Fabrika duhana Sarajevo

slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Za tvoju info Shabab ,BT je skraćenica za Bulgar Tabak ( BT ) a TDR je kupio BAT ( British American Tobacco ) …ipak se bolje razumiješ u Premier ligu :-))
Shahab
Posts: 666
Joined: 26 Apr 2015, 21:49

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Shahab »

slucajni prolaznik wrote:Za tvoju info Shabab ,BT je skraćenica za Bulgar Tabak ( BT ) a TDR je kupio BAT ( British American Tobacco ) …ipak se bolje razumiješ u Premier ligu :-))
Kako god bila skraćenica za BA Tobacco, suština problema je u činjenici da FDS nema odgovora na neminovni gubitak tržišta, a da se novac kompanije nemilice ulaže u promašene investicije.
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

A mozebitno je to stoga sto su najpametniji skriveni ovdje iza nickova i samo kritiziraju umjesto da moguce ponude konzultantske usluge ovima iz fdsa pa ..tko zna mozda prihvate kakvu dobitnu kombinaciju:-)
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Glavni konsultant Vladi Federacije kad je u pitanju Fabrika duhana Sarajevo,po svoj prilici će biti Dalida Burzić,glavna tužiteljica Sarajevskog Kantonalnog tužilaštva."Tužili smo ljude za kilogram sira,a pravi predmeti su stajali."kaže uvažena tužiteljica.Jedan od mnogih pravih predmeta,onaj u slučaju Bosnalijek,ona je već počela rješavati,Kao što znate,akteri su u njenom susjedstvu na pansionu!A drugi,još veći,dobro je dokumentirala Finansijska policija ali tužilaštva do sada nisu reagirala!Ova gospođa to ne bi smjela tolerisati!Jer ako ne zaustave ovog doktora o trošku dioničara ne bih se začudio da dokapitalizira recimo i neki rudnik,ako tu nešto može kepiti .Bilo bi profitabilno kupovati recimo rudarsku opremu,velike su provizije!Bez imovine ne samo da će ostati dioničari,nego i radnici će morati na i onako prenapučen Biro za zapošljavanje!A oni to nikako da shvate.Pa oni i njihov na kocku ošišani nisu već nekoliko godina zaradili niti marke!Iza direktorovog investiranja jedva da ostane dio kamata i nešto od dividende iz BOR banke i IKB Zenica.Sve ostale investicije su samo način da uzme još nešto od onoga što nije uzeo!Dakle,ako ga ova gospođa ne udalji od imovine Vlade i malih dioničara,on će već sam uteći!Ali tek onda kad pogasi svjetla u Pofaličima!
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Ma nešto ste sumnjali u maestralne poteze jel ? Sad kad PM izvali keš za udio u "prevozu radnika kreka" i propaloj remontmontaži.
Ima da budemo milioneri.
Klixovača
Nakon što je nedavno "British American Tobacco" (BAT) preuzeo "Tvornicu duhana Rovinj" (TDR), još jedna velika multinacionalna kompanija nastoji se proširiti na balkanskom tržištu. Riječ je o "Philip Morrisu" (PM), čiji čelnici su zainteresovani za preuzimanje "Fabrike duhana Sarajevo" (FDS), potvrđeno je za Klix.ba iz više izvora.

Kako nezvanino saznaje taj portal u FDS-u, predstavnici PM-a su 10. jula ove godine bili u posjeti FDS-u kako bi se uvjerili u proizvodne kapacitete i mogućnosti ove sarajevske fabrike.

Drugi izvor portala Klix.ba, dobro upoznat sa privatizacijskim procesom u Federaciji BiH, potvrdio je da su čelnici "Philip Morrisa" zainteresovani za vlasnički udio FBiH u FDS-u.

- "Philip Morris" želi kupiti 39% vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u, a zatim na berzi dokupiti 11% dionica kako bi imali većinsko i upravljačko vlasništvo nad FDS-om - istakao je sagovornik "Klixa".

