ASA BANKA

proleter

Re: IK BANKA ZENICA

Post by proleter »

Može se nekome ne sviđati stil kojim slavuj piše, ali njegove analize su na želost više nego tačne.
Ono što nije rekao ko je još oštećen u svim ovim radnjama (govorim o komplet SASE, ne samo IKB ili BSLNR), a to su svi građani ove zemlje koji su znojem i krvlju podigli ove sisteme a dobili su figu.
Što znači da je na gubitku FBiH ili ako hoćete u konačnici znači da gubi DRŽAVA BOSNA I HERCEGOVINA.
A upravo političkim mentorima i egzekutorima svega ovoga su puna usta države BiH, Bošnjaka, vjere, naroda, građana,
Europe. ...
slavuj

Post by slavuj »

U pravu je pancer,prije nekoliko godina,kada je vrijednost dionice bila puno iznad 100 KM,oni su predlagali dokapitalizaciju od 10 miliona km i ja sam ih u tome tada podržao.Meštim,direktor je tada organizirao uposlenike i nekoliko slovenaca pa taj prijedlog nije prošao.Sada,kada oni kontrolišu nekoliko puta veći broj dionica,a kako su ,u međuvremenu kupili i direktora, onda im to ni ne pamet ne pada!Ali,mislim da su se precijenili,kao kada su se suprostavili podjeli dividende.Mislim da uposlenici neće nasjest na njihova obečanja,ostali dioničari valjda znaju koliko im vrijede dionice.A pošto oni obečevaju veliku domaću banku,eto prilike da svi dobro uložimo ove naže dionice.A oni ono para što će im ostatipošto neće dobaciti ni bližu dvije trečine,neke jednostavno utroše u povečanje kapitala,ili samo aktive banke!To bi bilo prihvatljivo za sve.A ako nastave hadenizaciju bojim se da će puno izgubiti na rejtingu kao inmvestitori a ,vjerujem i u drugim djelatnostima grupacije.
savjetnik

Post by savjetnik »

Sredinom mjeseca decembra ASA Finance d.d. Sarajevo objavio je javni poziv za kupovinu dionica Investiciono-komercijalne banke iz Zenice. Osnovna svrha i cilj javnog poziva je razvijanje registrirane djelatnosti sa posebnim naglaskom na konsolidaciju bankarskog sektora i stvaranja jake domaće banke. ASA Finance će kupovinu dionica finansirati vlastitim sredstvima.

ASA Prevent grupacija je i do sada imala dva predstavnika u Nadzornom odboru i jednog predstavnika u Odboru za reviziju putem kojih je aktivno sudjelovala u strateškom poslovanju banke. «Kao članici ASA Prevent grupacije kao najveće privatne grupacije u zemlji, namjera nam je da zadržimo stabilnost IK banke preuzimajući većinski paket dionica», istakao je Damir Ferović, direktor ASA Finance d.d., ističući potencijalne sinergijske učinke koji će se ostvariti ovom saradnjom. «Javnim pozivom, u skladu sa mogućnostima banke koja je domaća, želimo pružiti podršku lokalnoj privredi i domaćem stanovništvu», poručio je Ferović. Osnovan 19.12.2008., ASA Finance d.d. Sarajevo ima vlasničko učešće u firmama članicama ASA Prevent grupacije iz finansijske industrije.

Javni poziv je otvoren do 18. januara, 2015., a tender ponuda se odnosi 364.696 slobodno prenosivih redovnih dionica Emitenta Investiciono-Komercijalne Banke d.d. Zenica na kojima nema prava ili tereta trećih lica, što je ukupno 78,615 posto od ukupnog broja emitiranih dionica. Prijave na tender i realizacija prodaje mogu se obaviti u Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Kamberovića polje bb u Zenici kao i u svim ostalim poslovnicama Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.Izvor:Indikator.ba
Danas trgovano 1865 dionica po 58,00 KM.Iskren da budem nisam očekivao da će se na prodaji pojavljivati veće količine dionica.Ovi što su objavili tender sigurno su ozbiljna grupacija i ne bi trebalo sumnjati u njihove stvarne namjere.Samo ako uspiju da steknu kontrolni paket po ovim cijenama(nisam baš siguran) onda su zaista jeftino došli do dobre dionice.Pomalo me čudi da niko od većih dioničara koji nemaju namjeru da prodaju svoje dionice ne reaguju i počnu kupovati po većim cijenama,jer kako mi broker reče dionica ima na ponudi.
slavuj

