BH Telecom

montypython

Re: BH Telecom

Post by montypython »

Kod Eldara D, ekonomskog analitičara Oslobođenja nikad ne znaš na čemu si. Jednom napiše nešto dobro i taman bi ga čovjek pohvalio da je na putu vraćanja na kvalitet starih vremena kada je imao vrlo dobru rubriku u Danima, a onda se totalno provali i ne znaš je li stvarno sam čovjek izvaljuje ili to radi po zadatku.
Evo u današnjem Oslobođenju slomi se dokazujući da BH Telecom ne treba privatizirati jer iako država kao nije dobar upravljač stranci-privatnici su još gori. Pa da bi dokazao nedokazivo i odbranio neodbranjivo poredi BH Telecom kao državnu firmu sa HT Mostar koju tretira kao da je privatna navodeći da je "država suvlasnik zajedno sa moćnim njemačkim Deutche Telecomom pri čemu njemačka firma kontrolira gotovo polovinu dionica" gdje Telecom ima dobit od 116 miliona a HT samo 14,4 m.
Prvo, porede se apsolutni brojevi dobiti kompanija od kojih je jedna više od duplo veća od druge a da se to nije nigdje spomenulo. Drugo HT Mostar je kompanija u većinskom državnom vlasništvu (50,1 % Vlada Federacije, HT samo 39,1 % čime poređenje postaje besmisleno kao i čitav članak u kojem ga autor tretira maltene privatnu firmu. Treće za dobit BH Telecoma selektivno (valjda da bi se pojačala poenta koja je i tako netačna) uzet podatak od 116 miliona iz 2013 g umjesto aktuelnih 79 miliona.
Umjesto da je poredio dvije državne kompanije, mogao je, da dokaže da je državno vlasništvo efikasnije od privatnog uzeti Telecom srpske iliti mtel. Samo što bi time dokazao suprotno. Jer 2007 g u doba privatizacije TS je imao dobit od 79 miliona a danas ima 106 miliona. Privatizirani mtel. S druge strane državni BHTelecom je te 2007 g imao neto dobit od 149 miliona a danas ima 78.
Mogao sam ovo objaviti i kao reagovanje u Oslobođenju ali mi je mrsko a i ne želim da ga blamiram i ostavljam bez posla ali Eldare ako čitaš ovo daj se malo sredi i fokusiraj.
sayo

Post by sayo »

BiH telecom je prenapuhana prica, najmanja kvalitetna konkurencija, znaci vrtoglavi pad vrijednosti kompanije.
Kada poredim to sto bih telecom pruza u odnosu na to sto pruzaju srodne kompanije Europe, mene to podsjeti kada smo mi u Sandzaku pravili dzins i ubjedjivali sve oko sebe da smo najkvalitetniji i najbolji, sto je smijesno.
PRVO PRANJE U MASINI POKAZALO JE JAD-CEMER I TUGU.

Na ovu i slicne kompanije u BiH gledam isto kao i na bankarski sektor.

Gori, ali ne do zore. Ozbiljni investitori ovo dobro znaju, samo da li toga ima u BiH ili jos mozda nema...
Cuvajmo BiH kao zenicu svoga oka!
hihihi

Post by hihihi »

Dok BHT bude isplacivao dividendu koja iznosi 7-8% trzisne cijene, cijena ne bi trebala puno oscilirati prema dole. To sto pruzaju manje te im prolazi bez problema, znaci neki drugi problem tj. pitanje monopola/oligopola.
montypython

Post by montypython »

hihihi wrote:Dok BHT bude isplacivao dividendu koja iznosi 7-8% trzisne cijene, cijena ne bi trebala puno oscilirati prema dole. To sto pruzaju manje te im prolazi bez problema, znaci neki drugi problem tj. pitanje monopola/oligopola.
Pa kako im prolazi bez problema ako im je dobit smanjena sa 150 miliona na 79 u nekoliko godina a glavni konkurent mtel poslovao obrnuto tj raste dramatično. Ne bih rekao ni da oni imaju monopol jer imaju jaku konkurenciju druga dva operatera.
Drugo, kako će isplatiti dividendu kao prije, ako znamo da je izdvajano po 110 miliona za dividendu prethodnih godina a ove čitava dobit 79 miliona. Čak i da je čitavu isplate a znamo da to nisu nikad radili ne može biti iznad recimo 1,2 po dionici a prije je bilo i 1,75. Realnije bi bilo da će podijeliti možda 50-60 miliona a to više nije ni blizu 7-8 % od cijene.
montypython

Post by montypython »

