Juce je promijenjeno na RVP
http://www.rvp.ba/Section2/SubSection1/Default.aspx
RK invest i Lilium su kupili.
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Ne znam zašto, ali meni ni sada ne izbacuje ništa kada ukucam PREHRK5.panzer wrote:Juce je promijenjeno na RVP
http://www.rvp.ba/Section2/SubSection1/Default.aspx
RK invest i Lilium su kupili.
OK, hvala.
Vladina nedosljednost će na kraju ugroziti i ovaj trećeentitetski savez.Spomenuo sam već izjavu ove v.d. direktorice Aluminija!Čović se očito prepao da će izgubiti dobar dio ekonomske osnove trečeg entiteta.Penzioneri su već u strahu da od stabilizacije penzijskog fonda neće biti ništa.I oni će izaći u javnost sa svojim gledanjem na ove prodaje!Neće kažu dozvoliti da im Ban ,nakon dugogodišnje pljačke njihove imoivine po Neumu i Mostaru,sad i na ovaj način zagrabi u fond,u interesu rješavanja hrvatskog pitanja.Elem Vlada je definitivno ,slučajno ili namjerno,otežala velike malverzacije u interesu trećeg entiteta,i kriminalaca uopće,donošenjem odluke da dobijene pare od prodaje vladinih dioinica,idu u stabilizaciju PIO,a boga mi i MIO.Ja to vidim kao najveći garant kakve-takve transparentnosti pri prodaji!Penzioneri većimaju svoje ljude koji će im objasniti koliko su oni,zapravo trebali dobiti ako prodaja ne bude samo u interesu kriminalnih skupina i Južne banovine!Treba stvarno biti glup i slijep pa ne vidjeti šta se krije iza izjave ove Čovićeve tajnice!da vidimo sad i ovu ujedinjenu snagu!
-
Dobro će biti i da penzioneri pritisnu i to u dva smjera. Da se garantuje minimalna cijena a ta bi za ove prve tri firme trebala biti ugrubo bar oko 100% viša od sadašnje tržišne. I drugo da se Vlada potrudi da za ovo malo vremena što je preostalo maksimalno promoviše ovu prodaju i obavjesti sve potencijalne kupce. Možda to i radi ali nisam baš ubjeđen. Ne vidim naime nikakvih poziva ni obavještenja u domaćoj štampi a kako rekoh trebalo je to objaviti i u regiji i u svijetu, svugdje gdje se može pa i ići na direktne kontakte. Međutim za to treba raditi, a mnogo je lakše emitovati još koju stotinu miliona trezorskih zapisa ili obveznica a da se i ne oznojiš. Koje će naravno neko drugi vraćati.
Nije dovoljno samo zakazati prodaju treba se potruditi i da se proda i da se dobije maksimalna moguća cijena. Realno, postoji i mogućunost da se namjerno ide slabo i sporo, i da se samo stavi na prodaju nekog dana bez obavještavanja potenc kupaca idući svjesno da se ne proda ili proda jeftino (menđerskim ortaćkim grupama). Ne znam, ali ne proda li se ovo i to za dobru cijenu biću siguran da je tako. Penzioneri bi mogli, a mislim da imaju moć, da takve pokušaje ako ih ima, presijeku u korijenu i da traže prodaju i to za maksimalnu moguću cijenu bez ikakve priče i opravdanja. Ili na kraju krajeva ako se ne uspije prodati da traže da se umjesto nesposobnih Vladinih predstavnika u nadzorne odbore stave predstavnici penzionera koji će tamo tražiti samo jedno. Maksimalni profit i dividendu. Usput, mnogo je "penzionerskih" neiskorištenih dionica i u ZIFovima koji opet imaju mnogo dionica ovih firmi. I tu bi penzioneri kad bi se bolje organizovali mogli napraviti pritisak.
