne bih se začudio da krene njegovim putem!
Sadašnji menadžmenti su sigurno spremni potrošiti dosta dioničarskog kapitala da ostane sve po starom!O ni da upravljaju uz pomoć vladinih dionica,a zarada da se dijeli.Možda poneka mrvica da dođe i do dioničara!
Treba se nadati da im to MMF ili neko drugi izvan B i S,(Banovina i sultanat) ,neće dozvoliti!I zato ne treba prodavati svoje dionice!Ja lično po malo dokupim!
Sadašnji menadžmenti su sigurno spremni potrošiti dosta dioničarskog kapitala da ostane sve po starom!O ni da upravljaju uz pomoć vladinih dionica,a zarada da se dijeli.Možda poneka mrvica da dođe i do dioničara!
Treba se nadati da im to MMF ili neko drugi izvan B i S,(Banovina i sultanat) ,neće dozvoliti!I zato ne treba prodavati svoje dionice!Ja lično po malo dokupim!
Jedno je sigurno,a to je da ova prodaja sigurno ide i da za to postoji ozbiljan kupac Triglav koji je čak prema nekim informacijama poslao i pismo namjere.Ja mislim da bi to za dioničare bilo dobro jer Triglav izuzetno dobro posluje u Sloveniji i posao oko osiguranja mu je osnovna djelatnost.Cijena nije navedena u ovom pismu namjere ali ona sigurno NE SMIJE biti ispod nominalne vrijednosti 10 KM.Treba imati na umu da je dokapitalizacija Sarajevo-osiguranja urađena isključivo u novcu 24 KM po dionici.Knjigovodstvena vrijednost dionice je preko 20 KM tako da prema mom mišljenju treba računati na neku sredinu prilikom prodaje.Mislim da je slavuj potpuno u pravu kad kaže za Brankovića da je ušao u firmu kao insajder vlasnika duf-a koji upravlja Big-om.On to najbolje zna kako završiti posao u korist nalogodavca PO ZAKONU.
Jedini problem po mom mišljenju ,a vezano za ovu dionicu je da vrlo mali broj dionica ima na ponudi.Osim kad je 02.12.2015 god prošlo 68.500 dionica i 09.12.2015 godine 46.559 dionica(koje se nisu mogle kupiti),U zadnja tri mjeseca prošlo je oko 9500 dionica ako se izuzmu ove dvije transakcije što ostavlja malo mogućnosti za kupovinu ovih dionica po povoljnoj cijeni.
Jedini problem po mom mišljenju ,a vezano za ovu dionicu je da vrlo mali broj dionica ima na ponudi.Osim kad je 02.12.2015 god prošlo 68.500 dionica i 09.12.2015 godine 46.559 dionica(koje se nisu mogle kupiti),U zadnja tri mjeseca prošlo je oko 9500 dionica ako se izuzmu ove dvije transakcije što ostavlja malo mogućnosti za kupovinu ovih dionica po povoljnoj cijeni.
-
Vlada ovdje ne bi smjela zadati minimalnu ispod 12-15 jer mislim da bi iole ozbiljniji investitor dao iznad 15 po dionici bez razmišljanja. Mislim da i mali kupci imaju svoju šansu za dokup još uvijek i veliku šansu za profit. I sad ima ponuda na prodaju od 7,5 a mislim da će se za mjesec-dva to smatrati, gledajući unazad, izuzetno povoljnom cijenom za ulaz. Ko god ovo kupi moraće dokupljivati na berzi što će dalje povečavati cijenu. Ne vidim načina da mali dioničari ovdje ostanu kratki. Naravno mnogi su previše kalkulisali kad je bilo još niže, ne znam baš šta su čekali kad je bilo 5-6 po dionici. Uvijek ista priča iako su svi podaci dostupni niko ne kupuje po 5,0 a onda će isti ti navaljivati da dokupe po 12. Ovdje je samo važno da se pusti da ovo kupi pravi kupac, s novcem i po mogučnosti i iz struke. U tom slučaju čak ni cijena neće biti bitna, mali dioničari čak ne moraju ni prodati dionice jer ko god dobije većinski paket može mnogo bolje iskoristiti tržišno liderstvo i ostvariti mnogo veću dobit i početi dijeliti dividendu. Bitno je da ovi sada odu, od njih nismo imali ništa ni mali dioničari ni država.
