Bosnalijek

nane
Posts: 265
Joined: 23 Mar 2015, 15:37

Re: Bosnalijek

Post by nane »

Postavljam pitanje da li po zakonu dionicko drustvo moze biti vlasnik svojih dionica i zasto nije postavljena kao tacka na predstojecoj skupstini podjela tih dionica trenutnim dionicarima shodno njihovom udjelu, i ko ce glasati na predstojecoj skupstini u ime 0,7327 dionica koje se vode kao Bosnalijekove?
vaclavha
Posts: 68
Joined: 03 Aug 2012, 13:04

Re: Bosnalijek

Post by vaclavha »

Ne glasa se sa vlastitim dionicama. Pogledajte ZPD i Zakon o trzistu vp. One su efikasne za kontrolu cijene i povecanje relativnog znacaja vecinskog dionicara.
leon
Posts: 348
Joined: 14 Nov 2012, 15:01

Re: Bosnalijek

Post by leon »

Nedvojbeno je prema Zakonu o privrednim društvima da za sticanje vlastitih dionica odluku donosi skupština, izuzev u izvanrednim slučajevima radi sprečavanja ozbiljne štete koja neposredno prijeti društvu, kada odluku donosi nadzorni odbor.

Međutim, u oba slučaja nadzorni odbor mora izvijestiti prvu narednu skupštinu o sticanju dionica, obavijestiti Komisiju i podnijeti prijavu za opoziv stečenih vlastitih dionica.

Ako ima neki bolji matematičar od mene za izračunati da li će opozivom vlastitih dionica najveći dioničar preći 30% vlasništva!
BranoH
Posts: 48
Joined: 05 Dec 2013, 14:10

Re: Bosnalijek

Post by BranoH »

ovih 0.7 je po izvandrednoj odluci Nadzornog kupljeno mslm da je bilo nekih presuda o obavezi kupovine dionica , po zakonu Bosnalijek d.d ima pravo posjedovati vlstite dionice
a i ako se iste opozovu ne prelaze u ruke "najveceg" vec na svakog dionicara po malo
leon
Posts: 348
Joined: 14 Nov 2012, 15:01

Re: Bosnalijek

Post by leon »

Ali zar nije da ako se određeni broj dionica opozove (poništi) svim dioničarima se povećava procent vlasništva.
BranoH
Posts: 48
Joined: 05 Dec 2013, 14:10

Re: Bosnalijek

Post by BranoH »

to ti je isto leone

ako se ovih 0.7% ponisti ne predstavlja kao da nisu ni postojale vec se iste opozivaju tj odbacuju od strane vlasnika i iste prelaze na ostale dionicare tj. o.7% dionica u vlasnistvu bosnalijek d.d se dijele na ukupan broj dionicara sto dodje 0.7% podjeljeno na Ukupan broj dionicara i to izadje negdje
0.0004511 dionice po dionicaru to su ti maximalno 2 dionice ( 20 konvertibilnih maraka)
leon
Posts: 348
Joined: 14 Nov 2012, 15:01

Re: Bosnalijek

Post by leon »

A ja sam to pokušao ovako izračunati:

Ukupan broj dionica Bosnalijeka na SASE je 7.596.256
(kako na SASE nema broj dionica po dioničarima, nego samo procenti u vlasništvu, približno sam uzeo broj dionica za največeg dioničara i vlastite dionice Bosnalijeka)

Haden 29,9497% = cca. 2.275.056 dionica
Bosnalijek 0,7327% = cca. 55.658 dionica

Kada se vlastite dionice ponište ostaje ukupno 7.540.598 dionica (7.596.256 - 55.658)

Nakon ovoga sam izračunao procentualno učešće Hadena u odnosu na ovaj sad novi broj dionica:
X = 2.276.056x100 / 7.540.598 = 30,17%

Ispada da bi, poništavanjem vlastitih dionica, Haden imao 30,17% učešća u vlasništvu Bosnalijeka.

