Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

slavuj

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by slavuj »

Da bi se moglo donositi bilo kakve realne zaključke o budučnosti pojedin dionica na SASE i o Tržištu vrijednosnim papirima u FBiH u cjelini,nužno je
shvatiti da je ovo tržište potpuno premreženo kriminalom!Izuzetci su toliko malobrojni da samo potvrđuju tu činjenicu!
Sve ono što sam ja već godinama iznosio i na ovom forumu o pojedinim dioničkim društvima,o KOMVP,o Društvima za upravljanje fondovima,o Investicijskim fondovima,o određenim akvizicijama,o određenim brokerskim kućama i brokerima,apsulutna je istina bez koje nema smisla iznositi bilo kakve analize!Također se ne može mjerodavno govoriti o poslovanju pojedinih društava,ili preciznije,o njihovim poslovnim kapacitetima,ukoliko se ne uzme u obzir kriminal menadžmenta.Ne mogu se vjerodostojno analizirati ni brojne transakcije na SASE ako se pri tome ne zna ko ih i zbog čega radi!
Ako hoćete da sve to shvatite,pažljivo proučite današnje transakcije .
Na ovom forumu je već napisano da je ZIF MIG izašao iz UNIS-a,inkasirao više od dva miliona.Iz transaakcija dionicama SOLT vidi se da je svoje dionice Solane prodao ZIF Naprijed,i još neki oko njega.Uglavnom se radilo o aplikacijama!Treba još pogledati šta se krije iza nekih današnjih simbola koji su više ili manje porasli!I onda treba sačekati skorašnje kupovine onih koji su danas došli do para.I sve će vam se samo kazati!
Sve se ,dakle svodi na izvlačenje para iz Investicijskih fondova.i upotrebu istih u interesu upravljača!I to žurno!Jer svemočni i lako potkupljivi Hasan A.P.Čelam okolo prića kako ide u mirovinu.A ovakvog je stvarno teško ponovo izmisliti!
Ako neko izanalizira sve ovo na što sam ukazao,neka napiše do čega je došao!Neka napiše šta će se to dešavati narednih dana na SASE!
proleter

Post by proleter »

Sve se ,dakle svodi na izvlačenje para iz Investicijskih fondova. I upotrebu istih u interesu upravljača! I to žurno!

Hvala ti što si mi uštedio truda.
I da ne ispadnem dežurni pesimista na forumu.
montypython

Post by montypython »

Evo malo analize. Više puta sam rekao da kod nas već duže vremena ne vrijede uobičajeni zakoni tržišta te da tržišna cijena nema nikakve (ili ima malo) veze sa poslovanjem kompanije. Kad bi uzeli grafikon neke kompanije na normalnom tržištu on bi imao svoje uspone i padove a oni bi uglavnom zavisili od vijesti o poslovanju firme i naravno dijelom od raspoloženja tržišta. Znači kad bi bi bio finansijski izvještaj da je firma u gubitku, izgubila veliki sudski spor i sl cijena bi išla dole, i obrnuto kad se desio veliki profit isplata dividende i sl imali bi skok na grafikonu. U suštini ne bi bilo mnogo sličnosti između grafika dvije kompanije koje različito posluju. Jedna raste druga pada i sl.
A pogledajte kod nas: nanio sam podatke odnosno 10 godišnje grafikone cijene tri firme jedne preko drugih, (ne obazirite se na cijene sa strane to su cijene samo Bosnalijeka, ostale sam uklonio da ne smetaju. Uzeo sam bas ove tri firme koje idu u prodaju. Potpuno razlicite kompanije, jedna osiguranje, jedna inzinjering, jedna farmacija. Iako su imale razlicito poslovanje u toku tih 10 godina i pojedinačno su varirrale (Bosnalijek je npr imao dobit i 3 i 4 i 10 miliona a bio je i na nuli ako se ne varam) a i firme su inace razlicite izmedju sebe, kad se nanesu grafikoni cijena jedan preko drugog moze se uociti nesto vrlo zanimljivo i indikativno. Grafikoni su potpuno isti, preklapaju se 99% maltene kao da se radi o jednoj te istoj firmi. Ne vidi se nikakav uticaj poslovanja na cijenu, postoji samo konstantni pad od 2007 g i linija se asimptotski priblizava nuli. Cak je i ugao pada isti za sve tri firme konstantno, bez obzira sto je bilo godina kad bi npr dobit neke firme pala ili porasla za 100% ili vise. Po meni to znaci samo jedno. Tržišnu cijenu na SASE ne formira uopšte poslovanje odnosno realna vrijednost firme nego iskljucivo emocije. Konkretno strah i to dvije vrste straha. Jedan, strah od trzista nakon ispuhivanja balona iz 2007 kad su se mnogi opekli i drugi, strah od kriminala u samim kompanijama, namjestanja cijena, nedostatku regulatora i kazni, uticaj čisto psiholoških faktora. Posljedice i zaključci za investitore: generalno posljedice su katastrofalne sto je jasno vec iz grafika, medjutim i iz ovoga se ipak moze profitirati. Posto je sve drasticno palo i to jednako i dobre i loše firme, ako prepoznamo one dobre ili bar one koje nisu tako dobre ali imaju potencijal za poboljšanje, postoji velika mogucnost rasta cijene jednom kad oslabi ovaj uticaj cisto psiholoskih faktora na cijenu i pocnu se vrednovati fundamenti.
Image
montypython