Ovdje je zanimljiva situacija što su u BIH prisutni i Triglav os. i Croatia os. i Wiener i Agram.
Ko kod kupi SO, ostalima će napraviti problem jer će znati iskoristiti vodeću poziciju tako bi svi gorenavedeni morali biti zainteresovani za ovu prodaju državnog udjela. Pored toga, nije isključno ni da Generali osiguranje bude zainteresovano za ulazak u BIH.
Ali sve ovo nije razlog da navijamo za rast cijene. Bar dok se ja i slavuj trudimo pokupiti što se može.... Kasnije ćemo zvanično navijati.
Ko kod kupi SO, ostalima će napraviti problem jer će znati iskoristiti vodeću poziciju tako bi svi gorenavedeni morali biti zainteresovani za ovu prodaju državnog udjela. Pored toga, nije isključno ni da Generali osiguranje bude zainteresovano za ulazak u BIH.
Ali sve ovo nije razlog da navijamo za rast cijene. Bar dok se ja i slavuj trudimo pokupiti što se može.... Kasnije ćemo zvanično navijati.
Zato si ovdje pisao da nisu atraktivni jer moraju isplaćivati ratne štete?panzer wrote: Ali sve ovo nije razlog da navijamo za rast cijene. Bar dok se ja i slavuj trudimo pokupiti što se može.... Kasnije ćemo zvanično navijati.
Da budem iskren, ne sjećam se da sam pisao o atrativnosti. Možda ranijih godina ali od skora ne. Bar nisam ja.
Nego kad već prodaju dionice Mann hummela po niskoj cijeni, mogli bi i dionice Sarajevo osiguranja.
Nego kad već prodaju dionice Mann hummela po niskoj cijeni, mogli bi i dionice Sarajevo osiguranja.
Kada se obara cijena uvijek se nadje neka manja kolicina na prodaji na niskoj cijeni da je obori....kada raste onda nikako da se nadje barem 10 komada iznad 7 KM kako bi dionica mogla rasti.
Nema dovoljno dionica SOSOR-a pod kontrolom onih koji su inače spremni za sitne pare manipulisati cijenama!A izgleda da na vidiku nema nikoga ko je spreman honorirati kontrolisanu trgovinu,kao recimo Hrkač i društvo u slučaju dionica BSNL,ili Preventove junoše u slučaju IKB Zenica,ili skoropropali poratni tajkuni u slučaju FDS,ili trojka iz Tešnja u slučaju Enker,ili...!Ibro iz ZIF-a PRPF ima 5 procenata ali mu je vlasnik DUF.a direktno zainteresovan za ovu dionicu pa bi bilo vrlo teško zadržati po strani Hasana A.P.Ćelama,bez većih kompenzacija.Jer Hasan Vječni odavno je već u raznim Fabrikama zaposlio i one iz bivšeg Travničkog sreza a ne samo užu porodicu.A i Ibro je svog sina poodavno uvalio Terziću ,pa i on nema nekih večih razloga da na bilo koji načion opstruira sve i kada bi mu to Slovenci dozvolili.A siguran sam da nebi!Ne zbog poštenja nego iz čisto marketingških razloga.Njima je sasvim jasno da se ne treba ni na koji način zamjerati populaciji od koje kaniš uzimati pare.To još izgleda ovdje ne shvačaju,pa recimo vlasnici pivare na svaki način peljušaju okruženje a očekuju da oni,recimo dioničari fondova ,sve to trpe uz njihovo pivo!I ovi iz Jukičeve ulice iz Luksenburga,osjetili su to debelo na domaćem tržištu!Animozitet doktora prema Bosnalijeku koji je plejboj i svjetski putnik Arslanagić Jr.,izazvao ,poprilično su podebljali poštenjačine koji sebe nazivaju Haden!E Slovenci to sebi neće priuštiti!I zato nema ništa od ozbiljnije kontrole trgovine.Možda kupaca i neće biti u većem broju,ali će prodajna strana biti još tanja!A i pancer reće da čeka u zasjedi!