Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Evo odgovora:
Attachments
odgovor.jpg
odgovor.jpg (175.57 KiB) Viewed 5759 times
graditelj
Posts: 128
Joined: 24 Jan 2012, 11:20

Re: Elektroprivreda BIH

Post by graditelj »

Nisu puno slagali, 5 miliona, sića...
Attachments
ELEKTROPRIVREDA DD.PNG
ELEKTROPRIVREDA DD.PNG (169.4 KiB) Viewed 5732 times
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Nekoliko dana se trguje blizu 19 KM i onda se "neko" nađe da proda 20 komada po 18,01 samo da bi cijenu držao nisko. Stalno se dešavaju takve stvari i sa SASE niko ne reaguje. Zar misle da će na taj način imati dobru budućnost. Stvarno mi nije jasno.
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Damirko »

Panzer, jednostavno ih nije briga. Ni SASE ni Elektroprivredu. Nije ih briga.
Dok se u drugim kompanijama raspravljalo o postavljanju kupovne/prodajne cijene na drugu decimalu, spread na sastancima u Elektroprivredi je bio i do 10 EUR!. To ti je (ne)ozbiljnost kompanije.
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Idemo opet ispočetka:
Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je od JP Elektroprivreda BiH zatražilo da odgovori na pitanje šta to preduzeće može da finansira, jer se na spisku nalazi niz projekata čija realizacija se ne želi čekati narednih 20 godina.

“Investicije i radna mjesta su nam neophodni. Imamo pripremljen projekat TE Bugojno i rudnika Bugojno koji će biti prezentovan na sjednici Vlade FBiH. Izgradnjom prve privatne termoelektrane Bugojno i otvaranjem rudnika dobili bismo više od hiljadu radnih mjesta u Srednjobosanskom kantonu. Cilj je da se da koncesija i da na tome zajedno rade Vlada FBiH i Vlada SBK-a jer nadležnost za ugalj ima kantonalna, a za energiju Vlada FBiH”, kažu Erdal Trhuulj za Oslobođenje i dodaje da bi, ako proje kat bude prihvaćen, bila oformljena zajednička komisija koja bi radila na njegovoj realizaciji.
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Investitor »

"Elektroprivreda" traži nove partnere za buduće projekte

Generalni direktor "Elektroprivrede" BiH Elvedin Grabovica istakao je danas na "Sarajevo Business Forumu" (SBF) da je ta kompanija predana novim projektima, a posebno iz oblasti obnovljivih izvora energije i kazao da "Elektroprivreda" traži nove partnere za buduće projekte čija vrijednost prelazi 1,8 milijardi eura.


17.05.2012 10:54

Među tim projektima su Blok 7 u TE Tuzla, Blok 8 u TE Kakanj, hidroelektrane: Vranduk, Ustikolina, Kovanići, vjetroelektrane: Podveležje i Vlašić, male hidroelektrane na rijeci Neretvici te Fabrika cementa Đurđevik u Rudniku" Đurđevik".

Izvršni direktor za kapitalne investicije u "Elektroprivredi" BiH Amil Kamenica kazao je da je "Elektroprivreda" BiH u 2011. godini proizvela 7,295 GWh električne energije, da je ostvareni prihod 490,1 milion eura, te da je imala zaposlenih 4.878 radnika.
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/2663 ... jardi-eura


NAJVEĆI PROJEKT U POVIJESTI MOSTARA PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 17 Svibanj 2012 10:54

MOSTAR- Konačno su stečeni svi uvjeti za početak izgradnje vjetroparka na Podveležju.
Riječ je o najvećem projektu u povijesti Mostara, čija vrijednost iznosi 125 milijuna maraka.
Do početka izgradnje treba uraditi tek još neke formalne stvari.