Post by montypython »

Kao poređenje uzeo sam s reda tri Njemačke kompanije sa DAX i uradio isto. Ovdje su jasne ogromne individualne razlike, (iako se često slijedi generalni kurs bull i bear) imamo na mnogo mjesta da jedna firma intenzivno raste a druga je na minimumu i sl
Image
panzer

Post by panzer »

Problem je što se od početka(praistorije) nije ništa popravilo.

Ni kod načina vođenja firmi, pogotovo te tri koje su navedene, a generalno ni kod regulacije tržišta. Hajde, jedna uprava Bosnalijeka sada umjesto penzije hoda po sudovima što je dobro ali i sadašnja uprava je upitna mada sad ima neke nade da može biti bolje.

Tržište itekako dobro osjeti i kad se sve sabere ipak zna vrjednovati. Dionice firme od kojih nemaš koristi a nemaš ni nade da možeš imati ipak nemogu imati ni cijenu. Šta imaš od dionica Energoinvesta ako godinama pričaju o višku zaposlenih a nikad ih nisu otpustili.
Šta imaš od Sarajevo osiguranja ako nemaš dividendu a godinama imaju svoj milion dobiti koji ide negdje da li na otplatu ratnih šteta ili šta.
Šta imaš od elektroprivrede ako je vlast zaključila da im je smrtni grijeh imati dobit.

Ali zato je Cementara Kakanj sasvim druga priča. Isplaćuju dividendu i uvijek ima potražnje za tim dionicama. Za razliku od gore pomenutih emitenata imaju bolju cijenu nego prije 10 godina.
montypython

Post by montypython »

