Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

montypython

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD

Post by montypython »

panzer wrote:Izgleda da je u Enkeru ukrupnjavanje vlasništva. Bivši direktor Vilašević je prodao svoj udio od 8 % a kupac je vjerovatno neko od prva dva najveća dioničara.
Čudi me da je prodao po tako niskoj cijeni. Pogotovo kad se firma pomalo oporavlja. Ili je bila kakva vanberzanska kompenzacija. Evo vidim sad ima i nalog na kupnju po 5,31 i biće realizovan ali s obzirom da se radi o znatno manjoj količini cca 460 kom izgubiće se u ukupnoj dnevnoj količini i neće značajnije povećati cijenu, do čega im je vidim jako stalo. Da je ovaj drugi nalog realizovan sutra umjesto danas, bio bi skok cijene od 15 ak %.
panzer

Post by panzer »

Prije izvjesnog vremena sam se raspitivao za stanje u firmi i neke poslove koje bi firma mogla dobiti i saznam da upita uvijek ima ali je problem kapacitet. Većina zahtjeva je za velike serije koju firma svojim kapacitetom ne može ispuniti tako da bi bukvalno morali udvostručiti ili utrostručiti kapacitet odnosno napraviti još toliko pogona da bi mogli odgovoriti na te zahtjeve. Za tako nešto nemaju finasijski kapacitet pa onda rade manje serije za kupce sa kojima se dogovore.
montypython

Post by montypython »

To vjerovatno znači da nisu mogli prihvatiti/dobiti onaj veliki posao sa Iranom. Međutim kako vidim ipak su prevazišli onih nekoliko godina krize i gubitaka, davno smo govorili kako su imali previše radnika u odnosu na iskazani promet odnosno proizvodnju. Ipak prema polugodišnjem izvještaju bili su u plusu što bi značilo da ide nabolje. Naiđoh na internetu na portalu mislim Tešanj net članak nakon kojeg su stvari malo jasnije. Naime da se naslututi da su i sami bili svjesni viška radnika ali da je direktor bio "socijalno svjestan" pa nikog nije otpuštao vjerovatno otud i gubici onih nekoliko godina. Da li to treba da shvatimo da će se novi ponašati više menadžerski i poslovno a biti manje "socijalno osjetljiv"? Nadam se.
Teško mi je zato progutati da bi neko prodao svoje dionice po 4,6 a nominala im je mislim 34 a da firma nije ni zadužena ni gubitaš i plus joj nakon nekoliko godina suše ide nabolje pa makar postepeno i sa malim serijama. Dati 46 hiljada dionica jedne takve firme za 200 tinjak hiljada KM zvuči mi jako jako mutno da ne kažem kakvu drugu riječ. Po meni je ludost ovo prodavati za ispod 15 ak KM po dionici čak i onome kome se žuri.

Evo i tog članka ako koga zanima:
Rizo Fejzić novi direktor Enkera
Umjesto Berzada Vilaševića na mjesto direktora Enker d.d. imenovan je Rizo Fejzić
Rizo Fejzić je rođen 1962. godine u Tešnju. Srednju ekonomsku školu je završio u Doboju, a Ekonomski fakultet u Sarajevu. Prvo zaposlenje je imao u „Vemalu“, ali je nakon kratkog vremena prešao u Tvornicu svjećica. Obavljao je poslove u nabavi, zatim je radio na izvoznim poslovima, bio je rukovodilac Prodaje i Izvršni direktor komercijale i nabave. Govori engleski jezik.
Berzad Vilašević je rođen 1959. godine u Tešnju. U Tešnju je završio Srednju mašinsku tehničku školu, a Mašinski fakultet u Sarajevu. Kao stipendista „Pobjede“ počeo je raditi kao tehnolog, a obavljao je i poslove šefa Službe alata, direktora proizvodnje i tehničkog direktora Pobjede. U Enkeru je od 1996. godine na mjestu direktora.
Tvornica svjećica, danas Enker d.d. svećano je pustio u rad Dragutim Kosovac 9.9.1974. godine. Do tada proizvođač svjećica u bivšoj Jugoslaviji je bio Trudbenik iz Doboja sa tehnologijama koje su bile daleko od onih koje su instalisane u Tvornici svjećica. Kapacitet je bio oko 15 miliona svječica, licencni partner KLG iz Engleske. Svjećice su uvijek imale odličan kvalitet, ali je tehnologija određena prema količini bila manje konkurentna u odnosu na velike svjetske proizvođače. Dok je u početku odnos proizvodnje svjećica u odnosu na proizvodnju proizvoda od keramiku bio 60:40 danas je procenat obrnut.
Nakon rata Tvornica svjećica, na čelu sa direktrom Vilaševićem se susrela sa nizom problema zbog direktnih i indirektnih materijalnih ratnih šteta. Izgubljeno tržište, struktura tržišta se promijenila, radnika puno više u odnosu na veličinu prodaje itd. Bilo je zaposleno preko 400 radnika. U procesu privatizacije preostali državni kapital su kupili radnici na čelu sa ortačkom grupom. Direktor je zajedno sa vlasnicima vodio poslovnu politiku sa naglaskom na socijalni status radnika. Tako da niko nije dobio otkaz zbog viška nego se radničkom solidarnošću čekalo vrijeme prirodnog odlaska iz tvornice penzionisanjem. U cijelom mandatnom periodu Vilaševića isplačivane su redovne plate i sve obaveze iz plata. Tvornica nije zadužena i ima osnova za dalji razvoj posebno u oblasti keramike. Danas u tvornici radi oko 270 radnika od čega 205 ima stalni radni odnos.
panzer

Post by panzer »

Vjerovatno je bilo dogovora da ovako ide preko berze a razlika "zna se". Jer će neko prije ili kasnije morati raspisati tender. Ako je neko od prva dva dioničara, sa ovom kupovinom će imati oko 21%.

