Vidjećemo šta će biti kad europska centralna banka upumpa 1100 milijardi eura u sistem, i još kad bi banke uvele
negativne kamtne stope na štednju, takva pojava novog novca mora dignuti cijene dionica.
Telekom ko god bude prodavao (a prodavat će se kad tad) neće smjeti radi javnosti prodati tako jeftino.
Moje je mišljenje da ga neće dati ispod 50 km po dionici, a opet ko zna?
BH Telecom
-
Re: BH Telecom
Generalno, investitori nisu više zainteresovani kao prije nekih 6-7 godina za ulaganje u sektor telekomunikacija. Imamo primjere neuspješnih poziva za dostavljanje ponuda za privatizovanje operatera iz regiona, gdje ponude nisu bile ni blizu od očekivanih. BHT je zbog političke, ali i drugih vrsta nestabilnosti u BiH još u nepovoljnijem položaju. Razlog smanjenog interesa je očigledan, telekomunikacije nisu više tako profitabilne kao nekad, konstantan pad prihoda i puno nepoznanica za buduće poslovanje (nova tehnološka dostignuća i izazovi). Međutim, činjenica je da BHT ima mnogo mogućnosti za smanjenje troškova (Monty je to ranije obrazlagao javne nabavke, smanjenje zaposlenih, plata i dr.), ali glavno pitanje je kada će politika prepustiti ovaj bankomat nekome drugom i po kojem modelu i cijeni. Ako budu slijedili primjer iz Hrvatske, građani će biti u prilici da kupe ovu dionicu po "povoljnoj cijeni" i dobro zarade
Očekivano, ne da SDA "svoje" obiteljsko srebro :
Zanimljivo je da je Novalić isključio mogućnost privatiziranja BH Telecoma i Elektroprivrede BiH u ovom mandatu.
http://www.avaz.ba/clanak/164196/novali ... a-i-ep-bih
Zanimljivo je da je Novalić isključio mogućnost privatiziranja BH Telecoma i Elektroprivrede BiH u ovom mandatu.
-
To je očekivani početni stav nekoga ko dolazi iz SDA. Mislim da je to samo poruka međunarodnoj zajednici da će se oko toga trgovati. Nije lako sad sve one rođački nagurane kadrove, tetke i strine, pevaljke i zaslužne dati u ruke stranim tehnomenadžerima koji traže rad i znanje i ne trebaju im stotine savjetnika i PR-ova. Bilo bi odmah i oglašavanje i kuknjava sindikata itd isl. Ako stranci to budu stvarno željeli ne vidim Novalića kao kalibar koji bi to zaustavio. A ima još jedan razlog zašto ne žele privatizaciju, ona bi nužno dovela do optimizacije radne snage pa bi im takva, mada ekonomski korisna stvar koja bi ojačala kompaniju, pokvarila planove za hvalisanje jer bi došlo do smanjenja zaposlenosti bar u samom početku, dok reformske mjere ne "prorade" a njemu i Riđobradom treba populističko povećanje zaposlenosti odmah, u prvoj godini.proleter wrote:Očekivano, ne da SDA "svoje" obiteljsko srebro :
Pa onda, preuzmu li porodično srebro mrski stranci ko će tad kupovati od obitelji bliskih građevinara objekte po napumpanim cijenama itd itd...Ja lično nemam problema ni sa tim da se firma i ne privatizuje ako će se voditi po pravilima struke tj domaćinski ali s ovom ekipom teško. Vidjećemo.
Što se tiče ovog mantranja o radnim mjestima bolje bi bilo da smanji namete na platu pa će se radna mjesta sama otvarati. Ova cifra koju spominje, meni izgleda mizerna. Ne znam misli li na ukupno zaposlene ili mu je to smanjenje nezaposlenosti što nije isto. Naime sada, mislim, ima oko 448 000 zaposlenih. Ako uzmemo da u penziju ide 2,5 % godišnje (ne znam je li to tačan postotak) to je oko 11 hiljada zaposlenih manje godišnje prirodnim odlivom. Dakle da zaposli 10 hiljada nekim svojim mjerama, neće popuniti ni taj prirodni odliv tj nezaposlenost bi rasla.
Možda misli na nove zaposlene plus one koji bi popunili taj odliv to bi onda bilo tih recimo 11 hiljada +10 hiljada koje najavljuje =preko 20 hiljada treba zaposliti da bi se zaposlenost povećala za 10 hijada. Ne znam na šta misli ali čak ni u ovom drugom slučaju cifra nije impresivna.
