Elektroprivreda BIH

veliki dedo

Re: Elektroprivreda BIH

Post by veliki dedo »

Najbolje bi bilo da se EPBiH i EPHZHB ujedine, otpuste viskove, racionalnije posluje i odredi jedan strateski plan razvoja.
Apsurd je da se oko nas i drzave ujedinjuju da bi poboljsali ekonomiju a kod nas, u jednoj te istoj drzavi, dvije kompanije jos u njenom vlasnistvu, vise vole da propoadaju i jedno drugom podapinju nego da se medjusobno pomognu, zajedno razvijaju i uspjesnije posluju.
Samo kod nas vrijedi princip po kojem komsiji treba krava da crkne...al'neka crkne i moja pa da moj komsija nema vise od koga da kupuje mlijeko...
Zaista, mi imamo pravo bogatstvo, zlato i bisere u nasim rukuma ali ako to i dalje ne budemo zeljeli vrijednovati i na pravi nacin koristiti to ce vec uraditi neko drugi...
Ukoliko se cijelokupna situacia ubrzo ne promijeni, obje elektroprivrede i svi nasi (hidro i geo) resursi i potencijali ce otici strancima (pretpostavljam Njemcima i/ili Englezima) u roku od par godina.
Kao dionicaru meni bi to itekako odgovaralo ali kao bosancu, bilo bi mi zao zbog toga...
panzer

Post by panzer »

Što bi rekle mušterije iz prijeratne kockarnice na Igmanu: " Vi nas sve j....te tim žetončićima(pfeninzima)"
Dioničari Elektroprivrede BiH će za isplatu dividende iz prošlogodišnje dobiti društva izdvojiti 2.557.542 KM, odnosno 0,08117495 KM po dionici, sadržano je u prijedlogu Odluke za Skupštinu dioničara ove kompanije koja je zakazana za 25.06.2015. godine, izvještava Indikator.ba.
Osim za dividendu, dio dobiti od 20%, odnosno 646.952 KM, će se izdvojiti u fond rerzervi, a 30.266 KM u zadržanu dobit.
Prema revidiranim finansijskim izvještajima za 2014. godinu lanjska dobit EP BiH iznosila je 3,234.760 KM.
Iznos koji se predlaže za isplatu dividendi za 2014. određen je u skladu sa iznosom koji je evidentiran u 2014. odlukom Vlade FBiH o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima -subvencije. U 2014. godini ukupan iznos subvencija za potrošnju električne energije iznosi 2.311.227 KM i čini 90,37 posto ukupnog iznosa predloženog za isplatu dividende.
Upravo, Vlada FBiH (nominalno je kao vlasnik u RVP FBiH upisano Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), posjeduje 90,37 posto dionica u EP BiH, te će tako kompletan Vladin dio dividende otići za isplatu subvencija potrošačima.
ZIF BIG-Investiciona grupa d.d. Sarajevo posjeduje 2,05 posto, a ostali dioničari imaju ispod 1 posto.
montypython

Post by montypython »

8 pfeninga po dionici. Šta reći? Pa ne vrijedi im pisati zahtjev za isplatu tih para. G Novalić ima kako čujem primjedbe na poslovanje direktora Mostarske EP (čija je suština u tome da mu je vjerovatno Čović na uho prišapnuo "imam jednu želju...") koja odlično posluje i zarađuje desetine miliona godišnje (a očito može i preko 100; navodno ove godine za prvi kvartal ima čini mi se 30-ak miliona dobiti) (ne ulazim pri tome uopšte u stranačku pripadnost niti me zanima) a o ovome malom od Zlajine kužine ni slova iako je EP BiH 3 puta veća firma od Mostarske EP. Ni g Bajrović koji se zabavlja trivijalnostima dok mu džinovski problemi stoje pred nosom a on ih ni zagrebao nije, nema ništa reći o ovoj bruki od menadžmenta u najvećoj BH kompaniji iako je upravo njegov resor. Razumije se da nema jer je znaći Grabovica iz bratske stranke pa šta fali da čovjek stoji još malo tu ako se SDP i DF ponovo udruže mogao bi valjat. Ne bi me čudilo da je sva ova frka oko (ne)razrješenja starih direktora i pokrenuta samo da Grabovica ostane. Nažalost glasao sam za DF isključivo u nadi da će šta promijeniti (jer o tome su trubili sve vrijeme), a da imam kakvu člansku kartu javno bih je spalio. Sad čak mislim da je Bajrović nesposobniji od Novalića. U vezi ovih cifri gore baš me zanima osnova za raspoređivanje onih 30 266 KM u zadržanu dobit, uz onih postojećih par stotina miliona.
panzer

