Vijesti iz ekonomije/privrede

panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Ovo su vrlo dobri podaci i pokazuju da ovih par godina može biti pozitivno. Značajno je povećana domaća proizvodnja ali je i u odnosu na ranije godine ušteda po pitanju potrošnje naftnih derivata bila sigurno oko 500 miliona KM i to se odrazilo na rast prometa u maloprodaji.

Vijeće ministara BiH upoznato je danas s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – august 2015. godine, u kojoj se naglašava rast svih ekonomskih pokazatelja u BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Nastavljen je pozitivni trend rasta u industriji, pa je u avgustu došlo do povećanja fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,2 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine. Najznačajniji doprinos ukupnom rastu industrije ostvaren je u prerađivačkoj industriji, koja je većim dijelom izvozno orijentirana i u kojoj proizvodnja bilježi rast od 10,5 posto u odnosu na august 2014. godine.

Vanjskotrgovinski deficit roba u avgustu ove godine vrijednosno je smanjen za 9,1 posto u odnosu na period juli-avgust 2014. Smanjenje deficita je rezultat izvoznog rasta od 6,5 posto s jedne te godišnjeg smanjenja uvoza od 1,1 posto s druge strane. Blagi rast PDV prihoda prema poreskim prijavama, te snažan realni rast prometa maloprodaje od 8 posto na godišnjem nivou ukazuju na rast finalne potrošnje.

Broj zaposlenih u BiH u julu ove godine iznosio je 714 hiljada, što predstavlja porast od 1,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Rast depozita od 5,2 posto nastavljen je u augustu 2015. godine, tako da su ukupni depoziti dostigli 16 milijardi KM
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Adris ima preko 500 miliona EUR od prodaje TRDa i spreman je dati ih u preuzimanje osiguravajućih kuća,prvenstveno Triglav osiguranja jer je ranije kupio Croatia osiguranje pa bi sigurno bio zainteresovan i za Sarajevo osiguranje za koje treba dosta manje sredstava za kupovinu a koje je i dalje lider na tržištu.

Krka najavljuje neke kupovine ali sad je pitanje koliko bi bil značilo da preuzmu samo 20 % državnog udjela u Bosnalijeku tako da treba vidjeti da li bi se prijavili za eventualnu aukciju.

http://ba.seebiz.eu/colaric-krka-ce-u-a ... ar-124079/
montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

panzer wrote:Adris ima preko 500 miliona EUR od prodaje TRDa i spreman je dati ih u preuzimanje osiguravajućih kuća,prvenstveno Triglav osiguranja jer je ranije kupio Croatia osiguranje pa bi sigurno bio zainteresovan i za Sarajevo osiguranje za koje treba dosta manje sredstava za kupovinu a koje je i dalje lider na tržištu.

Krka najavljuje neke kupovine ali sad je pitanje koliko bi bil značilo da preuzmu samo 20 % državnog udjela u Bosnalijeku tako da treba vidjeti da li bi se prijavili za eventualnu aukciju.

http://ba.seebiz.eu/colaric-krka-ce-u-a ... ar-124079/
Ne znamo jesu li mušterija, međutim, s obzirom da se pominje da će ići u akvizicije ne vidim ništa ni blizu tako povoljno kao Bosnalijek. Što se tiče novca on očito nije problem kad se vide cifre koje su date u investicije. Govori se o milijardi eura dok Bosnalijekov paket koji Vlada prodaje od 20 ak % (cca 1,5 milion dionica), kad bi ga kupili i po "Alvogenovoj" cijeni od 20 KM po dionici iznosi tričavih 30 ak miliona. I kad bi još dokupili na tržištu po rastućoj cijeni od 10-20, u prosjeku 15, prestigli bi Haden dok trepneš i postali najveći dioničar za pare koje su za njih kikiriki.
montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

Evo, još jednom, ovaj put u inervjuu u današnjem Oslobođenju Novalić je potvrdio da udjeli u FDSu, SOSORu i Bosnalijeku idu u prodaju do kraja godine. S obzirom da je ostalo samo mjesec i po do tada, i da sumnjam da će s tim zaći u praznike, mislim da će obavjest o tome morati biti objavljena uskoro. Pretpostavljam da će neka vrsta obavjesti-poziva sa namjerom, uslovima, minimalnom cijenom i sl biti objavljena negdje.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by slavuj »

Davno sam pisao o vjerovatnoći da će ovi što se prestavljaju kao Haden,u nekom trenutku prodati svoj dio Bosnalijeka!Ovo im je najbolji trenutak!Nešto su već jamili a nešto bi i zaradili!Ozbiljan i pametan kupac ih je vjerovatno već kontaktirao!Bosnalijek ne može opstati na dodatcima prehrani i lijekovima protiv alergije!Jer,kupovinom Bosnalijeka,kupuje se i dobar komad esencijalne liste.Uz to,skoro pa da je nevjerovatno da će Vlada oglasiti prodaju bilo kojeg društva a da prije toga nije kontaktirala bar jednog ozbilnog kupca!Uz ovo sve ide i pitanje zašto tužilkaštvo nikada nije saopštilo da je završena istraga oko mahinacija kod kupovine ovih manje od 30 procenata dionica od strane Hadena!Skoro svi mediji,nakon što su uknjižili bar po jednu Bosnalijekovu reklamu,prestali su se raspitivati za tu istragu!Sasvim je izvjesno da bi zajednička dobra prodaja bar donekle oprala ono što je ostalo obraza kod svih aktera!
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by savjetnik »

