Bankarski sektor

BLUE CHIP

Re: Bankarski sektor

Post by BLUE CHIP »

Izgleda da UPI ne raste samo zbog fundamenata, moguće preuzimanje većinskog paketa od strane jedne od vodećih banaka u RH,
panzer

Post by panzer »

Privredna banka Zagreb (PBZ), članica Intesa Sanpaolo Grupe, objavila je u četvrtak kako u sklopu regionalnog vlasničkog restrukturiranja unutar te Grupe ima namjeru preuzeti većinski paket dionica Intesa Sanpaolo Banke Bosna i Hercegovina od postojećeg imatelja Intese Sanpaolo Holding International Luxembourg. S obzirom na to da se radi o provedbi transakcije unutar Intesa Sanpaolo Grupe, PBZ nije u obvezi objaviti javnu ponudu za preuzimanje sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava i transakcija će biti provedena izvan burze, nakon ispunjenja regulatornih zahtjeva u BiH, navode iz PBZ-a.
Intese Sanpaolo Holding International sada ima 425.053 redovnih dionica Intesa Sanpaolo Banke BiH, što čini 94,92 posto dioničkog kapitala banke.
Preuzimanje većinskog paketa dionica od strane PBZ-a neće dovesti do promjena u upravljačkoj strukturi, tvrtki i brandu Intese Sanpaolo BiH, napominju iz PBZ-a.
proleter

Post by proleter »

Ovo je za štediše Nove Banke Banja Luka, ne mora da ništa znači. ali...ja im ne vjerujem sa tim velikim kamatama.
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... Nove+banke
binako12

Post by binako12 »

panzer wrote:
Privredna banka Zagreb (PBZ), članica Intesa Sanpaolo Grupe, objavila je u četvrtak kako u sklopu regionalnog vlasničkog restrukturiranja unutar te Grupe ima namjeru preuzeti većinski paket dionica Intesa Sanpaolo Banke Bosna i Hercegovina od postojećeg imatelja Intese Sanpaolo Holding International Luxembourg. S obzirom na to da se radi o provedbi transakcije unutar Intesa Sanpaolo Grupe, PBZ nije u obvezi objaviti javnu ponudu za preuzimanje sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava i transakcija će biti provedena izvan burze, nakon ispunjenja regulatornih zahtjeva u BiH, navode iz PBZ-a.
Intese Sanpaolo Holding International sada ima 425.053 redovnih dionica Intesa Sanpaolo Banke BiH, što čini 94,92 posto dioničkog kapitala banke.
Preuzimanje većinskog paketa dionica od strane PBZ-a neće dovesti do promjena u upravljačkoj strukturi, tvrtki i brandu Intese Sanpaolo BiH, napominju iz PBZ-a.

transakcija će biti provedena izvan burze- dakle po Pravilniku o posredovanju, cijena ne smije odstupati od +/- 10 % od prosječne ponderisane u zaadnjih 5 ???
panzer

Post by panzer »

Teško da će ovo opstati.
Skupština dioničara Vakufske banke d.d. Sarajevo donijela je Odluku o smanjenju dioničkog kapitala Banke radi pokrića akumuliranog gubitka.
Prema potvrđenom izvještaju vanjskog revizora, zaključno sa 31.12.2014.godine ukupni akumulirani gubitak banke iznosi 31.597.825,31 KM.

Ovaj gubitak pokriva se iz ostalih zakonskih rezervi u iznosu od 268.417,96 KM, iz dioničke (emisione) premije, u iznosu od 3.817.800,00 KM, dioničkog (nominalnog) kapitala u iznosu od 27.506.500,00 KM, dok do daljnjeg ostaje nepokriven gubitak u iznosu od 5.107,35 KM.
Pokrićem akumuliranog gubitka kapital Banke, koji je iznosio 44.010. 400,00 KM (nominalna vrijednost 100 KM po dionici), smanjuje
se na 16.503.900,00 KM, podijeljen na 436.104 obične (redovne) dionice i 4.000 prioritetnih dionica, nove nominalne vrijednosti od 37,50 KM po dionici.

Osnovni kapital Banke i poslije pokrića gubitka je iznad limita propisanih
Zakonom o bankama od 15,0 miliona u novcu.

Odluku o smanjenju kapitala treba da odobre Agencija za bankarstvo Federacije BIH i Komisija za vrijednosne papire Federacije BIH, a da bi stupila na snagu treba biti izvršen i upis u Registar vrijednosnih papira
u Federaciji BiH.
savjetnik

Post by savjetnik »

Mislim da je panzer u pravu.Ni ja nisam siguran da ovo može opstati,a prije svega što se menadžment ponaša kao da se ništa ne dešava.Ja sam jedno vrijeme bio zainteresovan za veću kupovinu ovih dionica,ali sam na moju veliku radost od toga odustao(izgleda na vrijeme) iz razloga što su mi bankari rekli da je njihovo poslovanje na granici da ne izgube dozvolu agencije za bankarstvo FBiH.Vlasnička struktura je takve da nisam optimista.Jedino rješenje je prodaju,a nisam baš siguran da ima takvih.
panzer

Post by panzer »

Čini mi se da je iznos dokapitalizacije 6 miliona KM što im daje daha još par godina ali ako nastave sa istim poslovanjem onda će pasti ispod 15 miliona KM i imaju mahanje. Pošto sumnjam da će se šta mijenjati onda FDS opet ima gubitak i opet pretpostavljam da su dobili instrukciju kao što su je dobili sa hotelom u Srebrenici.
ummet

Post by ummet »

Baš me interesuje kako bi Agencija za osiguranje depozita izdržala isplate depozita do 50.000KM kada bi uskoro opet neka banka otišla "niz vodu". Nije davno prošlo kako su se istrošili radi BOBARa. Šta mislite da li bi izdržala kada bi "pale" 2 banke istovremeno? I još nešto, u bankarskom sektoru parola "Kupujmo domaće" ispada sinonim za "Zapalimo pare". Sjetite se SAB banke, pa BOBAR, a evo i Vakufska je "na ivici", ne znam kako se drže PBS, BOR i UNION? Čuo sam da i ona Moja Banka ne stoji dobro. Vjerujem i da u RSu ne cvjetaju ruže sa domaćim bankama.
UAIFRS

Post by UAIFRS »

A još je Bobar banka sistemski neznačajna. U RS postoji sistemski značajna banka, u kvazi domaćem vlasništvu, koja, samo što nije. Državnih para za spašavanje (besmislene dokapitalizacije) - više nema.
proleter

Post by proleter »

U RS postoji sistemski značajna banka, u kvazi domaćem vlasništvu, koja, samo što nije. Državnih para za spašavanje (besmislene dokapitalizacije) - više nema.

O tome govorim nekoliko puta.
NENORMALNO mi je da neka "kvazi domaća" banka koja, kao rekoste, čak nije sistemski ni značajna kao UNI CREDIT, Reiffaissen, Banka Intesa, NLB, Hypo....ima i do 150 % veće kamate na kratkoročna oročenja.
Pamtim malo duže i znam kako su sve završile.
Ovo je dobronamjerno i ne pišem zbog toga da bih "hvalio" moje obveznice ratnih šteta, kako neki misle da mi je motiv.
Moj rođak iz jedne evropske zemlje oročava stalno na 12-13 mjeseci kod Sparkasse po 1,7 % iako neke daju i 3,5-3,8 %.
Neka, hvala :D
Post Reply