Bosnalijek

panzer

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Struktura dioničara jeste vrlo razuđena jer među njima ima i dosta inostranih dioničara ali je 50,3 % prijavljenih vrlo malo. U ovakvom slučaju, gdje svi govore kako je menadžment kriminalan i gdje svi kukaju kako im dionice gube vrijednost, ne pojaviti se na skupštini dioničara gdje se odlučuje o smjeni je vrlo neodgovorno. Nije čudo onda što Arslanagić i "arslanagići" u ostalim firmama rade to što rade.
Investitor

Post by Investitor »

panzer wrote:Struktura dioničara jeste vrlo razuđena jer među njima ima i dosta inostranih dioničara ali je 50,3 % prijavljenih vrlo malo. Ako u ovakvom slučaju, gdje svi govore kako je menadžment kriminalan i ako svi kukaju kako im dionice gube vrijednost, ne pojaviti se na skupštini dioničara gdje se odlučuje o smjeni je vrlo neodgovorno. Nije čudo onda što Arslanagić i "arslanagići" u ostalim firmama rade to što rade.
Obzirom da Arsla kontroliše max od 10-15 % dionica ovo nije loš odaziv. Međutim, danas na skupštini sam čuo komentare da dosad nijedna skupština nije imala kvorum ali da je Arsla koristio falsifikovane prijave, stare po nekoliko godina, posebno investitora iz inostranstva, navodno prepravljajući datume na istim. On je određivao sastav Odbora za glasanje i nije bilo nikakvih kontrola ispravnosti punomoći.
Ali generalno se slažem sa tobom da većina malih dioničara nije zainteresovana za svoj kapital, bar kada su u pitanju skupštine dioničara.
panzer

Post by panzer »

To sam i ja pomislio oko ranijih kvoruma. Kako su se prije nalazili bez problema a vjerovatno je bilo tako kao što kažeš.

vidi se "gužva" na današnjoj skupštini.
Attachments
120505071_8_xl.jpg
120505071_8_xl.jpg (122.32 KiB) Viewed 5746 times
montypython

Post by montypython »

Cestitam! Prvi imate svjeze vijesti sa Skupstine cak i foto. Pogledah i neke druge biznis stranice-ni rijeci, ali zato imaju vijesti tipa da energetska pica ostecuju zube i sl.
Investitor

Post by Investitor »

Sad nešto razmišljam zašto je Trivun ovako tempirao (sazvao) skupštinu, postoje dva razloga. Prvi je da primora vladu da sazove skupštinu radnim danom u nadi da neki dioničari neće moći doći (vikendom ne postoji mogućnost osim na isti datum 26.05), a drugi je da zbune dioničare tj. da ih podjele oko prijave (jedni će se prijaviti u Bosnalijek, a drugi Ministarstvu u Mostar).
Vrlo su prefrigani ovi kriminalci (ne mogu da psujem).
montypython

Post by montypython »

Oni jesu prefrigani i imaju mnogo izgubiti ukljucivo slobodu. Vlada je kako sam i ocekivao u sve usla mlitavo. Trebalo je izici na tv i narodu dionicarima objasniti prostim jezikom sta je njihov interes. "ako glasate za Vladu dionica ce vam vrijediti trostruko nego sad". Vecina malih dionicara ne zna ni ko je Arsla ni ko je Trhulj ni ko sta nudi.
Loto

Post by Loto »

Jedna me stvar zanima kako vlada ne trazi od Arslanagica porjeklo novca na imovinu koju posjeduje pa da se pocnu stvari razjesavati prije njegove penzije.
panzer

Post by panzer »

Loto wrote:Jedna me stvar zanima kako vlada ne trazi od Arslanagica porjeklo novca na imovinu koju posjeduje pa da se pocnu stvari razjesavati prije njegove penzije.
Do sada to nije bila praksa u BIH i ukoliko neko ne počini teže kazneno djelo nije bio predmet te vrste istrage. Tek sada se donose neki zakoni koji bi mogli izmijeniti situaciju ali ima do toga još.
Prvo se mora riješiti smjena NO i menadžmenta pa tek onda ići na ostalo,ali ne bi trebalo ni zaboraviti smjenu Trivuna kao dekana fakulteta-profesora poslovnog prava koji otvoreno krši zakon.
montypython

Post by montypython »

Mislim da su i Arsla i pogotovo Trivun imali dovoljno vremena da gospodski odstupe. Sad kad vec nisu mislim da je ovo sto sad rade cista drskost i da drzava treba da ide do kraja i da istrazuje sve do u fening tj cent. Ako se Trivunu ista nadje on ne moze biti ne samo dekan nego ni profesor u srednjoj skoli.
Loto

Post by Loto »

Gledajuci kako stvari stoje trenutno daleko su stvari otisle sa Arslanagic i Trivun tako da njima nema puno opcija nego samo dvije da nadjacaju Vladu i male dijonicare putem trazenja rupe u zakonu kroz i kosntantnom kupovanju na vremenu sa dobro placenim advokatima i racunovodzama a druga opcija prilikom da dodze do okrivanja krivice od strane Arslanagic on bi bio spreman da povucu cjeli lanac ljudi koji je pomagalo ovih 15 godina.
Post Reply