Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

brzi wrote:Dobro ide ovaj Ozon Travnik,.. dobar ozon,... 01.07. Prehrana promet Tuzla kupila 1.386 dionica na 102,90 platila skoro 5 puta više od knjigovodstvene a danas je neko nabacio još 10,42% i dao za 440 dionica skoro 50.000 KM.
Ne razumijem zašto onda pada vrijednost Prehrane promet Tuzla. :roll:
Zanimljivo trgovanje dionicama Prehrane promet Tuzla,
Datum----Srednji kurs----% promjena----Transakcija---Količina-------Promet
13.8.2015 ---2,1500 ----------19,78 -------------1 ----------30-------64,50
11.8.2015 ---2,6800 ----------20,00 -------------1 ----------30-------80,40
22.7.2015 ---3,3500 ----------18,89 -------------1 ----------10-------33,50

Avgustovski post ali evo danas je protrgovano više od 6% vlasništva što posjeduju FORŠ ili Naprijed fond. Neko je par mjeseci skidao cijenu da bi se protrgovalo po 0,7 KM.
Čisto špekulativna dionica ali ako se ovako trguje sa njima onda cijena može rasti i padati po nekoliko 100 procenta. Za razliku od ostalih špekulativnih dionica, ovoj firmi je ostala poslovna jedinica Majevičanka odnosno fabrika za preradu voća i povrća koja je radila do kraja rata.
Sada se u toj fabrici sezonski samo suše veće količine divljeg luka-srijemoša koje se izvoze. A ostatak fabrike stoji. Što je zanimljivo, fabrika graniči sa firmom Menprom-jednim od većih prerađivača mesa.

Da je neko ranije vrijeme, možda bih se i odlučio na kupovinu u nekom iznosu ali sada više nisam za to.
slavuj

Post by slavuj »

Nagađanja o razlozima transakcija većeg broja dionica određenih emitenata navela su me da napišem ono što znam o tome!Skoro u svim slučajevima radi se samo o formalnoj promjeni vlasnika!Aleksandar Hrkač iz nekog razloga skoro sav svoj portfolio prebacuje na bližnje,čak i sa onih njegovih fondova sa poreskih oaza,Balkan ovako,Balkan onako,i slično.Vrlo često je to u okviru istog skrbnika pa u prvih deset nema promjena.Postoji mogučnost da se boji i blokade,kao recimo u slučaju Bosnalijek!Ima tu još i prodaje dionica firmi u stečaju Investicijskom fondu koji kontroliše vlasnik tih dionica.
Naravno da je to sve regularno za Kuma Hasan A.P.Čelama.Kao i ono obaranje cijene PVNF u dva dana za redom po 10 procenata.Jedina dobra stvar tih i takvih transakcija pod skutima Kuma Hasana je što pokazuju da su se miševi izgleda prepali,mačka je u blizini!
savjetnik

Post by savjetnik »

Prema informacijama koje sam dobio od brokera u toku je prebacivanje(skidanje)dionica sa Aleksandar Hrkaća i Unicredit skrbnika.Kako mi rekoše sve je počelo prije 2 mjeseca kad je počeo da prebacuje veće količine Zif-a Prof,Zif-a Big,Herbos i Crobih.Nakon toga je počeo da prebacuje Fabriku duhana,Zif Prevent ,rudnik Banoviće i Hidrogradnju.Izgleda da ima velike probleme sa istražnim organima u Hrvatskoj. Uskok ga navodno već duže vrijeme istražuje i samo je pitanje dana kad će u zatvor.Međutim prema informacijama koje sam dobio iz Hrvatske,a vezano za Hrkaća istraga se odnosi samo za sada na stvari koje je uradio u Hrvatskoj.Treba vidjeti šta će se dešavati u narednom periodu,ali jedno je sigurno STRAŠNO MU SE MNOGO ŽURI.
Izgleda da je slavuj potpuno u pravu.
slavuj

Post by slavuj »

Evo na nap.ba možda objašnjenje Blekićeve odluke da zatvori brokersku kuću.
Sječate li se te uspješne operacije,Blekić naravno nije bio sam.Zna li neko je li tu bilo i Hrkačevih para.Možda je ovdje i objašnjenje za njegovo prebacivanje dionica sa sebe!Naš sud navodno istražuje sve učeşnike u toj operaciji!Nije ni pošteno da strada samo nekolicina.
Kažu da je sa ovim u vezi i neştanak onih para od Vlaničinog hotela iz Mostara!
Možda te strane istrage dobace i do naših lopova!
proleter

Post by proleter »

Blekić i Armin Mulahusić su povezani još od prikupljanja sertifikata za osnivanje PIF-a Eurofond 1.
Mulahusić je bio nešto kao direktor, pa je kasnije otjeran.
Inače za njega se veže afera (skoro anegdotalno) da je tužio dvije djevojke da su ga istukle, valjda je mangup malo htio... :lol: :lol:
slavuj

Post by slavuj »

Ne davno sam imao uvid u papire iz koji se vidi da su tu,pored ove dvojice,upleteni svi koji su odradili i posao za Haden.Naravno,uključujući i Čelnike SASE!I one koji mi šalju broj telefona da ih pitam sve šta me zanima.Nisam jedino siguran da li je u tome učestvovao i Bogdan Prijeteći,možda je tada bio samo advokat na putu za Sarajevo!Ranije sam već rekao da nisam siguran kada je i kojim sredstvom,prvi put ušao u Sarajevo!
panzer

Post by panzer »

Farex je od Forša kupio udio. Možda mu ona fabrika bude interesantna. Inače, zna pratiti šta radi AS.
Kada je AS kupio Kent-Elit iz Visokog, stari vlasnik je sa Farexom pokrenuo proizvodnju biskvita u propaloj fabrici Sloga u Tešnju( sadašnja fabrika za proizvodnju pilećih prerađevina Madi).

Možda i Farex krene u preradu poljoprivrednih proizvoda u Majevičanki.
panzer

Post by panzer »

Pošto je privatizacija nekoliko firmi regularno planirana u famoznoj agendi, biće zanimljivo vidjeti koja firma prva ide u privatizaciju. Mislio sam da će FDS ponuditi prvi ali imaju oni unutrašnjih preslagivanja pa bi neka druga kao npr Energoinvest mogla ići prva.
brzi

Post by brzi »

panzer wrote:Pošto je privatizacija nekoliko firmi regularno planirana u famoznoj agendi, biće zanimljivo vidjeti koja firma prva ide u privatizaciju. Mislio sam da će FDS ponuditi prvi ali imaju oni unutrašnjih preslagivanja pa bi neka druga kao npr Energoinvest mogla ići prva.
Jutros u Avazu tvrde da imaju informacije da prvo idu Aluminij i Energoinvest a poslije FDS, Sarajevo Osiguranje,...
Post Reply