Post by panzer »

Treba malo iščitati ove dokumente za skupštinu:
http://www.elektroprivreda.ba/stranica/obavjestenja

Odlučili su obustaviti implementaciju SAPa da ulože u nešto drugo. Mislio sam da je to već uvedeno ali izgleda teško ide. Kao i sve ostalo. Bitno je da direktorima idu dobre plate.
Shahab

Post by Shahab »

Nikakva se dobit od EPBiH ne može očekivati kada imaju ovakvu strukturu proizvodnje, gdje je 70% energije proizvedeno u termoblokovima koji generišu gubitak. Da problem bude još složeniji imaju i rudnike Federacije koje ne može spasiti ni MMF. Sudbina ove kompanije je da tavori i da lagano propada i sutra kada se otvori tržište da izgubi i dominantnu poziciju kod dobrih kupaca na 110 KV mreži. Nema to veze sa Bajrovićem ili Grabovicom, jednostavno to su realni gabariti. EPHZHB ima bolji rezultat jer je njena proizvoidnja 100% hidroenergija. Neko je prije mene predložio jedinu racionalnu soluciju koja garantuje perspektivu za domaću elektroenergetiku, a to je ujedinjenje EP HZ HB i EP BiH. To bi bila prava politika za Novalića ali on očigledno nema viziju da prelazi političke granice. Sa druge strane Bajrović je totalni diletant i sve i da hoće on ne razumije suštinu energetike.
montypython

Post by montypython »

Shahab wrote:Nikakva se dobit od EPBiH ne može očekivati kada imaju ovakvu strukturu proizvodnje, gdje je 70% energije proizvedeno u termoblokovima koji generišu gubitak. Da problem bude još složeniji imaju i rudnike Federacije koje ne može spasiti ni MMF. Sudbina ove kompanije je da tavori i da lagano propada i sutra kada se otvori tržište da izgubi i dominantnu poziciju kod dobrih kupaca na 110 KV mreži. Nema to veze sa Bajrovićem ili Grabovicom, jednostavno to su realni gabariti. EPHZHB ima bolji rezultat jer je njena proizvoidnja 100% hidroenergija. Neko je prije mene predložio jedinu racionalnu soluciju koja garantuje perspektivu za domaću elektroenergetiku, a to je ujedinjenje EP HZ HB i EP BiH. To bi bila prava politika za Novalića ali on očigledno nema viziju da prelazi političke granice. Sa druge strane Bajrović je totalni diletant i sve i da hoće on ne razumije suštinu energetike.
Mogu samo reći da se ne slažem niti sa tim da se ne može očekivati dobit od EPBiH zbog razloga koje si naveo (struktura 70/30) niti da to nema veze sa Grabovicom i Bajrovićem odnosno rukovođenjem. Slažem se samo da je Bajrović diletant. Da se ne ponavljam evo mog posta od 12 Februara iz kojeg je mislim jasno da je EP trebala u godini kada je došao Grabovica imati 170 miliona KM dobiti. Godišnje. I svake godine iza toga. Pri istom tom odnosu 70/30. Pad cijena na svjetskom tržištu skoro da nema uticaja jer je postotak izvoza relativno mali, pa je glavnina struje prodata na domaćem tržištu a ta cijena je rasla prvo za 15% a sad mislim još i za 5% (što je novih 50 miliona godišnje dobiti na ovu priču ispod, odnosno sada bi trebala biti 200 miliona godišnje. Po meni je baš obrnuto, sav je problem u menadžmentu, lošem upravljanju. pa sam je Grabovica rekao da su u rudnike uložili 170 miliona a da nije bilo nikakvog efekta.
dakle da ne dužim evo tog posta iz februara:
Nažalost na ključnom mjestu u državi instaliran je katastrofalan menadžment a firma kao i čitava energetika tretira se kao polje za treniranje socijalne osjetljivosti kako danas zovu jeftino prikupljanje poena i glasova. Prije nekih 5 godina imao je tadašnji direktor 70 i nešto miliona dobiti uz istu ili manju proizvodnju. Nakon toga je cijena struje porasla za 15 % ali je došao i Grabovica. Povećanje od 15 %,uz promet od milijardu nosi cca 150 miliona dobiti više, ali uzmemo li da nije sve prodato po toj cijeni jer je bilo i nešto izvoza, neka bude recimo 120 miliona po osnovu poskupljenja, trebala je dobit biti od tada tih 70 miliona plus 120 miliona što iznosi190 miliona. Godišnje. Eto i neka je cijena struje za izvoz pala neka bude još manje, recimo 170 miliona govorim ugrubo. Da nije ama baš ništa uradio Grabovica je trebao imati dakle 170 miliona dobiti. Godišnje. I to je još konzervativna procjena. Za 4 godine to je 680 miliona dobiti. A koliko je imao. Da ne gledam sad, ne znam je li 50 zbirno. Evo i neka je ulagao u rudnike trebalo se je to vratiti u vidu povećane profitabilnosti i onda niže ulazne cijene uglja. Dakle i ta priča otpada. Ali evo neka je i u rudnike uloženo 100 miliona. 680-50-100 jeste 530 miliona. Gdje je isparilo 500 miliona KM?
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Montya za direktora!!! 8-)
panzer

