Sudeci po današnjoj trgovini ponuda popušta odnosno munjevito se povlači prema gore. Postavlja se više pitanja? Kako to da je reagovano tek sad iako je većina stvari bila jasna svima nama već duže vrijeme, pisalo je na mnogo mjesta novina, magazina, portala itd itd. Ispada da se stvar zalaufala tek kad je otkriveno praćenje Nikšića i Trhulja (koje je najmanje važno u cijeloj stvari).
Kako su oni koji su spuštali cijenu i držali je dole tako dugo to radili? Da li samo povremenom rasprodajom manjih količina po nižim cijenama? Ko su ti ljudi i od koga su dobili nalog da to rade (i dionice naravno)? Hoće li istraga ići i u tom smjeru? Zašto niko sa berze nije reagovao, gdje su regulatorni mehanizmi u takvim slučajevima.
A to da su držali cijenu dole tako lako i dugo (ako je to uopšte gotovo) dosta govori i o znanju i (zečjem) mentalitetu naših ulagača tj kupovne strane. Iako je bilo evidentno da je cijena nenormalno niska niko nije imao petlje da prvi kupi iole veće količine.
I dalje, šta je sa FDS-om? Šta je sa DUFovima koji pelješe ZIFove napumpavajuci svoje troškove po 10 PUTA. Šta je sa Energoinvestom koji stalno ima prihode od par stotina miliona a dobit uvijek ista, milion-dva. Ovo je samo vrh ledenog brijega. Trebalo bi detaljno provjeriti sve koji nikad ne dijele dividendu i one koji stalno nešto "reinvestiraju". Pitanje je hoće li se sad stati?
Bosnalijek
Re: Bosnalijek
Uticaj ekipe je bio presudan u svemu tome. Ko će progovoriti ako glavni dioničar šuti a dok je on šutio svi su se puštali da se radi kako ekipa planira. Sve je tempirano nakon što je Alvogen odustao od kupovine. Cijena se korigovala jer je euforija splasnula pa je sa 19 KM pala na 13 KM gdje se i regularna prodajna strana iscrpila pa se moglo očekivati da to ostane najniži nivo cijene za naredni period i to se vidi na grafikonu.
Ali, sredinom prošle godine počinje akcija i padanje cijene uz većim količinama jer je neko izgleda znao o planovima i rasprodavao što je i ekipi koja je planirala dokapitalizaciju išlo u prilog. U ovo se uklapalo i zatvaranje kreditne linije prema IFCu gdje bi se taj udio vratio u firmu i kojim je arslanagić mogao raspolagati.
Izgleda da je ovaj plan prekinut u zadnjim sekundama(ako je uopšte prekinut) i to sudeći prema kupovini ovih dana jer ukoliko od dokapitalizacije ne bude ništa onda se situcija značajno mijenja a s njome se mora promijeniti i cijena dionica.
Ovdje je pojavila čisto insiderska igra što mi "ostali" nismo znali ali i čista sreća da se prekinula na ovaj način.
Ali, sredinom prošle godine počinje akcija i padanje cijene uz većim količinama jer je neko izgleda znao o planovima i rasprodavao što je i ekipi koja je planirala dokapitalizaciju išlo u prilog. U ovo se uklapalo i zatvaranje kreditne linije prema IFCu gdje bi se taj udio vratio u firmu i kojim je arslanagić mogao raspolagati.
Izgleda da je ovaj plan prekinut u zadnjim sekundama(ako je uopšte prekinut) i to sudeći prema kupovini ovih dana jer ukoliko od dokapitalizacije ne bude ništa onda se situcija značajno mijenja a s njome se mora promijeniti i cijena dionica.
Ovdje je pojavila čisto insiderska igra što mi "ostali" nismo znali ali i čista sreća da se prekinula na ovaj način.
- Attachments
-
- bsn2.jpg (91.79 KiB) Viewed 5442 times
Kaže burza: cijena na zatvaranju 9,05 KM.
A transakcije po redoslijedu bile sasvim drugačije. 9,2 KM računaju je kao najveću u toku dana a iako je bila zadnja transakcija ne računaju je kao cijenu zatvaranja.
A transakcije po redoslijedu bile sasvim drugačije. 9,2 KM računaju je kao najveću u toku dana a iako je bila zadnja transakcija ne računaju je kao cijenu zatvaranja.
