ASA BANKA

slavuj

Re: IK BANKA ZENICA

Post by slavuj »

Poznajem neke dioničare ZIF Preventinvest koji bi podigli krivičnu prijavu,samo im treba advokat,odnosno pravnik koji sve to poznaje!
slavuj

Post by slavuj »

Na ponovljenoj skupštini IKB Zenica pojvili se predstavnici grupacije Prevent,uključujući i DUF Blago,i zajedno sa skoro svim prisutnim,usvojili odluku o povečanju kapitala Banke emisijom tzv besplatnih dionica u iznosu od 10%dosadašnjeg broja dionica!Čestitam !
one

Post by one »

Omjer tržišne i knjigovodstvene vijednosti prilikom
preuzimanja Karlovačke banke iznosio je 1,6x
Nedavno objavljena prodaja Tesla banke provedena je uz omjer tržišne i knjigovodstvene vrijednosti 0,9x. Za Vabu je omjer P/B iznosio 0,5x, a za Banco Popolare 0,4x, utvrdili su analitičari iCapitala

Analitičari iCapitala istražili su uz kakve se relativne cijene trguje dionicama banaka u široj regiji. Bankama s teritorija bivše Jugoslavije dodali su i banke iz Češke, Mađarske, Rumunjske i Bugarske, a kao relativni pokazatelj izabrali su omjer tržišne vrijednosti i knjigovodstvene cijene (P/B) s Bloomberga (uz vrijednosti kapitala s kraja 2013.).

Rezultati koji obuhvaćaju 49 banaka pokazuju prosječnu vrijednost P/B od 0,75x, uz nešto nižu medijalnu vrijednost (0,59x). Zanimljivo je primijetiti da su vrijednosti obično više za banke s većom tržišnom kapitalizacijom. Na primjer, prosjek za banke s tržišnom kapitalizacijom do 20 milijuna eura iznosi 0,6x, za one s tržišnom kapitalizacijom od 20 do 100 milijuna eura iznosi 0,8x, a za one veće od sto milijuna eura 1,0x.

Osim toga, budući da je u Hrvatskoj posljednjih godina došlo do preuzimanja nekih banaka, analitičari iCapitala razmotrili su kakav je bio omjer tržišne i knjigovodstvene vrijednosti prilikom preuzimanja banka u posljednje dvije godine, pri čemu su vrijednosti kapitala dobili iz financijskih izvještaja kompanija na Zagrebačkoj burzi i Fini.

Najveći omjer P/B bio je prilikom preuzimanja Karlovačke banke (1,6x), dok je nedavno objavljena prodaja Tesla banke provedena uz vrijednost 0,9x. Za Vabu je taj pokazatelj iznosio 0,5x, a za Banco Popolare 0,4x.
savjetnik

Post by savjetnik »

Danas sam dobio informaciju da se sprema tender ponuda za preuzimanje IK Banke.Mislim da je informacija sigurno tačna jer dolazi od ljudi koji su bliski bankarskom sektoru.Navodno ponuđena cijena je između 59-60 KM.Navodno da tender treba da bude objavljen do kraja ove godine.Ako je ovo istina,a brzo će mo saznati mislim da je cijena niska i nisam siguran da li će se velik broj dioničara javiti na tender.U petak je trgovano sa 1196 dionica po prosjećnoj cijeni od 56,47 KM po dionici.Treba pažljivo posmatrati trgovanje ovim dionicama u narednom periodu.
panzer

Post by panzer »

Jeli ovo "moranje" ili su stvarno zainteresovani za ozbiljan tender. Doduše, cijena govori ali....
Društvo ASA Finance dd Sarajevo, zajedno sa drugim članicama ASA Prevent Gruopacije, pokušat će preuzeti kontrolu u Investiciono-komercijalnoj banci Zenica. S tim u vezi, društvo ASA Finance objavilo je u današnjoj dnevnoj štampi tender ponudu za preuzimanje dionica Investiciono-komercijalne banke dd Zenica.
ASA Finance je trenutno vlasnik 5,7 posto dionica IK banke, a povezana lica, ZIF Prevent INvest i Moja banka dd, koja ne sudjeluju u tender ponudi, posjeduju 13,9 posto, odnosno 1,7 posto redovnih dionica IK Banke.
Tender ponuda se odnosi na preostalih 78,6 posto dionica koje nisu u vlasništvu ASA Finance i povezanih lica iz ASA Prevent grupacije.
Ponuđena cijena po dionici je 59 KM, što je 59 posto od nominalne vrijednosti. Trenutna tržišna cijena dionice IK banke na Sarajevskoj berzi je 56.54 KM.
Kupovinu dionica ASA Finance će finansirati vlastitim sredstvima.
slavuj

Post by slavuj »

Reagujem samo zbog pitanja:Jeli ovo moranje..!Ne,nema ovdje niko ništa naložiti nikome ko je spreman na saradnju!
A ovi su hadenizacijom dionica IKB pokazali da su za suradnju.Zapravo,pokazali su to još onda,kada su sa ostalim Blekićevim trabantima,prodali Hadenu oko 35 hiljada dionica BSNL u vlasništvu ZIF Prevent invest.O ostalim Hadenovim metodama,koje su oni već odradili,neću ovom prilikom.
Vjerujem da svi dioničari znaju koliko vrijedi ova dionica i koliko su truda ,a vjerovatno i para,ovi uložili da je svuku na ovaj nivo!Također vjerujem da svi znaju šta ovi kane uraditi sa IKB.A ZA TO IM JE POTREBNA DVOTREĆINSKA VEĆINA NA SKUPŠTINI!

