Danas to izgleda smiješno(pogotovo onima koji ne vjeruju u dionice) ali ima perspektive i to velike zbog nekoliko razloga.
Prvi je da cijena na apsolutnom dnu, nisu je uspjeli oboriti ispod 18 KM ni kada su fondovi prodavali na stotine hiljada komada a ni u prošlim mjesecima kada su pojednici skidali cijenu na guranje. Sigurno je da su u pitanju igre pojedinaca kao i na bosnalijeku i na FDS-u i na IKB. Do prije mjesec dana svi su bježali od bosnalijeka a danas ga love na znatno većoj cijeni.
Drugi razlog je da firma u zadnjih 5-6 godina posluje pozitivno, izuzimajući 2010. zbog pokušaja ubiranja političkih poena kada nisu povisili cijenu struje iako su trebali. Sredinom prošle godine su je podigli pa su već bili u plusu. A moguća je i podjela dividende kao 2009.
Treći razlog je što se postepeno izlazi iz negativnog dijela ekonomskog ciklusa i da se ljudi i privreda prilagođavaju na situaciju nakon koje će se ponovo krenuti u brži rast ekonomije i slobodnije kretanja kapitala koji se sada čuva negdje na skrivenom mjestu.
Gledajući stanje na trgovini ovim emitentom bez pola muke može skočiti do 25 KM a i preko 30 je nešto što se može očekivati sa aktivnim trgovanjem. 50 % prinosa je nešto što se ne može dobiti u banci ni za 15 godina štednje.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Jedan problem po mom sudu je taj sto je ovdje drzava partner i ona ce isisavati dobit na druge nacine.
Drugi je sto se radi socijalnog mira prema struji odnosi kao prema socijalnoj kategoriji i posluje na rubu rentabilnosti.
BTW. moj ulaz na ovoj dionici je u prosjeku 25,9 KM, pa se nadam da cu nekad nekako i biti u plusu.
Drugi je sto se radi socijalnog mira prema struji odnosi kao prema socijalnoj kategoriji i posluje na rubu rentabilnosti.
BTW. moj ulaz na ovoj dionici je u prosjeku 25,9 KM, pa se nadam da cu nekad nekako i biti u plusu.
Ovdje vam je država partner, država po mjeri čovjeka. Nekog čovjeka. Sa takvim partnerom teško je znati na čemu si.
@panzer, Za IKB, Bosnalijek je jasno koji su interesi stajali. Ovdje nista nije jasno. Mislim da za FDS grijesis, jer fundamentalno nisu u rangu IKB i Bosnalijek. Dakle, igara ima, ali sami su krivi što su izgubili tržište.
@panzer, Za IKB, Bosnalijek je jasno koji su interesi stajali. Ovdje nista nije jasno. Mislim da za FDS grijesis, jer fundamentalno nisu u rangu IKB i Bosnalijek. Dakle, igara ima, ali sami su krivi što su izgubili tržište.
Zato i jesam naveo samo razloga zbog kojih ima perspektivu i pomenuo cijenu do 30 KM. Da nema tih kontraargumenta onda bih spominjao cijenu od 70 - 90 KM i to po konzervativnoj metodi. I onaj "pametni investitor" spominje utility sektor i vrednovanje po knjigovodstvenoj vrijednosti. Gdje je sad JPES u odnosu na knjigovodstvenu?
Panzer, nisam htio da suprotstavljam tehničku i fundamentalnu analizu, mada znaš da sam pobornik ove druge.
Samo sam toliko razocaran o ovu drzavu i vladu smatram da nikakva analiza ne vrijedi kada je drzava disfunkcionalna.
Zato sam ti govorio da ja neću da imam ništa sa firmama gdje postoji "drzavni" udio.
Samo sam toliko razocaran o ovu drzavu i vladu smatram da nikakva analiza ne vrijedi kada je drzava disfunkcionalna.
Zato sam ti govorio da ja neću da imam ništa sa firmama gdje postoji "drzavni" udio.
I pokazalo se da si u pravu. Tog sam se sjetio kada je "asistent" preuzeo vođenje elektroprivrede. Prvo je jedna politička opcija svjesno gurnula ep u gubitak jer nije htjela povećati cijenu struje iako je to bilo neophodno kako bi imali poene za izbore, a trenutna vladajuća opcija ne zna šta da uradi nego onako gura dok može i pomalo uvozi struju. Veliki je strah od "lopate" i kopanja temelja za nove proizvodne kapacitete kod šibicara.Damirko wrote:
Što se tiče analiza, često i ja zanemarim ono što pokazuje tehnička ali me još češće iznenadi koliko precizno odredi sljedeći pokret.
A stanje u državi...... ako ništa, bio sam u pravu za "povratak valtera" i za sve što "valter" radi pa mi je to neka satisfakcija. Ionako dosta stvari funkcioniše bez sistema pa ni očajna vlast ne može negativno uticati na kretanja.
"možeš si misliti":
U prostorijama Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine održana je prva zajednička sjednica uprava JP Elektroprivreda BIH i JP Elektroprivreda HZ HB kojom su predsjedavali dr Elvedin Grabovica i Nikola Krešić, generalni direktori dviju federalnih elektroenergetskih kompanija.
Prva zajednička sjednica uprava u istoriji postojanja dviju elektroprivreda, rezultirala je konkretnim zaključcima o formiranju zajedničkih timova u oblasti trgovine električnom energijom, distributivne djelatnosti, kapitalnih investicija i tima za zajednički nastup dviju kompanija prema regulatorima – FERK-u i DERK-u, te Elektroprijenosu BiH i NOS-u i federalnim institucijama. Rok za formiranje timova je 15 dana. Timovi koje će činiti eksperti dviju kompanija, trebalo bi da omoguće brže iznalaženje rješenja za aktuelne probleme s kojima se elektroprivrede suočavaju u poslovanju i planiranju budućih aktivnosti.
Dogovoreno je i da se zajedničke sjednice uprava održavaju svakih 6 mjeseci.
Čelnici dviju federalnih elektroprivreda ocijenili su sastanak u Elektroprivredi BiH kao pozitivan iskorak u unapređenju međusobnih odnosa i uspješnijem funkcionisanju obje kompanije.
Kako "šta sad"? Pa, pisao sam u januaru u dva navrata.
Pismeni prigovor Komisiji i RVP, pa tužba. Kratko i jasno.
Pismeni prigovor Komisiji i RVP, pa tužba. Kratko i jasno.
Ovo ću proslijediti upravi elektroprivrede i ako na narednoj skupštini dioničara na kojoj budu odlučivali o usvajanju finansijskog izvještaja ne bude tačke o podjeli dividende onda će ići tužba.
Drugačije neće ići.
Drugačije neće ići.