Znam da njima glas javnosti ne znači puno ali rečeno je prije da iznos od ovoga ide za sanaciju penzionog fonda. Znamo da imaju problema sa isplatama penzija. Šta ako neko kaže penzionerima koji su stotine hiljada glasača na sljedećim izborima da se namjerava prodati 3 kompanije za 65 miliona a da stvarno vrijede iznad 100. To je faktički novac penzionera koji neko poklanja. Taj koji bi to uradio praktično bi mogao izgubiti izbore samo na tim glasovima. Dovoljno bi bilo da se opozicija uhvati toga pa da ih razvlači do sljedećih izbora a onda zbogom vlasti dobro jutro istrage kriminala.Sabur2 wrote:A što se ne bi usudili? Ko će ih spriječiti?
SBB je očigledno u talu, naročito gledajući postupke i istupe ministra FMERI.
SDP i DF su se o sebi zabavili.
Možda poneki novinar nešto pokuša da napiše, ali samo od toga slabe fajde.
Vlada i Premijer se od starta ponašaju kao da su iznad zakona koji ih samo ovlaš zanimaju, tek ako im idu na ruku.
Izbacio sam na brzinu ove cifre vlasništva da vidim kako su došli do ovih 65. Neka me neko ispravi ako sam pogriješio, Vlada ima 19,2 % Bosnalijeka odnosno 1,49 miliona dionica, 39,9% FDSa ili cca 511 hiljada dionica i 45,5 % Sarajevo osiguranja ili 2,1 milion dionica. Evo najgrublje brzinske aproksimacije. Bosnalijek: prvo, dobit im 10 miliona, svi znamo da može i više ali samo na osnovu toga za 20 godina to je 200 miliona a kapital 78 miliona. Po P/E bi to bilo bar 25 po dionici. Znamo i da je Alvogen već nudio 20 po dionici. Da ne ulazimo dalje uzmimo konzervativnih 20 KM po dionici nema nikakve osnove tražiti niže. FDS nemam sad podatke ni vremena ali takođe nema logike ništa ispod knjigovodstvene od 100. SOSOR, knjigovodstvena 10 lider na tržištu, nikad u gubitku a uskoro ističu predratne štete i što znači slijedi naglo povećanje dobiti, ima i mnogo imovine; Meni tu nema osnove tražiti ispod 15 KM po dionici. I kad se to pomnoži ispada Bosnalijek 29,8 miliona FDS 51 milion i SOSOR 31 milion ukupno 112 miliona. E hajd sad da vidimo šta bi bilo ako bi se reklo penzionerima da Vlada može za nih uzeti toliko ali da eto traži 50 miliona manje.
A oni su mogli računati npr ovako BSNL 14 KM FDS 55 KM SOSOR 8 KM ili neka slična kombinacija i tako im ispada 65.
Ispravite me ako sam negdje pogriješio.