Ja sam se mojih dionica EPBIH riješio.
Kupovao ih 2009. po prosječnoj cijeni od 25 KM i vjerovao da će za par godina vrijediti bar 70 KM.
Nadao sam se,.. ali uvlačenjem rudnika u koncern, nadu sam definitivno izgubio.
Za 6 godina na cca 2000 dionica izgubio 13.000 KM neračunajući prinos koji bi imao na dionicama BH Telekoma ili Cementare Kakanj.
Sada sam kupio dionica EPHZHB. Nadam se da ih neću za 5 godina prodavati po 10 KM.
Mislim da imaju dobar potencijal.
Ako ništa drugo dovoljno je upitati se da koliko bi u slučaju prodaje većinskog paketa bilo interesenata za kupovinu EPHZHB a koliko za EPBIH sa termoelektranama i rudnicima.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Raste Mostarska elektroprivreda.....
Investicije u blokove termolektrana koje najavljuju zadnjih deset godina nisu nikakve investicije. To su zapravo krediti za koje se zadužuje Federacija. Federacija će dati garancije, novac neće ni vidjeti, doći će zastarjela kineska oprema koja će proizvoditi prljavu i skupu struju koja se neće moći prodati na tržištu. Energetska mafija će uzeti proviziju od 5% i to je to. To se javnosti predstavlja kao spasonosni investicijski ciklus a u stvari je generacijska prevara. Sa druge strane EPHZHB ima strukturu proizvodnje koju sanjaju sve energetske kompanije ne svijetu, 100% proizvodnju iz hidroenergije. Ja svoj novac ulažem u EP HZHB jer je to najperspektivnija kompanija koju ima Federacija. Promašaj je samo ako isuše Neretva i Vrbas. Oni su totalni pobjednici liberalizacije tržišta a najveći gubitnik je EP BiH jer domaće rudnike ne može spasiti ni EU a kamoli naša elektroprivreda sa zastarjelim termoelektranama koje neće moći iznijeti balast rudnika.
@Shahab
Nisi ni morao napisati da kupuješ dionice JP EP Mostar, vidi se iz tvojih tekstova.
Ali kada si već zaljubljen u svoje dionice trebaš o njima znati više.
Prvo, na Neretvi imaju samo jednu HE (HE Mostar, 70 MW), a na Vrbasu nisam siguran, da li su Jajce 1 i 2 na Vrbasu ili Plivi.
Drugo, dobra proizvodnja najviše zavisi od ove pumpne reverzibilne HE Čapljina, koja nosi više od 50 % kapaciteta (2x240 MW).
Da li će u toku godine uopće raditi zavisi od hidrologije, a mislim da 2012. ili 2011. nije radila niti jedan sat, i tada su imali gubitak 56 milina KM). Dakle daleko je od idealnog što je 100 % kapaciteta zavisno od prirode ili Boga, zavisi u šta više vjeruješ.
Idealno bi bili da se ove dvije elektroprivrede ujedine, ali zbog katastrofalne politike unutar FBiH to nije izgledno, a onda svi gubimo. Tada bi omjer bio idealan 50 % hidro-50 % termoelektrane.
Jer svuda u svijetu bazne su termoelektrane i nuklearne elektrane, one daju stabilnost.
Ovako, ova velika povremena dobit je uvjek nekako u zraku jer ne znaš hoće li Aluminijum platiti 120 miliona KM duga, šta će biti sa 5 miliona u Bobar banci (piši propalo), kakva će godina biti, po kojoj cijeni će uvoziti od Hrvatske struju da bi zadovoljili svoj konzum (a Aluminij Mostar nosi najveći dio proizvodnje ove EP)....
JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, električnu energiju proizvodi u sedam hidroelektrana instalirane snage oko 860 MW, i to: HE Rama, CHE Čapljina, HE Mostar, HE Jajce I i Jajce II, HE Peć Mlini i HE Mostarsko blato.
Evo pa malo analiziraj :
http://www.ephzhb.ba/o-nama/profil-drustva/
Nisi ni morao napisati da kupuješ dionice JP EP Mostar, vidi se iz tvojih tekstova.
Ali kada si već zaljubljen u svoje dionice trebaš o njima znati više.
Prvo, na Neretvi imaju samo jednu HE (HE Mostar, 70 MW), a na Vrbasu nisam siguran, da li su Jajce 1 i 2 na Vrbasu ili Plivi.
