Energoinvest
Re: Energoinvest
Siguran sam da je to htio ENERGOINVEST to bi i dobio, to su sve patke pred privatizaciju ENERGOINVESTA, pokusaj da se dodje do ostatka dionica "bez panike", problem sa ENERGOINVESTOM je sto uz njega idu IME I KONEKCIJE, To je bolan decenijama gradjeno sirom svijeta. Dobar jaran Gadafija i bivsi ambasador u Kini, inace moj dobar prijatelj, visokokotiran u najvecim svjetskim finansijskim institucijama Abdulmenan Sheka mi uz kahvu rece da je u Etiopiji ENEGOINVESTA poznatiji od svega skupa na Balkanu, ukljucujuci i Jugodlaviju nekada.
Cuvajmo BiH kao zenicu svoga oka!
I ovaj nas bosnjacki politicki sljam ko zna kakve jos dilove ima od ranije u svemu, ko zna koliko ima racuna koji idu uz ENERGOINVEST a mi to ne znamo. Obzirom da mi je jedna od bivsih hanuma bila u vrhu prve banke planete vidjecu kako to ide zakonski da se otkriju sve te transakcije. Bolan ENERGOINVEST i ostalo sto je jos ostalo trebamo sacuvati za nasu djecu. Dokle se vise treba drzava krcmit i za koga? No samo neka oni poture ozbiljnije kolicine dionica ako nisu tarlakushe
Cuvajmo BiH kao zenicu svoga oka!
Bilo bi dobro kad bi bilo tako. Ali meni često izgleda drugačije. Dvije firme su slične po poslijeratnim dešavanjima Hidrogradnja i Energinvest. Kroz Hidrogradnju su prodefilovali mnogi i bilo je raznih dešavanja od 95" do danas. Na dosta strana sam tražio odgovor zašto se ta firma ne riješi odnosno zašto se ne konsoliduje i konačno proda za solidnu cifru. Upućeniji kažu da ima puno ljudi kojima je stalo da se ta firma sahrani a sa njom da se sahrane i svi dokazi o čerupanju firme uprava koje su prodefilovale u zadnjih dvadeset godina tj 13 godina. Zadnjih nekoliko godina se više nije imalo šta čerupati.
Nešto slično gledam i kod Energoinvesta s tim da je Energoinvest bio sila i za Jugoslaviju a pogotovo za jednu Hidrogradnju koja je istovremeno u sektoru gdje se konkurencija pojavljuje i na nivou lokane opštine. Energoinvest je vrlo teško očerupati što se do sada pokazalo a su mogli već bi ga poravnali sa zemljom. Ali nisu mogli, prvo zato što je ugovorom ostao ovlašteni uvoznik prirodnog plina iz Rusije a onda i radi svih ostalih poslova koji su radili odnosno svih tih zaostataka.
Nešto slično gledam i kod Energoinvesta s tim da je Energoinvest bio sila i za Jugoslaviju a pogotovo za jednu Hidrogradnju koja je istovremeno u sektoru gdje se konkurencija pojavljuje i na nivou lokane opštine. Energoinvest je vrlo teško očerupati što se do sada pokazalo a su mogli već bi ga poravnali sa zemljom. Ali nisu mogli, prvo zato što je ugovorom ostao ovlašteni uvoznik prirodnog plina iz Rusije a onda i radi svih ostalih poslova koji su radili odnosno svih tih zaostataka.
Preko 20.000 dionica na prodaji po 1,98 KM, još preko 11.000 komada do 2,06....
Kao da će se deslitirati sa berze i preći u d.o.o.
Ili hoće da ga svedu na cijenu po kojoj bi opet neka ortačka grupa tipa "Branković-Vlahovljak & Co" mogla za siću da ga uzme.
Kako god bilo, jad i tuga, kad pomislim koliko ih je plaćalo ovu dionicu od 30 do 54 KM...
Čudi me da niko nikoga još nije koknuo zbog ovih stvari.
Poznavao sam doduše par osoba koje su koknule sebe zbog gubitaka i dugova
Ili hoće da ga svedu na cijenu po kojoj bi opet neka ortačka grupa tipa "Branković-Vlahovljak & Co" mogla za siću da ga uzme.
Kako god bilo, jad i tuga, kad pomislim koliko ih je plaćalo ovu dionicu od 30 do 54 KM...