Naime zaposlenost je već u izvjesnom porastu mislim od 2012 i to bez ikakvih posebnih mjera. Vidjeh na internetu podatke za neki mjesec (mislim septembar) prošle godine gdje je zaposlenost povećana za 8 000 u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Odnosno, zaposlenost se povećala za 8 hiljada godišnje bez ikakvih posebnih reformskih mjera.
A Novalić najavljuje 10 hiljada kao neko veliko dostignuće i to uz oštre reforme. Ovaj što više priča više se provaljuje.
Slažem se monthy.
Neodrživa je priča da nećemo nova zaduživanja, MMF, WB, trezorske zapise, ali ni prodaju strateških preduzeća, anećemo ni da povećamo PDV na 20 %.
Ako je onaj Fuad Kasumović glavni finansijski strateg u SDA, nagrebusili smo ga.
A Novaliću neće biti problem sindikati i narod, nego okoštale strukture unutar njegove stranke, tu neće smjeti da pipne, pogotovo ne neka masovnija otpuštanja administracije, sam je to i priznao.
Uostalom, administracija uz neka državna preduzeća, banke i poštene privatnike skoro jedina redovno plaća sve doprinose, pa bi taj manjak odmah osjetili penzioneri, zdravstveni fondovi itd itd...
Dakle sve u svemu ne očekujem NIŠTA, što znači tavorenje i na SASE još 4 godine.
Neodrživa je priča da nećemo nova zaduživanja, MMF, WB, trezorske zapise, ali ni prodaju strateških preduzeća, anećemo ni da povećamo PDV na 20 %.
Ako je onaj Fuad Kasumović glavni finansijski strateg u SDA, nagrebusili smo ga.
A Novaliću neće biti problem sindikati i narod, nego okoštale strukture unutar njegove stranke, tu neće smjeti da pipne, pogotovo ne neka masovnija otpuštanja administracije, sam je to i priznao.
Uostalom, administracija uz neka državna preduzeća, banke i poštene privatnike skoro jedina redovno plaća sve doprinose, pa bi taj manjak odmah osjetili penzioneri, zdravstveni fondovi itd itd...
Dakle sve u svemu ne očekujem NIŠTA, što znači tavorenje i na SASE još 4 godine.
Da li je po vama prevelik rizik prebaciti lovu iz ratnih potrazivanja u dionice telekoma.
Kad se baci na papir veca je dobit u narednih 5 godina od telecoma nego cuvanje ratnih potrazivanja do dospijeca.
Sa jedne strane ratna potrazivanja su stabilna, cijena lagano raste a isplata nakon dospijeca je prilicno sigurna. Sa druge strane vrijednost dionice telekome moze znatno pasti zbog npr ulaska nekog novog operatera kroz mtel na nase trziste ali moze doci i do rasta cijena.
Trenutno sam blizi prebacivaju u telekom nego cuvanju do dospijeca ali me interesuju i vasa misljenja.
Kad se baci na papir veca je dobit u narednih 5 godina od telecoma nego cuvanje ratnih potrazivanja do dospijeca.
Sa jedne strane ratna potrazivanja su stabilna, cijena lagano raste a isplata nakon dospijeca je prilicno sigurna. Sa druge strane vrijednost dionice telekome moze znatno pasti zbog npr ulaska nekog novog operatera kroz mtel na nase trziste ali moze doci i do rasta cijena.
Trenutno sam blizi prebacivaju u telekom nego cuvanju do dospijeca ali me interesuju i vasa misljenja.
Na brzinu sam racunao i malo sam se preracunao. Ipak je malo veca dobit (sa naglaskom na malo) cekati 5 god dospijece nego uzimati dividendu uz prosjecnu vrijednost od 1.5KM po dionici.
Zašto samo računaš rast cijene do dospjeća, jesi li računao na 2,5 % kamate na obveznice svake godine?
I nije isto gledati obveznice koje dospjevaju 2019. i 2025. godine.
Obzirom na stalni pad prihoda i dobiti i uz činjenicu da ni sljedeće 4 godine neće biti prodaje ovog bankomata za vladajuću stranku zvanog BH Telecom, nemaš puno dileme, ali imaš daleko manje stresa.
Ja sam uradio upravo obrnuto prije 10 mjeseci i za sada sam u debelom plusu u odnosu na Telecom
I nije isto gledati obveznice koje dospjevaju 2019. i 2025. godine.
Obzirom na stalni pad prihoda i dobiti i uz činjenicu da ni sljedeće 4 godine neće biti prodaje ovog bankomata za vladajuću stranku zvanog BH Telecom, nemaš puno dileme, ali imaš daleko manje stresa.
