ZIF-ovi

savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: ZIF-ovi

Post by savjetnik »

Drago mi je da se neko uključio u odbranu lika i djela vrhovnog poglavara tržišta capitala u FBiH gospon Hrkaća.Kao prvo moram da ti kažem kako je Hrkać preuzeo Herbos, isto onako kako se sada po njegovom pečatu preuzimaju sve firme.Mislim da je neko na ovom forumu to detaljno opisao kako Hrkać plaća dionice tako da nema potrebe da ponavljm kao papagaj.Što se tiče fonda Crobih jedno je sigurno da je to jedan od 5-6 fondova koji jedino vrijede na tržištu capitala.Dok Hrkać nije preuzeo Herbos to je bio dobar fond,a sad su mu u potrfoliu ostale dionice kao; GP BOSNA d.d. Sarajevo ,ELEKTRO GRUPA D.D. JAJCE, GP PUT d.d. Sarajevo,RMU KAMENGRAD D.D. SANSKI MOST itd.Meni je jasno da se ovaj Kolobarić iz Crobiha bori ko lav iz razloga što svi znamo šta će biti sa ovim fondom ako Hrkać uspije da ga preuzme.Nije mi namjera da branim ovog Kolobarića,već da pokušam da ti približim kakav je Hrkać negativan igrać na tržištu capitala,a mnogi smo to skupo platili-SVOJIM PARAMA.Na kraju da ti pojasnim ovo u vezi muslimana.Znam da nema muslimana dioničara u tom fondu,ali vidjet ćeš sutra po punomoćima ko ga zastupa tako da sam to više napisao ironično na sva dešavanja oko crobiha.
exat
Posts: 46
Joined: 01 May 2015, 11:20

Re: ZIF-ovi

Post by exat »

bas se kolobaric bori za dobrobit dionicara. Prije da se bori a svoju placu mobitel i auto.
Nemam pojma to s punomocima o cemu govoris, al volio bi da netko s foruma bude sutra na skupstini Crobiha pa da nam javi kako je bilo.Ovo sto im je komisija uzela dozvolu to je izgleda pozitivno. Nema vise sale. Vidim da je Fortuna nesto muljala sa Crnom Gorom, RSom i nekim strancima dok Herbos cak ni ne proziva komisija.
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: ZIF-ovi

Post by montypython »

Evo samo kao ilustracija onog o čemu govorim u vezi upravljačke provizije Društava za upravljanje. Na stranici KOMVP mogu se naći npr finansijski izvještaji o poslovanju DUFova (među ostalim). Pa na primjer gledam (PDF-ne može se attachirati ovdje) izvještaj o poslovanju DUFa ABDS koji upravlja BIGom., za 2014 g. Vidimo npr da je društvo koje broji 7 uposlenika, imalo oko 2,7 miliona prihoda (str 15 izvještaja) od čega je praktično sve ili 2,699 miliona upravljačka provizija za ZIF BIG koja je obračunata kako piše, kao 2,9 % prosječne godišnje neto vrijednosti fonda. Uz rashode od cca 800 hiljada. Na kraju je dobit 1,9 milliona ili nakon poreza na dobit 1,711 milona. Kako vidimo u istom dokumentu (str 21) i za 2013 godinu je dobit bila pozamašna i odmah je kompletan iznos od 1,87 miliona raspoređen za dividendu.
Ok to su činjenice iz kojih se vidi obrazac isisavanja fonda. Samo za 2014 godinu je uzeto 2,7 miliona iz BIGa (vjerovatno kompletna dividenda koju je primio BIG od firmi iz portfelja, ako ne više) i prebačeno u DUF.
Dakle umjesto da kao obični servis fonda-ZIFa, DUF samo pokrije svoje rashode (u ovom slučaju 800 hiljada, plate zaposlenih, putovanja, mat roškovi nadzorni odbor..) DUF iz njega uzima nevjerovatnih 2,7 miliona i završava godinu sa neto profitom od 1,7 miliona. Iz ovoga s vidi da zakonski maximum i kad bi se uzimala neto vrijednost kao sada (što je glupost jer treba naknadu vezati za performans fonda) ne bi trebao prelaziti 1%. Kako je moguće da ZIF posluje negativno a da DUF koji sa njim upravlja ima ogromnu dobit, da desetine hiljada dioničara (penzionera bivših vojnika, građana uostalom) ZIFa nikad nisu od njega ništa dobili a da se dioničari njegovog DUFa kraljevski goste svake godine, za nikakav rad i učinak.
Dakle jedan DUF sa 7 zaposlenih čiji je rezultat „upravljanja“ svake godine, gubitak onog čime upravljaju tj ZIFa, ima dobit kao npr Energoinvest sa 700 zaposlenih, ili ako hoćete Elektroprivreda BiH.
Je li znate čitati gospodo iz Komisije za vrijednosne papire, parlamentarci, gospodo iz Vlade i ostalih nazovi institucija, koliko vam godina treba da reagujete na ovu legalizovanu pljačku desetina hiljada vaših građana?
panzer
Posts: 12402
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

Ja bih se opet vratio na raniji post.

Ko je u prvih deset dioničara fonda BIG. Ima i "zavisnih" ali ima i nezavisnih dioničara koji su za te dionice plaćali par miliona KM.
Zašto oni ne reaguju nego gledaju kako im DUF izvlači pare?
Samo zato što je zakon široko postavljen ne treba tražiti opravdanja pasivnosti dioničara fonda.
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: ZIF-ovi

Post by montypython »

A ko će znati ko je "nezavisan" kao da nema bezbroj nelegalnih načina da se naplati šutnja i pasivnost ili da se preko povezanih lica bude zavisan. Ili preko prodaje ili kupovine dionica po čudnim cijenama? Ili preko možda dioničarstva u DUFu i u ZIFu paralelno gdje je nekom možda bolja dividenda u DUFu nego u ZIFu? Ko zna? Ja govorim o onima koji jednostavno nemaju načina da budu aktivni i zaštite se. Kako će se neki 80 godišnji starac na selu zaštititi. Ili bivši demobilisani vojnik? On je nekad cerifikate pretvorio u BIG i možda ne zna ni da ima dionice a kamoli da ide na skupštinu da glasa o nečemu. Takvih je hiljade. Njih treba zakon(odavac) da štiti a oni koji su pasivni a mogu a neće, to je onda njihov problem. Ne bih rekao da je zakon "samo" široko postavljen, to "samo" je glavna stvar koju koriste. Regulatorni organi i postoje da stalno motre situaciju i reaguju, ne mogu se osloniti na "aktivnost" dioničara, čemu onda služi država.
ummet
Posts: 343
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: ZIF-ovi

Post by ummet »

Sve je to dobro i planski osmišljeno upravo da bi ovi (gore nabrojani) sumnjivi tipovi kupili kajmak, dok "stoka sitnog zuba" traži ostatke i kosti ispod stola. Nema šanse da se stvari ikada poprave. Evo čime se zanima "List godine u svijetu" '92 ili '93. http://www.oslobodjenje.ba/crna-hronika ... -sa-spidom
Uhvatiše tipa sa Golfom 2 i paketićem Spida. Od muke mi nije ni smiješno.
Dok ima kupaca za trezorske zapise i obveznice ima i derneka. O nekom realnom napretku niko više i ne sanja.
panzer
Posts: 12402
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

Činjenica je da neke stvari treba mijenjati. Neki zakoni nisu izmijenjeni iako su se davno stvorili preduslovi za to. Šta je razlog, to se manje-više zna. Eto i ovo u predhodnom postu je jedan od razloga.
Ne može neko "oslobođenje" pisati odnosno potencirati uređenje fondovskog sektora kada mu vlasnik svojim povezanim transakcijama preko povezanih lica tj firmi predvodi čitavu operaciju isisavanja svega što valja iz fondova.

Možda može neko drugi ali građani odnosno vlasnici fondova se trebaju početi buniti. To onda treba doći u javnost, pa onda treba reakcija almighty stranaka pa tek onda da bude konkretne promjene zakona.

Ko se od dioničara do sada pobunio? Niko. Rekoh, većinu malih dioničara boli neka stvar za svojim vlasništvom. Isto kao i velike. Nisu svi dioničari koji se nalaze u prvih deset dioničara fondova povezani sa DUFovima. Nikad se nisu oglasili.

Druga stvar je što, ako već tražimo da javnost tj. mediji nešto počnu objavljivati, moramo( mi ili neko stručniji) konačno jasno definisati sadašnju situaciju i prijedlog za izmjene zakona odnosno njihovo konačno usvajanje. Objasniti jasno i precizno, navesti imena i podatke.
Te primjere ka što si naveo sa fondom BIG.

