Vlada FBiH

panzer
Posts: 9067
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vlada FBiH

Post by panzer »

Kazu :treba se nadati.

16.06.2020. |14:45 >14:56
|
7
Eric Larson će obavljati poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u KS
N1 BiH
Eric Larson će obavljati poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u KSIzvor: Ured predsjednika Crne Gore
Viši savjetnik u Ambasadi SAD-a u Crnoj Goric Eric Larson uskoro će postati član Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo. Kako je potvrđeno za N1, Ured trenutno vrši završne pripreme za njegov dolazak.


Šef Ureda Erduan Kafedžić kazao je kako mu je izrazito zadovoljstvo što će im se gospodin Eric Larson pridružiti i biti dio tima Ureda.

"Dolazak gospodina Larsona samo je jedna u nizu konkretnih pomoći ambasade Sjedinjenih Američkih Država Uredu, u provođenju antikorupcijskih aktivnosti. Obavljat će poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije, odnosno upravo one poslove koji su njegova specijalnost i u čijem obavljanju ima relevantno, međunarodno iskustvo. Smatram da će upravo njegovo poznavanje situacije u regionu, iskustvo u radu na slučajevima korupcije, obavljanje poslova međunarodnog tužioca u BiH biti od velikog značaja za provođenje antikorpcijskog djelokruga Ureda, a što su ujedno i moja očekivanja", ekao je Kafedžić za N1.

Njegov dolazak u Ured smatra kao vid podrške koju ambasada SAD-a daje Uredu i Kantonu Sarajevo, te mu je drago da su upravo Ured prepoznali kao partnera vrijednog podrške.

"Usuđujem se ovu podršku tumačiti kao potvrdu da Ured dobro obavlja svoje nadležnosti. Također, dolazak gospodina Larsona smatram još jednim u nizu koraka u provođenju i nadogradnji antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo. Svaka uspostava i nadogradnja sistema, posebno onog složenog, kakav prevencija i borba protiv korupcije nesumnjivo jeste, traži razmjenu iskustava i stručna znanja, a gospodin Larson upravo to posjeduje", rekao je Kafedžić.

Dodao je i to kako Ambasada SAD-a pruža Uredu i podršku u materijalno – tehničkoj opremi i poboljšanju uslova rada u Uredu, na čemu su im zahvalni.

Prije dolaska u Crnu Goru u decembru 2013, radio je u misiji EULEX-a u Prištini, na Kosovu, kao međunarodni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Kosova. Larson je u diplomatskoj službi od 2003. godine. Ranije je bio angažovan u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju Državnog tužilaštva BiH. Radio je i u Odjeljenju za borbu protiv kriminala i korupcije Kancelarije visokog predstavnika. Larson je bio angažovan u Ujedinjenim nacijama, kao stalni istraživač Kancelarije za usluge internog nadzora u Republici Kongo i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC u Austriji.
panzer
Posts: 9067
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vlada FBiH

Post by panzer »

Znači treba biti dobar sa predsjednikom entiteta.
Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po žurnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Dopunom Zakona propisano je da izuzetno, u slučaju nemogućnosti imenovanja članova Komisije i njenog nefunkcioniranja na duže razdoblje, predsjednik Federacije BiH, uz suglasnost oba potpredsjednika, imenuje i razrješava privremene članove Komisije, i to na najviše 12 mjeseci, s tim da oni ne mogu biti ponovo imenovani.

U obrazloženju je navedeno da Komisija već duže vrijeme ne funkcionira, a od 30.10.2019. godine dužnost obnašaju samo dva člana inače petočlane Komisije koja, sukladno Zakonu, odluke donosi većinom glasova. Stoga su obustavljene sve aktivnosti iz nadležnosti nadležnosti Komisije.

Ovim izmjenama omogućeno je da u kratkom roku budu riješeni zahtjevi investitora i ostalih sudionika na tržištu kapitala.
slavuj
Posts: 1691
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Vlada FBiH

Post by slavuj »

slavuj wrote: 21 Sep 2015, 07:48 Ovaj poslušnik iz Gradačca je u potpunosti za transparentan rad Vlade koju vodi.Naime,on i njegova Vlada otvoreno i bez imalo stida već skoro godinu dana odbijaju da Staniće izbace iz ostataka Feroelektra.I to je valjda Izetbegovićev ustupak Čoviću!Ako nije uspio dobiti HDZ općinu u Sarajevu,dobio je pravo da pljačka dobar dio Sarajeva,a i većinu Sarajlija preko prodavnica falš robe po brojnim hercegovačkim dućanima.naravno ,tu je i Konnzum,i Konzulat Republike Hrvatske.Jer oba su saučesnici u pljački koju Bakirovi prvosafaši omogučavaju firmi Stanić&company.Konzulat i Konzum su u prostorima Feroelektra koje im je iznajmila uprava koju je Vlada odavno trebala zatvoriti!Lijepa njihova,Čović,Stanići i Izetbegović preko svojih poslušnika ,pljačkaju ovaj grad i narod!
Ni u subotu na Skupštini dioničara Feroelektra,nije smijenjen NO,jednostavno zato što ta tačka dnevnog reda nije ni postojala.A izabrali su novi,tek da Vladini advokati imaju kanal za uzimanje para.Jer potpuno je jasno da se novi NO ne može izabrati dok stari ne bude smijenjen!
E to nikako nije moglo biti posljedica neznanja,jer ja sam im sve napisao malo nakon donosene Presude o raskidu ugovora sa Staničima.A ministra sam na to upozorio u njegovom kabinetu!Kada sam mu rekao da oni,tj Vlada ,nemaju pravnika koji hoće i zna zakazati Skupštinu dioničkog društva,pozvao se na dva sarajevska advokata,u prisustvu nekakvog pravnika iz Agencije za privatizaciju!
I opet Skupština,ko zna koja po redu,bez tačke dnevnog reda o smjeni NO.važno je da su neke svoje genijalce predložili u novi,nek i oni uzmu nešto od mrvica sa Staničevog stola!Ovu borbu za jednakopravnost Hrvata u FBiH jednostavno treba zaustaviti,inače ćemo odnijeti gaće na štapu!Naravno ne i oni sa silnim nekretninama po raznim Stanbolima i Rivijerama!Ponavljkam,ovo je sračunata pljačka ovog grada i naroda!
Mali dioničari,kao građani,kao predmet pljačke,mogu jedino tužiti ovu kriminalnu skupinu,na čelu sa premijerom.Baš da vidim koji će to sudac kao opravdanje prihvatiti ,da Premijer nije znao!
Ovo je,kao sto se vidi,napisano prije vise od sest godina.!
Epilog se vec nazire.Visegodisnji i visemandatni stranacki poslusnik ,inace skladistar ili nestoslicno,uspio je firmu dovesti do stecaja.Zapelo je na uplati troskova,oko 10 hiljada.
Sad su doveli novog strucnjaka za vd direktora,valjda ce on uspjeti prodati jos nesto od preostale imovine.
Dosadasnji direktor je ipak imao i uspjeha.Zadrzao je nna okupu citavu organiziranu kriminalnu skupinu koja je uredno naplacivala najamnine a potom tuzila firmu za neisplacene place.
Uspio je cak i povecati broj uposlenih,u sred pandemije sebi u kancelariju doveo je i rodjenog brata.
I to sve bukvalno pred nosomstranke,Vlade i raznih drugih pomagaca u pljacki.
DA NISTA DRUGO NIJE URADIO ZA OVIH SEST I VISE GODINA NOVALIC I NJEGOV MINISTAR,ZAJEDNO SA OVIM NERADNICIMA TREBALI BI U
ZATVOR.A stranke koje od zavrsetka rata do danas tolerisu pljacku,trebale bi biti zabranjene.
A prvi u Bosnjaka se ko lav bori za izborni zakon.Bori se za nacin kako ostati na mjestu odakle se mogu voditi ovakve operacije,prvenstveno na stetu bas tih Bosnjaka.
carrot
Posts: 34
Joined: 12 Feb 2022, 10:58

Re: Vlada FBiH

Post by carrot »

Evo opet dolazi prijedlog povećanja stopa u FBiH. Izgleda da bi ovaj put moglo i proći, mnogo je tiša reakcija javnosti nego kad su prošle godine pokušali progurati.

Image

Izvor:
https://www.klix.ba/biznis/privreda/nov ... /220328034
Sabur2
Posts: 1518
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Vlada FBiH

Post by Sabur2 »

Pa cini mi se da opozicija nije uopste na fonu podrske ovom zakonu. Osim ako im i ne budu trebale te ruke.
Post Reply