Elektroprivreda BIH

UAIFRS

Re: Elektroprivreda BIH

Post by UAIFRS »

Odličan prethodni post.
Interesantno je da su najbučniji u navodnoj borbi za radnička prava, oni koji su ih stekli na, najblaže rečeno, vrlo sumnjiv način.
montypython

Post by montypython »

Evo još malo o bliskoj temi, poslovanju sretno neprivatiziranih državnih preduzeća, sa indikator.ba. Totalni nered i haos a nigdje neoliberalnih krvopija i stranaca, sve dobri pošteni domaći ljudi. Neki podaci su čak i mene šokirali. Posebno je interesantno ono da u Sloveniji ugalj košta isto a da je cijena struje dupla. Drugi takođe vrlo interesntan podatak je onaj koliko je proizvodnja u nekom rudniku mislim Kakanj dramatično opala. Još jedna potvrda da EP može mnogo bolje poslovati i imati ogromnu dobit kad bi se izvršilo restrukturiranje. I još jedna potvrda da je tzv borba za radnička prava obični šupljak i da su se tu hiljade dobro uhljebile uključivo i same rudare koji sve manje rade a sve više pametuju i politiziraju.
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... +procenata
montypython

Post by montypython »

I da, moram reći, svaka čast Hajdaru Arifagiću. Konačno jedan dubinski članak koji nije stao na površnom populizmu tipa "vrijedni rudari žuljevitih ruku koji u znoju lica svog zarađuju hljeb sa sedam kora" nego je snagom argumenata i cifara otkrio suštinu. A ta je da su političari držeći cijenu struje socijalnom, najnižom u Evropi a istovremeno podižući ulaznu cijenu sirovine-uglja na evropski nivo, opet iz populističkih razloga uvlačenja tzv rudarima i njihovim sindikatima pretvorili EP koja je mogla biti motor razvoja čitave države, u bolesnika. I kao da to nije bilo dovoljno nabacili na EP svaku moguću taksu i namet kojih se neko sjeti na lokalnom nivou da zakrpi svoju budžetsku rupu. Eto to sam naivno očekivao da će rješavati g Bajrović koji je valjda i sam shvatio da je potpuno nedorastao zadatku.
panzer

Post by panzer »

Kaže bloomberg aga: RWE generated 60 percent of its electricity from coal last year

http://www.bloomberg.com/news/articles/ ... e-too-late

Činjenica je da se treba okretati OIE ali ne treba ni zanemariti ove ugljene rezerve.

Mislio sam da će Grabovica nešto uraditi po pitanju rudnika ali izgleda da se i tu išlo prema političkim odlukama. Da je kojim slučajem napravio sječu direktora i otpuštanja onda bi lokalni šerifi iskoristili kao kampanju protiv svojih političkih neprijatelja pa je onda sve ostalo kako jeste odnosno epbih postepeno stagnira već godinama.
Shahab

Post by Shahab »

panzer wrote:Kaže bloomberg aga: RWE generated 60 percent of its electricity from coal last year

http://www.bloomberg.com/news/articles/ ... e-too-late

Činjenica je da se treba okretati OIE ali ne treba ni zanemariti ove ugljene rezerve.

Mislio sam da će Grabovica nešto uraditi po pitanju rudnika ali izgleda da se i tu išlo prema političkim odlukama. Da je kojim slučajem napravio sječu direktora i otpuštanja onda bi lokalni šerifi iskoristili kao kampanju protiv svojih političkih neprijatelja pa je onda sve ostalo kako jeste odnosno epbih postepeno stagnira već godinama.
Suština teksta iz bloomberga jeste u činjenici da je RWE ignorisao obnovljive izvore energije, napravio stratešku pogrešku na način da se fokusirao na konvencionalne izvore energije. Danas kada je nastala nova tržišna realnost i kada električna energija iz termoelektrana nije profitabilna, pokušava da intenzivnim investicijama u mega projekte vjetroparkova, prilagodi svoju strukturu proizvodnje novonastaloj stvarnosti. Gdje ti vidiš argumentaciju za zaključak da je ugalj perspektivan? To što RWE u strukturi ima 60% proizvodnje iz uglja ima negativnu konotaciju, prikazuje se kao negativan pokazatelj, razlog za zabrinutost. Ti to interpretiraš kao dobru vijest za EPBiH.
panzer

Post by panzer »

Meni je suština da RWE i danas ima 60 % proizvodnje iz uglja i EU spočitava nama da smo "neekološki" a oni sami nisu skinuti sa uglja.

Ovo oko kašnjenja za uključivanje u povećavanje kapaciteta OIE kod RWE je sigurno greška, pogotovo što je EU finansirala sve moguće projekte i proizvodnju. Isto tako sigurno je da se u narednih 30 godina neće prebaciti na 100% obnovljive izvore.

Koliko ja vidim, nameće se stav da EP Bih treba u potpunosti zatvori TE blokove i da više nema ni jednog jer to zagađuje okolinu a i nisu profitabilni. Kao ni rudnici.
Shahab

Post by Shahab »

Naravno da je nemoguće ugasiti blokove i rudnike nekom političkom odlukom. To će uraditi tržište. Ali barem možemo racionalno razgovarati odnosno prestati ugalj predstavljati kao razvojni resurs.
panzer

Post by panzer »

A može li se predstaviti samo kao resurs koji se može racionalno iskorititi. Bez tog razvojno.
slavuj

Post by slavuj »

Da podsjetim:Hrvatski premijer Milanović upravo u Japanu dogovara finansiranje i izgradnju TE Plomin.Nagradno poitanje:
Gdje se nalazi rudnik na čiji će ugalj raditi ta termoelektrana?
A Hrvatska je u EU.
Japanci su odabrani jer se USKOK pokazao kao vrlo efikasan!A Banovići,pa ni Tuzla,nisu na njegovom,to jest USKOK-ovom teritoriju!
proleter

Post by proleter »

Ovo je je neka sublimacija mnogih postova ovdje :
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... +procenata
Post Reply