Bosnalijek

savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Bosnalijek

Post by savjetnik »

Dileme više nema,na današnjem sastanku održanim iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti donesena odluka da se ide na što hitniju prodaju udjela koje vlada FBiH ima u Bosnalijeku,FDS I Sarajevo -osiguranju.Prema ovim informacijama prvo u prodaju ide Bosnalijek jer već postoje odluke koje su donesene u vezi ove prodaje,a i dionice se nalaze na brokerskoj kući koja je već dva puta objavljivala njihovu prodaju.Prema ovim informacijama jedino kod Bosnalijeka postoji studija ISPLATIVOSTI(feasibility study) koju su navodno uradili Amerikanci i koja je najmjerodavnija.Prema ovim informacijama dat je nalog vladinim službama da provjere gdje se nalazi prodajni nalog od vlade i da se ide u proceduru odabira brokerske kuće koja će učestvovati u posredovanju prilikom ove prodaje.Prema tim informacijama cijena neće biti ispod one koju je vlada već nudila,ali nisam siguran da su u vezi cijene donijeli konačnu odluku.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Ja imam vrlo loše iskustvo sa savjetnicima,baš oko Bosnalijeka.A Ivu M.Jovića,usputnug savjetnika ministrice odbrane na daljinu za dobru plaću,da i ne spominjem.I zato ne vjerujem baš ni ovom savjetniku sa foruma.A moguće je da to radi sa dobrom namjerom.
Realnost je nešto drugo!Možda je na tom sastanku i urađeno to što piše savjetnik,ali kad su pare i fotelje u pitanju,uvijek provjerim gdje mi je novčanik kad samo prolazim blizu vlade.Ovo v sam stavio malo da mi se ne naljuti stari prijatelj Vlado V.
Vrlo su moguća dva scenarija:Jedan je da Vlada formalno stavi dionice na prodaju,naravno bez ikakve morketingške pripreme,i uz pomoć menadžmenta odbije sve one koji se budu bar raspoitivali,i naravno od prodaje neće biti ništa.A penzionerima i MMF-u kaže kako su eto učinili sve ali kupca nema!
A u ponovnom pokušaju ima opravdanje da nekakvom Hadenu sve proda po bagatelnoj cijeni,naravno na način na koji je Haden već kupio ovih manje od 30 posto dionica BSNL!Moram napomenuti da mi je Haden ovdje sinonim za bilo koju poznatu ili ne skupinu!
Drugi scenario je da Vlada angažira neku revizorsku ili konsultantku kuću koja je spremna da nas ubijedi da to sve i ne vrijedi baš puno pa da se to odmah ponudi po cijenama koje su blizu ovim po kojima između sebe trguju kriminalizirani brokeri bliski određenim mešetarskim grupama ili propalim tajkunima.
Činjenica da Vlada skoro godinu dana nije organizovala skupštinu Feroelektra na kojoj bi smjenila Stanićev NO i da Stanićevi menadžeri,bliski vladajućim strankama,i dalje prikupljaju kirije kao i svih dosadašnjih deset godin potpuno mi daje za pravo kad ovima iz Vlade ama baš ništa ne vjerujem.
Naravno,bar kad je u pitanju Bosnalijek,postoji vjerovatnoća da postupe na način o kome sam već pisao,jer je tako recimo,povoljno za Haden!
Moram skrenuti pozornost i na izjavu one Čovićeve vedeovice iz Aluminija,koja smatra da Aluminij ne treba prodavati u ovom trenutku!A to znači da bi i druga komponenta odustala od prodaje svoga porodičnog srebra!
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Bosnalijek

Post by savjetnik »

Slavuj je potpuno u pravu kada govori o vladinim tzv. dobrim namjerama u vezi prodaje ovih kompanija.Ima tu samo jedna stvar koju izgleda slavuj ne shvata ,a to je da prodaja ovih kompanija nije želja savjetnika,slavuja,premijera Federaciji niti nekih ministara već NAREĐENJE MMF-a u sklopu svih reformi.U tim dokumentima jasno stoji da NEMA NOVE TRANŠE NOVCA U IZNOSU OD 900 MILIONA DOK SE OVE MJERE NE SPROVEDU.Pošto novca u federalnoj kasi nema zadnji rok za ispunjenje ovih zahtjeva je februar 2016.godine.
N kraju bih samo dodao da bih bio najsretniji kad bi se ove prodaje počele dešavati već od sutra, jer tek će te sada vidjeti koliko otpora dolazi da se ove odluke NE SPROVEDU,a najnoviji primjer je v.d.direktora aluminijuma iz Mostara čiji primjer nažalost nije usamnjen.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

