Čak i to sve na stranu ali ni jedan jedini zaposlenik "koncerna" nije otpušten iako je bio plan za bar 3000 ljudi, prvenstveno u upravama rudnika a projekat savjetovanja je sigurno podobro plaćen A.T Kearneyu.
Mislim da su prema tim planovima bili daleko ispred ostalih elektoprivrede a sad je izgleda drugačije:
http://www.seebiz.eu/pocinje-druga-faza ... ar-101187/
http://www.seebiz.eu/antic-vlada-usvoji ... ar-101146/
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
I plus svega toga ništa nije odrađeno na restrukturiranju ni EP ni rudnika. U rudnike samo trpaju pare kao u bunar a da nisu ni pokušali smanjiti troškove, vidjeti koliko stvarno treba radne snage, koje kopove i rudnike treba zatvoriti jer su nerentabilni i nikada neće ni biti.proleter wrote:Znači, čitav mandat prođe u pripremi tendera za Vranduk....
Znači, od vjetroparka Velež još ništa....
Znači, Tuzla 7 će biti za jedno 10 godina.....
Ponekad požalim što Lagumdžija zaista nije postavio čistačicu za direktora JP EP Sarajevo
A potrošiti 4 godine a ne staviti lopatu u zemlju, da ne kažem završiti nešto od gore navedenih elektrana je sramotno, da ne upotrebljavam kakvu težu riječ.
Da ne govorimo šire o poslovanju. Nakon što mu je cijena izlaznog proizvoda-struje, povećana za 15 % u odnosu na prethodnike što mu daje 100-150 miliona prihoda više GODIŠNJE, g Grabovici je uspjelo da mu ni dobit ni dividenda, ne za 1 godinu, nego ni ZBIRNO za 4 godine, ne bude ni blizu one koju su neki prije njega imali za godinu. Koliko nesposoban trebaš biti da ti to uspije u zemlji koja je regionalni lider u energetskim resursima i potencijalima.
Ustvari mislim da nisam ni potraživao dividendu jer bi moje vrijeme, pisanje zahtjeva za isplatu i slanje bilo skuplje nego što dividenda vrijedi.
Eto tako to ide kad se umjesto interesa zemlje ili firme, ili dioničara, samo gleda da se uhljebi "mali od kužine".
Da je u EP bio direktor kakvog ova firma zaslužuje, I Vranduk i vjetropark bi bili odavno gotovi, termoelektrana pri kraju, rudnici bi poslovali pozitivno (sa upola manje zaposlenih nego sad), dobit bi za 4 godine bila iznad 500 miliona a dionica bi bila iznad 80. Bačene u vjetar 4 godine.
Malo kontre. Ako bi bilo, onda bi bilo... prema marfijevim zakonima.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=61279
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=61279
Evo i u ovom segmentu EP Sarajevo pokazuje nesposobnost, dok drugi rade.
Davno sam napisao da ćemo uvoziti struju iz RS-a za nekoliko godina ako ovako nastave :
http://www.ekapija.ba/bs/Vijest/vijesti ... 2015/46968
Davno sam napisao da ćemo uvoziti struju iz RS-a za nekoliko godina ako ovako nastave :
http://www.ekapija.ba/bs/Vijest/vijesti ... 2015/46968
Ovo što monty kaže: "Bačene u vjetar 4 godine." je vrlo bitna stvar.
Sasvim sigurno je da su bačene. Ali pitanje je ko će to prepoznati jer ako umjesto Grabovice ne dođe čovjek koji ima m.da onda će i sve iduće biti upropaštene.
Ovo je upravo vrijeme kada se mora početi ozbiljno raditi.
Ako se novi direktor ne uhvati u koštac sa otpuštanjem administracije u rudnicima, ako se pravovremeno i efikasno ne napravi reorganizacija elektroprivrede i ako se u narednom periodu ne pokrene izgradnja ovih spremnih projekata tj. ako se efikasno ne bude pratila i nadzirala izgradnja onda će elektroprivreda u narednih nekoliko godina imati velike probleme.
Sada je presudni momenat ali za očekivati je da neka nova vlast postavi nekog svog fikusa.
Sasvim sigurno je da su bačene. Ali pitanje je ko će to prepoznati jer ako umjesto Grabovice ne dođe čovjek koji ima m.da onda će i sve iduće biti upropaštene.
Ovo je upravo vrijeme kada se mora početi ozbiljno raditi.
Ako se novi direktor ne uhvati u koštac sa otpuštanjem administracije u rudnicima, ako se pravovremeno i efikasno ne napravi reorganizacija elektroprivrede i ako se u narednom periodu ne pokrene izgradnja ovih spremnih projekata tj. ako se efikasno ne bude pratila i nadzirala izgradnja onda će elektroprivreda u narednih nekoliko godina imati velike probleme.
