Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

montypython

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by montypython »

Šta radi BIG sa ovolikim kešom? Prije je prodao, mislim po 14, sav Bosnalijek kojeg je imao a imao je mnogo, a sad i ovo. Kad bi za to kupovao a to je valjda suština fondova, nakupio bi se dionica po istorijskom minimumu i uveliko povećao portfelj svojim dioničarima a s druge strane tržište bi procvjetalo pri tolikoj likvidnosti. Nije valjda da pare drže na banci?
panzer

Post by panzer »

Opis-- Ukupna vrijednost na dan izvještavanja-- Učešće u vrijednosti imovine fonda (%)
1 2
1. Dionice--78.002.040,63-- 85,18
2. Obveznice
3. Ostali vrijednosni papiri-- 150.483,41 --0,16
4. Depoziti i plasmani-- 12.350.000,00-- 13,49
5. Gotovina i gotovinski ekvivalenti-- 1.011.136,19-- 1,10

6. Nekretnine
7. Ostala imovina-- 64.822,42-- 0,07
I UKUPNA IMOVINA--91.578.482,65 -- 100,00
slavuj

Post by slavuj »

Na zadnjoj skupštini Solane Tuzla,na moje po ko zna koji put ponovljene tvrdnje o sprezi kriminalaca iz DUF-ova i menadžmenta i u Solani,reagirao je samo jedan priučeni junoš za kojeg su mi rekli da je iz BIG-a.Ko si ti da ljude nazivaš kriminalcima,pitao je uposlenik fonda čija je vrijednost imovine višestruko smanjena nerealnim zahvatanjem Društva ABDS po osnovu upravljanja te pljačkom kroz već poznate pljačkaške kanale.
Ma ne samo da su izvukli sve pare od dionica Bosnalijeka,nego mi čovjek koji je dobro poznavao onog iz BIG-a što je bio kod Arslanagića u NO,tvrdi da taj nikada ne bi prodao te dionice Hadenu bez milion eura mimo cijene!To isto će uraditi i sa ovim parama od ove EP,i sve tako dok ih ne zaustavimo.I taj sitni kriminalac će me opet negdje poitati ko sam ja.A ko je on i njegovi pa me ni ovog puta neće tužiti za nanesenu štetu njihovom ugledu.dakle,oni prodaju samo uz dodatni keš i dobijene pare na račun odmah izvlače kroz troškove upravljanja i na sve druge načine.Da podsjetim da su osnivači ABDS-a bili sve ljudi iz drugog ili prvog safa Sarajevskih stranaka.Neki od njih i sada sa visokim rejtingom.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:
Opis-- Ukupna vrijednost na dan izvještavanja-- Učešće u vrijednosti imovine fonda (%)
1 2
1. Dionice--78.002.040,63-- 85,18
2. Obveznice
3. Ostali vrijednosni papiri-- 150.483,41 --0,16
4. Depoziti i plasmani-- 12.350.000,00-- 13,49
5. Gotovina i gotovinski ekvivalenti-- 1.011.136,19-- 1,10

6. Nekretnine
7. Ostala imovina-- 64.822,42-- 0,07
I UKUPNA IMOVINA--91.578.482,65 -- 100,00
Uh huh, preko 13 miliona. 14% portfolia. Da se sad (teoretski) likvidira, samo od toga bi dioničari dobili 40% sadašnje tržišne cijene. I to bez ovog danas. Nevjerovatan potencijal, vrlo slabo iskorišten. Drže to na par postotaka kamate a gomila dionica na tržištu na istorijskim minimumima i ogromnim potencijalima rasta. Je li se za takvo "upravljanje" daju milioni? A ovo Slavujevo za izvlačenje dobiti kroz upravljačku naknadu, sto puta sam ponovio da je to možda korijen svih zala na SASE i pokretač svakog drugog kriminala jer se skoro sav drugi kriminal temelji na nelikvidnosti a smanjenjem naknade i vezivanjem za kvalitet upravljanja/rast fonda porasla bi likvidnost. Čudi me da ovi stranci što Vladu prisiljavaju na reforme i borbu protiv kriminala nisu i ovo prepoznali.
panzer

Post by panzer »

Čudni su tokovi finansijski.

Selimovići su od nekada jasne grupacije prešli u "poluilegalu".

Firmu T3 preuzeo Bosna Auto Anet doo. Vlasnik Fadil Šahbaz, direktor selimovićeveg Merkura. A ostali suvlasnici u T3 su isti kao i kod svih ostalih preuzimanja gdje se spominje fond Naprijed:
OIF LILIUM BALANCED
FAREX DOO JELAH,
OIF LILIUM GLOBAL Sarajevo,
PALISAEN d.o.o. Sarajevo
LIDER PRESS D.O.O.

Pretpostaviti je da su isti i u Majevičanki.
panzer

Post by panzer »