Puno price, ali na trzistu trenutno nema nijednog kupovnog naloga...
HANS
Posts: 183
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS »

Bosnalijek ostvario rast profita od
34% u prvih devet mjeseci 2015.
godine
Bosnalijek d.d. Sarajevo
Kompanija Bosnalijek d.d. Sarajevo je u prvih devet mjeseci 2015. godine
ostvarila neto dobit od 4,28 miliona KM. To je za 34% bolji rezultat nego u
istom periodu 2014. godine, kada je neto dobit iznosila 3,20 miliona KM.
Veća profitabilnost ostvarena je uprkos padu poslovnih prihoda od 8,4% sa
83,78 miliona KM na 76,75 miliona KM. Pad prihoda rezultat je slabije
prodaje i na domaćem i na stranom tržištu. Kompanija je istovremeno
smanjila poslovne rashode za 8,9%, na 70,3 miliona KM u odnosu na
77,16 miliona KM u prvih devet mjeseci 2014. godine. I dok su troškovi
plaća i ostalih primanja povećani, poslovni rashodi su smanjeni
zahvaljujući izostanku troškova rezerviranja, koji su u uporednom periodu
prošle godine iznosili 10 miliona KM. Kompanija Bosnalijek je ostvarila
dobit od poslovnih aktivnosti od 6,44 miliona KM, što je blago smanjenje u
odnosu na isti period prošle godine kada je ova dobit iznosila 6,62 miliona
KM. Kratkoročne obaveze kompanije narasle su na 41,2 miliona KM (38
miliona KM u prvih devet mjeseci 2014. godine), dok su dugoročne
obaveze smanjene sa 14,9 miliona KM na 13,3 miliona KM. Bosnalijek je
na kraju perioda zapošljavao 667 radnika, što je nepromijenjen broj u
odnosu na isto razdoblje prošle godine.
leon
Posts: 348
Joined: 14 Nov 2012, 15:01

Re: Bosnalijek

Post by leon »

Kompanija Imperija farma iz Rusije, strateški partner Bosnalijeka, je bankrotirala
...

U revizorskom izvještaju za 2014. godinu se navodi kako je dug Imperija farme prema Bosnalijeku iznosio 40 miliona maraka na kraju 2014. godine.

U izvještaju dostupnom na stranici Sarajevske berze kratkoročna potraživanja iz inostranstva na kraju prvog kvartala su iznosila više od 45 miliona maraka.

U izvještaju za prvih šest mjeseci ove godine potraživanja iz inostranstva su se smanjila ali su i dalje iznosila više od 41 milion maraka.

U najnovijem izvještaju za treći kvartal iznos dugovanja se ponovo povećao i sada iznosi više od 47 miliona maraka.