Sada je presudni momenat ali za očekivati je da neka nova vlast postavi nekog svog fikusa.
Nakon rekordne 2013. godine Elektroprivreda HZHB i u 2014. godini zabilježit će dobre poslovne rezultate, rekao je generalni direktor tog poduzeća Nikola Krešić na tradicionalnom godišnjem druženju s novinarima. U 2013. godini Elektroprivreda HZ HB zabilježila je rekordnu dobit od 54 miliona maraka, dok će taj iznos u 2014. godini biti oko 20 miliona, dodao je Krešić.
Komentirajući otvaranje unutarnjeg tržišta za prodaju električne energije kućanstvima od 1. siječnja, Krešić je kazao kako je Elektroprivreda HZ HB potpuno spremna.
“Mi smo već odavno na tržištu s obzirom da otprilike polovicu potrebne električne energije za podmirivanje svih potreba naših kupaca moramo nabaviti na tržištu. Spremni smo za daljnju liberalizaciju i mislim da nitko ne može ponuditi jeftiniju energiju od našeg poduzeća”, istaknuo je generalni direktor.
Kada je u pitanju eventualno pojeftinjenje električne energije, Krešić je kazao kako od toga najvjerojatnije neće biti ništa jer, kako je rekao, Bosna i Hercegovina ionako ima najniže cijene električne energije u regiji.
Novinare je zanimala i trenutna situacija u odnosima Elektroprivrede HZ HB i Aluminija koja je, kako je rekla direktorica ekonomskih odnosa Elektroprivrede HZ HB Ivana Bunoza, trenutno zadovoljavajuća.
“Mi smo ove godine potpisali sporazum o reprogramu duga i Aluminij se za sada pridržava dinamike predviđenih uplata, a trenutno smo u fazi pregovora za potpisivanje ugovora o opskrbi Aluminija d.d. Mostar električnom energijom u 2015. godini”, kazala je Bunoza.
Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB na kraju je iskoristio prigodu i svim klijentima i poslovnim suradnicima zaželio sretne božićne i novogodišnje blagdane.
-
Eto, mostarska EP za dvije godine dobit od 74 miliona a imaju samo hidroelektrane i po veličini nisu ni trećina EPBiH. A što se tiče viškova radne snage u rudnicima, mislim da ih ima mnogo, i to ne samo u administraciji nego i među rudarima. Mislim da od klasičnih rudara sa krampom u dubokim kopovima nema nikakve koristi i da se oni drže samo "nek je više vojske" a da se prava proizvodnja ostvaruje samo na širokim otkopima sa bagerima i damperima. Svi oni rudari "žuljevitih ruku" koje nam uz emocionalne izljeve prikazuju na tv u stvari nemaju nikakav učinak, međutim niko nema snage da to kaže a pogotovo da dijeli otkaze i zatvara nerentabilna okna. To je moje mišljenje, naravno ako je neko bliži ovoj tematici interesantno bi bilo čuti jesam li u pravu.
“Mi smo već odavno na tržištu s obzirom da otprilike polovicu potrebne električne energije za podmirivanje svih potreba naših kupaca moramo nabaviti na tržištu. Spremni smo za daljnju liberalizaciju i mislim da nitko ne može ponuditi jeftiniju energiju od našeg poduzeća”, istaknuo je generalni direktor.
Trebao je dodati "....ali kada je dobra hidrološka godina"-
Prvi dio rečenice automatski negira tvrdnju, obzirom da nikada ne znaš pod kakvim uvjetima "moramo nabaviti na tržištu".
Činjenica da je očekivana dobit samo trećina od prošlogodišnje to dokazuje.
Kao i podatak da su za 2102. imali gubitak skoro 60 miliona KM.
Po čemu je on zaslužio (ili bilo koji direktor monoplskog preduzeća) da bude izabran za menadžera godine.
Ili je i ovo Banjalučko udvaranje Draganu Čoviću.
Trebao je dodati "....ali kada je dobra hidrološka godina"-
Prvi dio rečenice automatski negira tvrdnju, obzirom da nikada ne znaš pod kakvim uvjetima "moramo nabaviti na tržištu".
Činjenica da je očekivana dobit samo trećina od prošlogodišnje to dokazuje.
Kao i podatak da su za 2102. imali gubitak skoro 60 miliona KM.
Po čemu je on zaslužio (ili bilo koji direktor monoplskog preduzeća) da bude izabran za menadžera godine.
Ili je i ovo Banjalučko udvaranje Draganu Čoviću.
Evo dio materijala sa samo jedne skupštine a ovo je parcijalna odluka o ukupnoj racionalizaciji broja radnika, kasnije ću potražiti u ostalim materijalima koliko je ukupno ljudi trebalo smanjiti: