Elektroprivreda BIH

one

Re: Elektroprivreda BIH

Post by one »

Hrvatska elektroprivreda kao dominanti opskrbljivač električnom energijom izgubila je gotovo 15% ukupnog tržišta, rekao je direktor HROTE-a Ivor Županić na 11. Međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju energetska i procesna postrojenja, koji se od 12. do 14. novembra održava u Rovinju u hotelu Eden u organizaciji tvrtke Energetika marketing, izvještava Seebiz.
Prema podacima iz rujna HEP Opskrba trenutno drži 46,39% tržišta, koja je prvi puta preuzela primat od HEP-ODS-a koji drži 39,36% tržišta.
Ukupno, HEP-ove tvrtke imaju 85,75% tržišnog udjela, dok "alternativni opskrbljivači" drže 14,25% tržišta.
Proces otvaranja tržišta se dinamizirao jer, u rujnu 2013. "alternativci" su držali 6,3% tržišnog udjela. Među tim opskrbljivačima najveći tržišni udio ima Gen-I (6,07%), a slijede RWE Energija (4,52%),
Proenergy (2,32%), NOX grupa (0,56%), te Hrvatski telekom s 0,39% ukupnog tržišta.
panzer

Post by panzer »

montypython wrote:Možda primjećujete u ABA3y skoro svaki dan neki tekst o Elektroprivedi BiH u kojem se bez obzira na temu pojedinog članka pominje kao slučajno da će struja pojeftiniti u sljedećoj godini. Danas npr priča da EP forsira građane da potpisuju dugoročne ugovore da ne bi prelazili drugim ponuđačima sa nižom cijenom. S druge strane u postu iznad lijepo kaže čovjek iz RWE da uopšte nema uslova za nekakvo sniženje i stvarnu liberalizaciju i da je to samo prazna priča zasad.
O čemu se onda radi i zašto Tornjak forsira priču o sniženju i liberalizaciji. Po meni pošto je vrlo vjerovatno da će biti u opoziciji on sam stvara vijesti odnosno stvara ambijent za "opozicioni populizam" tj da bi mogao za par mjeseci da pumpa narod da cijena nije snižena a trebala je biti (a trebala je biti zato što je ABA3 napisao da treba biti). Drugim riječima pokušava se unaprijed stvoriti poluga za stalno kreiranje nestabilnosti i "događanje naroda" kojim će se upravljati iz uvrnutog tornja.

Zaposlenici te štampe imaju običaj "zadnji šutati čovjeka koji je već na zemlji" pa su i ti svakodnevni članci samo držanje tradicije.
Te novine više nemaju uticaj ni na koga osim na gradski proletarijat koji to čita kada se nađe u kladionici ili negdje u ugostiteljskim objektima.

Evo današnji primjer amaterizma:
http://www.avaz.ba/clanak/146004/zutosm ... sicki-brod

Taj "talog" je došao sa kišom iz mediterana. I ja sam ga našao na autu a od Termoelektrane sam udaljen više stotina kilometara.

Ovo je OT..

Nije jednostavno tim "novinarima" zaraditi koju paru kod Radončića.
proleter

Post by proleter »

Čudi me panzer da nisi prokomentarisao još veću i opasniju laž u ovom članku, a što je zapravo i motiv da se ovo napiše.
A to je da "Grad Tuzla dobija 5.000.000 KM odštete od EP za zagađenje...."
Nije tačno da dobija, jer taj zakon tek treba da stupi na sangu 1. januara sljeće godine i to ako se u međuvremenu donesu pravilnici i drugi podzakonski akti ! A ni tada neće biti 5 nego u najboljem slučaju 4 miliona KM.
Suština je da se ljudi pale da nekih para ima, ali im eto neko ne da.
Ovo što je monthy pisao apsolutno se slažem, cilj je praviti atmosferu opšte pobune, haosa, kriminala koji će eto ako On bude na vlasti odmah sve rješiti.
Ali je znakovito da ne piše o kriminalu na berzi, KOMPV i ostalim učesnicima tržišta kapitala jer mu je tu dosta jarana uključeno, od Blekića pa nadalje. A i sam se svojevremeno okoristio od ovog kriminala o kojem mi stalno govorimo ovdje i zbog kojeg SASE umire.
Da ne spominjemo od čijih para je formirao Avaz, od čijih tornjeve...odoh predaleko OT.
panzer

Post by panzer »

Koliko se sjećam prošle godine je donesena odluka o naknadi za zagađivanje za TE pa smo računali koliko ide za Tuzlu a koliko za Kakanj. Čini mi se da je to već usvojeno ali nisam siguran.