Drugo, dobra proizvodnja najviše zavisi od ove pumpne reverzibilne HE Čapljina, koja nosi više od 50 % kapaciteta (2x240 MW).
Da li će u toku godine uopće raditi zavisi od hidrologije, a mislim da 2012. ili 2011. nije radila niti jedan sat, i tada su imali gubitak 56 milina KM). Dakle daleko je od idealnog što je 100 % kapaciteta zavisno od prirode ili Boga, zavisi u šta više vjeruješ.
Idealno bi bili da se ove dvije elektroprivrede ujedine, ali zbog katastrofalne politike unutar FBiH to nije izgledno, a onda svi gubimo. Tada bi omjer bio idealan 50 % hidro-50 % termoelektrane.
Jer svuda u svijetu bazne su termoelektrane i nuklearne elektrane, one daju stabilnost.
Ovako, ova velika povremena dobit je uvjek nekako u zraku jer ne znaš hoće li Aluminijum platiti 120 miliona KM duga, šta će biti sa 5 miliona u Bobar banci (piši propalo), kakva će godina biti, po kojoj cijeni će uvoziti od Hrvatske struju da bi zadovoljili svoj konzum (a Aluminij Mostar nosi najveći dio proizvodnje ove EP)....
JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, električnu energiju proizvodi u sedam hidroelektrana instalirane snage oko 860 MW, i to: HE Rama, CHE Čapljina, HE Mostar, HE Jajce I i Jajce II, HE Peć Mlini i HE Mostarsko blato.
Evo pa malo analiziraj :
http://www.ephzhb.ba/o-nama/profil-drustva/
sto se tice kineske tehnologije, uslov je da oprema za b7 bude iz EU. Koliko znam trazili su tacno odredjenog proizvodjaca opreme iako bi kinezi bili izvrsioci posla.
Ne treba biti protiv novih TE ali su do sada trebali zajahati rijeku Bosnu svim silama. To im nisu velika ulaganja a popravili bi portfolio. Izgleda Grabovica nije imao m... da krene sa izgradnjom.
Ne treba biti protiv novih TE ali su do sada trebali zajahati rijeku Bosnu svim silama. To im nisu velika ulaganja a popravili bi portfolio. Izgleda Grabovica nije imao m... da krene sa izgradnjom.
Sa liberalizacijom tržišta mijenja se čitava energetska stvarnost. EPHZHB više nema obavezu snabdjevanja Aluminijuma Mostar, tako da svoju proizvodnju može prodavati likvidnim kupcima, pa u budućnosti ne bi trebalo biti problema sa situacijama kakav je dug Aluminijuma. Naravno uvijek postoji opasnost političkih pritisaka ali takav scenarij je manje vjerovatan kako se budu uvodila tržišna i korporativna pravila. Bez obzira na hidrologiju EPHZHB koliko god struje proizvede ta struja je praktički bez varijabilnih troškova i ona je idealno profitabilna. To je jedino što investitora treba da zanima. Neka izgrade još 150 MW vjetroelektrana i imat će substituciju za periode slabije hidrologije. Struja iz termoelektrana na ugalj nije profitabilna, a dokaz je da EP BiH na 2,5 milijarde kapitala ima 3 miliona dobiti, to je povrat od 0,0001%. Što se tiče onih koji zastupaju tezu o zamjenskim blokovima, ako EPBiH misli u narednih 30 godina poslovati sa strukturom od 70% proizvodnje iz termoelektrana, onda se bojim da se radi o strateškoj grešci koja znači da svjedočimo propasti još jednog socrealističkog giganta koji nije shvatio promjene koje nosi moderni biznis. Ako se država zarad politikantstva i rudarskih sindikata igra sa svojim novcem, ja se neću igrati sa budučnošću svoje porodice i novac ću uložiti prema zakonima profitabilnosti.
bas nemas srece.Ja sam se mojih dionica EPBIH riješio.
Kupovao ih 2009. po prosječnoj cijeni od 25 KM i vjerovao da će za par godina vrijediti bar 70 KM.
Za 6 godina na cca 2000 dionica izgubio 13.000 KM neračunajući prinos koji bi imao na dionicama BH Telekoma ili Cementare Kakanj.
Sada sam kupio dionica EPHZHB. Nadam se da ih neću za 5 godina prodavati po 10 KM.
