Bankarski sektor

panzer

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Nema više. Prije dvije godine je zvanično oslobođen svih optužbi.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Toplo preporučam da zaključite diskusiju u svezi drugog po veličini dioničara …očito da ili brkate subjekte ili ste pak loše informirani …Yasin Kadi i Mahmal Inv. nemaju ama baš nikakve veze niti su je ikada imali …nadam se da shvatate dobronamjerno :-)
panzer

Post by panzer »

brkamo.

od onog linka ja sam samo pročitao ovo:
Name Percentage of shares held Yasin Kadi 44.3% Mahmal Invest Co Limited 44.2%..
Pošto on misli na Kadi-ja onda sam odgovorio da je čovjek oslobođen optužbe a i svakako je izašao iz vlasništva.
proleter

Post by proleter »

Taman kad pomisliš da te u ovoj zemlji više ništa ne može začuditi...
U Bosanskom Petrovcu, Federacija BiH, jedina banka, do nedavne propasti, bila je ova Dodikova surogat banka, Banka Srpske.
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... +bez+banke
panzer

Post by panzer »

Ili do kraja godine 230 miliona KM zarade.
Na nivou bankarskog sistema u Federaciji BiH, za devet mjeseci 2015. godine ostvaren je pozitivan finansijski rezultat-dobit u iznosu od 174 miliona KM, što je za 40% ili 50 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH.

Poslovanje bankarskog sektora i u trećem kvartalu tekuće godine može se ocijeniti zadovoljavajućim, te se može zaključiti da je bankarski sektor i dalje ostao stabilan i siguran.

Bilansna suma bankarskog sektora na kraju trećeg kvartala 2015. godine iznosila je 16,6 milijardi KM, što je više za 3 % ili 482 miliona KM nego na kraju 2014. godine. Struktura aktive imala je manje promjene vezane za dvije ključne imovinske stavke: povećanje učešća kredita sa 69,2% na 69,6% i smanjenje učešća novčanih sredstava sa 28,2% na 26,7%. Novčana sredstva su u devet mjeseci ove godine smanjena za 3% ili 124 miliona KM i sa 30. 09. 2015. godine iznosila su 4,4 milijarde KM.

Krediti, u prva tri kvartala ove godine zabilježili su rast od 3,6% ili 400 miliona KM, tako da su sa 30. 09. 2015. godine iznosili 11,6 milijardi KM. Ukupni nekvalitetni krediti sa 30. 09. 2015. godine iznosili su 1,6 milijardi KM i zadržani su na istom nivou kao i na kraju 2014. godine.
panzer

Post by panzer »

http://www.portfolio.hu/en/equity/raiff ... 30598.html

Prodaju u Sloveniji ali bi nas kao moglo ovo interesovati:
In Hungary further optimization of the operation will be undertaken. As part of the drive to increase Group focus on the CEE region, operations are to be significantly scaled back or exited in Asia by end-2017 and in the United States by end-2016.
insider

Post by insider »

Im ali iko info da li ce ubrzo doci do spajanja IK Banke i Moje Banke?
proleter

Post by proleter »

insider wrote:Im ali iko info da li ce ubrzo doci do spajanja IK Banke i Moje Banke?
Gledam nekoliko dana preko 3.500 komada do 59 KM po kojoj su ovi iz ASA grupe kupovali dok nisu prešli 51 % (sa povezanim licim). I ptam se što ne uzmu, kad danas pade na 55 KM.
To je taj problem, čim neko dođe do kontrolnog paketa, više niko nije zainteresiran. A ovi će vjerovatno dokaptalizacijama polako istiskivati male i uvećavati svoj dio.
Kada će se i da li povezivati sa Mojom bankom samo oni znaju. A možda više ne kupuju jer će ujedinjavanjem dodatno ojačati pozicije Tako da od nekih snova o velikom rastu dionice IKBZ nema izgleda ništa. A nije da nisam i ja razmišljao o kupovini.
panzer

Post by panzer »

Bolje da su na obveznice išli:
Osma emisija dionica putem javne ponude Privredne banke Sarajevo nije uspjela, izvijestila je banka.

Privredna banka je planirala emisijom dionica prikupiti 8 miliona KM.
Emitovano je 195.122 dionica nominalne vrijednosti 41 KM po dionici, a upis i uplata dionoica su trajali od 20.11. do 21.12. 2015. godine.
S ozbirom da je emisija proglašena neuspjelom, banka depozitar Bosna Bank International d.d. Sarajevo vratit će novac kupcima koji su kupili dionice.

Banka je u prethodnom periodu imala poteškoća sa osiguranjem propisanog nivoa adekvatnosti kapitala.
Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, zaključno sa 30. septembrom 2015. godine, dvije banke u Federaciji BiH imale su stopu adekvatnosti kapitala ispod zakonskog minimuma od 12%.

U prvih devet mjeseci Privredna banka Sarajevo ostvarila je dobit od 44 hiljade KM.

Banka ima aktivu od 157,1 milion KM, kredite od 104,8 mil. KM, a depozite od 130,6 miliona KM, a zapošljava 159 radnika.

Najveći dioničari PBS-a su Fabrika duhana Sarajevo sa 17,2 posto ujdela, UNIS FAGAS posjeduje 10,3%, BOR Banka 9,9%, Unigradnja d.d. Sarajevo 7,1%, Aquareumal d.o.o. Fojnica 6,8 % itd.
insider

Post by insider »

Čisto sumnjam da bi i obveznice uspjele
Post Reply