Oni koji se ne odazovu pozivu na tender,imati će priliku da to urade na ponovljenom!
savjetnik

Post by savjetnik »

Danas u Dnevnom avazu objavljEno dopunsko objašnjenje povodom raspisivanja tender ponude za preuzimanje banke.Dobro bi bilo da dioničari ovo pročitaju jer svakako je dobro imati i napismeno namjere ponuđača za otkupom dionica.Prema informacijama do kojih sam došao preko web stranice Sarajevske berze jučer je trgovano 35 dionica po cijeni od 58,50 KM.Mislim da su količine koje trenutno prolaze na trgovanju male tako da nisam siguran da će se veliki broj dioničara prijaviti na tender.Ovi koji imaju veće količine sigurno NE,ostaju samo ovi dioničari koji imaju manji broj dionica.Mislim da će biti zanimljivo u narednim danima.Ne bi me iznenadilo da ovaj što je kupovao po 58,50 KM počne od ponedeljka kupovati po 60,00 KM.
panzer

Post by panzer »

Čini mi se da su napisali ono što govore već godinama. Imaju namjeru poboljašati poslovanje, biće sinergija sa ASA finance kada uđu u većinsko vlasništvo i sl. Malo mi je čudno što idu sa ovom cijenom jer dobro znaju da veći dioničari nemaju(pretpostavljam) namjeru prodavati po tako niskoj cijeni.
slavuj

Post by slavuj »

Da potsjetim:ASA PREVENT grupacija već nekoliko godina je većinski vlasnik Moja banka dd.Svih tih godina ta banka posluje sa gubitcima.Unatoč činjenici da ju je jedan period vodio i čovjek koji je praktično stvorio Raifeisen banku u BiH,gospodin Edin Muftić,banka je iz godine u godinu gubila kapital.Znači,da uže okruženje unutar ove grupacije nije pogodno za razvoj bankarskog biznisa.Izgleda da su finansijski stručnjaci unutar grupacije sposobniji za sinergiju sa sitnim berzanskim lopovima nego sa bankarskim tržištem.Drskost je pričati o stvaranju velike domaće banke a pri tome koristiti metode i usluge ljudi sa podebelim kriminalnim dosijeima formiranim radom na berzi.Ovi iz ASA Finansa su to znali,još kada su im prodali pola dionica Bosnalijeka u vlasništvu ZIF Preven invest,u onom famoznom aranšmanu,14 plus ispod stola!Održavanje cijene po kojoj su sada objavili tender,uradili su im ti ljudi na isti način.Pa neka mi neko objasni kako je to prije nekoliko dana odjednom protrgovano oko 1300 dionica po 56i nešto a dva dana poslije niko neda ni po 58,5.!!Ostale detalje ću drugi put i na nekom drugom mjestu!
Dakle,da je cilj stvaranje velike domaće banke dokapitalizirali bi odavno banku kojom već upravljaju i iskoristili tu silnu pamet i sinergiju!!!
Ali kod dokapitalizacije svaka KM kapitala plača se upravo toliko.A ovamo,uz pomoć kriminalnih mešetara i kriminalnog regulatora i menadžmenta SASE,pokušavaju 1,40 KM dobiti za 60 KM.Ovu marku više od tendera morali su potrošiti na podršku!Dakle,jedini motiv i cilj je ta pljačka malih dioničara,fonda koji m oni upravljaju i uposlenika IKB Zenica.Direktora su već kupili pa misle da će im biti lakše.Uposlenici dioničari moraju znati da radna mjesta imaju dok imaju dionice!Onaj ko ih nmka,neka kupi!Jer,čim skupe dvotrečinsku većinu,banka ode u novu za to pripremljenu zgradu ASA Finansa.A teško da će tamo i ti uposlenici!
A ako ovi stvarno hoće da razvijaju banku,raditi će mo to zajedno,na korist svih,a ne samo berzanskih i Asinih mešetara!
panzer

Post by panzer »

slavuj wrote:Dakle,da je cilj stvaranje velike domaće banke dokapitalizirali bi odavno banku kojom već upravljaju i iskoristili tu silnu pamet i sinergiju!!!
Jednom su zahtijevali dokapitalizaciju ali nije prošla. Mislim da je o tome bilo neke rasprave na početku ove teme. I to za moju banku je tačno ali njima je cilj da ovladaju bankom koja ima sigurne prihode od kantonalnih institucija i bh telecoma.
Post Reply