Ako ništa drugo dovoljno je upitati se da koliko bi u slučaju prodaje većinskog paketa bilo interesenata za kupovinu EPHZHB a koliko za EPBIH sa termoelektranama i rudnicima.
sad si kupio ovo gdje ce jpemr pruzeti aluminiji koji je gori gubitas od rudnika. aluminiji godisnje i kad ne plati ni marku struje napravi gubitka 50 miliona,a godisnje potrosi struje 110 miliona maraka koju ne placa.
za dvije godine moze unistiti elektroprivredu. sreca (ako se tako moze reci) je do sada bila da je jpemr upravljao lijanovic i hsp a aluminijem hdz i lobi oko gosp. primorac (primorka). sada ce biti katastorfa za dionicare jer ce hdz ovladati i jpemr i aluminijem. unistiti ce se obije firme samo da bi se sacuvao socijalni mir.
aluminiji iako je potpisao da ce vracati kako stigne nakupljeni dug do sada nije platio niti jednu ratu od 115 mil maraka duga. a kad otpise to potrazivanje u tolikom iznosu jpemr ce imati gubitak.
aluminiji je u protekli sest mjeseci platio zabi 3 miliona km (od dospjelog duga koji iznosi 25 miliona), jer banka ima hipoteku na zemljiste vodotoranj i strojeve.
drzavne firme su za izbjegavati
Termoelektrane nemaju budućnosti. Donesena je odluka o napuštanju fosilnih goriva, stvara se nova paradigma. Osim što već nije konkurentna električna energija iz uglja bit će dodatno opterećena penalima na Co2 u visini 25 eura na proizvedeni Mwh, a već je sada veleprodajna cijena električne energije na EEX oko 30 EUR/Mwh. Vremenom to će padati još prema dole, a ako riješe tehnički problem skladištenja električne nergije, cijena bi mogla pasti na 5-6 EUR/Mwh. Čujem da je američka Tesla napravila ključni pomak u komercijalnom razvoju baterija za skladištenje električne enrgije. To će za elektroprivrede biti devastirajuće više nego je Viber bio za telekome. Jednostavna računica pokazuje da će uz skupe troškove finansiranja, uz balast propalih rudnika, i nove penale za emisije Co2, struja iz blokova biti oko 80 EUR/Mwh. Kome će se prodavati ta električne energija?Bosna i Hercegovina će Evropskoj ekonomskoj zajednici uskoro morati plaćati više od pola milijarde KM "kazne" zbog visoke emisije stakleničkih plinova, izvještava Dnevni list.
Evropska energetska zajednica, koju čine sve zemlje EU-a i zapadnog Balkana, planira sve članice uključiti u Sistem trgovanja emisijama ugljičnog dioksida CO2 - Emissions Trading Scheme -ETS).
Potencijalno, BiH bi za deset godina mogla postati članica EU-a, ali i ako ne budemo članica, Brisel zasigurno neće dozvoliti "veliki dimnjak" u srcu Evrope.
Stručnjaci procjenjuju kako bi račun koji bi BiH morala platiti mogao iznositi oko 382 miliona eura godišnje, budući da bi se cijena mogla popeti s pet na čak 30 eura po toni CO2, kolika se očekuje već 2025. godine.
Potencijalne sankcije mogu uključivaati i zabranu izvoza električne energije te zabranu pristupa energetskim resursima članicama Evropske
unije.
U BiH se godišnje iz uglja proizvede oko 70 posto električne energije, a 30 posto se proizvede u hidroelektranama.
Uprkos najavama o povećanju cijene za emisije CO2, vlasti u BiH planiraju razvijanje upotrebe uglja, i to za oko 1,95 GW /Blok 7 TE Tuzla, Kakanj 8, Ugljevik III i TE Banovići, dok je TE Stanari u završnoj fazi izgradnje.
Termoelektrane na ugalj trenutno godišnje proizvedu oko 9500 GWh električne energije u BiH i pritom u atmosferu izbace oko 9,5 miliona tona ugljičnog dioksida.
Procjenjuje se kako će, u suštini, cijena izgradnje jedne elektrane na fosilna goriva zajedno s cijenom emisije CO2 za prvih deset godina rada (2020.-2030.), s očekivanom cijenom od 30 eura po toni koju ćemo morati platiti biti veća od četiri milijarde eura.
Samo za razumne!
Energetika je vrlo složena oblast gospodarstva ili ti privrede.Pored dostignutog tehnološkog nivoa uopće,ovisi dobrim djelom o političkim prilikama.