Nije dovoljno samo zakazati prodaju treba se potruditi i da se proda i da se dobije maksimalna moguća cijena. Realno, postoji i mogućunost da se namjerno ide slabo i sporo, i da se samo stavi na prodaju nekog dana bez obavještavanja potenc kupaca idući svjesno da se ne proda ili proda jeftino (menđerskim ortaćkim grupama). Ne znam, ali ne proda li se ovo i to za dobru cijenu biću siguran da je tako. Penzioneri bi mogli, a mislim da imaju moć, da takve pokušaje ako ih ima, presijeku u korijenu i da traže prodaju i to za maksimalnu moguću cijenu bez ikakve priče i opravdanja. Ili na kraju krajeva ako se ne uspije prodati da traže da se umjesto nesposobnih Vladinih predstavnika u nadzorne odbore stave predstavnici penzionera koji će tamo tražiti samo jedno. Maksimalni profit i dividendu. Usput, mnogo je "penzionerskih" neiskorištenih dionica i u ZIFovima koji opet imaju mnogo dionica ovih firmi. I tu bi penzioneri kad bi se bolje organizovali mogli napraviti pritisak.
Zna li te ko kupuje ovaj Centroprom d.d. Kiseljak, inace je to suplja firma . . .
Danas još jedna brokerska kuća izgubila dozvolu komisije za vrijednosne papire.Prema informacijama do kojih sam došao riječ je brokerskoj kući Fima.Ovo je treća brokerska kuća koja je ove godine izgubila dozvolu od komisije.Ako malo bolje analizirate stanje na tržištu vrijednosnih papira SASE vidjet će te da su prometi ograničeni sa obveznicama i trezorskim zapisima koje u suštini ne donose zaradu brokerskoj kući jer prema informacijama sa kojima raspolažem ovo se za račun vlade FBiH radi skoro bez naknade.
kad vidim koliko je ostalo brokerskih kuća 7(tri banke) jasno je da je došlo do selekcije i da su uspjeli opstati izgleda najsposobniji.Ako se nastavi ovaj trend i u sljedećoj godini sigurno je da će još 1-2 brokerske kuće izgubiti dozvolu.Na kraju bih dodao da smatram da su i sami brokeri krivi što su se doveli u ovu situaciju jer lično znam kad dođete u bilo koju brokersku kuću oni vam savjetuju da uložite u obveznice i izračunaju vam odmah prinos na godišnjem nivou.To je katastrofa jer to smo učili u srednjoj ekonomskoj školi.Potencionalnim investitorima nema niko da preporuči dionice koje imaju bolju kapitalnu dobit( dividende) i likvidne su u svakom trenutku.
kad vidim koliko je ostalo brokerskih kuća 7(tri banke) jasno je da je došlo do selekcije i da su uspjeli opstati izgleda najsposobniji.Ako se nastavi ovaj trend i u sljedećoj godini sigurno je da će još 1-2 brokerske kuće izgubiti dozvolu.Na kraju bih dodao da smatram da su i sami brokeri krivi što su se doveli u ovu situaciju jer lično znam kad dođete u bilo koju brokersku kuću oni vam savjetuju da uložite u obveznice i izračunaju vam odmah prinos na godišnjem nivou.To je katastrofa jer to smo učili u srednjoj ekonomskoj školi.Potencionalnim investitorima nema niko da preporuči dionice koje imaju bolju kapitalnu dobit( dividende) i likvidne su u svakom trenutku.
Nije valjda da BIG izlazi iz EPHB?
Bolje je pitanje a ko je kupac ovih dionica?
Mene više interesuje gdje će se odliti 5,5 miliona KM. Ovo sa fondovima je pljačka desetljeća.
Jeste BIG je prodao, a kupac ne staje s kupovinom, i dalje kupuje.
JPEMR raste, a JPESR na smijesnom nivou od 17,5 KM
JPEMR raste, a JPESR na smijesnom nivou od 17,5 KM