- Attachments
-
- bsnl6.gif (37.35 KiB) Viewed 5399 times
Finansijska policija služi samo za istraživanja, tužilaštvo treba da uradi ono glavno.
Finansijska policija FBiH jučer popodne počela je kontrolu poslovanja u kompaniji Bosnalijek d.d. Sarajevo, saznaje Oslobođenje. Nekako u isto vrijeme jučer je iz kabineta federalnog premijera Nermina Nikšića upućeno pismo glavnoj tužiteljici Tužilaštva Kantona Sarajevo Nives Kanevčev.
Federalni premijer je ovim pismom, kako doznajemo od izvora bliskih Vladi FBiH, od Tužilaštva KS-a zatražio da se hitno uključi u aktivnosti vezano za istragu poslovanja ove kompanije u kojoj federalna Vlada upravlja s 20 posto državnog kapitala.
Samo informacija
Premijer je pismom upoznao glavnu kantonalnu tužiteljicu s informacijom o indicijama o počinjenim krivičnim djelima u Bosnalijeku d.d. Sarajevo, koju je na sjednici održanoj sredinom prošle sedmice razmatrala Vlada FBiH.
Ovim pismom tužiteljica je upoznata i sa zaključcima Vlade FBiH u vezi sa stanjem i aktivnostima u Bosnalijeku.
Podsjetimo da je Vlada jednoglasno na sjednici održanoj u srijedu, povodom razmatranja informacije o Bosnalijeku, zatražila od Nadzornog odbora te kompanije da odmah održi sjednicu na kojoj će biti razmotren zahtjev za smjenu direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića i kompletne uprave te kompanije. Od Finansijske policije FBiH zatraženo je da odmah uđe i započne kontrolu poslovanja Bosnalijeka, a posebno poslovnih aranžmana te kompanije sa preduzećem Brštanica d.o.o, kao i desetinama drugih firmi.
Vlada je, u slučaju da NO kompanije ne ispoštuje njen zaključak o održavanju sjednice i smjene uprave, donijela i zaključak kojim je Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije zaduženo da pripremi i organizira održavanje Skupštine Bosnalijeka d.d. Sarajevo na kojoj bi bio razmotren zahtjev Vlade za smjenu članova NO koji su se oglušili o njene zaključke.
Izvori bliski federalnoj Vladi kažu za Oslobođenje kako federalni premijer svojim pismom "nema namjeru ni na koji način uticati na rad pravosudnih organa, ali je njime ispunio svoju obavezu informiranja nadležnog tužilaštva o aktivnostima Vlade FBiH u slučaju Bosnalijek i usvojenim zaključcima, među kojima su i oni koji se odnose na zahtjeve nadležnim organima za pokretanje kontrola i istraga".
Pa gdje je sad onaj market maker što je prodavao po 50 komada i ostalu siću na 8 KM. Mogao bi sad šta postaviti na 9,5 KM.
Zasto Avaz ne pise nista o posljednjim desavanjima u Bosnalijeku, ili mi je promaklo? Da li to moze da znaci da ekipa jos nije poravnila, i da je u toku konsolidovanje redova?
-
Sumnjam da se ova ekipa moze konsolidovati otišlo je predaleko. Mislim da će Vlada pokušati ovo da iskoristi da prezentira svoju odlučnost za obračun sa kriminalom ovo im je došlo kao naručeno, sad ispadaju kao neki elliot nessovi iako ovakvih afera ima ohoho a ni ovdje ne bi reagovali da nije bilo ovako očigledno drsko.
A zašto Avaz ne raaguje ili reaguje oprezno? Pa, kažu "ne grizi ruku koja te hrani", a može i "vrana vrani oči ne vadi", ko zna ko je i s kim dealove imao. Evo npr prvo što mi pada na pamet kad bih ja želio da kupim šutnju nekog medija čak i da nije tih nekih tajnih dealova je: objavio bih kod njih reklamu, to je kod nas taman kao neko legalno mito. Važi za sve ali specijalno za neke. Evo npr u današnjem, da oprostite Avazu, na str 10 reklama za Bosnalijekov Rhinostop, tja mora da je samo koincidencija.