Post by panzer »

Nema svrhe amnestirati nikog od navedenih jer na projektu HE Vranduk se vidi da nemaju neke volje da urade konkretne projekte odnosno da kalkulišu prema svojim interesima.

Zašto se čeka sa tim kada je sva procedura provedena? Možda zato što su svake dvije godine izbori i što bi opet iduće godine mogli reći kako oni (njih dvojica iz svojih pol.opcija) jedini rade konkretne projekte.

Ali problem je što javnost ima pamćenje ribe odnosno što novinari uvijek serviraju ono što nekom odgovora. Čitavo vrijeme se priča o B7 a projekat Vranduk koji je mogao biti podobro završen, stoji na dva kamiona istovarenog šljunka pored rijeke Bosne.
slavuj

Post by slavuj »

Neki ovdje kao da su iz kabineta direktora EP.prifatili se mantre o nerentabilnosti termoelektrana pa samo traj-la-la!
Ljudi pametniji od mene davno su rekli:Najskuplja je energija koje nema!Neka neko izbaci strukturu izvora elektricne energije u Evropi pa ce mo vidjeti da se jednostavno ne moze bez termoelektrana.A to znaci da se ona mora platiti onoliko koliko kosta!Naravno,u tu cijenu ne mogu biti ukalkulisani silni lopovluci u nasoj elektroprivredi.Pa koliko ce na kraju kostati i HE Vranduk,ako se u tu cijenu ukalkulise izgubljena dobit za deset godina,jer upravo prije deset godine ona je trebala biti u pogonu.I to ovim kriminalcima na obali Miljacke treba staviti u optuznicu pa na sud!I ko zna sta bi se tu jos naslo!I zbog svega toga je cijena naseg uglja ovolika kolika je,cijena nase el.energije ne konkurentna,elektroprivreda u cjelini ne efikasna.A oni i dalje ne smiju dirnuti u rudare,jer samo su rudari organizirana snaga koja moze promjeniti ovu vlast,ali i oni su sad bas zbog toga na kazanu MMF-a.Na izborima se to jednostavno ne moze promjeniti.Dovoljno je da za njih glasaju samo familije onih koji se na ovaj ili onaj nacin alimentiraju iz budjeta pa da ostanu na vlasti sve do momenta kada vise ne budemo u stanju vracati dugove!
Shahab

Post by Shahab »

Treba se osloboditi naslijeđenog socrealističkog mentaliteta koji ne shvata da je suština svake investicije profitabilnost. Na tržištu će se prodavati električna energija koja bude jeftinija, a to je električna energija iz obnovljivih izvora energije. Mi možemo raditi razne opstrukcije i suprotno ekonomskoj logici pokušavati zadržati monopol uglja u našem administrativnom teritoriju, ali svuda oko nas, države će intenzivirati investicije u OIE, čija će jeftina energija preplaviti tržište. Kada i naše tržište neminovno bude liberalizovano opstat će samo oni snabdjevači koji budu nabavljali jeftinu energiju iz okruženja. Oni će preuzimati tržište od trome i korumpirane EPBiH koja se nikada neće osloboditi razmišljanja monopoliste koji ne razumije tržišna kretanja. To je takav trend, i u subotu je izašao dobar članak na tu temu u Dnevnom Avazu. U suštini ne može autistički interes koruptivnog lobija koji vlada našom energetikom i kojem je status quo vitalni interes sputavati procese dekarbonizacije koji se ubrzano odvijaju u Evropi i ostatku svijeta. To je totalna tranzicija na obnovljivce koja za rezultat ima opći pad cijena električne energije i gdje skupa struja iz termoelektrana nema nikakve šanse. Što se tiče HE Vranduk radi se o malom projektu instalisane snage 20 Mw koja se planira graditi po nestvarno skupoj cijeni od 3150 EUR/Kw, a standard isplativosti za hidroelektrane jeste cca 2000 EUR/Kw instalisane snage. To znači da EPBiH osim vjetroparka Podveležje nema niti jedan tržišno samoodrživ projekat. To je gorka istina koju treba prihvatiti.
Post Reply