Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

panzer

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by panzer »

Igrač na klupi za rezerve je prava riječ. Uvijek su negdje sa strane.

Juče spominju nedostatak prostora, skladište im treba za bolju unutrašnju organizaciju a da budem iskren zaboravio sam pitati koliki je procenat iskorištenosti kapaciteta. Već i ovaj rezultat od 60 miliona KM prometa govori da su proizvedene velike količine filtera a sumnjam da se može povećavati nešto više bez novih pogona a problem je što nemaju mjesta.
slavuj

Post by slavuj »

A šta se dešava sa Enkerom,u kakvim su odnosima ova prva trojica?Imaju zajedno već dvotrečinsku većinu pa mogu raditi šta hoće.Kupili su skoro sve dosta povoljno ali ne znam s kojim ciljem.Teško funkcionira ortačka skupina,kad tad pukne tikva.Vrlo je vjerovatno da imaju potencijalnog partnera,nekoga ko bi sve kupio!Pancer bi o tome mogao znati nešto više!!
panzer

Post by panzer »

Pretpostavljam da su u dogovoru i odradili ovaj otkup dionica od ostalih dioničara kako bi napravili jedan novi način upravljanja. Jedan od njih ima firmu u sloveniji koja prodaje enkerove proizvode tako da će on dobrim dijelom kreirati način rada. Mislim da trenutni prvi dioničar nije opterećen nekim obavezama jer je finansijski dobro potkovan i pa će vjerovatno biti saglasan sa zahtjevima slovenačke firme. Ne znam hoće li kasnije naći kakvog strateškog ili mogu funkcionisati i ovako.
panzer

Post by panzer »

Sarajevska berza-burza je na zahtjev AW Broker d.o.o. Sarajevo zakazala vanrednu aukciju za 20. 07. 2015. godine.
Predmet prodaje je 18.840 dionica emitenta MANN+HUMMEL BA d.d. Tešanj (simbol: UNFTRK2) koje su u vlasništvu ZIF Fortuna Fond d.d. Cijena ponuđenih dionica iznosi 36 KM po dionici.
Metoda prodaje za ove aukcije je metoda 1. Unos naloga za vanrednu aukciju moguć je od 16. 07. 2015. godine. Simbol vanredne aukcije je UNFTRK2A.
panzer

Post by panzer »

Nakon više od 23 godina pauze koja je nastala zbog rata u BiH, fabrika pumpi i prečistača Pobjeda Tešanj ponovo je postala direktni partner poznatoj kompaniji Mercedes. Prve isporuke dijelova za motore u kamionima i autobusima, prema ugovoru potpisanom krajem prošle godine, očekuju se u aprilu 2016.

Proizvodi iz ove fabrike su i poslije bh. rata korišteni u Mercedesu, ali preko posredničke firme, dok je prva ugradnja krajnji domet proizvođača autodijelova. Tešanjska fabrika je, inače, u bivšoj Jugoslaviji bila prva koja je imala direktne isporuke za njemačkog proizvođača vozila.

“Ta saradnja je počela 70-ih godina. Inače, mi smo 50 posto svoje proizvodnje plasirali van bivše Jugoslavije, 50 posto u Jugoslaviji. Raspadom svih tih tržišta u ratu i ratnim dejstvima prve ugradnje su prekinute. Htjeli ili ne htjeli, to je takav vid proizvodnje da smo mi postali nestabilno područje iz kojeg se nijedna prva ugradnja nije mogla snabdijevati i mi smo morali, dogovorno, prekinuti te isporuke”, kaže Kasim Kotorić, izvršni direktor proizvodnje.

Potpisivanje ugovora o novim direktnim isporukama nije bila tek puka formalnost.

“Potpisom ovi pretpristupnih sporazuma, Bosna i Hercegovina više nije na C listi. Ona je malo odskočila u rejtingu tako da sad te firme mogu normalno raditi i surađivati sa firmama iz BiH, a te firme, između ostalog i mi, moramo zadovoljiti neke uslove da bismo imali snabdijevanje prve ugradnje”, dodaje Kotorić.

