ASA BANKA

mama

Re: IK BANKA ZENICA

Post by mama »

šta sad mogu uraditi ostali dioničari, udružiti se, imenovati predstavnike, pa ako je značajan procenat tražiti i u nadzornom odboru svog člana ili dva?
slavuj

Post by slavuj »

Važno je NE PRODATI NA TENDARU!Postoje načini da ih se privoli da plate koliko je realno!Ali o tome će mo poslije drugog poziva na tender!
Oni i dalje koriste kriminalne mešetare!ja sanm danas htio nešto kupiti,oni dogovorenu transanjkciju naprave za 0.1 k veću cijenu!Ostale prljave pare ovim kriminalcima isplačuju na ruke!
savjetnik

Post by savjetnik »

Danas sam na kućnu adresu od IKB D.D. Zenica dobio pismo-mišljenje o tender ponudi za kupovinu dionica Ikb koje je potpisao predsjednik Nadzornog odbora Banke Ibrahim Fazlić.Detaljno je obrazloženo sve što se tiče samog tendera,ali i kako se na kraju navodi citiram;"Imajući u vidu rezerve Banke i ostvarenu dobit,knjigovodstvena vrijednost dionica je veća od njene nominalne vrijednosti(100 KM) i iznosi oko 118 KM po dionici.Ali,ako se istoj doda i vrijednost građevinskih objekata,vrijednost dionice bi bila oko 130 KM".
Nije mi uopšte jasno odakle sad odjednom ovakva borba za svakog dioničara(nemam puno dionica) i šta su do sada čekali.Zar je moguće da su cijelo vrijeme mislili da će ovakvo stanje potrajati i da će oni nastaviti da rade šta im je volja.Iako iskren da Vam budem dosad sam poprilično zaradio na ovoj dionici jer je jedan periood cijena dobro oscilirala tako de se moglo na njoj lijepo zaraditi.Danas sam razgovarao sa još nekim dioničarima i neki od njih su vratili svoje dionice na RVP(registar vrijednosnih papira) i odlučili su da se prijave na tender.Ja iskren da Vam budem sačekaću još par dana,ali ovo izgleda nema ko da brani tako ako cijena ne skoči preko 60 KM nisam siguran da neću prodati.
panzer

Post by panzer »

Sad više ništa ne razumijem( volio bih pogledati skenirani dokument). Ako iz banke šalju mišljenje o tenderu i pojašnjenje finansijskog rejtinga zašto onda prodavati po duplo manjom cijeni. Ko "misli da rade šta im je volja"? Ako se misli na upravu banke, po meni nisu toliko loši, bar su im 2007. odali priznanje.

E sad, ako se ovo šalje ispred nadzornog odbora je li to znači da je direktor protiv toga? Gdje je on u tom svemu. Slavuj kaže da su navodno kupili. Ne znam zašto je kupljen ako se do sada vidjelo da prevent nema snage da preuzme ovu banku pa onda direktor rizikuje da više ne bude direktor jer ako se pokaže da radi za prevent onda će ga ostali eliminisati kao što su do sada bez preventa izglasati odluke.
slavuj

Post by slavuj »

Grupacija će sigurno imati više od pola dionica a to znači i tri člana NO.To je direktor shvatio i napustio one koji su ga do sada držali!Ponuđać će ga sigurno znati iskoristiti pri ubjedživanju uposlenika-dioničara.Međutim,nikakvu promjenu Statuta ,što znači u ovom slučaju spajanje sa Moja banka d.d,ne mogu uraditi bez dvotrečinske večine.A to na ovom pozivu sigurno neće skupiti.Svak ko misli da mu se isplati da pare prodaje u pola cijene,neka izvoli.Neki će sigurno ostati dioničari zajedno sa grupacijom,zašto ne.Ja sam već rekao da ću ih podržati tako što im NEĆU PRODATI.Nadam se da neću ostati sam sa njima.Osim toga i ova istraga oko Bosnalijeka će donijeti neke promjene u odgovornosti pri preuzimanju,ili ti otimanju dioničkih društava!
savjetnik

Post by savjetnik »

Evo broj protokola 01/3-108/2015 od 06.01.2015.godine.Imaju dvije stranice,a ispisano na tri tako da nisam trenutno u mogućnosti da ovo pismo skeniram.Htio sam da vidim da li su ostali dioničari dobili pismo iz IKB D.D. Zenica.Ako još niko ne potvrdi da je dobio ovo pismo potrudit ću se da ga skeniram i postavim na forum.
Prema nekim nepotvrđenim informacijama na tender se do sada prijavilo oko 12% dioničara.Pratit će mo sve ovo jer vidim šansu da bi se ovdje moglo i zaraditi.
slavuj

Post by slavuj »

Da ne bih sada morao polemisati bilo s kim ,podsjetiti ću na onaj vic o Sulji kada je na pitanje profesora je li čitao Na Drini ćupriju,ko iz topa odgovorio:Čuj čito,hodo po njoj!
Elem,pismo su trebali dobiti svi dioničari!I potpuno je na mjestu ovakva reakcija NO,pa i ti ljudi,bar oni koji nisu iz grupacije,imaju dionice!
Osim toga,Nadzorni odbor je dužan upozoriti na "neprijateljsko preuzimanje",a ovdje se radi baš o tome.Jer,regularnom,na Zakonu zasnovanom preuzimanju ne smiju prethoditi kriminalne manipulacije cijenama dionica.A i to je ovdje evidentno.skoro svi učesnici na tržištu su obrađeni.Pa sječate li se drugih situacija kada je bilo ošigledno da će biti raspisan tender.Isti ovo koji su ovdje u službi grupacije,kupovali su ,recimo dionice Centrotransa ili Klasa,do zadnjeg dana ,neki čak i po cijeni većoj od tenderske!A ovdje muk,osim dogovorenih prebacivanja,nikakve kupovine .
A ako je tačno da se do sada prijavilo oko 12% dio nica,to znači da im baš i ne ide!Pa toliko imaju dva njihova Hadena,onaj Nijemac Rode Volkmar... je amidžić od Hadena,a Primorska banka im je također familija!
panzer

Post by panzer »

Ovaj Ginter-aga je do skora bio direktor Prevent Apparel GmbH a onda postao direktor firme koja je juče kupila Kapis.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/njem ... /150112109.

Ipak su ojačali i u vlasništvu IK banke i generalno jačaju sa poslovanjem. Šteta što nisu dali poštenu ponudu za otkup dionica.
savjetnik

Post by savjetnik »

Za sve one koji su imali namjeru da zarade koju marku ako su kupovali ovu dionicu bitno je da znaju da je petak bio zadnji dan kad se može kupiti po nižoj cijeni,a onda prodati po 59 KM(ako želi) jer nemojte zaboraviti da se na Sase dionice knjiže na T+3 što u prevodu znači da ako bi kupio dionice u ponedjeljak tek bih bile preknjižene u četvrtak kad se tender ponuda završava.Morate znati da se dionice ako se nalaze na brokerskoj kući moraju vratiti na registar vrijednosnih papira pa kad oni rasknjiže onda se može prijaviti na tender.Ovo sam imao potrebu da objasnim jer sam vidio da dosta dioničara ne razumiju kako funkcioniše sistem preknjiženja dionica.
mama

Post by mama »

Zna li se koliko se prijavilo na Tender. Imam saznanja da se grupe dioničara obraćaju agenciji i KVP zbog silnih nepravilnosti i lopovluka oko tendera, ali ovi ne reaguju ni na šta. ASA ima svugdje "svoje ljude".
Post Reply