Bosnalijek

one
Posts: 1761
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Bosnalijek

Post by one »

izgleda su puno zanimljiviji rudnik banovici i vodovod konjic gledajuci trgovinu na berzi,nego ove firme za prodaju.
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Do 15. januara ne treba očekivati ništa značajnije.
HANS
Posts: 183
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS »

Ekonomija
Prodaja udjela u FDS-u, Bosnalijeku i Sarajevo-osiguranju već u januaru
28.12.2015 | Indikator.ba/Avaz
Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) trebala bi po nalogu Federalne vlade već u siječnju raspisati tender za prodaju manjinskog državnog kapitala u “Sarajevo-osiguranju”, “Bosnalijeku” i Tvornici duhana Sarajevo, potvrđeno je „Dnevnom avazu”.

Vlada FBiH prodajom kapitala u ova tri poduzeća planira prihodovati 65 miliona KM, a za taj iznos povećan je i prijedlog budžeta, koji je usvojen u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Ovo su prve privatizacijske aktivnosti ovog sastava Vlade FBiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu.

Riječ je o prodaji 45 posto udjela u “Sarajevo-osiguranju”, 40 posto državnog kapitala u Tvornici duhana Sarajevo i 19,2 posto u “Bosnalijeku”. Prethodno, međutim, Vlada mora usvojiti plan privatizacije koji je sačinio APF, a to bi se trebalo dogoditi ubrzo nakon Nove godine.

Zamjenik direktora APF-a Drago Vrbić potvrdio je za “Avaz” da su ovaj plan, a samim time i prodaja tri poduzeća, sačinjeni prema Akcijskom planu Reformske agende.

– Dosta stvari već je usaglašeno. To ide svojim tokom. Trebat će, međutim, vremena za pripremu ovih poduzeća za prodaju. Postoji procedura, a strateški partneri traže i dubinsko snimanje. Prodaja manjinskog udjela Vlade u tim preduzećima ići će putem berze – rekao je Vrbić.

U planu Vlade, odnosno APF-a, jesu i druga poduzeća, a njihove privatizacije bit će kasnije pokrenute. Riječ je o “Aluminiju” i “Energoinvestu”, u kojima Vlada ima 44, odnosno 67 posto udjela.

Planiranih 65 miliona KM od privatizacije, prema planu Vlade, bit će raspodijeljeno: tri miliona KM na transfer kapitalnim javnim poduzećima, 50 miliona KM drugim razinama vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za PIO/MIO, dok će 11,5 milijuna KM biti iskorišteno za početak trajnog rješavanja smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru. Milion KM bit će izdvojen za set antikorupcijskih zakona, a isto toliko i za FUP za povećanje aktivnosti u borbi protiv terorizma, navodi sarajevski list.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

Ode cijena gore:)
marep1976
Posts: 41
Joined: 19 Sep 2012, 10:51

Re: Bosnalijek

Post by marep1976 »

Ako bude akcije u januaru odmah če se pojaviti "obojani" forum-aši (crveni, žuti, zeleni...) i odmah če biti 20+ reply- a dnevno kako treba sve dionice odmah prodat i da je cijena 10KM odlična...
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Bosnalijek

Post by savjetnik »