I bilo je nekih raspodjela te naknade za TZ, Živinice i Lukavac. Ovo za Lukavac je zanimljivo znatno više zagađenja ima od cementare i koksare nego od TE Tuzla a ne znam da oni plaćaju istu naknadu.
proleter

Post by proleter »

@panzer
Radi se o jednokratnom iznosu koji je rezultat tužbe iz 2003. godine, ali tim sredstvima ne rapolažu općine, odnosno sada Grad Tuzla nego Vlada Kantona. Radi se oko 9 miliona KM a sredstva su namjenjena projektima koje tek treba implementirati, a ja vjerujem da su to Umihanićevi eksperti već potrošili za plaće.
Koliko znam za Tuzlu da se trebalo raditi na proširenju mreže daljinskog grijanja, i to baš u ovoj mjesnoj zajednici i Bukinju gdje je smještena TE Tuzla. Nešto slično je i za Lukavac i Živinice.
Šta je sa tim sredstvima niko ne zna, ali u budžetu nisu garant jer su na računu Vlade TK. Ak0 ih još ima uopće, rekoh :evil:
A taj zakon o naknadi Kaknju i Tuzli nije donesen prošle godine nego negdje u julu ove godine.
panzer

Post by panzer »

U pravu si. Nešto mi je to izgledalo kao da je davno riješeno. Iz tvog posta iz jula:

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/22774 ... -FBIH.html
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Ma divno i krasno!
Vidim mnogima jako vise smeta to sto se pise i govori o kriminalu i kriminalcima, nego sam kriminal.
Jos jednom pokazujemo koliko smo glup narod, kako smo mogli ratovati i zasto imamo ovakvu situaciju.
Dok nam bude vaznije TKO od toga STA je neko rekao ili uradio nema nama pravde ni buducnosti, nikakve...
E moj glupi Bosnjo, da gluplji vala nemeres biti !!!
panzer

Post by panzer »

Avaz je svakako već davno obesmislio pisanje o kriminalu a zadnjih godina im je sve prešlo u jeftini trač.

Nego, projekat vrijedan 70 miliona KM. Koliko će trebati da se ovo implementira:
Vlada FBiH donijela je danas dvije odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicijske banke i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta „Električna distribucija BiH - Izgradnja sistema pametnih mjerenja u elektrodistribuciji” u iznosu od 35.000.000 eura.

Donošenjem ovih odluka stvara se osnov za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, a potom i podugovora o zajmu između FBiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Na osnovu podugovora FBiH će sredstva zajma proslijediti Elektroprivredi BiH (15.000.000 eura) i Elektroprivredi HZ HB (20.000.000 eura), kao krajnjim dužnicima i korisnicima kredita.

Inače, projekt podrazumijeva izgradnju i rekonstrukciju transformatorskih stanica s ciljem smanjenja tehničkih gubitaka električne energije i poboljšanja napona, rekonstrukciju i izgradnju niskonaponskih mreža, nabavku i ugradnju obračunskih elektroničkih brojila za potrebe domaćinstava koja imaju mogućnost daljinskog očitavanja utrošene električne energije, te daljinskog isključenja i uključenja potrošača.
proleter

Post by proleter »

Interesantno, ovaj link koji prikazuje proizvodnju električne enrgije ne radi tačno od dana kada su bili izbori, odnosno već mjesec dana :?:

http://www.nosbih.ba/graph/combinedgraph.aspx?langid=bh
brzi

Post by brzi »

proleter wrote:Interesantno, ovaj link koji prikazuje proizvodnju električne enrgije ne radi tačno od dana kada su bili izbori, odnosno već mjesec dana :?:

http://www.nosbih.ba/graph/combinedgraph.aspx?langid=bh
ja pogledam ovaj:
http://www.jadran.ba/index.php?option=c ... Itemid=112
ako je nivo u Mostaru 250 cm onda je slaba proizvodnja na hidrocentralama.
U zadnje vrijeme je uglavnom između 350 i 550 cm i trebala bi biti dobra.
Last edited by brzi on 14 Nov 2014, 21:08, edited 1 time in total.
Post Reply