Usuglašeni stavovi

-Usuglašeni su stavovi Ministarstva gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine oko aneksa ugovora o koncesijama. Prijedlog takvog aneksa ugovora ide na sjednicu Vlade HNŽ-a, potvrdio je Amer Zagorčić, županijski ministar gospodarstva.
Nakon toga bi trebali uslijediti natječaj, izbor izvođača, potpisivanje ugovora, a potom i konačni početak radova na izgradnji.
-Dogovoreno je da se do kraja tekuće godine izgrade dvije vjetroturbine. Do kraja 2014. godine planiran je dovršetak cijeloga projekta, kazao je ministar Zagorčić.
Točan datum početka radova još nije poznat, ali zato su stečeni svi uvjeti, a najvažniji je svakako financijski, koji je zaokružen. Najveći problem je ranije bio upravo u financiranju, a prošle godine je obustavljen i tender, u kojem je stajalo kako će Elektroprivreda svojim vlastitim sredstvima izgraditi neke od vjetroelektrana. No, ubrzo se vidjelo da za to nema uvjeta i onda su išli u kreditni aranžman.
Podsjetimo kako je u proljeće prošle godine Elektroprivreda BiH otkazala otvoreni postupak javne nabave izgradnje vjetroparka na platou Podveležje.
U obrazloženju odluke je tad stajalo kako se predmetni postupak javne nabave objavljen u Službenim novinama BiH 4. travnja 2011. otkazuje iz razloga koji su izvan kontrole ovog ugovornog tijela i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka.
“Naime, kako do dana donošenja ove odluke nije izdana urbanistička suglasnost od nadležnih tijela potrebna za izgradnju VE Podveležje (32-48 MW), nužno je otkazati postupak javne nabave”, navedeno je tom prilikom u obrazloženju v.d. izvršnog direktora za ekonomske poslove Muhameda Ražanice.

Veliki projekt

Cijeli projekt bi se trebao graditi na platou Podveležje, na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora, gdje će biti izgrađen vjetropark od 16 vjetroturbina, ukupne snage od 46 MW.
Više od 20 posto radova je, bar prema ranijim najavama, trebala odraditi domaća građevinska operativa koja bi se angažirala na izgradnji pristupnih cesta, betonskih temelja...
Time će se značajno promijeniti izgradnja neophodne infrastrukture, prije svega cesta, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva. Oko izvođača radova još uvijek ništa nije poznato, a to je u stvari u nadležnosti Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koja će kao investitor provesti cijelu proceduru i odabrati izvođače.
http://www.dnevni-list.ba/index.php?opt ... &Itemid=12
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Točan datum početka radova još nije poznat, ali zato su stečeni svi uvjeti, a najvažniji je svakako financijski, koji je zaokružen. Najveći problem je ranije bio upravo u financiranju, a prošle godine je obustavljen i tender, u kojem je stajalo kako će Elektroprivreda svojim vlastitim sredstvima izgraditi neke od vjetroelektrana. No, ubrzo se vidjelo da za to nema uvjeta i onda su išli u kreditni aranžman.
Nije mi baš jasno oko ovog jer na SBF je JPES predstavila taj projetak VE na podveleži i u opisu piše da imaju sredstava za samo dva agregata dok za ostalih 14 traže partnera što znači da nisu zaokružili ništa.
http://www.sarajevobusinessforum.com/en/projects/energy

I inače nije ne znam šta više traže na SBF-u. Finansijeri koji su došli se ne planiraju baviti tenderima koje svaka bosanska šuša može oboriti radi ličnih i političkih interesa pogotovo se neće baviti elektroprivredom iza koje je niz neuspjeha.
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