Ja sam uradio upravo obrnuto prije 10 mjeseci i za sada sam u debelom plusu u odnosu na Telecom
-
Ovo je prekompleksno da se odgovori jednim postom. Ne pratim obveznice tako da ne znam kojom brzinom rastu do dospjeća. Ono što znam da bilo koji novac koji ćeš primiti u budućnosti nema istu vrijednost kao onaj koji primiš sad. 100 KM koju cu primiti 4 godine od danas ne vrijedi više 100 kad se prebaci iz budućnosti u sadašnje vrijeme nego se mora diskontovati stopom koja raste eksponencijalno. Ako je ta stopa npr 5% onda pomenutih 100 KM koju ću primiti četvrte godine vrijedi ustvari cca 82 KM.
Dakle oprez pri preračunavanju i poređenju ako je jedan dio novca sada a drugi u budućnosti. Ista stvar ako si vezan nečim što čekaš da poraste "malo ali sigurno" a istovrmeno imaš paralelno priliku za porast nečega mnogo ali ne "garantovano". Tu se radi o potencijalnoj propuštenoj dobiti. Moja iskustva sa telecomom su npr pozitivna (bez obzira šta mislim o upravljanju istim. Kupio nisko pa zaradio na porastu cijene plus dividenda od 8-9 % godišnje, likvidan je pa kad želim prebacim se u nešto drugo. Što se tiče mtela kod njih je već upravljanje značajno bolje nego kod telecoma tako da nema mjesta za neki veliki napredak, čak prije obrnuto.
I najvažnije sve je pitanje rizika koji želiš preuzeti u odnosu na moguću dobit. Ima mnogo dionica boljih i od jednog i od drugog samo treba istražiti. Nedavno sam prodao dionicu koja je porasla cca 70 % za godinu onako neprimjetno a na tržištu ima trenutno mnogo većih potencijala od nje. Jedini problem je kad će tržište "otkočiti", ali uz mogućnost rasta od 100 ili više posto, eventualni diskont cijene i izgubljena dobit je mnogo manji problem nego kad je rast mali pa makar i "siguran". Za one manje sklone riziku dobro rješenje je npr držati dio u obveznicama dio na oročenoj štednji a dio u dionicama, od čega opet dio u stabilnim sa dividendom kao npr Telecom a dio u onim sa visokim potencijalom rasta/zarade ali sa malo većim i rizikom, s tim da je rizik manji što je veće znanje i količina informacija koju imaš.
Dakle oprez pri preračunavanju i poređenju ako je jedan dio novca sada a drugi u budućnosti. Ista stvar ako si vezan nečim što čekaš da poraste "malo ali sigurno" a istovrmeno imaš paralelno priliku za porast nečega mnogo ali ne "garantovano". Tu se radi o potencijalnoj propuštenoj dobiti. Moja iskustva sa telecomom su npr pozitivna (bez obzira šta mislim o upravljanju istim. Kupio nisko pa zaradio na porastu cijene plus dividenda od 8-9 % godišnje, likvidan je pa kad želim prebacim se u nešto drugo. Što se tiče mtela kod njih je već upravljanje značajno bolje nego kod telecoma tako da nema mjesta za neki veliki napredak, čak prije obrnuto.
I najvažnije sve je pitanje rizika koji želiš preuzeti u odnosu na moguću dobit. Ima mnogo dionica boljih i od jednog i od drugog samo treba istražiti. Nedavno sam prodao dionicu koja je porasla cca 70 % za godinu onako neprimjetno a na tržištu ima trenutno mnogo većih potencijala od nje. Jedini problem je kad će tržište "otkočiti", ali uz mogućnost rasta od 100 ili više posto, eventualni diskont cijene i izgubljena dobit je mnogo manji problem nego kad je rast mali pa makar i "siguran". Za one manje sklone riziku dobro rješenje je npr držati dio u obveznicama dio na oročenoj štednji a dio u dionicama, od čega opet dio u stabilnim sa dividendom kao npr Telecom a dio u onim sa visokim potencijalom rasta/zarade ali sa malo većim i rizikom, s tim da je rizik manji što je veće znanje i količina informacija koju imaš.
Racunao sam i kamatu od 2.5%, nisam nju izostavio a obveznice dospijevaju 2022. Za sada obveznice su u blagoj prednosti.
Zadovoljan sam porastom obveznica. Od dana kupovine vrijednost im je skocila oko 130% ali cu ih vjerovatno i dalje zadrzati radi disperzije rizika sto i monty predlaze za ove koje ne zele da rizikuju puno.
Zadovoljan sam porastom obveznica. Od dana kupovine vrijednost im je skocila oko 130% ali cu ih vjerovatno i dalje zadrzati radi disperzije rizika sto i monty predlaze za ove koje ne zele da rizikuju puno.