Ma znamo koji su problemi, sto puta su ponovljeni. U stvari prezentovani dijagram pokazuje upravo to, odnosno strah od toga. Ipak, ne mogu se složiti da tržište pravilno vrednuje kompanije i dionice. Bosnalijek je npr 2013 imao dobit mislim oko nule, dok je 2014 dobit bila 10 miliona, najviša ikad, (šta god ja mislio o sadašnjoj upravi). Međutim cijena dionice na tržištu je čak pala. Potencijalni investitori/dioničari nisu mogli znati da dividenda neće biti podjeljena (ustvari čak je i podijeljena kolika tolika). Znači negativna očekivanja su već ugrađena u cijenu. Isto tako Sarajevo osiguranje, jeste svi znamo, moglo bi to bolje, mnogo bolje. Međutim ovako je kako je, zasad što uopšte ne znači da je pravilno vrednovano. Jeste isplaćuju ratne štete ali šta će biti kad ih isplate, hoće li porasti dobit čak i sa ovakvim upravljanjem?
Svaka od firmi ima svoje male tajne koje se moraju uzeti u obzir. Nije stvar samo u dividendi. Jasno je da su firme ispravnije vrednovane ako ima i dividenda ali o tome ne govorim, tu bi znala ulagati i moja baba. Šta je sa potencijalom da će u budućnosti biti ono što sada nije a na osnovu poznatih činjenica ili čak vrlo vjerovatnih pretpostavki. U nas bi ljudi htjeli da zarade 100% a da ništa ne rizikuju i da im još neko garantuje zaradu i stavi štambilj na garanciju. Evo SOSOR je prije mjesec bio 4,9 a danas nema prodaje ni pod 7. Ako je tada kad je bio 4,9 bio ispravno vrednovan i "tržište znalo šta radi" zašto ga tržište nije masovno kupovalo tada jer to je isti SOSOR sa istim poslovanjem kakav je godinama. Međutim tržište počinje da reaguje tek kada neko drugi počne da kupuje. Stvar je dakle u strahu a ne u realnom vrednovanju. Evo Vispak ima svake godine povećanja prihoda i dobiti u dvocifrenim postocima. Ako vidimo koliku je dobit imao na polugodištu prošle godine (podatke na kraju godine su zamutile vjerovatno investicije u pržionik) sa odgovarajućim prihodom u tom periodu i ogromno povećanje prihoda ove godine, realno je očekivati da kad troškovi investiranja ne budu uticali na nju dobit bude 4-5 miliona ili čak više što je recimo 3 KM po dionici. Kad bi se to podijelillo u dividendu a ko kaže da neće, ispao bi to povrat na sadašnju tržišnu cijenu od 40%. To je sasvim realno. I kako to tržište sada vrednuje? Nikako. Dakle ne bih se uopšte složio da tržište trenutno ispravno vrednuje kompanije, ni blizu. Reaguje se jedino kad ti neko na čelo napiše da je dobit sigurna a to nema nigdje. A po meni sve to jasno pokazuje onaj uporedni dijagram.
panzer

Post by panzer »

Kako rekoh ništa se nije promijenilo a ljudi i ako su imali malo nade sada tek nemaju nade da će se promijeniti nabolje.

Ovo oko poslovanja je jedan dio faktora koji utiču na cijenu a postoje i drugi faktori a vidjeli smo i znamo, hiljadu puta ponovili, da "regulatori" regulišu tržište prema zahjevima kriminalaca.
Tako da i ako postoje dobri fundamenti onda postoje i interesne grupe koje su stavile šapu na te fundamente a država tj državni regulatori brinu da sve bude "po zakonu".

Meni je ovdje jedina nada privatizacija mada i to treba držati na oku.
one

Post by one »

Na tržištu kapitala u Federaciji BiH od 1. januara 2016. godine počet će primjena novog ciklusa poravnanja, koji podrazumijeva poravnanja obavljenih transakcija na Sarajevskoj berzi u roku od dva umjesto dosadašnja tri dana, obavijestio je Registar vrijednosnih papira FBiH.

Ciklus poravnanja T+2 znači da će se obaveze iz poslova zaključenih na berzi izvršavati u roku od dva radna dana od dana zaključenja posla na berzi.

Poravnanje od dva dana na tržištu kapitala u Republici Srpskoj uvedeno je od 1. januara 2015. godine.
one

Post by one »

je li bila ikakva promjena medju prvih 10 u rvp nakon ove transakcije:

Oznaka izdavatelja BORB
Naziv BOR BANKA D.D. SARAJEVO
Adresa OBALA KULINA BANA 18, 71000, Sarajevo
Vrsta REDOVNE DIONICE
Nominalna vrijednost 1100000,0000 KM
Ukupno emitovano dionica 20000
Datum emisije 12-11-2015
Djelatnost Djelatnost banaka