I malo da se osvrnem na te certfikate koje je neki dem.borac pretvorio u dionice fondova.
Možda je grubo reći ali nije za svakoga ni da bude dioničar. Imali su priliku da imaju koristi od tih dionica ali su pasivni. Jedan dio njih sigurno ima opravdanje ali većina nema.

Da ne bude priča da bi se pričalo tj pisalo.

Ima li ko stručan da tačno, sa jasnim argumentima definiše pogubnost trenutne situacije sa fondovima kroz primjere na bar 5-6 kucanih stranica?
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: ZIF-ovi

Post by savjetnik »

Izgleda da ovaj Hrkać ne odustaje od Zif Prof.U zadnjih 10-ak dana povećao svoj udio na Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina-skrbnik(11.7257%) te prešao TRIGLAV SKLADI DOO-11.7247% koliko imaju trenutno vlasništva.Ima tu još povezanih lica i sa jedne i sa druge strane,ali razmišljam nešto ako ovog ima kupiti na 5,40-5,50 KM malo više ne bi bilo loše špekulativno zaraditi 10-12% ako se uzme u obzir da je ove godine prelazilo 6 KM po dionici(najveća 6,10 KM).Mislim da ovo treba propratiti jer sad kad su mu ruke vezane u Herbosu morat će napasti drugi neki fond.Što se tiče skupštine crobiha izgleda da nije ni održana prema informacijama do kojih sam došao.Navodno opunomoćenici Hrkaća se nisu ni pojavili jedino ako skupštinu nisu održali kod Gojka u Jablanici.Što se tiče malih dionićara oni su izgleda počeli da se organizuju jer evo u Preventu su uspjeli da stave jednog člana u NO koji nije iz Prent grupacije,a koja je do sada u potpunosti ovaj fond kontrolisala.Prema mojim informacijama isti se scenario sprema za još jedan fond koji po svojoj vrijednosti ništa nije slabiji od Preventa,ako ne i bolji.Prema matematici koja je najvažnija u ovim slućajevima postoji mogućnost da ubace jednog člana u NO što je do prije mjesec dana bilo nezamislivo.Treba ovo sve pratiti i probati koju marku zaraditi.
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: ZIF-ovi

Post by one »

I ja da sam na hrkacevom i mjestu drugih isto bih zabranio fondovima koje kontrolisem da kupuju dionice poput fds,bosnalijeka i sosora,vec bi ih kupovao preko skrbnickog po cijenama kojim zelim bez konkurencije.tek kad vlada objavi cijenu za prodaju istih onda bih naredio fondovima da kupuju po toj cijeni ove dionice tj.sa mog skrbnickog i toj daleko vecoj cijeni.u medjuvremenu bi prebacivanjem izmedju fondova napucavao cijene dionica trece lige i tako jacao vrijednost fonda da mogu vise para izvuci preko dufa.kada fondovi otkupe ove moje dionice jos ce porast i vrijednost fondova i tada bi i njihovom rasprodajom zaradio.ako nema kupaca,ima da stupi novi zakon o transformaciji fondova.u medjuvremenu fondovi isto mogu korumpirati sa vladom i kupovati njihove obveznice kojima ce vlada hraniti administraciju,a berzanske kuce ostvarit proviziju.male dionicare ko "ebe
ko ima hrvatski pasos otice radit u eu,skinut ce ga sa liste nezaposlenih pa ce bakir dobiti svoju brojku o 100 hiljada novouposlenih.kriminal ce postati razvojni brend a investicije dobra sala.
leon
Posts: 348
Joined: 14 Nov 2012, 15:01

Re: ZIF-ovi

Post by leon »

Preduzeće Vrijednosnice Osijek d.o.o., Hrvatska, postale su većinski vlasnik Društva za upravljanje fondovima HERBOS-INVEST d.d. Mostar.

Društvo Vrijednosnice Osijek kupilo je 24. novembra na Sarajevskoj berzi 1.660 ili 87,8 odsto dionica HERBOS-INVEST-a. Vlasnički udio je prodalo HERCEGOVINA OSIGURANJE d.d. Mostar - u likvidaciji, a a cijena je iznosila 200 KM po dionici.

Nakon Vrijednosnica Osijek najveći vlasnički udio u HERBOS-INVEST -u imaju NLB Ljubljana sa 5,3 posto i Marić-Žepče d.o.o Žepče sa 4,7%.

Nije neko iznenađenje obzirom na:
http://www.fininfo.hr/Poduzece/Pregled/ ... ljno/29176
Post Reply