Energija se ne može proizvoditi ni iz čega.Ne može se dakle stvoriti,ni odlukom bilo kog organa a ni recimo mržnjom ili sličnim manifestcijama odnosa prema okolini ili
sredini koja je predmet analize.
Cijenu u mnogome dirigira politika uopće ali i tržište i potrebe!Najsvježiji je primjer kretanja cijene nafte posljednju godinu!
A po ovim analizama ove seoske novine,ispada da će oni koji recimo imaju ugalj,morati moliti oko sebe da im neko bez naknade isprazni depoe!Ne znam treba li napomenuti da na području na kojem se čita ovaj partijski list,nema niti jednog rudnika uglja!
A što se tiče cijene dionica elektroprivreda ,pa investitori danas moraju dati lokalnim lopovima više mito po megavatu da dobiju koncesiju,nego što na SASE vrijedi MW instalirane snage u elektranama!Pitajte o tome one koji pokušđavaju doći do koncesija za gradnju malih hidroelektrana!
I još nešto,izgleda da niko ovima nije rekao da Tdesle odavno nema medžu živima.
Energetika je vrlo složena oblast gospodarstva ili ti privrede.Pored dostignutog tehnološkog nivoa uopće,ovisi dobrim djelom o političkim prilikama.
Energija se ne može proizvoditi ni iz čega.Ne može se dakle stvoriti,ni odlukom bilo kog organa a ni recimo mržnjom ili sličnim manifestcijama odnosa prema okolini ili
sredini koja je predmet analize.
Cijenu u mnogome dirigira politika uopće ali i tržište i potrebe!Najsvježiji je primjer kretanja cijene nafte posljednju godinu!
A po ovim analizama ove seoske novine,ispada da će oni koji recimo imaju ugalj,morati moliti oko sebe da im neko bez naknade isprazni depoe!Ne znam treba li napomenuti da na području na kojem se čita ovaj partijski list,nema niti jednog rudnika uglja!
A što se tiče cijene dionica elektroprivreda ,pa investitori danas moraju dati lokalnim lopovima više mito po megavatu da dobiju koncesiju,nego što na SASE vrijedi MW instalirane snage u elektranama!Pitajte o tome one koji pokušđavaju doći do koncesija za gradnju malih hidroelektrana!
I još nešto,izgleda da niko ovima nije rekao da Tdesle odavno nema medžu živima.
Hvala ti što si se registrovao da me upozoriš !exat wrote:bas nemas srece.Ja sam se mojih dionica EPBIH riješio.
sad si kupio ovo gdje ce jpemr pruzeti aluminiji koji je gori gubitas od rudnika. aluminiji godisnje i kad ne plati ni marku struje napravi gubitka 50 miliona,a godisnje potrosi struje 110 miliona maraka koju ne placa.
za dvije godine moze unistiti elektroprivredu. sreca (ako se tako moze reci) je do sada bila da je jpemr upravljao lijanovic i hsp a aluminijem hdz i lobi oko gosp. primorac (primorka). sada ce biti katastorfa za dionicare jer ce hdz ovladati i jpemr i aluminijem. unistiti ce se obije firme samo da bi se sacuvao socijalni mir.
aluminiji iako je potpisao da ce vracati kako stigne nakupljeni dug do sada nije platio niti jednu ratu od 115 mil maraka duga. a kad otpise to potrazivanje u tolikom iznosu jpemr ce imati gubitak.
aluminiji je u protekli sest mjeseci platio zabi 3 miliona km (od dospjelog duga koji iznosi 25 miliona), jer banka ima hipoteku na zemljiste vodotoranj i strojeve.
drzavne firme su za izbjegavati
Hidrocentale neće ni nestati ni ispariti. Kapital EPHZHB je cca. milijardu KM. Trenutna tržišna cca 250 miliona KM.
Ako će neko zbog nesavjesnog upravljanja morati "poklanjati" svoj udio u Aluminiju i EPHZHB onda je to Vlada FBiH a ne mali dioničari.
Kad smo kod teme profita.
"ZAGREB - Prema revidiranim financijskim izvješćima HEP grupa je u 2014. godini ostvarila konsolidiranu neto dobit od 2.465,4 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu, kada je ostvarena neto dobit od 1.298,2 milijuna kuna."
Dokaz da i državna kompanija može biti profitabilna.