To je samo radi licne promocije. O tim vjetroelektranama se govori vec godinama a nista se nije uradilo. Ne znam samo sta ce to raditi do kraja 2014 g. To se može završiti za pola godine max. Firme zadužene za betoniranje temelja iskopaju ih i naliju beton za 10 dana, ostave šarafe da vire iz betona a na to se zatim namontira sve iznad gotovo kupljeno od SIEMENSA i sličnih. Sve se može još i paralelizirati ako se narudžba za opremu pošalje unaprijed. Dok je u toku izbor izvođača za građevinske radove pa čak i dok je u toku ishođenje dozvola. Ozbiljna država bi to pustila u pogon 6 mjeseci od odluke da se to uradi. Ista je priča za hidroi termoelektrane. Razbacuju se godinama potrebnim za izvođenje kao da planiraju put na Jupiter a TITO ih pravio 50ih godina serijski bez problema sa tehnologijom koje je u odnosu na današnje kao iz kamenog doba.
Slušam sinoć na tv grozote o sadašnjem menadžmentu. 17 % ako se ne varam je manja proizvodnja u prvom kvartalu. Grabovica je toliko nesposoban da dva člana nadzornog odbora EP traže njegovu smjenu od kojih je bar jedan iz SDP (nisam mogao da vjerujem svojim ušima). TE primaju ugalj lošeg kvaliteta, ne depou je nedostajalo uglja. Čovjeku je uspjelo pored povećanja cijene od 15 % da napravi gubitak u prvom kvartalu.
Ako išta vrijedi ova Vlada će ono što radi Bosnalijeku uraditi i u EP BiH a ne znam ni šta drže onog čiču pred penziju u Telecomu kojem dobit pada iz godine u godinu.
Obje firme postale su depoi za uhljebljivanje isluženih političara i njihove rodbine. Umjesto sadasnjeg nesposobnog dovesti novi menadžment, ako treba uvesti sposobne strance koji bi bili nezavisni od stranaka i ravnali se u donošenju odluka samo prema profitu.
Prve oduke: uraditi reviziju zaposlenih kao što se radi revizija boraca, smanjiti broj zaposlenih i u EP i u BH Telecomu za min 30 % a onima koji ostanu platu za min 30 %, zamrznuti novo zapošljavanje za nekoliko godina (osim tehnički kadar), detaljno pročešljati poslovne knjige itd itd.
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Investitor »

Elvedin Grabovica, generalni direktor "Elektroprivrede BiH": Nisam državni neprijatelj!

Ko bi svjesno uništavao najvredniji državni resurs
Autor Miralem AŠČIĆ | Objavljeno 28.05.2012. u 06:14


Grabovica: Umjesto da nas hvale, oni nas kude

Apsolutna je neistina da gubici „Elektroprivrede BiH" (EPBiH) u prvom tromjesečju iznose 37,5 miliona KM, rekao je u intervjuu za "Dnevni avaz" Elvedin Grabovica, generalni direktor najveće državne kompanije.

On smatra neutemeljenim istupe pojedinih članova Nadzornog odbora EPBiH, no priznaje da su prihodi „Elektroprivrede BiH" manji od planiranih. Međutim, kako je istakao, zbog uvjeta poslovanja, ne loše politike vođenja preduzeća.

- Istina je da je prihod manji za oko 30 miliona KM, ali isto tako istina je da su istovremeno i troškovi manji od planiranih. Nije riječ o gubitku. Naše poslovanje bilo je uvjetovano hidrološkim prilikama, smanjenim akumulacijama, a u februaru smo bili suočeni s elementarnom nepogodom. U takvim uvjetima poslovanja bilo nam je važno očuvati sistem da ne bi došlo do kolapsa u snabdijevanju električnom energijom - kaže Grabovica.

Javne kritike

Kako, onda, komentirate optužbe pojedinih članova NO da je za prvi kvartal poslovna aktivnost preduzeća umanjena za 17 posto?

- U prvom kvartalu ove godine proizvodnja električne energije bila je za 17 posto manja od planirane. Razlog su dotoci vode u akumulacije koji su upola manji od uobičajenih za ovo doba godine. Ne smijemo zaboraviti kako je izgledala akumulacija HE Jablanica prije samo dva mjeseca. No, mi imamo jednu apsurdnu situaciju. Umjesto da dobijemo pohvale za očuvanje integriteta sistema i cjelokupan rad u vanrednim okolnostima, mi od pojedinih članova NO dobivamo neargumentirane javne kritike i optužbe.

Koliko su uopće tačne tvrdnje tih istih članova NO da je Uprava preduzeća nabavljala nekvalitetan ugalj te tako svjesno uništavala termoelektrane?