-
Napisah nešto o tome tamo negdje u februaru kada je neko prodavao po mislim 1,8 i kao i tada, i danas sam uvjeren da ne prodaje fizičko lice nego neko ko ne posjeduje dionice lično jer sumnjam da bi iko razuman prodavao svoje dionice po ovoj cijeni. Pretpostavljam da bi moglo biti nešto tipa "svođenje na cijenu" ili neka vrsta prebijanja. Možda neko nekom jednostavno pravi uslugu. S druge strane, na kupovnoj strani je evidentan strah i ljudi teško kupuju i kad im se maltene džaba nudi. Teške su posljedice onoga što Slavuj zove hadenizacija a mogli bi komotno i enkerizacija, nepostojanje regulatora, pravne države itd itd. Bez obzira smatram da je ovo cijena, ne dno, nego ispod dna i da je takav splet okolnosti sjajna prilika za dokup jer sumnjam da ispod ovog može nešto puno niže.proleter wrote:Preko 20.000 dionica na prodaji po 1,98 KM, još preko 11.000 komada do 2,06....
Ova je dionica privlacna jedino radi cijene (nekad se trgovalo i preko 50 KM, a sada je 2 KM).
No ja nista drugo (od osnovnog) ne vidim privlacno:
- Dobit (veliki prihodi svake godine, no nigdje vece dobiti... tj nesto sitno bude kao lani ili bude gubitak)
- Dividenda (na ovo imam samo reci ha ha ha)
- Kapitalna dobit (na osnovu cega da je ocekujem? da se opet nadam nekim silnim investicijama iz BiH i regije = ha ha ha)
Ako je ovo cijena koja je "ispod dna", koja je onda "realna" cijena i zasto? I da uskoro bude 1 KM cijena, ne bih se zacudio, vise bih se zacudio da ode na 3 KM...
No ja nista drugo (od osnovnog) ne vidim privlacno:
- Dobit (veliki prihodi svake godine, no nigdje vece dobiti... tj nesto sitno bude kao lani ili bude gubitak)
- Dividenda (na ovo imam samo reci ha ha ha)
- Kapitalna dobit (na osnovu cega da je ocekujem? da se opet nadam nekim silnim investicijama iz BiH i regije = ha ha ha)
Ako je ovo cijena koja je "ispod dna", koja je onda "realna" cijena i zasto? I da uskoro bude 1 KM cijena, ne bih se zacudio, vise bih se zacudio da ode na 3 KM...
-
A šta bi još trebalo osim cijene koja je ispod šestine knjigovodstvene. Jer knjigovodstvena je 12,5 Km po dionici. Pri ovim sad cijenama dionice ova firma koja knjigovodstveno vrijedi 220 milona sada vrijedi 35 miliona. Pa više vrijedi sama zgrada uprave. A gdje je dokumentacija koju firma posjeduje a gdje know how i inžinjersko tehnički kadar. Kompanija sada ima prema izjavi direktora 250 miliona (mislim dolara) ugovorenih poslova. Tačno, nema neku dobit ali to nije neka novost za državnu firmu sa viškom zaposlenih. Samo taj višak koji će riješiti prvi ozbiljniji upravljač nosi nekoliko stotina hiljada rashoda viška mjesečno ili godišnje recimo 5 miliona, ili drugim riječima to je potencijal za veliko povećanje dobiti. Treba li pominjati vrlo moguću privatizaciju možda i ove godine koja neće više zavisiti od lokakalnih političara. Sam brend kompanije vrijedi onih 35 miliona KM jer u Africi otvara mnoga vrata i poznatiji je od države BiH. Uostalom mislim da će se vrlo brzo vidjeti kud stvari idu
Eto zašto među ostalim mislim da je ovo sad ispod dna. Da je normalna država i tržište rekao bih dno a u nas ima i specijalni dodatak gdje ga šibicari manipulacijama još dodatno zakucaju.
Eto zašto među ostalim mislim da je ovo sad ispod dna. Da je normalna država i tržište rekao bih dno a u nas ima i specijalni dodatak gdje ga šibicari manipulacijama još dodatno zakucaju.