Evo malo dobrih informacija za dioničare Bosnalijeka,FDS i Sarajevo-osiguranja.Što se tiče prodaje udjela u kojima vlada ima vlasništvo ono sigurno ide i to više niko NE MOŽE ZAUSTAVITI.Na posljednjem sastanku sa prestavnicima MMF federalnoj vladi jasno stavljeno do znanja da se ovo mora završiti što prije ili NIŠTA OD NOVOG ARANŽMANA SA MMF-om.Prema onim informacijama sa kojima raspolažem najčistija je situacija u vezi prodaje Bosnalijeka.Odluka je donesena i Bosnalijek ide prvi na prodaju.Malo teža situacija je sa FDS dok najveći otpor u vezi prodaje dolazi iz Sarajevo-osiguranja.Izgleda da je slavuj potpuno u pravu kad je pisao o ovim prodajama ili je dobar sa premijerom.Na kraju jedan jako bitan detalj koji se dešavao u vezi trgovine dionicama Bosnalijeka u zadnjih mjesec dana.Trgovano preko 15000 dionica,a profesor Jahić kažu nikad nije bio veseliji i raspoloženiji.Studenti se na ekonomiji boje da će od sreće poćeti da ih sve pušta na ispitu.
Shahab
Posts: 666
Joined: 26 Apr 2015, 21:49

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by Shahab »

Privatizacija je neminovna, ali je uspjeh prodaje upitan.
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

savjetnik wrote:Evo malo dobrih informacija za dioničare Bosnalijeka,FDS i Sarajevo-osiguranja.Što se tiče prodaje udjela u kojima vlada ima vlasništvo ono sigurno ide i to više niko NE MOŽE ZAUSTAVITI.Na posljednjem sastanku sa prestavnicima MMF federalnoj vladi jasno stavljeno do znanja da se ovo mora završiti što prije ili NIŠTA OD NOVOG ARANŽMANA SA MMF-om.Prema onim informacijama sa kojima raspolažem najčistija je situacija u vezi prodaje Bosnalijeka.Odluka je donesena i Bosnalijek ide prvi na prodaju.Malo teža situacija je sa FDS dok najveći otpor u vezi prodaje dolazi iz Sarajevo-osiguranja.Izgleda da je slavuj potpuno u pravu kad je pisao o ovim prodajama ili je dobar sa premijerom.Na kraju jedan jako bitan detalj koji se dešavao u vezi trgovine dionicama Bosnalijeka u zadnjih mjesec dana.Trgovano preko 15000 dionica,a profesor Jahić kažu nikad nije bio veseliji i raspoloženiji.Studenti se na ekonomiji boje da će od sreće poćeti da ih sve pušta na ispitu.

Bosnalijek možda ide prvi ali nema tu velike prolongacije. Bar ne bi trebalo biti jer je cilj sa početkom iduće godine popraviti stanje u PIO fondovima.
Otpora može biti ali cilj se zna.
Čak razumijem otpor u FDSu ali kakve argumente ima vječiti direktor Sarajevo osiguranja. Što bi državi trebalo biti bitno jedno osiguranje.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by slavuj »

Popodne,poluprazna kafana,s vrata pravo za čank ulazi gost.Jedan viski,kaže onom za šanku.Ovaj mu naspe,gost ispije i pita koliko da plati.Jedna km,kaže ovaj iza šanka.Gost plati,vidi da je jeftino i poruči dupli.Ovaj mu naspe,gost ispije i pita koliko da plati!jedna km,kaže ovaj iza šanka!Gost plati ,konta baš je jeftino,i traži bocu viskija!Ovaj mu donese,gost poita koliko,ovaj iza š+anka opet kaže:Jedna km!Dobro kako je to moguće,pita gost.Obični i dupli i boca,sve po jednu km.
Nije ovo moje,gazda gore spava sa mojom šenom a ja ovo rasprodajem,kaže ovaj iza šanka!

Kod ovih Vladinih prodaja jedino što je nepoznato je ko sa čijom ženom spava
montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

Baš me zanima na čemu temelje svoj otpor privatizaciji u Sarajevo Osiguranju. Čak je i Bosnalijek podijelio nekakvu simboličnu dividendu a oni koliko se sjećam nisu nikad. Dioničari uključivo državu ništa od njih nemaju, dobit mizerna, tržišni udio konstantno pomalo pada. Čak i osiguranja upola manja od njih imaju veću dobit. Apsolutno mi je nejasno ko drži tog čovjeka na tom mjestu, trebalo ga je davno smijeniti zbog lošeg poslovanja, i bez privatizacije. A i istražni organi bi trebali tu istražiti kako je moguće da jedno osiguranje posluje godinama oko pozitivne nule umjesto da pliva u kešu. A da direktor sve vrijeme prima kristalne prizme i globuse kao najmenadžer svemira. Od čijih para je to kupljeno?
Post Reply