Čudne stvari se počinju u zadnje vrijeme dešavati kada je ova dionica u pitanju.Svima je poznato da je nešto manje od godinu dana ove dionice počeo kupovati prof.Jahić Mehmed.Nakon što se pojavio među prvih deset dionice koje je kupovao pokloni svom sinu,a ovaj u međuvremenu prebaci to na Unicredit skrbnik.Danas se među prvih deset pojavi još jedna dobro poznata ličnost kako ga Slobodna Bosna zove TITOV OMLADINAC I PRIVATIZACISKI GROBAR-Nijaz Skenderagić.Ne bi me iznenadilo da se uskoro među prvih deset na RVP pojavi i prof Veljko Trivun koji je mozak cjelokupne operacije Bosnalijek u vrijeme vladavine Arslanagića.Kolika je moć ovih ljudi najbolje pokazuju sljedeće činjenice;1.Prof.Jahić Mehmed nakon što se u štampi pojavilo da je svoje dionice Bosnalijeka poklonio svom sinu NAREDI RVP DA UKINU APLIKACIJU NA SVOM WEBU-DARODAVNI UGOVORI.
2.Prof.Veljko Trivun nakon što je cjelokupna prva postava Arsnalagića završila u zatvoru i dalje predaje poslovno pravo studentima na ekonomiji u Sarajevu.Vjerovatno im pokazuje kako se može biti pametan i obrazovan,a da te niko ne pita o odgovornosti koju imaš kao član NO i nanesenoj šteti od preko 20 miliona KM.Ima još jedna promjena na Rvp Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina skrbnik povečao vlasništvo na 1.7376%(dosad imao 1,5022%).Jedva čekam da vlada FBiH objavi prodaju svog udjela,da vidimo u kojem pravcu sve ovo ide.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Promjene među ptvih deset dioničara ponekad mogu ukazati i na dobre pravce!Nijaz Skenderagić je ,bez sumnje,poželjan dioničar!Naravno ako ne bude uvučen u neku novu hadenizaciju!Profesor Jahić je opet moguć znak tog pravca.Interesantno je da je nestao onaj dioničar iz Kranja.Skenderagić je preskočio i onog Salihagića,koji je vjerni pratilac Uzunovićevog punca!Znači da Skenderagić i dalje kupuje,a onaj Salihagić sigurno nije prodao.Nešto se tu očekuje.Ja sam odavno iznio stav da bi kupac Bosnalijeka mogao biti onaj ko je već instalirao svoje ljude u Bosnalijek ovdje i u firmu čerku u Beogradu.No i dalje stoji mogučnost velike pljačke u prisustvu vlasti!Pročitali ste sigurno da se onaj banski rizničar iz Agencije za privatizaciju,poziva na Pravilnik o načinu prodaje dionica u vlasništvu Vlade!I to,kao i nepamet ovog premijera,mogu nas skupo koštati,mislim na narod,ne na dioničare.Dioničari će valjda prodati samo po cijeni koja im odgovara!A kupci dionica sva tri društva koja su predmet prodaje,MORAJU IĆI NA KUPOVINU NAJMANJE DVIJE TRČINE UKUPNOG BROJA DIONICA!
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Pa dobro. Osim te,sarajevske furke, kriminalne hobotnice, vrijedi li ulaziti u poziciju ovdje tj na ovoj cijeni?
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Bosnalijek

Post by proleter »

slavuj wrote:Promjene među ptvih deset dioničara ponekad mogu ukazati i na dobre pravce!Nijaz Skenderagić je ,bez sumnje,poželjan dioničar!Naravno ako ne bude uvučen u neku novu hadenizaciju!Profesor Jahić je opet moguć znak tog pravca.Interesantno je da je nestao onaj dioničar iz Kranja.Skenderagić je preskočio i onog Salihagića,koji je vjerni pratilac Uzunovićevog punca!Znači da Skenderagić i dalje kupuje,a onaj Salihagić sigurno nije prodao.Nešto se tu očekuje.Ja sam odavno iznio stav da bi kupac Bosnalijeka mogao biti onaj ko je već instalirao svoje ljude u Bosnalijek ovdje i u firmu čerku u Beogradu.No i dalje stoji mogučnost velike pljačke u prisustvu vlasti!Pročitali ste sigurno da se onaj banski rizničar iz Agencije za privatizaciju,poziva na Pravilnik o načinu prodaje dionica u vlasništvu Vlade!I to,kao i nepamet ovog premijera,mogu nas skupo koštati,mislim na narod,ne na dioničare.Dioničari će valjda prodati samo po cijeni koja im odgovara!A kupci dionica sva tri društva koja su predmet prodaje,MORAJU IĆI NA KUPOVINU NAJMANJE DVIJE TRČINE UKUPNOG BROJA DIONICA!
Mislim da nije Salihagić, nego Nersudin Salihović zvani Rus, investitor velikog objekta Melain u Tuzli vrijednog navodno 150 mil KM. Vjerovatno je zapao u teškoće jer mu stanovi izuzetno slabo idu, navodno je od 320 prodao svega 30-ak, a već kasni sa otvaranjem lječilišta i hotela godinu dana.Isto tako prodaje još neke atraktivne lokale po gradovima.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Da,radi se baš o tom Salihoviću koji se vratio iz Rusije sa parama.Nisam znao da je zapao u teškoće,možda je i on prodao.No kako je dobar sa ovim Uzunovićevim on bi sigurno prodao nekome oko Hadena!Ne sječem se da li je Skenderagić imao prije nešto dionica,u svakom slučaju on sada ima više nego je taj Salihović imao u junu ove godine!
jedino što je sigurno je da su sve veće transakcije na ovom nivou cijena već dogovorene.Ja sam recimo pokušao u nekoliko nvrata kupiti ali sam uspjevao tek sa malim nalozima.Jer svi brokeri,pa čak i moj,su u dogovoru!Jer uglavnom žive od ovih kriminalnih mešetara.I ako njih jednom sprijeće,i ovih nekoliko brokerskih kuća će morati na pijacu,pa preprodavati recimo krompir sa Hece!
Post Reply