Post by slavuj »

Kada je dionice IKB trebalo plačati po 150 km i više,onda je to grupacija ASA PREVENT radila parama ZIF Prevent invest kojim oni upravljaju,a 65 postotni vlasnici su mali dioničari i neki fondovi.Dakle,tuđim parama su plačali veću,zapravo realnu cijenu dionica IKB.A kada su ,uz pomoć kriminalnih berzanskih mešetara, tu cijenu svukli ispod 60 KM po dionici,onda je počela kupovati ASA Finans,koja je u stopostotnom vlasništvu članica grupacije!Klasična ovdje već uhodana pljačka dioničara ZIF Prevent invest i dioničara IKB.Ovi drugi ovu pljačku mogu izbječi ako jednostavno ne prodaju svoje dionice na tenderu po tih famoznih 59 KM.Interesantno,da je ovaj gospodin predsjednik NO Moja Banka dd.Ova banka ,također pod kontrolom ASA Prevent gupacije,več godinama je u gubitku.Nužno joj je pripojiti neku dobru,zdravu banku,da ovi vajni stručnjaci imaju šta urušavati!
Osim toga,novoizgrađena zgrada ASA FINANS čeka na Alipašinom polju u Sarajevu a i ostatci bivše Ljubljanske banke.U Zenici će ostati jaka filijala!Pa sad neka se uposlenici dobro razmisle,prije nego se odluče za tender.
mama

Post by mama »

ASA poziva sve dioničare telefonski i pita ih da prodaju dionice. Tako dobro ide, samo ne znam kako su došli do brojeva privatnih telefona i mobitela dioničara.
slavuj

Post by slavuj »

Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava ponudžač,dakle onaj ko je raspisao tender,ima pravo u toku trajanja tendera,povećati ponuđenu cijenu.
Takvi obično na početku nastoje saznati koliko će dioničara prihvatiti ponuđenu cijenu.
Ovo znači da i ASA FINANS ima namjeru povećati cijenu pred kraj tendera.Naime,njima se žuri,jer ako na vrijeme ne okupiraju ovu banku,morati će dokapitalizirati Moja banka dd,koja je već dugo godina gubila kapital i došla na kritičnu granicu!I to je dokaz da i m se ne treba odazvati na tender!!!
panzer

Post by panzer »

mama wrote:ASA poziva sve dioničare telefonski i pita ih da prodaju dionice. Tako dobro ide, samo ne znam kako su došli do brojeva privatnih telefona i mobitela dioničara.
To je dobro uhodani način jer je nešto slično sa drugim emitentima rađeno još prije desetak godina. Ako je nekome stalo do podataka uvijek se mogu naći na razne načine.
slavuj

Post by slavuj »

