Vijesti iz ekonomije/privrede

montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

Sabur2 wrote:A što se ne bi usudili? Ko će ih spriječiti?
SBB je očigledno u talu, naročito gledajući postupke i istupe ministra FMERI.
SDP i DF su se o sebi zabavili.
Možda poneki novinar nešto pokuša da napiše, ali samo od toga slabe fajde.
Vlada i Premijer se od starta ponašaju kao da su iznad zakona koji ih samo ovlaš zanimaju, tek ako im idu na ruku.
Znam da njima glas javnosti ne znači puno ali rečeno je prije da iznos od ovoga ide za sanaciju penzionog fonda. Znamo da imaju problema sa isplatama penzija. Šta ako neko kaže penzionerima koji su stotine hiljada glasača na sljedećim izborima da se namjerava prodati 3 kompanije za 65 miliona a da stvarno vrijede iznad 100. To je faktički novac penzionera koji neko poklanja. Taj koji bi to uradio praktično bi mogao izgubiti izbore samo na tim glasovima. Dovoljno bi bilo da se opozicija uhvati toga pa da ih razvlači do sljedećih izbora a onda zbogom vlasti dobro jutro istrage kriminala.
Izbacio sam na brzinu ove cifre vlasništva da vidim kako su došli do ovih 65. Neka me neko ispravi ako sam pogriješio, Vlada ima 19,2 % Bosnalijeka odnosno 1,49 miliona dionica, 39,9% FDSa ili cca 511 hiljada dionica i 45,5 % Sarajevo osiguranja ili 2,1 milion dionica. Evo najgrublje brzinske aproksimacije. Bosnalijek: prvo, dobit im 10 miliona, svi znamo da može i više ali samo na osnovu toga za 20 godina to je 200 miliona a kapital 78 miliona. Po P/E bi to bilo bar 25 po dionici. Znamo i da je Alvogen već nudio 20 po dionici. Da ne ulazimo dalje uzmimo konzervativnih 20 KM po dionici nema nikakve osnove tražiti niže. FDS nemam sad podatke ni vremena ali takođe nema logike ništa ispod knjigovodstvene od 100. SOSOR, knjigovodstvena 10 lider na tržištu, nikad u gubitku a uskoro ističu predratne štete i što znači slijedi naglo povećanje dobiti, ima i mnogo imovine; Meni tu nema osnove tražiti ispod 15 KM po dionici. I kad se to pomnoži ispada Bosnalijek 29,8 miliona FDS 51 milion i SOSOR 31 milion ukupno 112 miliona. E hajd sad da vidimo šta bi bilo ako bi se reklo penzionerima da Vlada može za nih uzeti toliko ali da eto traži 50 miliona manje.
A oni su mogli računati npr ovako BSNL 14 KM FDS 55 KM SOSOR 8 KM ili neka slična kombinacija i tako im ispada 65.
Ispravite me ako sam negdje pogriješio.
ummet
Posts: 343
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by ummet »

Kad je ovdje ijedna vlada uradila išta za dobrobit svojih građana. U svakoj reformi krije se zavlačenje ruke u džep, pa tako i ovom planu za "Spašavanje penzinog fonda" se krije pljačka onoga što je ostalo. To će tako da bude, a mi možemo da plačemo i lupamo glavom u zid. Firme će se prodati maksimalno po 15% većim cijenama nego što su danas na tržištu. Ova cifra od 65 Miliona uopšte nije nedostižna za lokalne mafijaše.
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by Sabur2 »

Neshvatljivo je da se uopste daje procjena prihoda bez izvrsene nezavisne revizije. Ovo isto kao da prodaješ auto sa punim gepekom. Možda su tamo krpe, možda laptopi, a možda pare. Mora neko da kaže da taj kapital vrijedi minimalno toliko i da iza toga stane sa krivičnom odgovornosti.
one
Posts: 1761
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by one »

ako ovo ovo bude tacno evo adrese na koju treba vrsiti pritisak;
Radončić će preuzeti kontrolu i nad Lutrijom BiH, navodno je dobio ključnu poziciju i u Federalnoj Komisiji za vrijednosne papire u kojoj je koncentriran golemi politički i ekonomski potencijal.

(Integralni tekst pročitajte u printanom izdanju Slobodne Bosne, od četvrtka, 24. decembra)
ummet
Posts: 343
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by ummet »

Treba se boriti, ali vidjet ćete da od toga neće biti ništa. Ne brinite se, sigurno će oni donijeti neke revizije od "neovisnih" uglednih firmi koje će ovu vrijednost procijeniti 65 +- 1 milion, ili čak i manje, pa će se Novalić i pohvaliti. Od krivične odgovornosti nema ništa, a ako neko izvrši pritisak na Radončića, onda će u Avazu da bude oblaćen da neće moći na ulicu izać. Tako se to radi. Imaju sudstvo, zdravstvo, školstvo, medije, vojsku i policiju. Jedino možda SIPA može nešto značajno da uradi, ali vidimo da tu nema nekog interesa. Sve u svemu, gledamo završni čin pljačke Titine imovine od njenih vlasnika (naroda koji ovdje žive). U stvari nije završni jer imaju Telecomi i Elektroprivrede. Sve u svemu, očekivati je nova zaduženja koja će rezultovati nove poreze, akcize itd itd. Sve je ovdje naopako, pa tako mora i da završi!
one
Posts: 1761
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by one »

