Bosnalijek

panzer

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Nakon par godina, opet malo nagađanja:
Da li Luka Rajić kupuje „Bosnalijek“?

Vlada Federacije BiH dala je danas saglasnost na Plan privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za 2015. godinu i to za 14 firmi među kojima je najjača farmaceutska bh. kompanija „Bosnalijek“, piše novinska aganecija Patria.

Inače, nakon što je HADEN postao većinski vlasnik „Bosnalijeka“ Vlada Federacije ima još 20 posto udjela dionica. Poznato je od ranije da da je Haden ulogu većinskog vlasnika preuzeo nakon sumnjive kupovine dionica od Međunarodnog investicijskog fonda kao vlasnik 29,95 posto dionica, a što je predmet istrage Tužilaštva BiH.

Da je nešto sumnjivo govori i činjenica da u dioničkim društvima 30 posto dinoca granica je nakon koje kompanija mora objaviti javnu kupovinu preostalih dionica preduzeća.

Interesantno je da Vlada FBiH nije sačekala da Tužilaštvo da konačan sud o istrazi koju vodi. Naime, od kako se pojavila priča o istrazi, dionice Bosnalijeka na berzi su počele padati, a nejasno je kako Vlada želi da proda dionice po najnižoj cijeni.

Ipak, kako otkriva naš izvor, čini se, na pomolu je nova „dogovorena“ prodaja i to kako se sumnja Luki Rajiću poznatom hrvatskom biznismenu i nekadašnjem vlasniku LURA Grupe, a koji ulazi u Haden.

- Njegova dva čovjeka su već instalirana u Bosnalijeku i kontrolišu kompletnu logistiku ove kompanije. Čini se da on ulazi u Haden, nekadašnju ljušturu u koju su nepoznati investitori ubrizgali novac koji je poslužio za sumnjivu kupovinu Bosnalijeka – kaže naš izvor iz Bosnalijeka.

Sumnju na ovakvu odluku Vlade baca i činjenica da je odluka donesena jer preduzeća u proteklom periodu su negativno poslovala i zabilježila evidentan pad kapitala.

Bosnalijek sigurno nije u ovakvoj situaciji, jer su se na kraju prošle godine pohvalili ukupnim prihodom od prodaje u rekordnom iznosu od 120 miliona KM, što predstavlja rast od 21 posto u odnosu na prošlu godinu. Prema preliminarnim rezultatima, neto dobit u 2014. godini dostigla je visokih 10 miliona KM, uz povrat na kapital od sedam posto.
montypython

Post by montypython »

To čak i ne zvuči loše. Ako ništa za promjenu vlasnik bi postao neko ko ima para a ne ovi što hoće da vladaju a nemaju marke u džepu. Negdje nađoh da je samo za Dukat Rajić dobio 280 miliona eura, ne mogu da vjerujem da je toliko ali tako piše. U svakom slučaju pare tu ne bi bile problem. Vlada treba da dobro zacijeni svoj dio, min 20 KM po dionici, jer sam siguran da bi bilo još gomila drugih ponuđača. Cijena Bosnalijeka je sitnica čak i za regionalne igrače a potencijali su mu veliki, posebno prema Rusiji i arapskom svijetu. Simptomatično, i Rajić je iz Konjica.
slavuj

Post by slavuj »

Ma nebi tu bilo neke navale.pa ko bi to kupio Vladin dio ako praktično ne može koristiti upravljačka prava!Jedino u slučaju da se na osnovu optužnice donese mjera zaštite kojom se blokiraju sva prava po osnovu nezakonito stečenih dionica.Mislim na ove što su praktično kupljene manipulacijama i prljavim parama!U tom slučaju bi kupac mogao upravljati samo na osnovu Vladinog dijela.
Objektivno,postoji i mogučnost da ovako razmišlja i eventualni Rajić Luka!
Uz put,onaj njegov čovjek koji je direktor logistike u Bosnalijeku,nije u radnom odnosu u Bosnalijeku.Moguće je da je on tu samo zbog snimanja po dubini!"za ove branitelje Hadena koji su gore,radi se o gospodinu Lazareviću,pa neka provjere!
proleter

Post by proleter »

Ovo je došlo do grla više, hoće li iko išta poduzeti ili samo puška i uza zid ima efekta :
http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/konk ... cevog-kuma
one

Post by one »

slavuj

Post by slavuj »

Neki ljudi već godinama javno govore i pišu da je Hasan A.P.Čelam pokrovitelj ogromnog kriminala na SASE.Dugo već on se i ne ustručava da javno naplačuje svoje kriminalne usluge,kao recimo kroz ovaj ugovor njegovog sina.Sve je to radio i sa Arslanagićem,i njemu je praktično naplačivao reket za sve odbijene prigovore ,i Vlade i malih dioničara na regularnost onih Skupština.I svi su to znali i onda kada su ga autentično protumačili.I opet skoro jednoglasna odluka parlamenta.Niko nije ni trepnuo,svi su za kriminal.Čak i Visoki predstavnik !I njemu niko ni rijeći,a njih su skoro sve ponovo izabrali.Pa tužilaštva,naročiti kantonalno!Moju prijavu na očito falsificiranu punomoć onog Libijca,samo jednom je spomenuo tužilac.Kaže da će me zvati,kao nije imao moj broj!Ali ni do danas,dvije godine nakon te prijave,ni rijeći o tome!I svi su tada mislili kako čine uslugu Arslanagiću,i možda im je on to i platio!A zapravo samo su stvarali atmosferu nesigurnosti i Arslanagićeve svemoći da bi dioničari prodali ovoj svjetskoj mafiji!I sve je to samo dio kriminala koji aminuje ovaj travnički kriminalac.I opet nikom ništa!
Ni jedna stranka nije ništa od toga ni spomenula u svojim predizbornim pričama.Ni danas,kada se bore za pozicije,niko to i ne spominje.Sve sami kriminalci,i poluinteligentni tipovi.Uprava po mjeri onih koje podržavaju!Možete misliti koliki je nivo inteligencije o nog doktora iz FDS kada mu je glavni partner Zijad Blekić!A koji je tek nivo njegovih mentora!
Jedan stari srpski političar s početka prošlog vijeka je u sličnoj situaciji rekao;Izlaza nema,propast nećemo!
Ja se ipak nadam!I ne samo nadam!
slavuj

Post by slavuj »

Posebno zanimljiva bit će prodaja državnih 19,25 posto dionica Bosnalijeka, a koje su procijenjenie na oko 15 miliona KM, daleko ispod nekadašnje cijene koju je bivša federalna vlada odbila.

HADEN, koji je svoje vlasništvo zaustavio na nivou ispod 30 posto (udio koji ne obavezuje na provođenje tender ponude, op.a), očito dovoljnom da ima kontrolu u kompaniji, morat će otkupiti Vladine dionice ukoliko će željeti biti i dalje glavni u najvećoj bh. farmaceutskoj kompaniji.

U suprotnom, neki drugi kupac više od 19 posto dionica može postati jurišnik na kontrolni paket.
No, mogući rasplet je da neko povezan sa HADEN-om ili investitor s kojim ovaj fond sa sjedištem u Luksemburgu nađe interes. otkupi državne dionice čime bi se nastavila kontrola nad Bosnalijekom putem povezanih lica ili možda čak otkupom i HADEN-ovog čime bi Bosnalijek dobio strateškog partnera.

Evo,prva naručena procjena vrijednosti paketa dionica Bosnalijeka u vlasništvu Vlade.I jasno naznačen kriminal premijera Nikšića!daleko ispod cijene koju je bivša Vlada odbila,ocjenjuje g.Simić na poprtalu indikator.ba.A Nikšić sinoć na FTV poziva svoje partijske drugove da eto podnesu krivičnu prijavu za sve što znaju o njegovom kriminalu.Izbacivši prvi put javno vrijednost koju su utvrdili u AW brokeru i Eurohausu,oprezni g.Simić nije ni svjestan koliko je pomogao tužiocu koji istražuje hadenizaciju Bosnalijeka.Izvršio je sasvim nenamjerno procjenu,istina samo jednog segmenta štete koju je ova međunarodna skupina napravila Federaciji,pod pokroviteljstvom Nikšićeve Vlade,odnosno samog Nikšića.Ostala šteta će se vjerovatno djelimično utvrdoiti kada se revidira Izvještaj o poslovanju Bosnalijeka u vrijeme okupacije,i posebno kada Rusi odluće koliko od onoga što duguju,neće platiti!
Nadam se da će ovo pročitati i razumjeti i Nikšićevi drugovi sa skupa u Lukavcu,koji su ,s pravom zaključili da je bivše i sadašnje rukovodstvo SDP leglo kriminala!
montypython

Post by montypython »

Nisam skontao ko je ovdje procijenio tih 19 % na 15 miliona KM je li to nekakva službena procjena ili je samo probni balon nekoga ko bi rado kupio upola cijene ili je jednostavno neko lupio sadašnju tržišnu cijenu iz čistog neznanja. Ovako na prvu ako je ugrubo petina toliko, onda firmu procjenjuju na cca 75 miliona tj ispada da je to knjigovodstvena odnosno praktično sadašnja tržišna što je smiješno. Možda jedino ako je mislio na 15 miliona Eura ali i to je malo. U stvari Vladi (mislim naravno na neku novu Vladu a ne ovo sad) bi bilo bolje da da ponudu za otkup ostalih dionica pa kad ostvari većinski paket tek onda da proda, najboljem ponuđaču, garantujem da bi mogla postići cijenu iznad 25 po dionici.
Pa imali su kupca po 20 po dionici prije nekoliko godina a dobit je sada veća za min 50 %. Po bilo kom parametru ne može čak ni početna minimalna cijena za Vladin paket biti ispod 20 KM po dionici. Pokušao sam da nađem tu izjavu o 15 miliona ali nisam uspio na indikator ba. Mislim da je to sa 15 miliona samo nečiji probni balon.
Uostalom sumnjam da će se za privatizaciju ičega više pitati Nikšić. Šta god ja mislio o Novaliću (i onima koji su ga predložili) posebno o njegovim prvim izjavama mislim da gore od ovoga sad ne može.
slavuj

Post by slavuj »

Tekst je doslovno preslikan!Procjena je njihova,a g.Simić je izbacio,sigurno ne iz neznanja.U nastavku je pokazao da zna šta bi to sve moglo uticati na cijenu paketa!
Ozbiljna utakmica bi bila tek kada bi neko uspio od Libijaca dobiti validan papir o kupovini i njihovog dijela.Ozbiljna je opasnost da Hasan A.P.Čelam prihvati neki papir iz kučne radinosti.Mene to ne bi iznenadilo!Nikšić,prva violina u orkestru Hasan Čelama,svoje je odsvirao ovim stavljanjem ovih dionica u plan prodaje.Ja bih volio da se to i realizira,prilično bi pojednostavilo i ubrzalo istragu koju sada vodi tužilaštvo!Ovdje moram ispraviti ono iz prethodnog posta o pokroviteljstvu Nikšića.Greška,nije on ovdje nikakakav pokrovitelj nego direktni izvršilac kriminalne radnje!A kako su u tom kriminalu,između ostalog i kroz ono autentično tumačenje,učestvovali i stranački pevaci stranke koja sada daje pola vlade,ne bih se začudio,da radi spašavanja svojih stranačkih šefova,nova vlada izmjeni ovaj spisak!Ostaje da to vidimo!
Post Reply