A zašto Avaz ne raaguje ili reaguje oprezno? Pa, kažu "ne grizi ruku koja te hrani", a može i "vrana vrani oči ne vadi", ko zna ko je i s kim dealove imao. Evo npr prvo što mi pada na pamet kad bih ja želio da kupim šutnju nekog medija čak i da nije tih nekih tajnih dealova je: objavio bih kod njih reklamu, to je kod nas taman kao neko legalno mito. Važi za sve ali specijalno za neke. Evo npr u današnjem, da oprostite Avazu, na str 10 reklama za Bosnalijekov Rhinostop, tja mora da je samo koincidencija.
Treba biti oprezan i računati na kakav Arslanagicev potez iako je ovdje manje više sve završeno. Čak i ako ne nađu nikakav konkretan dokaz uzeli su im vijeme a i poremetili su koordinaciju uprave i nadzornog odbora u ličnim interesima.
Vlada je dobila medijsku bitku, većina piše o "kriminalu" dok ostali, bliski arslanagiću, šute. Avaz neće pisati ništa jer mu nije u interesu(oni svakako prodaju "prijatelje" za 1 KM). Dobijam neki bilten raiffeisen investicionih savjetnika i oni do sada nisu napisali ni slova o dešavanjima u bosnalijeku. Valjda to nisu korporativne novosti ili neće da pišu o svojim dobrim klijentima.
Vlada je dobila medijsku bitku, većina piše o "kriminalu" dok ostali, bliski arslanagiću, šute. Avaz neće pisati ništa jer mu nije u interesu(oni svakako prodaju "prijatelje" za 1 KM). Dobijam neki bilten raiffeisen investicionih savjetnika i oni do sada nisu napisali ni slova o dešavanjima u bosnalijeku. Valjda to nisu korporativne novosti ili neće da pišu o svojim dobrim klijentima.
-
Kad pominjemo odbrambene manevre i akcije uprave te medijsku bitku, evo i tom smislu jedan vrlo čudan članak sa inače (do sada) solidnog indikatora ba, koji kao da je pisao Arsla lično.
http://indikator.ba/komentari-i-analize ... a-alvogen-
Po „autoru“ , Bosnalijek je jedna od neproblematičnih kompanija što se tiče poslovanja… (je li ovaj čuo za Brštanicu i slične, je li čuo za trostruko skuplje transportne troškove nego što bi trebalo biti…).
Pa se čudi što to Vlada hoće dividendu od samo 19 % od svega 5-6 miliona dobiti“ a ne postavlja pitanje a šta ako je prava dobit mogla biti 15-20 miliona godišnje.
Pa onda otvoreno kaže „Ne stoje ni tvrdnje premijera Nikšića da se Bosnalijek sistematski obezvređuje, jer je poznato da se kompanija razvija a svoju dobit je redovno reinvestirala u razvoj“.
Ne znam, možda sam paranoičan ali čim čujem da neko „redovno reinvestira dobit u razvoj“ a ne dijeli dividendu meni se u glavi pali crvena lampica sa natpisom „pljačka malih dioničara u toku“.
http://indikator.ba/komentari-i-analize ... a-alvogen-
Po „autoru“ , Bosnalijek je jedna od neproblematičnih kompanija što se tiče poslovanja… (je li ovaj čuo za Brštanicu i slične, je li čuo za trostruko skuplje transportne troškove nego što bi trebalo biti…).
Pa se čudi što to Vlada hoće dividendu od samo 19 % od svega 5-6 miliona dobiti“ a ne postavlja pitanje a šta ako je prava dobit mogla biti 15-20 miliona godišnje.
Pa onda otvoreno kaže „Ne stoje ni tvrdnje premijera Nikšića da se Bosnalijek sistematski obezvređuje, jer je poznato da se kompanija razvija a svoju dobit je redovno reinvestirala u razvoj“.
Ne znam, možda sam paranoičan ali čim čujem da neko „redovno reinvestira dobit u razvoj“ a ne dijeli dividendu meni se u glavi pali crvena lampica sa natpisom „pljačka malih dioničara u toku“.
-
Cim se pojave velike kolicine na prodaji veliki igrac sve pokupi tako da po meni ovdje je cista situacija
netko ko kupuje tako velike kolicine ima pouzdane informacije u svezi bosna ljeka...
netko ko kupuje tako velike kolicine ima pouzdane informacije u svezi bosna ljeka...