prodaja hidrogradnje

panzer

Re: prodaja hidrogradnje

Post by panzer »

Evo ga naljutio se. Sad kupuje i po 1,1 KM.

Šalim se. Ipak ovo je već višemjesečna kupovina sa solidnim iznosom novca i koliko god da neko ima ušteđevine ne bi je tek tako uložio.
panzer

Post by panzer »

Očekivano:
Federalna vlada odobrila je danas i pokretanje postupka finansijske konsolidacije privrednog društva “Hidrogradnja“ d.d. Sarajevo, koji također ne može trajati duže od tri godine.

Ovaj postupak obuhvata izmirenje dugovanja ovog privrednog društva nastalih do 30.9.2013. godine u ukupnom iznosu od 23.301.534,11 KM, po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, poreza (s kamatama) – isključujući porez na dodanu vrijednost, isporučenu vodu, struju, plin, grijanje i ostale komunalne usluge, dugovanja prema dobavljačima za isporučene robe i usluge i dugovanja prema zaposlenicima, a u skladu sa elaboratom opravdanosti finansijske konsolidacije i srednjoročnim planom razvoja ovog privrednog društva.

Ova dugovanja “Hidrogradnja“ će izmiriti na osnovu sporazuma koje će sačiniti sa svakom nadležnom federalnom i kantonalnom institucijom, davaocima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.
panzer

Post by panzer »

Izgleda da se uspostavlja neka ravnoteža na 1,17 KM. Potražnja je podigla ljestvicu sa 1 KM na ovaj nivo a ponuda se nešto povećala.
savjetnik

Post by savjetnik »

Izgleda da ova priča oko prodaje Hidrogradnje ima svoje uporište,a kako već duže vrijeme poznajem rad i djelo prof.Jahić Mehmeda siguran sam da nije slučajno dao preko 200.000 KM(sa provizijama) da bi kupio ove dionice.On je ujedno i najveći mali dioničar sa 3.4109% što nije zanemarljivo ako se uzme u obzir da VLADA FEDERACIJE BiH ("državno" vlasništvo) ima 67.0212%.Koliko vidim sigurno je da će i dalje kupovati jer realno nema trenutno niko da mu može pokvariti račune i upustit se u kupovinu ovih dionica.Broker mi reče da ima na ponudi negdje oko 11500 dionica po 1,38 KM.Nisu to neke pare samo kad bi mogli dokučiti o čemu se ovdje zapravo radi.Ako neko ima bilo kakvih informacija koje bi bile korisne neka objavi(do ponedeljka),a ja ozbiljno razmišljam da uđem u kupovinu jer povrat na uložena sredstva bi mogao biti dobar obzirom na trenutno nisku cijenu.Kako mi rekoše ovi momci i djevojke sa Ekonomije oni pjevaju pjesmu: Hoću da imam para kao Mehmed Jahić,a možete pronaći dosta zanimljivosti na Forum Klix.ba.
panzer

Post by panzer »

Ja od prošle godine pokušavam shvatiti zašto on jedini kupuje dionice. Koliko god da ima gotovine, neće sigurno ubaciti u ovo da bi mu ostale zamrznute pa čak možda i da iz izgubi ako firma ode u likvidaciju.
leon

Post by leon »

Pazite se samo da ne kupite ove dionice od prof. Jahića!
slavuj

Post by slavuj »

Nisam baš siguran da ovo prof Jahić kupuje radi mešetarenja na SASE!Ima on neke druge planove!Pored njega,još jedan profesor vjeruje u budučnost Hidrogradnje.Profesor
M.Kikanović je u NO došao,kako kaže ,na sopstvenu inicijativu i nikako zbog naknade!Kaže prije nije mogao zbog sukoba interesa,jer je bio član NO Registra vrijednosnih papira.Neku veće je na FTV bila tema Hidrogradnja!Prikazali su direktora koji odbija da potpiše ugovor sa nekom turskom advokatskom kancelarijom o njihovom angažmanu na naplati potraživanja Hidrogradnje iz Iraka!Po tom ugovoru naplačeno bi dijelili,čini mi se ,pola pola,što je za direktora neprihvatljivo.U isto vrijeme dva člana NO koji insistiraju na tom ugovoru,tvrde da samo hoće da pomognu Hidrogradnji!Moguće da ta potraživanja stvarno postoje!Spominju se velike cifre.Sve to vjerovatno bolje zna prof Jahić,a i Kikanović!A svi znamo za dva kamenoloma,Sigmu i druge nepokretnosti,kao i ime,koje iza sebe ima nekoliko hidroelektrana!Ogroman minus su svakako uposlenici,ili ti radnici-neradnici!I oni su tu samo zbog tih mogučih potraživanja.Elem,valja pričekati privatizaciju!A da li čekati kao dioničar ili samo kao promatrač,svako mora sam odlučiti!
panzer

Post by panzer »

Ja sam imao priliku da pratim direktne informacije sa zadnjeg pokušaja naplate ali kako sam vidio od toga bi slabo šta moglo biti. Ovdje je fazon što svako ko pokuša(a izredalo se dosta posrednika) kaže, ja nisam uspjeo ali možda može neko drugi i uvijek ostane otvoreno to pitanje naplate iako je prošlo 25 godina.
panzer

Post by panzer »

Malo čitam vijesti oko ove firme i nisam znao da su angažovani na izgradnji centralnog zatvora u Sarajevu. Šteta je da su ostali bez posla na glavnom prilazu Sarajevu u Briješću ali to je opet problem kompletnog tereta firme odnosno zaposlenih.
I oni što su angažovani i oni što nisu su u istom košu a onda nema sredstava za posao. Mora se uraditi kao što kaže novi ministar industrije:
Treba onaj zdravi dio firme spasiti od političkih igara, a u isto vrijeme treba imati realan pogled na budućnost. Ono što može biti konuretno treba da nastavi da radi, ono što nije konkurentno mi naprosto više nismo u stanju da održavamo", kaže Reuf Bajrović, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.
savjetnik

Post by savjetnik »

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Vlada je zadužila da, u saradnji s Federalnim ministarstvom finansija, pripremi pismo namjere prema Razvojnoj banci Federacije BiH kojim bi bila data garancija u visini od 1,2 miliona KM kao instrumenta osiguranja kratkoročnog kredita za “Hidrogradnju” d.d. Sarajevo,Ma bilo je za očekivat da se nešto dešava oko ove kompanije jer ne bi prof.Jahić uzalud trošio pare na bezvrijedne dionice.Sada je sve u potpunosti jasno.Nakon ove realizacije i davanja kredita sigurno ide prodaja.Zna li neko kupca?Ako neko poznaje profesora neka ga upita,ali nisam siguran da će mu kazati išta po tom pitanju.Ko ima ove dionice kupljene po niskim cijenama može samo da pjeva kao studenti na ekonomiji u Sarajevu"Hoću da imam para kao Mehmed Jahić.
Post Reply