montypython wrote:Dobro će biti i da penzioneri pritisnu i to u dva smjera. Da se garantuje minimalna cijena a ta bi za ove prve tri firme trebala biti ugrubo bar oko 100% viša od sadašnje tržišne. I drugo da se Vlada potrudi da za ovo malo vremena što je preostalo maksimalno promoviše ovu prodaju i obavjesti sve potencijalne kupce. Možda to i radi ali nisam baš ubjeđen. Ne vidim naime nikakvih poziva ni obavještenja u domaćoj štampi a kako rekoh trebalo je to objaviti i u regiji i u svijetu, svugdje gdje se može pa i ići na direktne kontakte. Međutim za to treba raditi, a mnogo je lakše emitovati još koju stotinu miliona trezorskih zapisa ili obveznica a da se i ne oznojiš. Koje će naravno neko drugi vraćati.
Nije dovoljno samo zakazati prodaju treba se potruditi i da se proda i da se dobije maksimalna moguća cijena. Realno, postoji i mogućunost da se namjerno ide slabo i sporo, i da se samo stavi na prodaju nekog dana bez obavještavanja potenc kupaca idući svjesno da se ne proda ili proda jeftino (menđerskim ortaćkim grupama). Ne znam, ali ne proda li se ovo i to za dobru cijenu biću siguran da je tako. Penzioneri bi mogli, a mislim da imaju moć, da takve pokušaje ako ih ima, presijeku u korijenu i da traže prodaju i to za maksimalnu moguću cijenu bez ikakve priče i opravdanja. Ili na kraju krajeva ako se ne uspije prodati da traže da se umjesto nesposobnih Vladinih predstavnika u nadzorne odbore stave predstavnici penzionera koji će tamo tražiti samo jedno. Maksimalni profit i dividendu. Usput, mnogo je "penzionerskih" neiskorištenih dionica i u ZIFovima koji opet imaju mnogo dionica ovih firmi. I tu bi penzioneri kad bi se bolje organizovali mogli napraviti pritisak.
Malo sa zakašnjenjem...

Izgleda da se već traže potencijalni kupci direktnim kontaktima a ne sa objavama. Koliko sam čuo, već par sedmice je tu aktuelno među ljudima u vladi entiteta koji su zaduženi za privatizaciju državnih udjela. Vjerovatno se čekaju konkretniji odgovori da bi se raspisali pozivi za kupovinu tj. prodaju.
slavuj

Post by slavuj »

Problem je u mentalitetu vladajućih,u svemu samo traže svoje pojedinačne ili grupne interese.Pravne države i onako nema !Istrage koje su do sada i pokrenute zbog milionskih pljački,ne miću s mjesta.U neke praonice para ne smiju ni da dirnu,boje se šta će sve naći,kao recimo u slučaju hadenizacije Bosnalijeka!Ovi kriminalci,koji su godinama uzimali koliko hoće,ne mogu tek onako pustiti da im to ode iz ruku!Ovih dana sam slučajno imao blizak susret sa nekima za koje već dugo javno tvrdim da su pokrovitelji kriminala na tržištu vrijednosnih papira i u korporativnom upravljanju!Pogledi su bili tako ubitačni da sam se poslije mahinalno pretražio,da vidim ima li rana!Meni je to sasvim dovoljan znak da više sve ne ide kao prije.Na promjene ukazuju i razgovori sa nekima od njihovih izvršilaca!Elem,ipak se kreće!
proleter

Post by proleter »

Kad sam pročitao naslov ja mislio da se kreće u prodaju ovih nekoliko firmi, kad tamo opet obveznice.
Da li to znači da od onih privatizacija ni u ovoj godini nema ništa?
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... vske+berze
montypython

Post by montypython »

proleter wrote:Kad sam pročitao naslov ja mislio da se kreće u prodaju ovih nekoliko firmi, kad tamo opet obveznice.
Da li to znači da od onih privatizacija ni u ovoj godini nema ništa?
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... vske+berze
Napisah prije svega par dana na temi FDS da je ovo štampanje dužničkih papira čista katastrofa i da je Vlada nezainteresovana za novac pa i prodaju ovih firmi. Što bi išta radila i trudila se i kresala troškove, svađala se sa radnicima rudnicima poslodavcima ako može u svakom trenutku bez kapi znoja i znanja doštampati para koliko joj treba. 200 MILIONA? Kontroliše li iko šta se radi u ovoj državi? Ko će to vraćati i kako? I kaže neki dan Bakir kako već ima 10 hiljada novih radnih mjesta. Ne kaže od kojih to mjera kad nijedna mjera nije još ni donesena osim Zakona o radu. I ne kaže kojim tempom raste zaduženje. Za mene je ovo što se radi već na granici kriminala. Direktori u firmama često odgovaraju zbog štetnih ugovora od po recimo desetak ili sto hiljada maraka a ovdje se pare bukvalno bacaju u vodu i omogućava bankama stalan profit i posao i plus banke nemaju interesa da finansiraju privredu kad uvijek mogu da računaju da će pare moći oploditi kod najsigurnijeg platiše-države. Mediji, koji objavljuju kad je neko opljačkao 300 Km u kladionici ovome ne posvećuju nikakvu pažnju umjesto da im ovo bude vijest mjeseca i to u rubrici crna hronika.
panzer

Post by panzer »

To je vjerovatno tako, zaduženje do zaduženja.
Ali pošto je ovo vrijeme puno povoljnije za zaduženje jer je likvidnost na vrlo visokom nivou tako se otvorila mogućnost jeftinijeg zaduživanja.
Ako je poznato je da banke koje posluju u BIH imaju neiskorištenog kapitala, da su im matice još više slobodne u pristupu jeftinom kapitalu onda je produženje roka zaduživanja bolja opcija nego dosadašnji način.
Većina država svakako izdaje obveznice i to je ustaljena praksa. Jedan entitet iz BIH nema reputaciju da bi mogao izaći na svjetsko tržište obveznica niti se ide na to da se izdaje traži veći iznos kapitala.
Ali neka manja verzija toga 70 miliona KM na 7 godina bi trebala pomoći stabilnosti. Normalno, pod uslovom da se stvori ambijent da kroz 7 godina ekonomska situacija u pomenutom entitetu bude tako dobra da se isplata obveznica kao i ostalih kredita koji se uzimaju odradi bez poteškoća.

Da li će se tako desiti, ostaje da se vidi.
Post Reply