Pritisnut izgledima da izgubi poziciju direktora,sadašnji direktor banke je prešao na stranu ASA FINANSA.A u banci postoje svi podatci koje je sekretar banke koristio za prikupljanje kvoruma.Oni sada tačno znaju koga će zvati,a koga ne!Na usluzi su im svi kriminalni uposlenici nekih brokerskih kuća sa iskustvom recimo sa Bosnalijeka.Oni im savjetuju šta uraditi.U to spadaju obečanja kompenzacija kroz poslove sa grupacijom,dogovaranje podrške fondovima u njihovim sličnim mešetarenjima,i slično.
U kontekstu ovog intervjua sa direktorom Preventa za BiH,treba razumjeti i medijsku šutnju o ovoj,u najmanju ruku ,nepoštenoj akciji!
Mene zapravo najviše čudi odluka ASA PREVENT grupacije da se upusti u ovu nepoštenu rabotu!Ovdje moram ponoviti moj razgovor sa prvim finansistom ASA Holdinga.
Na moju konstataciju da neko pokušava oboriti cijenu dionica IKB,bez razmišljanja mi je odgovorio:A Vi je pokušavate dići!!!
A ja sam samo pokušavao da kupim koju dionicu po cijeni većoj od najveće kupovne.Dogovoreni prodavci,uz vjerovatnu dodatnu naknadu,svoju cijenu,nižu od moje kupovne,postavili bi tek nakon što bih ja uklonio nalog!A glavni kriminalni meštar svega mi je velikodušno ponudio da će mi srediti da kupe i od mene po toj cijeni,jer su ,kao završili kupovinu.Velikodušno mi je tada nudio 56.5,a ja sam nakon toga dobio 10% u dionicama i evo ponudu od njih 59 na tenderu.E pa sada vidite koliko me taj kriminalac,koji me us put rečeno redovno pozdravi,htio opljačkati na mojih oko 1% dionica.Naravno da mi ni na pamet ne pada da im prodam ni po toj cijeni!
I još nešto:Ja se nikada ne služim neistinom,oni znaju ko ovo piše i naravno da bi me tužili.Ali.transakcije koje sam ovdje spomenuo svakako su zabilježene na SASE,to se ne da izbrisati!Moram vas podsjetiti da sam ja ova imena iz Vildaninog teksta spominjao na ovom forumu prije više od godinu dana,znači da ni tada nisam izmišljao!
mama

Post by mama »

oni zovu i ko ima i ko nema dionice, izgleda da imaju neki stari spisak, ali da uznemiravaju ljude na taj način, ne znam imaju li pravo. Uglavnom dobijaju negativne odgovoreeee!
slavuj

Post by slavuj »

O tome šta u ASA Finans misle o dioničarima IKB najbolje govori način na koji ih ubjeđuju da im prodaju dionice.Između ostalog govore kako su oni,eto dobričine pa će snositi troškove tendera,nema dakle nikakvih troškova za dioničare. A u Zakonu je sve jasno definisano.Napominju kako su oni eto dobrovoljno odlučili da izađu u ssusret dioničarima pa da im dionicu koja po kapitalu vrijedi oko 140 KM,plate po 59KM.Pa oni nas ,odnosno njih,jer mene ni slučajno ne smiju pozvati.Znaju da je i to protiv zakona.Naime,ponudžać,nakon što raspiše tender,ne smije ni na koji način utjecati na dioničare!I to jasno piše u Zakonu.Ali je Hasan A.P.Čelam,već dobio svoje.A i vrhovni meštar Asim Sarajlić sigurno.Ako ništa drugo,Prevent invest nikada se nije zanimao šta to Sarajlićev saport radi sa Hotelima Iliđa,u kojima ovaj fond ima poprilično dionica.Ali te dionice su i onako uglavnom u vlasništvu istih onih koje oni hoće opljačkati i na IKB!
A ako su tako dobri bankari,ako hoće da razviju ovu banku,nadam se ne kao Moja banka d.d.,onda ih podržimo time što im NEĆEMO PONUDITI NAŠE DIONICE!
Neka im ostane para za dokapitalizaciju te nove banke,da bi bila što veća,da bi što bolje mogla koristiti tu SINERGIJU!.
Trebamo vjerovati da će jednom ipak nastupiti pravna država,da će jednom doći taj ponedjeljak!A tada neće moći povratiti uloženo,ma koliko to bilo,osim kroz dividendu!
Ja definitivno ostajem s njima!Ako ništa drugo,barem ću imati uvida u to šta rade!Koliko god nas ostane imati će mo svog predstavnika u NO.
A ni Hasan A.P.Ćelam,niti oni iz Agencije za bankarstvo,nisu vječni!Neko će morati da ih jednoga dana priupita zašto su oni to primali plate.
Post Reply