Prije preuzimanja ugovornih obaveza o isporukama pumpi za Mercedesove motore, bez i najmanje greške i na vrijeme, u tešanjskoj fabrici morali su biti ispunjeni i drugi uslovi, o kojima govori.

“Oni kad su došli, prvo su gledali čistoću, urednost, maltene od parkinga, pa onda tek gledali jesu li radnici obučeni kako treba, da li imaju zaštitnu opremu, i onda su došli do onoga što se zove kontrolisanje kvaliteta naše proizvodnje i samim tim i proizvoda”, kaže Šefket Turalić, menadžer kvaliteta.
Devedeset i pet posto proizvoda iz pogona ove fabrike prodaje se u inostranstvu. Njemačka je, inače, najvažnije tržište za izvozno orijentisanu tešanjsku privredu.
“Onaj ko misli da će mu neko donijeti tržište, marketing, da će firmi riješiti država marketing i sve ostalo, on je prop'o, samo o tome još ne zna”, zaključuje Kasim Kotorić, jedan od rukovodilaca u tešanjskoj Pobjedi.
panzer

Post by panzer »

Pobjeda u minus :
http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 78/type/50

Mann hummel izgleda nema više prostora za rast prihoda ali je dobit veća za preko 30 %

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 82/type/50
panzer

Post by panzer »

Obavještavamo Vas da je Sarajevska berza-burza je na zahtjev člana Berze Moja Banka d.d. Sarajevo zakazala vanrednu aukciju za 31. 08. 2015. godine.

Predmet prodaje je 18.840 dionica emitenta MANN+HUMMEL BA d.d. Tešanj (simbol: UNFTRK2) koje su u vlasništvu ZIF Fortuna Fond d.d. Cijena ponuđenih dionica iznosi 30 KM po dionici.

Metoda prodaje za ove aukcije je metoda 1. Unos naloga za vanrednu aukciju moguć je od 28. 08. 2015. godine. Simbol vanredne aukcije je UNFTRK2A.
Na kraju će nuditi po 15 KM. Samo se treba malo strpiti.
brzi

Post by brzi »

panzer wrote:
Obavještavamo Vas da je Sarajevska berza-burza je na zahtjev člana Berze Moja Banka d.d. Sarajevo zakazala vanrednu aukciju za 31. 08. 2015. godine.

Predmet prodaje je 18.840 dionica emitenta MANN+HUMMEL BA d.d. Tešanj (simbol: UNFTRK2) koje su u vlasništvu ZIF Fortuna Fond d.d. Cijena ponuđenih dionica iznosi 30 KM po dionici.

Metoda prodaje za ove aukcije je metoda 1. Unos naloga za vanrednu aukciju moguć je od 28. 08. 2015. godine. Simbol vanredne aukcije je UNFTRK2A.
Na kraju će nuditi po 15 KM. Samo se treba malo strpiti.
Uze Mann Humnel na 30 KM,.. sad je pitanje da li će ih i ostali fondovi slijediti.
panzer

Post by panzer »

Kako rekoše na skupštini: "Otvoreni smo za sve opcije."

Znači stalno su bili spremni otkupiti ostale udjele a ovo je bila ozbiljna ponuda. Nešto što knjigovodstveno i prema P/E omjeru vrijedi između 50 i 70 KM oni su dobili po 30 KM. Ovi što prodaju svakako imaju namjeru naplatiti dnevnice i isplatiti "svetom DUFu" njegov udio pa će po bilo koju cijenu prodati ono što imaju u vlasništvu.
brzi

Post by brzi »

30 KM po dionici nije ni blizu fer cijene.
Fer bi bilo minimalno 50 KM po dionici ali kako stvari stoje uskoro bi mogli da ih slijede i drugi fondovi i da Mann Hummel za godinu dana pređe iz DD u DOO što je vjerovatno krajnji cilj.
Ja moje dionice nedam ispod 50 KM jer Mann Hummel je u prošloj godini platio 37 miliona eura kamate i prije ili kasnije će morati početi sa povlačenjem dobiti i vraćanjem kredita.
Post Reply