Trenutna cijena na berzi vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u iznosi 21 mil KM.
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

Međutim, od ranije je poznato da Vlada FBiH ovu cijenu trenutno ne smatra realnom, te od budućeg kupca očekuje da plati najmanje 103,7 mil KM za 39% vlasničkog udjela.
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

@panzer ..za tvoju info PM BiH je prošle godine imao cca 246 mil KM prometa i dobit od CIJELIH 1.04 mil KM …da si ovo znao vjerojatno ne bi pokušavao ispasti sarkastično glup sa tvojim zadnjim postom..no kako je ovo odavno prestao biti ozbiljan business ( invest) portal onda je sve dopušteno :-)
Shahab
Posts: 666
Joined: 26 Apr 2015, 21:49

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Shahab »

Suštinsko pitanje za FDS jeste širenje tržišta za svoje brandove. Bez tog segmenta FDS nema budućnost, a ove investicije u hotel u Srebrenici ili u Vakufsku banku su smiješne.
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

U FDS više od deset godina nije napravljen niti jedan poslovni potez usmjeren na povečanje tržišta,ili pokretanje nekog novog biznisa ! Ovdje se zapravo nikada poslije rata i nije razmišljalo o biznisu nego samo o tome kako ukrasti.Lopov nikad,ili vrlo rijetko,postane biznismen,uvijek ostane samo lopov .Vremenom,kad mu uspije nekoliko kriminalnih poteza,kriminalac počinje da to ,taj svoj kriminal smatra biznisom.Sječate se recimo premijera Brankovića,on se na sudu branio da je radio sve po zakonu.Isti slučaj je i sa Aleksandrom Hrkačem,koji za sve svoje poteze kojima pljačka ovu zemlju,jednostavno kaže da su po zakonu.Za kupovinu dionica Bonusa po 5.4 km,nakon što ih je njegov bliski saradnik platio 2,7 km pa organizirano podigao cijenu na 5,4 km po kojoj cijeni mu je kriminalni menadžment FDS platio,svi u pljačkaškom lancu,kažu da je po zakonu.Hasan A.P.Čelam ni Hrkačevu prodaju dionica GP Put fondu Herbos po desetorostruko većoj cijeni od one po kojoj ih je kupio,ne smatra nezakonitom!On to smatra biznisom.I tako dalje,i tako redom!A čto se tiče FDS i njihovog doktora o trošku dioničara,on sve što radi,zapravo radi s ciljem da se Fabrika ne proda!
Pa zar stvarnoi mislite da ,recimo Hifa oil.kao najveći privatni dioničar Vakufske banke,koji,usput rečeno,godišnje kroz javne nabavke napravi desetine miliona,ne bi učestvovao u dokapitalizaciji te banke da ona ima ikakvu vrijednost.A koju je tek vrijednost imala Vranica ,kada je njene dionice FDS kupila od poslovnog partnera Blekića.Ili recimo Remont montaža Tuzla.
Ovi nerealizirani kriminalci sa foruma,koji još uvijek podržavaju svoje kriminalne uzore,nisu ni za dlaku promjenili stav recimo nakon hapšenja Arslanagića,pokretanje istrage protiv kriminalne Haden hobotnice,a neće ni kada njihov uzor preseli bliže centru,bliže i od mjesta gdje mu je zapaljeno auto,ali opet na štetu FDS!Ja sam siguran da ovaj direktor neće učestvovati u otvaranju svoje najveće investicije poslije rata,hotela u Srebrenici.U suprotnom,Fabrika će se prodati samo u postupku stečaja.Dobra je lokacija!Nadam se da ovo pročita po neko od onih koji su ga već davno trebali poslati na duži službeni put!
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Da nema mentore, ovaj edin je davno trebao biti na mjestu gdje je otišao onaj drugi sa svojim sinom. Ali valjda ćemo dočekati vrijeme da svi zajedno sjede u KPD odnosno samo KD-u.
Post Reply