-
A šta bi još trebalo osim cijene koja je ispod šestine knjigovodstvene. Jer knjigovodstvena je 12,5 Km po dionici. Pri ovim sad cijenama dionice ova firma koja knjigovodstveno vrijedi 220 milona sada vrijedi 35 miliona. Pa više vrijedi sama zgrada uprave. A gdje je dokumentacija koju firma posjeduje a gdje know how i inžinjersko tehnički kadar. Kompanija sada ima prema izjavi direktora 250 miliona (mislim dolara) ugovorenih poslova. Tačno, nema neku dobit ali to nije neka novost za državnu firmu sa viškom zaposlenih. Samo taj višak koji će riješiti prvi ozbiljniji upravljač nosi nekoliko stotina hiljada rashoda viška mjesečno ili godišnje recimo 5 miliona, ili drugim riječima to je potencijal za veliko povećanje dobiti. Treba li pominjati vrlo moguću privatizaciju možda i ove godine koja neće više zavisiti od lokakalnih političara. Sam brend kompanije vrijedi onih 35 miliona KM jer u Africi otvara mnoga vrata i poznatiji je od države BiH. Konkurentske strane firme bi da mogu kupile sam taj brend tj ime po ovoj sad cijeni kad bi mogli. Uostalom mislim da će se vrlo brzo vidjeti kud stvari idu
Eto zašto među ostalim mislim da je ovo sad ispod dna. Da je normalna država i tržište rekao bih dno a u nas ima i specijalni dodatak gdje ga šibicari manipulacijama još dodatno zakucaju. A ko želi veliku dobit i dividendu može probati sa dionicama Googla, Applea i sl ali ne za 2 KM po dionici.
Eto zašto među ostalim mislim da je ovo sad ispod dna. Da je normalna država i tržište rekao bih dno a u nas ima i specijalni dodatak gdje ga šibicari manipulacijama još dodatno zakucaju. A ko želi veliku dobit i dividendu može probati sa dionicama Googla, Applea i sl ali ne za 2 KM po dionici.
I sta ti znaci knjigovodstvena ako si mali investitor? Koliko pamtim istu ili slicnu vrijednost ima rudnik zeljezne rude vares.
Zgrada uprave stvarno ne znam koliko vrijedi, moze biti i da vrijedi vise od ovih 35 miliona..
Izjava direktora - ne znam, ali niti jednom direktoru drzavne kompanije ne vjerujem. Vjerujem da firma ima ugovorene poslove u velikim iznosima, no isto tako vjerujem da zbog svojih interesa oni to mogu izvuci/dogovoriti na svoju stranu...
Prvi ozbiljni upravljac - kada do toga dodje cijena bi mogla puno skociti, no o toj privatizaciji slusam zadnjih 10 godina i ne bi me zacudilo da jos toliko prodje.
Brend kompanije - i Tomos je bio brend i gdje je sad...
Konkurentske firme - taj dio ne znam, moguce da je tako...
+ firma ima 106 miliona prenesenog gubitka (no da ne bude sve crno imaju dosta veci kapital)...
Ja sve gledam sa velikom dozom opreza, zato i ovi komentari
Zgrada uprave stvarno ne znam koliko vrijedi, moze biti i da vrijedi vise od ovih 35 miliona..
Izjava direktora - ne znam, ali niti jednom direktoru drzavne kompanije ne vjerujem. Vjerujem da firma ima ugovorene poslove u velikim iznosima, no isto tako vjerujem da zbog svojih interesa oni to mogu izvuci/dogovoriti na svoju stranu...
Prvi ozbiljni upravljac - kada do toga dodje cijena bi mogla puno skociti, no o toj privatizaciji slusam zadnjih 10 godina i ne bi me zacudilo da jos toliko prodje.
Brend kompanije - i Tomos je bio brend i gdje je sad...
Konkurentske firme - taj dio ne znam, moguce da je tako...
+ firma ima 106 miliona prenesenog gubitka (no da ne bude sve crno imaju dosta veci kapital)...
Ja sve gledam sa velikom dozom opreza, zato i ovi komentari
-
Jasno, i treba. Ovdje naravno ima mnogo nepoznanica i vrlo je tešlo procijeniti firmu uobičejenim metodama, dobit, prihod, P/E i sl. Mnogo će zavisiti od nepredvidivih stvari poput hoće li ga dati u privatizaciju, hoće li se riješiti viška zaposlenih koji opterećuju poslovanje, hoće li se pokušati neko restrukturiranje i sl. Meni lično ipak veliki je osigurač za odluku upravo cijena. Dovoljno je pomisliti da su neki istu dionicu, kad je firma poslovala isto (ili čak imala manje poslova) kupovali po 30. Ono što je po meni ovdje poenta je da je sad pri cijeni oko 2 za dionicu, prostor za pad jako ograničen čak i uz lošiji scenario, dok za rast prostora ipak ima dosta.hihihi wrote:.........Ja sve gledam sa velikom dozom opreza, zato i ovi komentari