ZIF-ovi

panzer
Posts: 12402
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

Mislim na Prevent invest i komentar je na ova zadnja trgovanja ali vjerujem vezano za ono što je savjetnik spominjao.
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: ZIF-ovi

Post by slavuj »

Ne vjerujem da su i tebe upregli u ovo obaranje cijene radi kupovine 4.7348 posto dionica koje su trenutno u vlasništvu Prevent Global iz Slovenije,koji je u stečaju!Zbog toga je ovo obaranje cijene pa i ova trenutna ponuda 250 dionica po minimalno mogućoj dnevnoj cijeni 0d 3.81,i niko je nije htio kupiti.A u savjetnikovom poisanju nisaam vidio ništa što bi na to ukazivalo!A da je i bilo,to treba dobro daleko držati!Inače,kada bi to bilo moguće,likvidacija bi u i u ovom trenutku prikupila više para po dionici od sadašnje tržišne cijene!
panzer
Posts: 12402
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

Aha.

Uglavnom, svi mogu dizati i spuštati cijene ali kad ja stavim nalog onda me brokeri upozore da to nije po pravilima.

Moj prvi post je bila ironija ali eto, valjda je trgovina da preuzmu dionice od prevent globala.

Sad će ih ovaj Thaler nategnut pa im pokupit taj paket ispred nosa.
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: ZIF-ovi

Post by slavuj »

I ja sam na prvu pomislio da je ironija,ali opet kontam da te nisu nekako upregli.Inače,oni ova skidanja cijene dozvoljavaju samo svojima,mislim na KOMVP I SASE!Protiv mene bi odmah podigli krivičnu prijavu,ali sad već nisu tako sigurni.Svjesni su da promjene moraju doći!
panzer
Posts: 12402
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

Malo je par miliona. Treba više za "intelektualni rad".
Saziva se Skupština ZIF-a “Naprijed” d.d. Sarajevo za 07. 12. 2015. godine (ponedjeljak) sa početkom u 12,00 sati, u prostorijama društva u Sarajevu, ul. Zmaja od Bosne 50

Za skupštinu je predložen slijedeći Dnevni red:

1. Izbor predsjednika skupštine

2. Izbor dva ovjerivača zapisnika

3. Donošenje odluke o povećanju godišnje naknade društvu za upravljanje

4. Donošenje odluke o izmjenama I dopunama statuta

5. Donošenje odluke o razrješenju predjsednika odbora za reviziju na lični zahtjev

6. Donošenje odluke o izboru člana odbora za reviziju

Izvor, dnevne novine “Oslobođenje” od 14.11.2015. godine
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: ZIF-ovi

Post by montypython »

Da ne budem off topic prebacio sam diskusiju ovdje. Neki sam dan pomenuo da je u ZIFovima zarobljen ogroman novac penzionerske populacije a i boračke, pri čemu mnogi od njih i ne znaju da to imaju jer nikad nisu ni dobili dividendu niti imali ikakve koristi. Nekad su davno od certifikata kupili dionice PIFova i zaboravili na njih. Svakako bi trebala njihova udruženja izvršiti pritisak na Vladu za promjenu zakona u smjeru drastičnog smanjenja upravljačke naknade DUFovima što bi onemogućilo izvlačenje novca, porast dionica a zašto ne i podjelu dividende ali ne DUFu nego dioničarima ZIFova. Kažem pritisak jer je očito da ova vlast priznaje samo silu i da će čekajući da nešto urade tužioci i sud svi pomrijeti od starosti. Predstavnici dioničara treba da uđu u nadzorne odbore a zašto to ne bi bili penzioneri, oni su ipak koliko toliko organizovani i brojni.
panzer
Posts: 12402
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

Nešto više nisam siguran ni da je do zakona i države.

Fondovi su privatne organizacije i prema dokazanoj praksi privatne firme bi trebale biti efikasnije. Ovdje to nije slučaj a razlog za to je što vlasnicima nije stalo da zaštite svoju imovinu.
Hajde, postoje desetine hiljada vlasnika dionica fondova koje imaju male količine i kojima trenutno puca .... za svojim vlasništvom jer su kao mali iznosi. To je donekle razumljivo.
Ono što ja nikad nisam shvatio šta rade vlasnici fondova koji imaju po par procenata i koji gledaju kako ima drugi uzimaju pare ispred nosa. Evo konkretno kod fonda BIG. Ima suvlasnika fonda koji imaju značajne količine a koji nemaju nikakve koristi od ovoga što se radi niti se trude da se to promijeni. Ako si uložio 2-3 miliona KM onda valjda imaš motiva da podstakneš sve ostale male dioničare da zajedno uradite nešto na skupštini kako bi fond prestao biti krava muzara za DUF čiji je vlasnik samo jedan od suvlasnika ZIFa.

Kada se razmišljalo o osnivanju udruženja malih dioničara, onda se vidi da je to teško rudarenje za koje niko od evenutalno zaposlenih neće biti adekvatno nagrađen niti bi udruženje moglo dobiti povjerenje malih dioničara kojih je nekoliko hiljada.

