Fabrika duhana Sarajevo

one

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

panzer wrote:Nisam vidio da su išta konsolidovali od kupljenih firmi.

Ali, da ne bude sve tako crno možemo gledati i sa ove strane. Ako je FDS najveći dioničar u dvije banke Privrednoj banci Sarajevo i Vakufskoj onda bi najoptimalniji način konsolidacije bio spajanje te dvije banke u jednu koja bi imala znatno manje troškove i znatno veću aktivu.
u planu buduce vlasti u federaciji je da imaju jaku domacu banku u kojoj ce drzavne firme drzati svoje depozite i dobar dio budjetskih sredstava i iz toga finansirati kredite domacoj privredi
slavuj

Post by slavuj »

Kad čitam neke od ovih postova,pomislim na trenutak da se nešto već promijenilo.A onda se sjetim da je stvarnost sasvim drugačija .
Previše poznajem sve ljude involvirane u ova događanja,da bih imalo duže od trena mislio kako oni eto hoće nešto da urade za firmu,za dioničare ili zaposlene.Oni su jednostavno do grla u kriminalu,i o tome su već napisane stotine i hiljade stranica.Finansijska policija je ,recimo,u prvom polugodištu 2013.godine podnijela dva Izvještaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv Edina Mulahasanovića i šest članova uprave FDS.
Izvještaji imaju ukupno blizu 200 stranica.Vrlo su dokumentovani i sistematični!A o njihovim pomagačima i zaštitnicima,postoji još najmanje desetak takvih Izvještaja!Dakle,ja nemam nikakve dileme o karakteru,ciljevima i metodama djelovanja te kriminalne mreže!
Njima je i ova kupovina,kao sve druge do sada,samo prilika da nešto uzmu za sebe.a prilika za to je baš tender,koji jeste obavezan ,onda kada ga neko naredi!A oni sami sebi neće pisati Rješenja o obaveznom tenderu,osim ako to mogu od nekoga naplatiti.Zato treba očekivati prvi tender po obaveznoj cijeni a drugi po cijeni koja se dogovori sa ostalima između prvih deset,uz standardno rastaljivanje!Naravno,može se u međuvremenu organizovati trgovina po znatno višoj cijeni,kao recimo u onom slučaju sa dionicama Bonusa!A u budučnosti,ako ovoga ne odvedu iz fabrike,zajedno sa onima iz trija fantastikus,treba očekivati izdvajanje neduhanskog biznisa iz društva, na štetu malih dioničara i Vlade!To je potpuno izvjesno,ako niko od nadležnih ne pročita sve te silne Izvještaje Finansijske policije.Ja sam i dalje optimista!
one

Post by one »

ako tdr ode sad u ruke nekoj multinacionalki, fds ostaje usamljen igrac u maloj bari od jedva milion stanovnika populacije koliko pokriva svojom prodajom.s druge strane cigarete u srbiji pojeftinjuju,a ovdje od nove godine skupljaju. za godinu ih nece biti ispod 5 km po paklici.ko ce to moci kupovati pored svercovanih cigareta i jeftinog duvana na pijacama..osim toga iz fds se i dalje izvlace sve vrste njihovog duhana u pola cijene.zakoni sirom svijeta vise ne idu u prilog pusacima. bazna djelatnost i opstanak fds-a u bliskoj buducnosti je vrlo upitan i gdje ove kupovine vode..
panzer

Post by panzer »

Uprava sigurno zna kakva je budućnost duhanske industrije ali upitno je ima li pravu strategiju.