vlada da nije kriminalna i smotana moze u dogovoru sa malim dionicarima staviti na tender kao prodaju vecinskih udjela u kompanijama i dobiti nekoliko puta vecu cijenu kao i mali dionicari
montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

one wrote:vlada da nije kriminalna i smotana moze u dogovoru sa malim dionicarima staviti na tender kao prodaju vecinskih udjela u kompanijama i dobiti nekoliko puta vecu cijenu kao i mali dionicari
Nisu oni sposobni za takav potez. Pa oni nisu bili u stanju kontrolisati ove firme ni kao najveći dioničari. I kad su imali svoje ljude u nadzornim odborima radilo se svašta u firmama, u BSNL im je eto izvučeno 20 i nešto miliona ispred nosa, ko zna šta je bivalo u ostalim. Da hoće mogli su umjesto da prodaju, kupiti po nekoliko postotaka u Sosoru i FDSu i postati većinski, rastjerati sve, postaviti kvalitetne ljude i za godinu utrostručiti i dobit i pa onda prodati većinske udjele po trostrukoj cijeni od sadašnjih tržišnih. I to bez problema. I tad bi na svoje došli i mali dioničari. Ali od likova koje predvodi Riđobradi i slični ne može se ni očekivati bolje od ovoga što jeste.
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

eto ko fol sutra će sve pojasniti:
Federalni premijer Fadil Novalić dao je opsežni i vrlo ovoreni intervju za “Dnevni avaz” koji će biti objavljen u sutrašnjem izdanju najtiražnije dnevne novine u BiH.

Naredna godina će, tvrdi premijer, biti u duhu ubrzavanja reformi, te jačanja ekonomskog rasta. Osim enormnog poticanja zapošljavanja, ističe, fokus Vlade će biti i u zaustavljanju javne potrošnje. Novalić, pak, očekuje da će u 2016. godini i poslovno okruženje početi davati rezultate.

Također, premijer FBiH za “Avaz” govori o napadima opozicije na federalni budžet, za kojeg tvrdi da on u njegovom fiksnom dijelu nije mnogo drugačiji od prethodnih. Pojašnjava na koji način je Vlada u vrlo kratkom roku uspjela realizirati skoro jednu četvrtinu mjera koje propisuje akcioni plan Reformske agende, te najavljuje buduće korake u radu na reformama.

Aktuelni penzioni sistem Novalić ocjenjuje ne samo nepravednim, već i neuravnoteženim, te ističe kako će novi zakona, zasnovan na evropskim standardima, pokušati ispraviti ovu nepravdu.

Premijer komentira i aktuelno nezadovoljstvo vojnih penzionera zbog načina kako ih tretira Helezov zakona, a kao potencijalnu opasnost konstatira činjenicu da je u decembru zahtjev za prijevremeno penzionisanje predalo skroo 11.000 osoba.

S njim smo, također, razgovorali I o Vladinoj ideji restruktuiranja javnih preduzeća, mešeterima i sposobnosti države da im se suprotstavi, zatim o privatizaciji, reformi državne službe. Novalić govori i o planiranoj poreznoj reformi, te o budućoj saradnji s MMF-om.
montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

Evo pročitah taj intervju Novalića i nažalost, a očekivano, ništa nije razjasnio u vezi privatizacije. Jedino sam primjetio da je pomenuo i da su sredstva namjenjena i za razvojne projekte što se ne sjećam od prije. Nijedne cifre. Ostatak "intervjua takođe dosta uopšten i manje više ponavljanje onoga što je rečeno prije. Nisam primjetio ni priču o restrukturiranju javnih preduzeća i mešetarima iako je najavljena jučer, a ni o zaustavljanju javne potrošnje.
Nevezano za to u istom glasilu na drugom mjestu, vijest da su rukovodstva rudnika od EP BiH dobila zadatak da u roku od 18 mjeseci akumulirani gubitak od 80 miliona svedu na nulu i da u tom periodu počnu pozitivno poslovati.
montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... +Fonda+PIO

Nevjerovatno je koja količina neodgovornosti i nedosljednosti. Evo izjave koju pročitah na indikator, datum današnji ,iz sinošnjeg intervjua Novalića na FTV. Obratite pažnju na ono kad kaže da je deficit u penzionom fondu 150 miliona i da će se sredstva od privatizacije koristiti ISKLJUČIVO tamo (dakle federalnom Zavodu PIO). Sad se pitam kako Isključivo tamo kad u intervjuu Avazu od jutros pominje i "razvojne projekte" smještaj institucija (ako se ne varam 10 miliona), borbu protiv terorizma 2 miliona itd a iz istog izvora to jest sredstava od privatizacije. Dakle u istom danu dvije izjave, po jednoj pare idu isključivo za sanaciju penzionog fonda a po drugoj idu i tamo i još svugdje.
Post Reply