Živjeli su dugo od nepisane nacionalne podjele gdje je BH Telecom bio rezervisan za Bošnjačke korisnike, mtel za Srbe a Eronet za Hrvate, ali su bili i jesu, toliko nesposobni da ni to nisu uspjeli održati a plus nesposobnosti se trpalo novih zaposlenika do pucanja.
Političari i njihovi savjetnici, novinari, pa nažalost ni ekonomski analitičari nisu izgleda ni pratili brojeve, nego su imajući važnijeg posla samo prenosili s koljena na koljeno mitove i legende o zlatnoj koki i dobrom poslovanju. Što je najtužnije dao bih ruku u vatru da ne znaju ni danas.
hihihi

Post by hihihi »

Pa da BHT snizi broj zaposlenika na nivo mtela, imali bi dodatnih sigurno 25 miliona svake godine.
Ja se slazem da je problem sto im je pala dobit, i da bi im trebala cijena ici na dole kada se samo to gleda. No ovu dionicu najvise kupuju/drze fondovi. Sve isto to oni znaju. Imaju i svoje analiticare ili "analiticare" i sta rade. Nista. Smanjuju li svoj udio? Nisu, a sumnjam i da hoce. A trebali bi. Kada oni krenu sa prodajom, onda ce doci do pada cijene. A kako im je to dionica od koje kupe najvecu "naknadu", sumnjam da ce je se odreci, jer u sta ce uloziti?.

Sto se tice ove godine, mislim da ce smanjiti isplatu dividende na nekih 5-6% (dio ce isplatiti iz nerasporedjene) i dobiti ce novih 12 mjeseci... Ratna imaju prinos od 6%, tako da bi i ovih 5% bilo veliko...
montypython

Post by montypython »

Jako će sve to zavisiti od odnosa buduće Vlade ili onih koji je kontrolišu. Ako se odluče na status quo pad će se nastaviti. S druge strane ako žele promjene nabolje, nema se tu šta puno razmišljati. Radikalno smanjenje broja zaposlenih u skladu sa potrebama bi odmah dalo efekte na poslovanje. Koji je to broj, treba vidjeti znamo da mtel sad ima dobit preko 100 miliona sa ne znam tačno, preko hiljadu zaposlenih manje. Drugo, radikalno smanjenje plate onima koji ostanu zaposleni ,tj ne plaćati nerad. Direktor da bude pravi menadžer ako treba i stranac. Tu nema stvarno nikakvih problema da se dobit digne 30 ak miliona odmah u ovoj godini. A onda domaćinski poslujući može se po meni ići i na 150 i više miliona jer su rezerve ogromne. Domaćinski znači da se ne kupuju nedovršeni objekti za 35 milliona po 3-4 hiljade KM/m2 od "prijatelja", da se smanji "investiranje", da se nova zapošljavanja obavljaju po kriterijima stručnosti a ne da se uhljebljuju olinjali političari i njihove švalerke, sestrići, dobri prijatelji i sl.
E sad pitanje je ima li se snage i integriteta ući u to i otpuštati one koji su juče zaposleni po rođačkoj i strančkoj liniji i to od vlastite stranke. Ja zasad ne vidim za to ni volje ni želje, niti je iko takvo nešto do sada pomenuo.
Ne bi ni mene začudilo da Novalić posegne i za akumuliranom dobiti da se malo rastereti u startu i da sebi vremena ali moraće se nešto i uraditi i to brzo. ako se želi dugoročno rješenje.
savjetnik

Post by savjetnik »

Prosto je nevjerovatno pa ako hoćete i bezobrazno da na press konferenciji koja je održana 23.12.2014.godine menađment objavi sljedeće:"Prihodi u BH Telecomu za 2014. godinu iznosit će oko 580 miliona KM, rashodi će biti nešto veći od 466 miliona KM, dok će ostvarena dobit biti oko 113,4 miliona KM, što se prema izjavama menadžmenta ove kompanije može ocijeniti kao veoma dobro poslovanje, uzme li se u obzir slaba kupovna moć građana u BiH".
Prema informacijama do kojih sam došao,a i na ovom forumu je bilo dosta govora o tome razlika između onoga što je tada izjavio manađment i ovog što se može saznati(neslužbeno) je 30 MILIONA KM MANJA DOBIT!!!Ako je ovo istina,a najverovatnije da jest misli da bi neko mogao lagano u ćorku.Međutim ovo je jedina zemlja na svijetu u kojoj je bolje raditi u državnoj kompaniji nego imati vlastiti biznis tako da nisam siguran da će se nekome gaće zatresti od ovoga.Na kraju mislim da razlika koja je nestala za samo dva mjeseca leži u informaciji koju su gospoda saopćila na spomenutoj press konferenciji:"Kao društveno odgovorna kompanija BH Telecom je u 2014. godini izdvojila i višemilionski iznos za sufinansiranje kompletnog javnog, kulturnog i sportskog života u BiH.Izvor:Radiosarajevo.ba
proleter

Post by proleter »

Izgleda da je vijest ipak uticala, evo potražnja se spušta na 19,8 KM (2.240 dionica),pa onda nešto sitno ide prema 19 i 18,9 KM, ponuda se gomila sve više....
Post Reply