Prema ovom Zakonu o privrednim društvima, kako već tamo piše, vlastite dionice se ne dijele svim dioničarima (pa da ih onda oni mogu prodati na SASE), nego se samo poništavaju, što ima za posljedicu povećanje učešća u vlasništvu svih dioničara.
leon
Posts: 348
Joined: 14 Nov 2012, 15:01

Re: Bosnalijek

Post by leon »

Evo radi lakšeg snalaženja ovaj dio o vlastitim dionicama iz Zakona o privrednim društvima:

8. Sticanje vlastitih dionica

Član 225.
Dioničko društvo ne može, direktno ili indirektno, upisati vlastite dionice.
Dioničko društvo može na osnovu odluke skupštine sticati vlastite dionice čija nominalna vrijednost, uključujući dionice koje je steklo lice direktno ili indirektno kontrolirano od društva i drugo lice u svoje ime, a za račun društva, ne premašuju 10% vrijednosti osnovnog kapitala.
Sticanjem vlastitih dionica iz stava 1. ovog člana ne može se smanjiti fond rezervi iz člana 188. stav 3. ovog zakona.

Član 226.
Odluka iz člana 225.ovog zakona obavezno sadrži:
1) broj vlastitih dionica koje dioničko društvo može steći i način sticanja;
2) rok u kome dioničko društvo može sticati vlastite dionice, koji ne može biti duži od 12 mjeseci od dana donošenja odluke; i
3) cijenu ili način određivanja cijene po kojoj društvo može sticati dionice, ako sticanje uključuje plaćanje.

Član 227.
Dioničko društvo može sticati vlastite dionice na osnovu odluke nadzornog odbora samo kada je to neophodno radi sprečavanja ozbiljne štete koja neposredno prijeti društvu.
U slučaju iz stava 1. ovog člana, nadzorni odbor će na prvoj narednoj sjednici skupštine obavijestiti dioničare o razlogu sticanja, broj i nominalnu vrijednost stečenih dionica, njihovo učešće u osnovnom kapitalu i cijenu po kojoj su dionice stečene.

Član 228.
Dioničko društvo može sticati vlastite dionice za zaposlene bez prethodne odluke skupštine samo u slučaju smrti vlasnika ovih dionica i prestanka svojstva zaposlenog, isključujući penzionisanje.
Stečene dionice zaposlenih kojima je to svojstvo prestalo društvo je dužno podijeliti ostalim zaposlenim najkasnije 12 mjeseci nakon sticanja.

Član 229.
Dioničko društvo dužno je o svakom sticanju vlastitih dionica u pismenom obliku obavijestiti Komisiju, u roku od osam dana od dana sticanja.
Dioničko društvo je dužno, odmah nakon upisa sticanja vlastitih dionica u Registar emitenata, podnijeti prijavu Registru za opoziv stečenih vlastitih dionica.

Član 230.
Dioničko društvo dužno je postupiti u skladu sa odredbama člana 229. ovog zakona i kada je vlastite dionice steklo:
1) kao pravni sljednik, ako ih nije prodalo u roku od 12 mjeseci od dana sticanja;
2) ispunjavanjem obaveze utvrđene zakonom i sudskim nalogom radi zaštite manjinskih dioničara, naročito u slučajevima spajanja, pripajanja i podjele, uvođenja ograničenog prijenosa dionica i opoziva dionica u prometu na berzi i drugim uređenim javnim tržištima;
3) prinudnim izvršenjem potraživanja dioničkog društva na osnovu sudskog naloga; i
4) od upisnika koji ne ispunjava obavezu plaćanja, ako ih nije prodalo u roku od 12 mjeseci od dana sticanja.

Član 231.
Dioničko društvo je dužno za iznos nominalne vrijednosti stečenih vlastitih dionica smanjiti osnovni kapital i fond rezervi, ali ne ispod visine iz člana 188. stav 3. ovog zakona.

Član 232.
Ako dioničko društvo stekne vlastite dionice posredstvom drugog lica koje nastupa u svoje ime, a za račun dioničkog društva, dioničko društvo ne može ostvariti prava sadržana u tim dionicama.