http://zurnal.ba/novost/19371/dokumenti ... rija-farme
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Pisao sam već o tome šta je na pitanje dioničara o tim potraživanjima na Skupštini Bosnalijeka odgovorio Edin Dizdar,član NO.Nije mi jasno zašto baš on,jer njemu pitanje nije ni postavljeno,ali rekao je otprilike ovo:Naša potražinaqnja su znatno smanjena i uglavnom su pokrivena garancijama!
To se očito pokazalo netačnim!
U istrazi koju je Tužilaštvo BiH pokrenulo oko mahinacija pri kupovini manje od 30 posto dionica od strane Hadena,akcenat je bio i na činjenici da se dug Imperia Pharma povečava iz mjeseca u mjesec,što ozbiljno ugrožava opstanak Bosnalijeka!Tužioci su se suglasili sa tom opasnošću,da bi samo koji mjesec kasnije počeli da otežu sa istragom,koja ni do danas nije okončana.treba odmah istaći da pored onih pajseraša,i njihovih pokrovitelja u vrhovima stranaka,i pozicije i opozicije,pored Nikšića i Sarajlića kao direktnih pokrovitelja,odgovarati za štetu moraju i oni koji su je bar mogli smanjiti blagovremenim prijedlogom mjera zaštite .Tim mjerama bi se pajserašima oduzelo pravo upravljanja po osnovu na sumnjiv način kupljenih dionica!Svakako da je Autentično tumačenje,usvojeno skoro jednoglasno u Parlamentu,pomoglo da Hasan A.P.Čelam i zvanično inaguriše NO pajseraša!Usput,on i danas vedri i oblači!On je ,vjerovatno,najveća sramota federalnog parlamenta u cjelini i siguran predmet ošptužnice nakon konačne žtete po Bosnalijek i dioničare!Na žalost,tamo su u glavnom ljudi koji ne znaju ništa drugo osim stava svojih stranačkih vođa!
Ne vjerujem da neko iz Tužilaštva ovo čita,ali ipak ih pozivam da zaštitnom mjerom zaustave daljnje uništavanje Bosnalijeka!
A ovdje spomenutom Edinu Dizdaru poručujem da mi nipošto više ne pokušava prijetiti.Ja sam sve svoje strahove ptrošio početkom devedesetih!
Još samo da čestitam Žurnalu i S.Mujkiću na dosljednosti!
montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

Pisali smo o ovome prije cca 2 mjeseca. Nije da baš volim ove iz Hadena ali ne bih trčao sa zaključcima
Rečeno je u članku da je dug Imperia farme 33 miliona eura. Skoro pola od toga je dug Sberbanci a pominje se i Novartis kao jedan od većih kao i stotine drugih povjerilaca. Bosnalijek se čak i ne pominje. Dakle kad se izbije sama Sberbanka ispada da ne ostaje više od 17 m eura duga a gdje su Novartis i drugi. Ako je dakle sav preostali dug svima (stotinama povjerilaca) 30 ak miliona, u KM, kako može biti Bosnalijekov dio duga 45 miliona? Nešto se ne slaže. Može li biti da je pisac članka pobrkao dug Imperija farme i ukupna inostrana zaduženja prema Bosnalijeku?
To što su u trećem kvartalu kratkoročna potraživanja 47 miliona ne znači da su sva od Imperija firme možda se radi o redovnom poslovanju. Dakle još jednom ako je preostali dio duga prema Novartisu i stotinama drugih 30 miliona, kako može prema Bosnalijeku koji bi tu bio samo djelić, biti više od toga? Nažalost niko iz Bosnalijeka nije na ovo odgovorio možda i njima odgovara da se to priča da cijena ne bi rasla. Možda je slučajnost da se ova priča aktivira upravo pred prodaju kad bi tržišna cijena dionice trebala rasti a to nekom ne odgovara. A možda i nije slučajnost. Dakle je li tih 47 miliona redovna aktivnost ili je glavnina dug Imperija farme, nije valjda to tako teško provjeriti ali možda nekome odgovara da to pitanje stalno visi da bi se moglo po potrebi manipulisati tržišnom cijenom.
montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

A ako tih 47 miliona NiJE (ili većim dijelom nije) dug Imperia farme prema Bosnalijeku, svakako sama priča o tome je vrlo zgodna i perfektno tempirana za odvraćanje potencijalnih kupaca sad pred prodaju Vladinog udjela.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Potpuno se slažem da postoji mogučnost da su ovi pajseraši sve to dobro organizirali,mislim na dug iz Rusije!Postoji mogučnost da je taj dug ipak nečim obezbijeđen,ali u ovom trenutku treba da aktivno odvraća potencijalne kupce ili da utiće na Vladu radi sniženja prodajne cijene!
I zbog toga bi trebalo da reagiraju tužilaštva!Relativno brzo se može utvrditi stvarno stanje,šteta će u svakom slučaju nastati!Dioničari,a među njima je i Vlada,pretrpiti će štetu.Potpuno je svejedno da li kroz nemogučnost naplate isporučenih proizvoda ili kroz prodaju dionica za male pare!Vlada je odmah nakon odluke o prodaji,trebala tražiti uvođenje vanjskog revizora i uvid u stvarno stanje potraživanja!
Post Reply