BH Telecom

savjetnik

Re: BH Telecom

Post by savjetnik »

Ako bojle pogledamo ovo današnje trgovanje onda se vrlo lako može zaključiti da su Zif-ovi vjerovatno počeli lagano da prodaju radi usklađivanja sa zakonskim normama.Sigurno je da je malo ko od mailih dioničara prodavao jer su kako mi broker reče prodajne količine preko 2000 dionica.Ima li neko drugih informacija kada je u pitanju dobit ove kompanije?Jedno je sigurno da danima nije bilo ovih količina na prodaji.
Investitor

Post by Investitor »

Upravo sam gledao neku emisiju na FTV u kojoj su gosti bili premijer Novalić i premijer Zvizdić. Između ostalog,govorilo se o stabiliziranju finansijskih dubioza u državi. Gospodin, Novalić je na pitanje novinarke o privatizaciji BH Telecoma odgovorio da će se "najvjerovatnije ići na postepenu privatizaciju istog". Na osnovu iznesenog, predviđam da će ići na model po kojem će ponuditi građanima prioritetnu kupovinu dionica po niskoj cijeni kao u Hrvatskoj. Na ovaj način će umiriti javnost, dobit će neophodni kapital, a zadržat će upravljački paket i neće izgubiti iduće izbore.
montypython

Post by montypython »

Tek što je rekao jednu rečenicu o Telecomu novinarka ga je prekinula novom temom. Inače već par puta je pomenuo tu stepenastu privatizaciju telecoma i svaki put rekao da je cilj povećati pritisak na upravu da bi bolje poslovali. E sad ne znam kako će prodaja građanima povećati upravljački pritisak na menadžment. Po meni dok god je u većinskom državnom vlasništvu jedini pritisak na menadžment je strah od otkaza zbog loših rezultata. Privatizacija građanima ne donosi nikakav pritisak osim pritiska na tržišnu cijenu. A pomenuo je da je Telecom "lukrativan" tj valjda dobro zarađuje. Pitam se je li on uopšte informisan o tekućem poslovanju?
slavuj

Post by slavuj »

Niko neće kupiti Telekom bez mogučnosti da njim sam upravlja!Ne treba zaboraviti da je privatiziranih 10 posto uglavnom u rukama kriminalnih Društava za upravljanje fondovima.On,novi premijer,to ne shvaća,ili jednostavno neće da prihvati!Njemu izgleda nije jasno ni zašto mu je HDZ insistirao na ministarstvu saobraćaja!Ne samo zbog toga što su tamo jedine pare izvan ministarstava finansija koje inače oni kontroliraju,one koje će se investirati u koridor ,sada i u put Stolac -Neum iz kredita evropske banke,nego su tamo i stranački novčanici,koje ovdje zovu Telekomima.Ni njemu,ni prethodnom premijeru nije jasno da će ove ili naredne godine dva stolna grada,Mostar i Stolac,biti direktno vezane sa Lijepom našom,a Sarajevo im tada ,kao i do sada,i neće nešto posebno trebati.Brojni kombiji kojima svako jutro odozdo dovlače svjetski bofl u Sarajevo, mogu i po rupama,što dokazuju u Ferhadiji.Ništa od toga izgleda ovi nisu svjesni!Ostali su im samo tokovi novca koji idu prema javnim kuhinjama izvan kontrile Dodikovog hadezea!Neka nam je Bog na pomoći,Bog i Dodik!
proleter

Post by proleter »

Sa slavujem se obično slažem 50 %, nažalost sa ovim gore se slažem 200 %.
Ja nisam shvatio da će se, kako kaže insider, nuditi građanima po hrvatskom modelu jedan dio telekoma.
To bi bila katastrofa, pored toga što bi oborilo dionicu na 15 KM (pogledajte cijene HT-a), nego ne vidim ni kako bi to izvšilo pritisak na korporativno upravljanje, dapače.
Sve u svemu sa ovom dobiti, i uz ovakve izjave i ideje, dionice BH Telecoma ne mogu gore nikako.
Samo prodaja 51 % i više bi je mogla podići, ali sumnjam da bi i u tom slučaju išla preko 25 KM, daj bože i toliko, jer je kao posljednja ne privatizirana i mala telekom kompanija nezanimljiva velikim igračima (očekuje se privatizacija Telekoma Srbije i Slovenije ove godine).
proleter

Post by proleter »

Pardon, investitor, ne insider
Investitor

Post by Investitor »

proleter wrote:Ja nisam shvatio da će se, kako kaže insider, nuditi građanima po hrvatskom modelu jedan dio telekoma.
To bi bila katastrofa, pored toga što bi oborilo dionicu na 15 KM (pogledajte cijene HT-a), nego ne vidim ni kako bi to izvšilo pritisak na korporativno upravljanje, dapače.
Sve u svemu sa ovom dobiti, i uz ovakve izjave i ideje, dionice BH Telecoma ne mogu gore nikako.
Samo prodaja 51 % i više bi je mogla podići, ali sumnjam da bi i u tom slučaju išla preko 25 KM, daj bože i toliko, jer je kao posljednja ne privatizirana i mala telekom kompanija nezanimljiva velikim igračima (očekuje se privatizacija Telekoma Srbije i Slovenije ove godine).
Pa ko bi kupio manjinski paket telekoma i pustio državu da upravlja njime. Po mom mišljenju jedino su možda građani spremni na to (pod povoljnim uslovima). Na ovaj način bi se izbjeglo nezadovoljstvo građana zbog rasprodaje porodičnog srebra, dobila bi se novčana sredstva, a oni bi zadržali upravljanje i isisavanje novca. Mislim da to ne bi bila katastrofa već da bi građani koji budu imali love u ovakvom raspletu najbolje prošli preprodajom diionica.
one

Post by one »

mislim da ce manji dio telekoma biti dat kao zalog u autoceste fbih radi izgradnje nekih dionica autoputa kroz javno privatno partnerstvo.na taj nacina ce autoceste fbih imati kapital za partnerstvo.
proleter

Post by proleter »

Javno-privatno partnerstvo ne podrazumjeva ulaganje kapitala os strane države (odnosno bilo kog drugogo nivoa uprave), nego davanje u koncesiju ceste ili ustupanja pravo na zemljište u određenom roku (zavisno o kakvom se projektu radi).
Dakle kada neki nivo vlasti nema kapitala ili postoji rizik, a privatni kapital pokazuje interes za neki projekat, onda se radi po tom principu.
Kao što se recimo rade javna klizališta po Kanadi.
Vidim da ipak raste potražnja, neki vjeruju da će od ove priče nešto ipak biti. Vidjećemo.
proleter

Post by proleter »

Vrlo znakovito i primjenjivo na BH Telecom : Svako oklijevanje privatizacije (prodaje) dodatno obara cijenu :

Telekom Slovenija prvi je put pokušavala prodati 2008. godine tadašnja vlada Janeza Janše, ali je zbog različitih pritisaka i ocjena da će cijena kompanije i dalje rasti postupak bio prekinut iako je islandska telekom kompanija Skipti tada za dionicu slovenskog nacionalnog operatera nudila čak 400 eura.

Iz teksta se viidi koliko je bitna cijena na berzi, zato sam ovdje pisao da ne očekujem rast ove dionice čak iako bi se ove godine započeo postupka privatizacije.
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... anja+vlade
Post Reply