- Pitao bih koliko su oni koji izriču takvu optužbu - da smo namjerno uništavali termoelektrane - svjesni težine izgovorenog. Je li nas to proglašavaju državnim neprijateljima bez premca? Ko bi svjesno uništavao najveće, najvrednije državne kapacitete za proizvodnju električne energije? Odgovorno tvrdim da smo ugalj nabavljali od istih dobavljača iz istih rudnika kao i u prethodnom periodu. Ugalj je nabavljan u BiH, nismo ga uvozili. Nabavljan je u skladu s propisanim procedurama i normativima kvaliteta.

Neću biti rob

Zbog čega Vas javno optužuju za loše poslovanje? Kritike dolaze od pojedinaca iz stranke koja Vas je delegirala na poziciju.

- "Elektroprivreda BiH" neće biti rob pojedinačnih interesa i određenih politikanstava i sredstvo za razračunavanja pojedinaca. Mnogi će uzroke ovakvih zbivanja tražiti u političkim interesima, ali ja ne bih rekao da je riječ o tome. Pretpostavljam da su u pitanju lični ili neki drugi interesi. U prilog tome ide činjenica da jedan od članova NO, imenovan ispred SDP-a BiH, glasa za imenovanje direktora koje predlaže SDA, a ne za one koje mu predloži njegova stranka.

Lični animoziteti izašli su u prvi plan

- Ja nemam problema s članovima NO, ali postoji određeni lični i politički animozitet na relaciji pojedini članovi Uprave i pojedinih članova NO. Evidentno je da se u prvi plan stavljaju ti animoziteti. To je igra koju neću dozvoliti. Olako istupanje s najavama ostavki nazvao bih populističkim i politikantskim. Isti oni koji ih spominju svjesno zaboravljaju činjenicu da su bili članovi NO i u prethodnom sazivu od kojeg smo mi, preuzimanjem dužnosti u Upravi početkom 2011. godine, naslijedili gubitak od 16,3 miliona KM. Tada ti isti nisu nudili ostavke i istupali u javnosti.
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Kako je rečeno danas na svečanosti u TE "Kakanj", kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica, radi se o najvećoj investiciji u Federaciji BiH u 2011.
"Ovo je samo polovina od ukupnih investicija u EPBiH. U druge projekte investirali smo više od 93 miliona KM. Investicionim ulaganjima u dokapitalizaciji rudnika u iznosu od 204 miliona KM planiramo do 2014. da svi rudnici u sastavu koncerna posluju pozitivno. Elektroprivreda BiH i pored svih investicija, u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila je dobit od oko četiri miliona KM“, izjavio je Elvedin Grabovica, direktor JP
Radni vijek bloka 6 koji je u funkciji bio 35 godina, ovim je produžen za 15 do 20 godina.
"Primjenom najmodernijih tehnologija postignuta je značajna energetska efikasnost, smanjena vlastita potrošnja za oko 1MW, povećan stepen korisnosti kotla za oko 91 posto. Postignuti su i značajni ekološki efekti“, izjavio je Hasan Čaušević, direktor TE "Kakanj".
Ulazak u pogon bloka 6, omogućit će Elektroprivredi BiH povećanje proizvodnje električne energije za dodatnih 600 miliona kWh električne energije godišnje, a rudnicima za ovu proizvodnju na godišnjem nivou, isporuku više od 500 hiljada tona uglja.
U toku realizacije projekta na demontaži i montaži opreme, puštanju u rad, povremeno ili tokom cijelog procesa rada bilo je angažovano oko 3.500 radnika, a indirektno više od 7.000 radnika na projektovanju, izradi opreme, transportu, špediterskim uslugama, cariskim i drugim administrativnim poslovima.
"Ohrabrenje je široki spektar domaćih kompanija i fakulteta koji su učestvovali u realizaciji ove velike investicije. To obećava i to je naša obaveza da i u budućnosti učestvujemo u ovakvim projektima“, istakao je Erdal Trhulj, resorni federalni ministar.
Uz kompanije iz Njemačke, Češke, Slovačke i Hrvatske, u realizaciji projekta učestvovala je 61 kompanija iz BiH.
Čitava 4 mil KM. Prema ovome do polugodišta će zaraditi još 20.000 KM.
Post Reply