Bosnalijek

Investitor

Re: Bosnalijek

Post by Investitor »

Trhulj: "Obračunaćemo se s kriminalom u Bosnalijeku"

B. A. | 27. 04. 2012. • 09:16

Obračunaćemo se s kriminalom u Bosnalijeku, izjavio je u današnjem intervjuu za "Oslobođenje" ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj. Smatra da to nije sad samo stvar Bosnalijeka, nego generalnog stanja u društvu.

[24 sata info]

"Odlučni smo da raščistimo sve nepravilnosti i to ne samo u Bosnalijeku. Nadamo se da ćemo u Finansijskoj policiji i tužilaštvima imati dovoljno zaposlenih da iznesu sve te procese, jer će oni imati najveću produktivnost u naredne dvije-tri godine", rekao je Trhulj.

Ističe da ima veliku podršku javnosti u postupcima koji su pokrenuti.

"Mislim da je ovo sasvim prirodan proces nakon svega što se dogodilo posljednjih 15 godina i o bilo kakvom napretku u BiH nema govora dok to ne riješimo", tvrdi Trhulj.

Ako na Skupštini Bosnalijeka 5. maja bude potrebna većina (60 posto dioničara) i ako budu imali zajednički stav dioničara da dobiju minimum tri mjesta u Nadzornom odboru (NO), kaže, da može sjednicu novog NO sazvati isti dan sa tačkom glasanja o povjerenju upravi.

"Ako ne bude kvoruma na toj Skupštini, onda ćemo je ponovo sazvati za 15 dana sa istim dnevnim redom na kojem će biti potrebno 30 posto dioničara", rekao je Trhulj.

Naglasio je da su on i premijer FBiH Nermin Nikšić jedinstveni u raščišćavanju situacije u Bosanlijeku.

Naš osnovni cilj u Bosnalijeku je, kaže, da se obavlja javan, transparentan rad u skladu sa zakonom, da se realno pokazuje dobit i da se ona dijeli dioničarima kojima pripada, bila to Vlada, fondovi ili privatna lica.

Također svrha Skupštine Bosnalijeka je, ističe Trhulj, da se izglasa povjerenje novoj upravi koja će doprinijeti ravoju Bosnalijeka, novom zapošljavanju i većem profitu.

http://www.24sata.info/vijesti/politika ... ijeku.html
fx78

Post by fx78 »

što nisu napisali u obavještenju ispred koga su kandidati?
Investitor

Post by Investitor »

fx78 wrote:što nisu napisali u obavještenju ispred koga su kandidati?
Dođi na skupštinu pa ćeš saznati! :D
panzer

Post by panzer »

Hm,prva ponuda na 11,18 KM. Izgleda da nema više onih naglih prodaja po dvadesetak dionica po -5 % što se često dešavalo tokom prošle godine. Gledajući promjene u portfoliu NLB balkan fonda vidi se da su tokom marta povećavali udio u bosnalijeku.
panzer

Post by panzer »

Skupština Bosnalijeka bez kvoruma?
ČETVRTAK, 03 SVIBANJ 2012 BORIVOJE SIMIĆ

BOSNALIJEK
Malo je vjerovatno da će vanredna Skupština dioničara Bosnalijeka zakazana za 5. maj imati kvorum kako bi na njoj bila provedena smjena Nadzornog odbora a potom i Uprave ove farmaceutske kompanije.

Poznavaoci prilika na tržištu kapitala kazali su portalu Indikator.ba da potrebne većine od 60 posto dioničara najvjerovatnije neće biti budući da će investicijski fondovi "solirati" i čekati dalji razvoj situacije, a bez njih krupniji dioničari, među koje osim Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, spadaju Libijska Vlade i IFC, neće moći imati kvorum.
U tom slučaju biće sazvana nova Skupština dioničara na kojoj će se pokušati provesti namjeravane smjene.
Čekati Šta? Da im Arslanagić opet spusti cijenu na 8 KM a možda i niže. To bi im bilo odlično. Mislim da će biti uz vladu ali opet nikad se ne zna.
Investitor

Post by Investitor »

Pa, koliko se sječam, neki fondovi su dostavili svoje prijedloge kandidata za NO. Nema logike da svi bojkotuju skupštinu. Ključ odluke je u rukama malih dioničara, jer ovih prvih 10 ima oko 54% kapitala. Jedino LIbijci mogu malo zezati, ali opet samo 15 dana duže će produžiti agoniju Arsle i drugova.
Investitor

Post by Investitor »

Investitor wrote:Pa, koliko se sječam, neki fondovi su dostavili svoje prijedloge kandidata za NO. Nema logike da svi bojkotuju skupštinu. Ključ odluke je u rukama malih dioničara, jer ovih prvih 10 ima oko 54% kapitala. Jedino LIbijci mogu malo zezati, ali opet samo 15 dana duže će produžiti agoniju Arsle i drugova.
Saznao sam iz pouzdanih izvora da će Libijci podržati vladu, jer je ovaj predstavnik bio Gadafijev čovjek.
panzer

Post by panzer »

To bi bilo najlogičnije, pošto je u pitanju specifična situacija gdje se menadžment opravdano sumnjiči za malverzacije i gdje najveći dioničar traži smjenu onda je sasvim očekivano da i ostali dioničari imaju isti stav. Arslanagić i Trivun su svakako prolazne pojave. U najgorem slučaju u firmi ostaju još par mjeseci i podržavati njih bi značilo imati bespotrebnu konfrontaciju sa najvećim dioničarem odnosno Vladom FBIH koja će u narednom periodu ostati glavni faktor odlučivanja.
panzer

Post by panzer »

luda kuća.

Trivun saziva skupštinu dioničara za 26.05. na kojem je odluka o osnivanju bosnalijeka DOO. Možda će to biti neka ispostava u regiji ali svakako je sumnjiv. Dobit planiraju u rezerve.
Investitor

Post by Investitor »

panzer wrote:luda kuća.

Trivun saziva skupštinu dioničara za 26.05. na kojem je odluka o osnivanju bosnalijeka DOO. Možda će to biti neka ispostava u regiji ali svakako je sumnjiv. Dobit planiraju u rezerve.
Evo sad sam sa vanredne skupštine i imam dobre vijesti. Nije bilo kvoruma, ali dobra vijest je da se od ukupno 50,3% prijavljenih dioničara za učešće u radu skupštine, na glasanju pojavilo oko 42% dioničara. Ja sam još jučer imao informaciju da neće biti kvoruma (kao i mnogi koji se nisu došli), ali sam otišao da malo vidim (osluhnem) kakva je situacija među dioničarima. Siguran sam da su svi koji su danas došli na skupštinu protiv Arsle i NO.
Bilo je i komentara o skupštini koju je sazvao Trivun i konstatovano je da će oni (Nadzorni odbor) do 26.05. već biti smjenjeni jer će ponovljena skupština biti održana prije navedenog datuma. Međutim i da ne budu smjenjeni neće imati kvoruma, jer je i njima potrebno 60% dioničara.
Arsla i NO bili su prisutni (nekako mi ih je u jednu ruku bilo žao) izgledali su ko pokisli ( kiseli smijeh, gutanje knedli i sl.) ali trebali su ranije o tome razmišljati.
Post Reply