Evo sad gledamo ove kupovine. Nekako pretpostavljam da su kupili ovaj udio u DUFu Šibar i da su svoj udio povećali na 48% tako bi bili vodeći dioničari u dvije banke, u jednom fondu vodeći dioničar a u drugom tj. Mi-grupu drugi( sa mogućnošću da od naprijeda kupe vodeći udio) i najveći dioničar u jednom dufu. Da su tako išli od početka odnosno od prije 7 godina, možda bi to danas bila druga priča tj mogli bi reći da uprava ima strategiju. Ovdje je to teško reći ali zanimljive su kupovine.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Ti si panzer nedvojbeno ovdje najpametniji , najinformiraniji , naj naj u svemu naj ..stoga moj komentar molim te ipak shvati kao dobronamjeran …
1.ŠIB AR nije kupio FDS , mada osobno smatram da bi bilo dobro da jeste .
2. Kupovine o kojima pričaš (bazična ulaganja u fondove i banke su se dešavali tijekom 2006 dakle prije više od 8 godina a ( privatnim putem saznao ) ova uprava je" na dužnosti " 5 godina
Tko se potrudi da sazna prave info nije uopće teškoa ko znaš gdje tražiti i koga pitati …jest da ne ispadneš "pametan " nagađinjima tipa : zasigurno je to kupila FDS ali također ne ispadneš ni brzoplet …
Lijep ti pozdrav ...
panzer

Post by panzer »

Piše da je pretpostavka a pretpostavke često nisu tačne. Uglavnom sad znamo da nije FDS što je šteta jer bi se bar znalo da može biti koristi od svih tih ulaganja.
slavuj

Post by slavuj »

Ja sam već davno shvatio ove kriminalce,da se ne ponavljam.Potpuno logično bi bilo da pokušaju kapitalizirati koliko toliko bar dio ulaganja u ZIF-ove i DUF-ove,preuzimanjem upravljanja bar jednim fondom!Ali,oni vode računa samo o ličnim kontovima.Prema dogovorenoj podjeli između Selimovića i Hrkaća,MIG ostaje Selimovićima,i to uz pomoć baš FDS,odnosno doktora o trošku dioničara!Za uzvrat,oni će pokušati podrškom da spase ovog pljačkaša dioničara FDS.To se vidjelo već na zadnjoj skupštini.Na predzadnjojskupštini punomoći koje bi prikupili iz AW Brokera bile su na strani Jaganjca,a na zadnjoj već su se preselili na stranu doktora o trošku dioničara!Ne bih se začudio da ta bratija,ako još i odakle može zagrabiti ,pokuša da dođe do upravljačkog paketa.Naravno,putem hadenizacije.Čudim se stavu onog S.Babića.I on im je ,izgleda prišao!Naravno,sve zavisi od toga hoće li SDA za premijera postaviti nekoga sa liste Z.Blekića .U svakom slučaju,mali dioničari,ako ih još uvijek ima i na ovom forumu,moraju biti spremni na taj nasrtaj,jer organizirani se i možemo odbraniti,Nisu oni kakva pamet!Jedino,ako nas u međuvremenu oslobode ovog doktora o trošku dioničara!A ako ne,valjat će ih potražiti kada za to dođe vrijeme,a doći će ,ako ih ko ne skloni!!!
panzer

Post by panzer »

Kakvu korist od MI-Groupa ima MIMS ako nisu vlasnik DUFa. Možda kod nekih prebacivanja udjela ali ovako dividenda odnosno naknada DUFu ide nekom drugu, Marku Ignjiću jer je prema podacima on jedini vlasnik Market investment groupa.
insider

Post by insider »

Poslije ove skupstine jedine dvije opcije su:

1. Upravljanje nad Mi Groupom da preuzme DUF Naprijed
2. Marko Ignjic da svoj DUF proda FDS-u i Selimovicima

Trece nema, ako pazljivo procitate dnevni red skupstine koja je bila u petak.
slavuj

Post by slavuj »

Onaj ko kontrolira večinu u ZIF-u,odlučuje koje će DUFupravljati tim fondom.A kada DUF ostane bez fondova.vrijedi onoliko koliko ima keše,ili dionica u fondovima ,naravno poslije podmirenih obaveza!
Post Reply