Što se tiče posla sa Iranom, veliku narudžbu su morali odbiti ali je neki iranski kupac redovan i tamo svaki mjesec ide solidna količina autosvjećica.Ne znam tačno koliko.
slavuj

Post by slavuj »

U skladu sa mojom tvrdnjom da je na djelu hadenizacija čitave SASE,ja sam siguran da je ovdje bilo dobar dio cijene mimo berze!Bilo bi interesantno saznati iznos otpremnine koju je taj bivši direktor dobio od firme na odlasku!
panzer

Post by panzer »

On je ostao u firmi na nekoj drugoj poziciju u upravi. I ovaj put teško je reći da se ne mogu dogovoriti o prodaji jer je tih prvih nekoliko dioničara bilo ravnopravno u odlučivanju. Niko nikog nije ucjenjivao.
slavuj

Post by slavuj »

Ma ne mislim da je problem u čaršiji,oni se dobro poznaju.Treba pripremiti teren da se povoljno otkupi od fondova i malih dioničara!Direktori DUF-ova moraju imati pokriće za eventulnu prodaju po cijeni pd 15 posto nominale!
Koliko se ja sjećam oni su odradili dokapitalizaciju emisijom dionica za poznate kupce kada je cijena na SASE bila oko 15 km.I ovaj koji je sada prodao sigurno je tada učestvovao u dokapitalizaciji po nominalnoj cijeni a evo pošto je izašao!
Sve dok je Ćelam glavni niko nije lud ni da pokuša nešto kupiti po tržišnim uvjetima!
Ne bih se začudio kada bi se utvrdilo da su razliku cijene platili ostali dioničari kroz recimo neku beneficiju ovom bivšem na taret društva,zato sam spomenuo tu otpremninu!
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote:Ma ne mislim da je problem u čaršiji,oni se dobro poznaju.Treba pripremiti teren da se povoljno otkupi od fondova i malih dioničara!Direktori DUF-ova moraju imati pokriće za eventulnu prodaju po cijeni pd 15 posto nominale!
Koliko se ja sjećam oni su odradili dokapitalizaciju emisijom dionica za poznate kupce kada je cijena na SASE bila oko 15 km.I ovaj koji je sada prodao sigurno je tada učestvovao u dokapitalizaciji po nominalnoj cijeni a evo pošto je izašao!
Sve dok je Ćelam glavni niko nije lud ni da pokuša nešto kupiti po tržišnim uvjetima!
Ne bih se začudio kada bi se utvrdilo da su razliku cijene platili ostali dioničari kroz recimo neku beneficiju ovom bivšem na taret društva,zato sam spomenuo tu otpremninu!
I ja sam otprilike takvog mišljenja. Gdje god nema kakve takve likvidnosti, transakcije se preko berze odvijaju po potpuno fiktivnim cijenama uglavnom daleko ispod realnih. A likvidnosti nema uglavnom zbog straha od toga pa smo dobili začarani krug koji nema ko da probije jer nema regulatora ni pravne države, ni kazne, dok se mediji bave trivijalnostima poput "obespravljenih radnika" i praznim populizmom, ovdje im pred očima nestaju stotine miliona.
U ovom konkretnom slučaju čak mi se čini da je cijena prilikom te pomenute emisije dionica bila oko nominale, dakle iznad 30.
Jedno je sigurno. Ja im nikad neću prodati po i blizu ovim cijenama sada, ako ikada i bude neki tender za preuzimanje, makar ih pratio do sudnjeg dana. Čak se bavim mišlju da ih posjetim na skupštini i kao dioničar, priupitam štošta pod razno. Tek da znaju da ima još suvlasnka, koji nisu blesavi.
Plus ne znam kako bi to najednom imali para da otkupljuju velike količine dionica a nemaju da povećaju kapacitet prozvodnje vrlo traženog proizvoda.
slavuj

Post by slavuj »

Vidimo se na prvoj sljedećoj skupštini!
panzer

Post by panzer »

Ja bio jednom prije nekoliko godina, ispao budala jer sam kontrirao svima radi nečega što je bilo očita a predstavnik svih fondova, neka gospodja advokatica samo potpisala što treba a imala je prostora da pita dosta pitanja. Tad mi je bilo neshvatljivo a sada to drugačije gledam.

Došao bih i ja ali nemam više neku značajnu količinu a sigurno će biti radnim danom što mi isto ne odgovara.
Post Reply