Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

proleter

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by proleter »

panzer:
Jesu li mogli više, vjerovatno jesu ali ne treba zaboraviti da su državna firma.

Sarajevo osiguranje nije "državna firma". Slično kao i FDS, "država" (Vlada FBiH) ima manjinski dio (45 % mislim), ali ako je tačno da slovenci sa 25 % kontrolišu SOSOR, onda je to nešto slično kao u FDS-u, gdje najveći dioničar ne može da ima kontrolu jer su se udružili stranački botovi sa fondovskom mafijom. U FDS 400.000 glasova vrijedi manje od 11.000!
A koje stranke, pa ZNA NAROD!
panzer

Post by panzer »

Sve su to državne firme. Gdje god država ima više od 20 % to se može držati pod kontrolom. Kod nas je problem što nema PRAVNE države pa svaki direktor može raditi šta hoće jer su uvidjeli da to mogu. Nije problem držati na lancu nekakve apartčike koji bi rođenu mater prodali za 1 KM.
U normalnim državama bi svaki pokušaj otimanja kontroli države istog mjeseca značio doživotni kraj karijere ali kod nas je suprotno. Ko god iz vlasti zatraži odgovornost direktora taj ima problem jer "kriminalna država" reaguje iste sekunde.
slavuj

Post by slavuj »

Nema potrebe za ovim "ako je tačno",ovih BIG plus PRPF 25% može se provjeritiu na stranici RVP!To su mogli uraditi i inače slabo obaviješteni ministri Nikšićeve vlade.No
njih to ne zanima!Nikšić i oni su dobro honorirani da ništa ne učine.I ja im to pišem po ko zna koji put,a oni me ne tuže!Jer ako su ovi iz Hadena meni na kraju ponudili 17 KM po dionici BSNL samo da me eliminišu iz te priče,možete misliti koliko su dali Nikšiću,Hadžiću i Sarajliću da im proguraju ono sramno autentično tumačenje u parlamentu!U tu pogodbu ušla je i Nikšićeva obaveza da ne predlaže kandidate za NO Bosnalijeka.Posebna pogodba je bila da se predlože samo dva kandidata u ime vladinog dijela dionica Sarajevo osiguranja.!A baš u kroz hadenizaciju Bosnalijeka Ibro iz PRPF i slični mogli su doći do popriličnog iznosa prljavog keša koji im sad stoji na raspolaganju za slične operacije!
Da podsjetim,na toj skupštini nije bilo prisutno 90 % dionica,dakle Vlada je tu imala većinu,i bez mene i ostalih malih dioničara !I to je krivično djelo.
Na žalost još ni jedan tužilac kod nas nema muda da optuži premijera.No možda to urade oni kojima ih ni Bog nije dao!
Moram ovdje spomenuti današnji slučaj atentata na bivšeg direktora Triglav osiguranja.Upucali su ga samo zato što je bio previše revnosan u borbi za društvo koje je vodio!
A direktore društava u vlasništvu države ili malih dioničara,mogu upucati samo pokradeni mali dioničari!
panzer

Post by panzer »

Uniqa osiguranje 880.000 KM dobiti. Nije neka razlika u odnosu na Sarajevo osiguranje iako se vodi kao potpuno privatna firma i bez opterećenja ratnih potraživanja.
proleter

Post by proleter »

Nešković Osiguranje 7,1 milion KM dobiti :shock: :shock:
montypython

Post by montypython »

Nisam još vidio rezultate poslovanja Sarajevo osiguranja za 2014. Zna li neko je li igdje objavljeno? Vidim samo na njihovoj stranici najava skupštine za April.
panzer

Post by panzer »

Povaćana imovina za 6 miliona KM. Jel oni grade nešto?
slavuj

Post by slavuj »

Gradili su,tačnije obnavljali predratni hotel na Igmanu.Mislim da su ga uglavnom završili.U dva navrata su ga pokušali i prodati,čini mi se za 9 miliona.Koliko znam nisu ga prodali.Inače oni imaju mnogo nekretnina i ne trude se da ih revaloriziraju jer bi morali izdvajati veću amortizaciju,što bi bitno utjecalo na rezultate poslovanja.
Činjenica da menadžment skoro da i nema dionica ukazuje na to da oni znaju koliko izvlače iz ovog društva!Kao što sam već i pisao ,večinu u NO imaju kriminalci iz BIG-a i PROF PLUS fonda.Nikšićeva Vlada im je to prepustila,mada Vlada ima 45,5 a ova dva fonda 28 posto!Na skupštini na kojoj je taj NO izabran Vlada je uz pomoć nas nekoliko malih dioničara mogla komotno izabrati tri člana,ali to nije dio pogodbe kriminalaca iz Društava za upravljanje fondovima i onih o trošku naroda!I ovo je jedan od novčanika stranaka a time i kriminalaca iz takozvane fondovske industrije!Menadžment naravno nastoji da ugrabi u toj pljački ponešto i za sebe.Sječate li se onih velikih plata koje je neko objavio!!
montypython

Post by montypython »

Je li iko vidio polugodišnji izvještaj za SOSOR? Ja nisam ni u novinama ni na SASE.
panzer

Post by panzer »

Evo objavili su na SASE. Nema promjena u dobiti osim što su smanjili prihode od premija. Vjerovatno borba oko održavanja tržišnog udjela.

Zanimljiva greška na novčanim tokovima. Piše da imaju 34 miliona KM gotovine.
Post Reply