Član 233.
Nadzorni odbor je dužan u pismenom obliku obavijestiti prvu narednu skupštinu dioničkog društva o sticanju vlastitih dionica.
Obavijest iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži:
1) razloge za sticanje dionica;
2) broj i nominalnu vrijednost i učešće u osnovnom kapitalu stečenih i prodatih vlastitih dionica ;
3) cijene kupljenih i prodatih dionica, uključujući najnižu i najvišu cijenu;
4) broj i nominalnu vrijednost vlastitih dionica i njihovo učešće u osnovnom kapitalu, na početku i na kraju izvještajnog perioda.

Član 234.
Na upis, sticanje i davanje u zalog dionica dioničkog društva od strane supsidijarnog preduzeća, ili od strane pravnog lica koje je direktno ili indirektno kontrolirano od supsidijarnog društva primjenjuju se odredbe čl. 225. do 227. ovog zakona.
Ograničenje iz člana 225. ovog zakona obuhvata sve vlastite dionice u imovini dioničkog društva i supsidijarnih preduzeća.

Član 235.
Osnovni kapital ne može se povećavati po osnovu sticanja vlastitih dionica od strane lica iz člana 234. ovog zakona.

Član 236.
Ako dioničko društvo unosi vlastite dionice u poslovne knjige kao imovinu, iznos fonda rezervi mora povećati za iznos ukupne nominalne vrijednosti tih dionica.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Kao što sam već ranije najavio,nema kvoruma za Skupštinu.Sve je isto,samo njega nema!Naravno,mislim na NN,Hadenovog amiđića!Izvinjavam se ako sam pogriješio,mislim na ova slova sa kvakama!A zapravo kvaka je u tome da ovi stvarno ne znaju šta će sa Bosnalijekom,ni jedni ni drugi!Ne znaju kako da ga uklope u "reforme"."agende",i slične tuđice kojima se uspješno gađaju.Pametan seljak iz vremena kad je još bilo takvih,rekao bi na sve to:Padoše teške rijeći,da bog da da izdobri!
one
Posts: 1761
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Bosnalijek

Post by one »

Stabilizacija poslovanja koju je početkom prošle godine najavila nova Uprava „Bosnalijeka“ potvrđena je kroz finansijske rezultate u 2014., ali i prvom kvartalu 2015. godine.

Najveći industrijski proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini prošlu godinu završio je s neto dobiti od deset miliona maraka. Ukupni prihod od prodaje dostigao je rekordnih 120 miliona KM, što je rast od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Novi radnici

- Zahvaljujući ovakvim poslovnim rezultatima, „Bosnalijek“ je u potpunosti i pravovremeno izmirio sve zakonske porezne obaveze, ali i više od toga. Prvi put svi uposlenici kompanije su dobili i varijabilnu ("trinaestu") plaću za 2014. godinu, završen je investicioni projekt gradnje nove poslovno-administrativne zgrade, dok je u toku projekt gradnje novog pogona za proizvodnju tečnih i polučvrstih lijekova te gradnje i opremanja novog prostora za kontrolu kvaliteta. U ovoj godini zaposlit ćemo i nove radnike, a među rijetkima smo koji isplaćuju dividende dioničarima - kaže Nedim Uzunović, predsjednik Uprave „Bosnalijeka“.

Nezavisna revizorska kuća „Deloitte“ dala je u svom izvještaju pozitivno mišljenje o poslovanju kompanije u 2013. i 2014. godini.

Iako još nije protekla ni polovina ove godine, finansijski rezultati u prvom kvartalu 2015. daju za pravo Upravi „Bosnalijeka“ da tvrdi kako će i ovo biti više nego pozitivna godina za najvećeg proizvođača lijekova u BiH.

Ostvarena stabilizacija

Uspjeh je i veći ako se zna da se rast izvoza ostvaruje na tržištima Rusije i Ukrajine, gdje geopolitička kretanja stvaraju velike poteškoće za bilo kakvo poslovanje.

Uzunović ističe da je stabilizacija poslovanja, o kojoj je govorio kada je preuzimao dužnost direktora, već ostvarena te da je „Bosnalijek“ danas po reputaciji i imidžu prva farmaceutska kompanija i među najboljim kompanijama uopće u BiH.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/184026/bosnal ... cFzUT.dpuf
Post Reply