Vlasnik koji već ima određeni dio može biti pokretač ali ni njima nije stalo.
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: ZIF-ovi

Post by savjetnik »

Društvo za upravljanje fondovima «KAPITAL INVEST» d.o.o. Mostar izgubilo dozvolu za upravljanje u zatvorenom Investicionom fondu «FORTUNA FOND» d.d. Bihać i "Herbos fond" d.d. Mostar.Prema informacijama koje su mi dostupne nevjerovatno je šta je sve nadzor komisije za vrijednosne papire FBiH otkrio i nema sumnje da će ovaj slućaj završiti u tužilaštvu.Prema tim informacijama sve je počelo onog trenutka kad direktor Duf-a «KAPITAL INVEST» d.o.o. Mostar više nije htio da izvršava zapovjedi vrhovnog poglavara Hrkaća.Onda je poglavar organizovao da duf ekrpresno ostane bez dozvole.Ako budete imalo sumnjali ko je još evezan u ovu aferu sačekajte par dana da vidite koje će društvo preuzeti upravljanje sa Herbosom i Fortunom.Treba posebnu pažnju obratiti na dešavanja u Zif Crobih-u i nadolazećoj skupštini.Navodno da Hrkać nije uspio prije mjesec dana da ovlada ovim fondom pa je u pomoć pozvao braću muslimane iz Sarajeva da mu to završe.Zakazana je nova skupština,a skuplja se svaka dionica kako bi Hrkać preuzeo ovaj fond.Izgleda da je interes da se ovlada sa ovim fondom višestruk,a potvrda svega ovog nas očekuje u narednim danima.
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: ZIF-ovi

Post by montypython »

Lijepo je čuti da je neki nadzor KOMVP otkrio nešto, pogotovo nevjerovatne stvari, lijepo je čak i da postoji nekakav nadzor nisam bio siguran ni da postoji KOMVP s obzirom da mi ovdje na forumu a i ko god uopšte prati događanja oko berze, vidimo i bez ulaženja u dokumentaciju bezbroj nelogičnosti, prevara i kriminala. Nažalost problem je i da ista ta lica koja se stalno pominju u istom konteskstu unjesto da odavno borave u Zenici i dalje normalno nastavljaju svoje aktivnosti. Ja sam npr svojim očima gledao dokument (star doduše par godina ali stanje je sigurno isto, mislim da ga još imam negdje) pregled troškova upravljanja fondovima gdje čak nekoliko njih ima troškove oko 3,4-3,5% a gle slučaja upravo 3,5% je bio zakonski maksimum. Interesantno je da neto vrijednost fondova varira od stotinu miliona u većim do svega nekoliko miliona u manjim pa onda i naknada ide od nekoliko miliona u većim do djelića tog iznosa u manjim iako realno i jedni i drugi bi trebali imati približno slične troškove nevezane za neto vrijednost. Neki veći fondovi čak imaju manje kompanija u portfelju pa bi posljedično mogli imati čak i manje troškove od nekih malih koji imaju mnogo firmi u portfelju (ali po malo). Ipak kako rekoh troškovi svih se grupišu oko zakonskog dozvoljenog maksimuma što nema nikakve logike. Očigledno je dakle da su izvještaji frizirani a troškovi napumpani, posebno većih fondova i to se radi godinama. Pa ovom prilikom pitam: Da li je prikazivanje lažnih troškova kriminal? Niko međutim nije reagovao iako je taj i takvi papiri dostupan i KOMVP. To je naravno samo jedna od stvari. Poenta je na kraju da nemam više nikakvog povjerenja u to da će nešto dospjeti do tužilaštva i suda, odnosno možda i dospjeva ali nema nikakvih rezultata.
exat
Posts: 46
Joined: 01 May 2015, 11:20

Re: ZIF-ovi

Post by exat »

savjetnice;
Al ako direktor Dufa Kapital invest je odbio zapovjedi Hrkaca u vezi Herbosa sto je onda izgubio da upravlja i sa Fortunom, a Hrkac nema veze sa Fortuno? Ok kazes da je izgubio Fortunu jer je Hrkac to organizirao preko svoje pod navodnike kontrole u komisiji al zasto onda ako Hrkac ima tolike veze u komisiji nije uspio ovladati vec pet godina Crobihom a tu ima vecinu preko fonda Herbos?! Ne stima ti nesto tu. Herbos ima vecinu vec na dvije skupstine na kojima je istekao mandat nadzornom oboru Zif Crobihu i ne moze ih smijeniti a da ima tolik utijecaj na komisiju to bi lako zavrsio ocigledno nema tolik utjecaj to je jedno a drugo je da je Kolobaric iz Crobiha veci krimos od Hrkaca. Na kraju Kolobaric drma Crobihom vec 15 godina bez iti jedne pare ulozene unutra a Hrkac je barem ulozio svoj novac u preuzimane Herbosa. Vidjet cemo sto ce biti. A kako mislis da ce jedan Duf opet upravljati i Fortunom i Herbosom ako je sporazumno raskinut ugovor Kapital investa i Herbosa, imas to objavljeno, znaci zavadili su se Fortunovci i Herbosovci a ti bi ih opet stavio pod isti Duf?! Broj dva kako mislis da ce muslimani pomoci Hrkacu sad na skupstini Crobiha kada mulimana tu nema kao dionicara. Herbos ima vecinu sad na skupstini Crobiha i ako Kolobaric opet ne izvede kriminalno djelo Herbos ce postviti svoj Nadzorni.
Post Reply